Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Γιώργος Σιμάκης πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου – Ενστάσεις και οι πρώτες γκρίνιες

Published

on

Συγκλήθηκε σε Ειδική συνεδρίαση την  Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, το πρωί, το νέο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας, όπου και προχώρησε όπως ορίζεται από τον νόμο στην εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας) για το χρονικό διάστημα από 08-9-2019 έως 06-11-2021.

Επίσης για την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής (τακτικών και αναπληρωματικών) για το χρονικό διάστημα από 08-9-2019 έως 06-11-2021, καθώς και την εκλογή των μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (τακτικών και αναπληρωματικών) για το χρονικό διάστημα από 08-9-2019 έως 06-11-2021.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου (ως ορίζεται από το νόμο πρώτος δημοτικός σύμβουλος σε ψήφους) Θωμάς Κοτρωνιάς, προχώρησε στην διαδικασία της ψηφοφορίας και της εκλογής.

Νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ναυπακτίας εκλέχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σιμάκης, από την δημοτική παράταξη «Συνεργασία πολιτών» του Βασίλη Γκίζα, ο   οποίος έλαβε συνολικά 24 ψήφους, ενώ βρέθηκαν και 3 λευκά ψηφοδέλτια.

Για τη θέση του αντιπροέδρου του Σώματος προτάθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Πάνος Κονίδας από την δημοτική παράταξη «Ενωτική πρωτοβουλία» του Τάκη Λουκόπουλου, όπου και έλαβε 24 ψήφους και υπήρξαν και 3 λευκά ψηφοδέλτια,

Την θέση του γραμματέα του Δημοτικού συμβουλίου κατέλαβε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κοτρώνης από την δημοτική παράταξη της «Α.Δ.Κ.Ν.» του Γιάννη Μπουλέ, όπου  έλαβε 23 ψήφους και βρέθηκαν και 4 λευκά ψηφοδέλτια.

Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας και με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας ο προεδρεύων Θωμάς Κοτρωνιάς κάλεσε το νέο πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου και τον γραμματέα να λάβουν τις θέσεις τους. Ο νέος πρόεδρος Γιώργος Σιμάκης ευχαρίστησε τους δημοτικούς συμβούλους και ευχήθηκε σε όλους καλή και εποικοδομητική θητεία κάνοντας λόγο ταυτόχρονα για συνεργασίες για το καλό του τόπου.

 

Οι πρώτες γκρίνιες…

 

Επί της διαδικασίας και πριν ακόμα γίνουν οι προτάσεις των παρατάξεων για τα πρόσωπα που θα ήταν υποψήφια για τις θέσεις του Προεδρείου, υπήρξε παρέμβαση του Ανδρέα Κοτσανά, αλλά και του Γιώργου Γούλα, ζητώντας να δηλώσουν ο Δήμαρχος και οι επικεφαλής των παρατάξεων αν υπάρχει σύμπραξη μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, του Δημάρχου, της «ΑΔΚΝ» και της «Πρωταγωνιστής ο άνθρωπος», των Γ. Μπουλέ και Ντ.Τσουκαλά αντιστοίχως.

Η απάντηση από την πλευρά τόσο του προεδρεύοντος του Σώματος όσο και δημάρχου Β. Γκίζα, αλλά και του Γ. Μπουλέ ήταν αρνητική αναφέροντας χαρακτηριστικά για συμφωνία μεταξύ των παρατάξεων και όχι για σύμπραξη.

 

 Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Ακολούθως το Σώμα προχώρησε στην εκλογή των μελών στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή ποιότητας Ζωής, με μυστική ψηφοφορία καθώς και των αναπληρωματικών μελών αυτών.

 Επί της διαδικασίας, αρχικά υπολογίζεται το εκλογικό μέτρο, που ισούται με το πηλίκο που προκύπτει, έως δεύτερου δεκαδικού ψηφίου, από τη διαίρεση του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου ( στην περίπτωση του Δήμου Ναυπακτίας είναι 27μελές) με τον συνολικό αριθμό των εκλεγόμενων μελών της κάθε Επιτροπής, (ήτοι 4 δημοτικοί σύμβουλοι)  περιλαμβανομένων και αυτών που προέρχονται υποχρεωτικά από την παράταξη του εκλεγέντος Δημάρχου. Έτσι το εκλογικό μέτρο είναι 6,75.

Στη συνέχεια ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κάθε παράταξης διαιρείται με το εκλογικό μέτρο και η κάθε παράταξη εκλέγει στις επιτροπές αριθμό μελών ίσο με το ακέραιο μέρος της διαίρεσης.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι παρατάξεις Κοτσανά και Γούλα δεν εκλέγουν μέλος στις Επιτροπές, μια και διαθέτουν τρεις και δυο δημοτικούς συμβούλους, αντίστοιχα.

Στην Οικονομική Επιτροπή που έχει ως πρόεδρο τον Δήμαρχο (ή αντιδήμαρχο που εκείνος ορίζει) επί του συνόλου των 7 μελών της ορίζονται 2 αντιδήμαρχοι και εκλέγονται 4 ακόμα μέλη από τις δημοτικές παρατάξεις, εκλέχθηκαν οι: Σωκράτης Παπαβασιλείου, Νίκος Δημητρόπουλος, Ηρακλής Μουχτούρης και Ντίνος Τσουκαλάς

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που έχει πρόεδρο τον Δήμαρχο (ή αντιδήμαρχο που εκείνος ορίζει) επί του συνόλου των 7 μελών της ορίζονται 2 αντιδήμαρχοι και εκλέγονται 4 ακόμα μέλη από τις δημοτικές παρατάξεις, εκλέχθηκαν οι: Γιώργος Σιμάκης, Λάμπρος Χρυσανθόπουλος, Χαράλαμπος Καραδήμας και Αθανάσιος Κιούσης.

 

Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων και οι ενστάσεις

Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Ανδρ. Κοτσανάς και Γ. Γούλας εξέφρασαν τις ενστάσεις τους επί της διαδικασίας οι οποίες δεν έγιναν δεκτές με αποτέλεσμα οι δυο παρατάξεις να απέχουν από την ψηφοφορία για την εκλογή των μελών στις δυο Επιτροπές.

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Γούλας τόνισε ότι ενώ όλα είναι σύμφωνα με τον νόμο, δεν είναι ηθικό δημοκρατικά να μην ληφθούν οι τρεις «συμπράττουσες» δημοτικές παρατάξεις ως μια ενιαία παράταξη, κάτι που θα άλλαζε την κατανομή των εδρών στις δυο Επιτροπές από 6-1 σε 5-2.

Η ένσταση  Κοτσανά αφορούσε στο ότι θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίσουν βάζοντας μέχρι και 4 σταυρούς (επικαλούμενοι το νόμο) έναν σε κάθε ψηφοδέλτιο της κάθε παράταξης.

Να σημειώσουμε οτι αυτό θα μπορούσε να συμβεί κατά την περίπτωση που υπήρχε Σύμπραξη παρατάξεων, οπότε και θα υπήρχε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Από την στιγμή που δεν υφίσταται Σύμπραξη και σύμφωνα με τα όσα εκ του νόμου ορίζονται:

Κάθε δημοτική παράταξη, με ένα ή περισσότερα μέλη, η οποία βάσει της προβλεπόμενης εκ του νόμου διαδικασίας εκλέγει μέλος στις Επιτροπές, καταρτίζει ενιαίο ψηφοδέλτιο ξεχωριστά για την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Σχετικά με την σταυροδοσία ο νόμος ορίζει:

Κάθε δημοτικός σύμβουλος επιλέγει μυστικά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (παραβάν) το ψηφοδέλτιο της παράταξης θέτοντας σταυρό ή σταυρούς προτίμησης στους υποψηφίους, μέχρι του συνολικού αριθμού των εκλεγόμενων μελών της επιτροπής, χωρίς, δηλαδή, να λαμβάνονται υπόψη ο Δήμαρχος και οι οριζόμενοι από αυτόν Αντιδήμαρχοι.

 

Να σημειωθεί πως στην περίπτωση Σύμπραξης, αυτόματα θα άλλαζε η σειρά των δημοτικών παρατάξεων μια και οι Συμπράττουσες παρατάξεις θα αποτελούσαν μια ενιαία παράταξη, με δεύτερη δημοτική παράταξη την «Ενωτική πρωτοβουλία» του Τάκη Λουκόπουλου, (σήμερα τέταρτη),τρίτη  του Ανδρέα Κοτσανά (σήμερα Πέμπτη στη σειρά) και τέταρτη του Γιώργου Γούλα ( σήμερα έκτη), με οτι αυτό συνεπάγεται στην όλη διαδικασία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«ΓΙΑΤΙ κ. Δήμαρχε;;;» Χτυπά και πάλι ο Κοτσανάς

Published

on

By

Ανάπλαση-Ναύπακτος

Συνεχίζοντας το μπαράζ των ανακοινώσεων με στόχο την δημοτική αρχή, ο Ανδρέας Κοτσανάς «χτυπά» και πάλι για το θέμα της ανάπλασης. Αναφέρει συγκεκριμένα στην πρόσφατη ανακοίνωσή του:

«ΓΙΑΤΙ κ. Δήμαρχε;;;».

«Μήπως είναι επιβεβλημένο και καίριο κ. Δήμαρχε να δώσετε εξηγήσεις και να ενημερώσετε, όπως οφείλετε, τους συμπολίτες μας ΓΙΑΤΙ έπειτα από 3 ΗΜΕΡΕΣ ο δρόμος στη Νότη Μπότσαρη παραμένει κλειστός και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι εργασίες;

Υ.Γ. Τώρα που βγαίνουν τα προβλήματα του έργου κρύβονται όλοι… δεν φωτογραφίζεται κανείς…!»

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανδρ. Κοτσανάς: “Όταν η ασχετοσύνη γίνεται… επικίνδυνη”

Published

on

By

Ανάπλαση-Κοτσανάς

Σε ανακοίνωσή του ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κοτσανάς , με τον τίτλο  “ΟΤΑΝ Η ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΓΙΝΕΤΑΙ… ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ”  επικρίνει την δημοτική αρχή για την καθυστέρηση στην επιλογή και έγκριση των υλικών, που σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μελέτης του έργου της ανάπλασης, θα πρέπει να προμηθευτεί ο εργολάβος. Αναφέρει στην ανακοίνωση:

Απίστευτο κι όμως αληθινό.

Έπειτα από την παρέλευση 5 μηνών από την δημοπράτηση του έργου της Ανάπλασης και 6 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων του Δημάρχου Ναυπακτίας κ. Γκίζα, και ενώ η πόλη έχει υποστεί κυκλοφοριακό έμφραγμα, και είναι στα όρια της ,είναι πρωτόγνωρο για ένα έργο τέτοιου μεγέθους που η επίσπευση της ολοκλήρωσης είναι επιβεβλημένη, να μην έχουν επιλεγεί και εγκριθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου και να μην έχει πραγματοποιηθεί η προμήθεια των υλικών από τον εργολάβο της Ανάπλασης.

Αξιοσημείωτο γεγονός που επιβεβαιώνει τα παραπάνω είναι ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο κεντρικό Δημαρχείο, παρουσία της προϊσταμένης της Αρχαιολογίας, υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και του Δημάρχου Ναυπακτίας κ. Γκίζα με θέμα συνάντησης την έγκριση και την επιλογή έστω και καθυστερημένα του υλικού επίστρωσης.

Το παράδοξο αυτής της συνάντησης ήταν ότι ο εργολάβος παρουσίασε μια και μοναδική πέτρα η οποία αντί να έχει τις προδιαγραφές της μελέτης και τις κατευθύνσεις που είχε πάρει ο Δήμος Ναυπακτίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και αυτή ήταν φυσική πέτρα με τα χαρακτηριστικά της Καστροπολιτείας , ο εργολάβος με τη σιωπηρή συγκατάθεση τόσο του κ. Γκιζα όσο και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου  παρουσίασε προς έκπληξη των ανθρώπων της Αρχαιολογίας τεχνητή επεξεργασμένη πέτρα η οποία δεν έχει καμία σχέση και συμβατότητα με τα προβλεπόμενα.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η σύσκεψη να περιέλθει σε αδιέξοδο και να έχουμε το εξής τραγελαφικό: να έχει ξεκινήσει η ανάπλαση και να ΜΗΝ έχουν εγκριθεί και επιλεγεί τα υλικά για την πραγματοποίησή της !

Αυτά και άλλα ευτράπελα συμβαίνουν μόνο στο Δήμο Ναυπακτίας.

ΥΓ. Για τις παραπάνω αλήθειες είναι γεγονός ότι ΞΕΧΑΣΕ να εκδώσει Δελτίο τύπου η Δημοτική αρχή όπως και επίσης αποσιωπήθηκε το γεγονός από μερίδα των τοπικών ΜΜΕ,  τα οποία κάνουν επιλεκτική ενημέρωση μετατρέποντας τον εαυτό τους σε γραφείο Τύπου της Δημοτικής αρχής του κ. Γκίζα

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Χαρτούρα” τέλος !  Έρχεται πλατφόρμα με τα στοιχεία μας

Published

on

By

Χαρτούρα-τελος-νέα-πλατφορμα-πληροφοριών

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέλει να βάλει τέλος στο σύστημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα υποχρεώνονται να προσκομίζουν έγγραφα που τους ζητούνται από τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως τα τραπεζικά ιδρύματα, με τους οποίους συναλλάσσονται.

Ήδη, το υπουργείο σχεδιάζει και αναμένεται στους επόμενους μήνες να είναι έτοιμη μια πλατφόρμα (κεντρική βάση δεδομένων), η οποία θα συγκεντρώνει τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των πολιτών.

Από την συγκεκριμένη «τράπεζα πληροφοριών» μπορεί να αντλούν στοιχεία δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τράπεζες, όποτε κρίνεται αναγκαίο, όπως για περιπτώσεις επικαιροποίησης, υπό την βασική προϋπόθεση ότι ο ίδιος ο πολίτης, είτε είναι φυσικό, είτε νομικό πρόσωπο θα δίνει την έγκρισή του, γραπτή ή ηλεκτρονική συναίνεση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται ούτε η φυσική του παρουσία, ούτε το «κυνήγι» εγγράφων που του έχουν ζητηθεί.

Όπως δηλώνει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς «ουσιαστικά απλουστεύουμε τη διαδικασία επαλήθευσης-πιστοποίησης της ταυτότητας των φυσικών προσώπων, δίνοντας τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον φυσικά υπάρχει η εξουσιοδότηση από τον πολίτη, να αντλούν σημαντικά στοιχεία, όπως διεύθυνση επικοινωνίας, τηλέφωνο και e-mail αυτόματα, μέσω του Μητρώου Επικοινωνίας της ΓΓΠΣΔΔ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έτσι, εξοικονομούμε πόρους, καταπολεμούμε τη γραφειοκρατία και ενισχύουμε τη διαφάνεια».

Για διαλειτουργικότητα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

 Τι προβλέπεται

Δημιουργείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης κεντρική βάση μοναδικής καταχώρησης των στοιχείων επικοινωνίας όλων των πολιτών, όπως η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), η ταχυδρομική διεύθυνση, ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, μέσω αυτής της κεντρικής βάσης αποκλειστικά θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά τα αντίστοιχα δεδομένα των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων του δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η καταχώρηση και ενημέρωση των ανωτέρω δεδομένων στην κεντρική βάση πραγματοποιείται μέσω πιστοποιημένης πρόσβαση σε ειδική εφαρμογή με κωδικούς μοναδικής ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.

Τα στοιχεία των πολιτών που είναι καταχωρημένα στην πλατφόρμα θα μπορεί να τα αξιοποιεί το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας ΓΓΠΣΔΔ για την ταυτοποίηση των πολιτών στα μητρώα της δημόσιας διοίκησης, ενώ μπορούν και οι τράπεζες να αντλήσουν πληροφορίες σε περιπτώσεις επικαιροποίησης των στοιχείων των πελατών τους. Αυτό μπορεί να γίνεται όμως μόνο κατόπιν γραπτής ή ηλεκτρονικής ρητής συναίνεσης του πολίτη ώστε να αποφύγει την ταλαιπωρία και το χάσιμο χρόνου και ενέργειας για να προσκομίζει τα απαραίτητα έγγραφα που του ζητάει η τράπεζά του.

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ