Connect with us

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ο ασιάτης ή αφρικανός μικροπωλητής

Published

on

Πολιτόπουλος-Βασίλης-ΤΟΜΕΣ

Στον έναν περίπου χρόνο της πανδημίας του κορωνοϊού, παντού ακούγονται διαμαρτυρίες για τις καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία. Επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Εκατοντάδες  χιλιάδες νέες και νέοι προστίθενται στην ανεργία.

Από παντού πιέσεις στην Κυβέρνηση, δώσε μου και μένα μπάρμπα.

Πουθενά δεν έτυχε να διαβάσω κάποιο ενδιαφέρον για τους συμπαθείς πλανόδιους μικροπωλητές. Ξεκίνησαν από μακρινές χώρες. Από τα βάθη της Ασίας ή της Αφρικής. Όπως παλαιότερα οι παππούδες μας έφθαναν μέχρι τη Μαντζουρία.         Ποιος ξέρει ποια ενθαρρυντικά λόγια τους παρακίνησαν ν’ αφήσουν αγαπημένη οικογένεια και προσφιλή πρόσωπα.    Πάντα οι παχυλές υποσχέσεις  πείθουν.

Όταν μάλιστα βρίσκονται στην ανέχεια, οι αποφάσεις έρχονται χωρίς πολλούς δισταγμούς.

Αλήθεια, έγινε κάποια καταγραφή; Σε πόσες χιλιάδες υπολογίζονται; Τώρα με την κρίση, πώς ζουν αυτοί οι  άνθρωποι;

Ένα καλάθι, μια τσάντα, φορτωμένος ο ασιάτης ή αφρικανός μικροπωλητής, φέρνει βόλτα όλη τη μικρή μας   πόλη.

Μπορεί να περάσει δύο ή τρεις φορές την ημέρα από την ίδια περιοχή.

Ιδιαίτερα από τα πολυσύχναστα μέρη που η πελατεία, με γρήγορους ρυθμούς, ανανεώνεται. Και τι δεν προσφέρει για πούλημα. Ρολόγια, ραδιόφωνα, φακούς, μπαταρίες, ζωστήρες, ρακέτες, νυχοκόπτες, παιδικά παιχνίδια,  ομπρέλες όταν αρχίζουν τα πρωτοβρόχια. Καπέλα όταν εμφανίζονται οι ζέστες του καλοκαιριού.

Με γυρίζει, η παρουσία τους, πολλά χρόνια πίσω. Τότε που τη δουλειά αυτή ασκούσαν με επιτυχία πονηροί μπολιάρηδες  Κραβαρίτες. Φορτωμένοι χιαστί στην πλάτη τους τη μόστρα κι ένα καλάθι στο χέρι, έκαναν το γύρο της Ελλάδας. Επισκέπτονταν και το τελευταίο χωριό.

Αντίθετα οι ξένοι, ασιάτες ή αφρικανοί, περιφέρονται μόνο στις πόλεις.

Οι δικοί μας απόφευγαν να τριγυρίζουν στην ίδια πόλη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Λέγεται ότι είχαν μυστικούς κώδικες και σημάδευαν τα σπίτια. Σε ποια πέρασαν. Σε ποια τους καλοδέχτηκαν.

Οι φιλοξενούμενοι μένουν στην ίδια πόλη για πολλά χρόνια.

Λένε πολλοί δεν κόβουν αποδείξεις, δεν πληρώνουν φόρους.

Κι όμως αυτό το παρεμπόριο εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο. Καλοκάγαθοι, υπομονετικοί, σπάνια αναφέρονται στο εμπόρευμά τους. Καθώς περνούν ανάμεσα στις συντροφιές στα καταστήματα εστίασης, φαίνονται όσα πουλούν.     Κοιτάζουν τον κόσμο στα μάτια. Νομίζει κανείς ότι παρακαλούν.

Σε δύσκολη θέση τους φέρνουν κάποιοι πελάτες.

Αυτοί που εάν ένα αντικείμενο πωλείται τέσσερα ευρώ, να επιτύχουν έκπτωση. Κι αυτοί ενδίδουν από ανάγκη.   Υπερήφανοι; Ακατάδεχτοι; Φοβητσιάρηδες; Ποτέ δεν καταδέχονται κέρασμα. Ακόμη και από ανθρώπους που  είναι πελάτες τους. Σπάνια, αν κάποιος καπνίζει, να δεχθεί κανένα τσιγάρο. Λένε κάποιοι ότι φοβούνται ν’ απόκτήσουν στενές επαφές.

Όμως όπως και να είναι, δέθηκαν με τη ζωή μας. Γιατί αυτές τις δύσκολες ώρες να μη τους θυμόμαστε.

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Πεζοδρόμιο

Published

on

By

Πεζοδρόμιο. Μία λέξη που βρίσκεται σταθερά στο λεξιλόγιο της καθημερινής μας χρήσης. Συνδέεται με ευχάριστες αλλά και με δυσάρεστες στιγμές της ζωής μας. Οι δεύτερες έπρεπε να λείπουν.

Γιατί το πεζοδρόμιο οφείλει να διευκολύνει την άνετη και ακίνδυνη πορεία των ανθρώπων.

Απλώνεται και στις δύο πλευρές των δρόμων ή των γεφυρών. Είναι υπερυψωμένο για ν’ αποφεύγεται σ’ αυτό   η κυκλοφορία τροχοφόρων. Να φεύγουν τα νερά της βροχής που τρέχουν στους δρόμους.

Συνήθως είναι πλακόστρωτα με συμμετρικές πλάκες, να δείχνει όμορφο.

Σ’ αυτό βαδίζουν οι άνθρωποι καθώς κατευθύνονται στις εργασίες τους. Στις γιορτινές ηλιόλουστες ημέρες, η  οικογένεια απολαμβάνει τον περίπατό της σ’ αυτά. Τα παιδιά χαίρονται τις όμορφες βιτρίνες.

Αγοράζουν, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες, αυτά που αρέσουν.

Κατασκευάζονται ευρύχωρα να είναι ελεύθερη η κυκλοφορία. Η αλματώδης αύξηση των τροχοφόρων, υποχρεώνει την πολιτεία στο στένεμά τους, να μεγαλώνει ο δρόμος.

Έρχονται κάποιοι επαγγελματίες που βγάζουν το εμπόρευμά τους στο πεζοδρόμιο. Αδιαφορούν αν παρεμποδίζουν την ομαλή κίνηση.  Μανάβηδες, ανθοπώλες και άλλοι, καταλαμβάνουν σχεδόν το μισό πεζοδρόμιο.

Θυμάμαι, πριν από πολλά χρόνια, αστυνομικός, νομίζω ανθυπασπιστής, σύστησε φιλικά σε μανάβη, να μαζέψει τα καφάσια του λίγο προς τον τοίχο. Εμπόδιζε τους διαβάτες. Σε δύο ημέρες μετάθεση για τη Μυτιλήνη.

Αρκετοί οδηγοί παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους πάνω στο πεζοδρόμιο.

Δεν αρκεί μόνο η παρεμπόδιση της κυκλοφορίας. Θραύονται οι πλάκες, χάσκουν οι τρύπες για αρκετό χρονικό διάστημα. Πέρα από την αντιαισθητική εμφάνιση, υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος.

Όταν αποκαθίστανται οι ζημιές, πέφτει λίγο τσιμέντο ή τοποθετούνται διαφορετικές πλάκες.

Χάνεται η καλαισθητική εμφάνιση.

Το πεζοδρόμιο χρησιμοποιεί ο μικροπωλητής, νόμιμος ή λαθραίος, ν’ απλώσει το εμπόρευμά του, μήπως κάτι πουλήσει. Αυτό εκμεταλλεύεται ο  καστανάς και στήνει τη φουφού του. Και ο ψήστης καλαμποκιών κάποιο πολυσύχναστο πεζοδρόμιο χρησιμοποιεί.

Σ’ αυτό, πριν από χρόνια, ένας, δύο, τρεις στη σειρά στιλβωτήδες, γυάλιζαν τα υποδήματα των περαστικών.                         Εκεί περιφέρονται οι ιέρειες του έρωτα, να τσιμπήσουν κάποιον πελάτη. Παραμένουν ονομαστά τα πεζοδρόμια της λεωφόρου Συγγρού γι’ αυτή τους την κινητικότητα.

Το πεζοδρόμιο λειτουργεί ως θεσμός. Βιώνει καθένας μας μια απαράδεκτη κατάσταση.

Ακόμη και τη Βουλή των Ελλήνων επιχειρείται να επηρεάσει στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι διαδηλώσεις,   πολυπληθείς ή μη εκεί αποβλέπουν. Τάχα απειλείται η Δημοκρατία αν ο λαός δε διαδηλώνει.

Αλλά αυτή η Δημοκρατία του πεζοδρομίου, όχι απλά ανταγωνίζεται την αντίστοιχη των θεσμών αλλά της ροκανίζει τα θεμέλια. Παροιμιώδεις έχουν μείνει εκφράσεις γύρω από το πεζοδρόμιο. «Μεγάλωσα στο πεζοδρόμιο».

Το λένε για αντιστασιακούς που ενώ δε συμμετείχαν, βαπτίσθηκαν ως τέτοιοι.

«Επικρατούν ήθη και πρακτικές πεζοδρομίου». Λέγεται για χάλια της δημόσιας διοίκησης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

«Φλόγα», Αγάπη δίχως όρους

Published

on

By

Μια χρονιά σταθμός ,το 2020,έμελλε να αλλάξει τη ζωή όλων μας. Χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη μας.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων, κύλησαν διαφορετικά, καθότι οι συνθήκες μας επέβαλλαν κάποιους περιορισμούς. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στην έκφραση της αγάπης μας.

Το άρωμά της διατηρήθηκε αναλλοίωτο και εφέτος. Κι αυτό είναι σημαντικό για όλους μας.

Ιδιαίτερα όμως  για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο τα οποία δίνουν , σαν ήρωες, τη δική τους μάχη να κρατηθούν στη ζωή και ήρθαν ξαφνικά, αντιμέτωπα με μια ακόμα απειλή.

Χάρη σε σας, τους ανθρώπους της προσφοράς, που από το περίσσευμα   τους αγάπης σας στηρίζετε το έργο της Φλόγας, συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσό το οποίο θα εξασφαλίσει τη φιλοξενία των παιδιών και των συνοδών τους, κατά τη διάρκεια της  νοσηλείας τους , των οποίων  αδυνατούν οι οικογένειές τους να ανταποκριθούν στις υπέρογκες για κείνους δαπάνες.

Σ’ ένα ζεστό, ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, με τον εξοπλισμό και το προσωπικό που απαιτείται για τις ανάγκες της θεραπείας τους και την ψυχολογική τους υποστήριξη .

Ως εθελόντρια του παραρτήματος Ναυπάκτου, εκ μέρους της  εκπροσώπου κ. Βιολέτας Πλέσσα και των υπόλοιπων εθελοντριών, θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που μας στηρίξατε και αυτή τη χρονιά, όσο και με όποιον τρόπο ο καθένας σας μπορούσε.

Μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας και στα παιδιά ένα λόγο να χαμογελούν και να συνεχίζουν τον αγώνα τους με την πίστη να βγουν νικητές.

Να κερδίσουν τη ζωή γιατί το αξίζουν!

Ας μην ξεχνάμε πως αυτό που για κάποιους από μας είναι ασήμαντο, για κάποιους άλλους είναι πολύ        σημαντικό.

Δεν έχει σημασία τι και πόσα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε αλλά η καλή μας πρόθεση.

Τα μεγαλύτερα θαύματα, είναι επιτεύγματα της ανιδιοτελούς αγάπης!

Θα μας βρείτε στα γραφεία μας , Τζαβέλλα  49,    Δευτέρα έως Παρασκευή 10- 12.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιατί ΝΑΙ στο εμβόλιο

Published

on

By

ΤΟΜΕΣ-Βασίλης-Πολιτόπουλος-Nafsweek

Μπορεί να είναι και είκοσι, μου διαφεύγει ο ακριβής αριθμός, τα εμβόλια τα οποία γίνονται στον άνθρωπο, από της νηπιακής του ηλικίας, μέχρι της οριστικής αποδημίας του. Τα περισσότερα εκτελούνται μια φορά.

Υπάρχουν άλλα που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.

Όπως το εμβόλιο κατά της γρίπης που συνιστάται στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Η χρήση των εμβολίων από το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της γης, έφερε το ποθητό αποτέλεσμα.

Κάποιες από τις ασθένειες που ταλαιπωρούσαν και αφάνιζαν τον πληθυσμό της γης, αν δεν έχουν εξαφανισθεί οριστικά, σπάνια τον πλήττουν. Η ιατρική επιστήμη και η αντίστοιχη φαρμακευτική, πραγματοποίησαν θεαματικά επιτεύγματα.

Σ’ αυτά οφείλεται η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ηλικίας του ανθρώπου.  Το εμβόλιο γενικά είναι ένα παρασκεύασμα που εισάγεται στο σώμα για την πρόληψη ασθένειας μέσω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος για την παραγωγή αντισωμάτων που μπορούν να την καταπολεμήσουν.

Οι άνθρωποι που από ένα περίπου χρόνο ταλαιπωρούνται από τον κορωνοϊό, είναι ευάλωτοι στη λοίμωξη covid-19, γιατί δεν έχει προηγούμενη ανοσία έναντι του ιού.

Ο κορωνοϊός άλλαξε τη ζωή του ανθρώπου προς το χειρότερο. Λέγεται ότι οι επιδράσεις της πανδημίας στη ζωή των ανθρώπων, θα φανούν με το πέρασμα του χρόνου.

Δεν εννοούν βέβαια τους θανάτους που στον ένα χρόνο από την εμφάνισή της, ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο εφτακόσιες χιλιάδες άτομα. Αλλά την αλλαγή στην ψυχοσύνθεσή τους.

Με την εμφάνιση της επικίνδυνης πανδημίας, η επιστήμη με γρήγορους αλλά προσεκτικούς ρυθμούς, κινήθηκε για την ανακάλυψη εμβολίου καταπολέμησης του θανατηφόρου ιού. Οι ενέργειες των επιστημόνων ευοδώθηκαν. Η έλευση του εμβολίου αναζωπύρωσε τις ελπίδες της ανθρωπότητας ότι πολύ σύντομα αποκλιμακώνεται η καταστροφή της πανδημίας.

Για το νέο εμβόλιο, όπως συμβαίνει με κάθε καινούργιο, διατυπώθηκαν κάποιες αντιρρήσεις.

Όμως οι παγκόσμιοι οργανισμοί αποφαίνονται για την ασφάλειά του. Μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες, όπως σε κάθε φάρμακο ή εμβόλιο.  Όμως αυτές είναι ασήμαντες μπροστά στο θάνατο που προκαλεί ο ιός.

Βέβαια η ανευθυνότητα μπροστά στην πανδημία περισσεύει.

Εκείνο που δυστυχώς εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι παρατηρείται, όχι μόνο σε χώρες που υστερούν στην   ανάπτυξη αλλά και σε αντίστοιχες προηγμένες κοινωνίες.  Το παρήγορο σ’ αυτή την υπόθεση του εμβολίου είναι ότι οι λαοί συνειδητοποιούν ένα πράγμα.

Τα κοινά προβλήματα αντιμετωπίζονται από κοινού. Κάθε νέο φάρμακο ή εμβόλιο, εξετάζεται με λεπτομέρειες σε κλινικές δοκιμές.  Συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.  Εγκρίνεται γιατί επιβεβαιώνονται τα εξαιρετικά αποτελέσματά του και η ασφάλειά του.

Με τη συμμετοχή μου στον εμβολιασμό, προστατεύω τον εαυτό μου, τους οικείους μου, τους γύρω μου.

Πείσθηκα ότι είναι το πλέον αποτελεσματικό όπλο εναντίον του κορωνοϊού.

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ