Προμήθεια tablets για τους μαθητές της Ναυπακτίας – Ο Δήμος Ναυπακτίας προχωρά στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών.
Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει για την προμήθεια tablets για τους μαθητές της Ναυπακτίας, θέμα που συζητήθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, μετά από αίτημα του συνόλου των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν και δεσμεύτηκαν τότε, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα Παιδείας Ντίνος Τσουκαλάς, μετά από αίτημα του Δήμου προς την ΚΕΔΕ και το υπουργείο Παιδείας για την προμήθεια των αναγκαίων συσκευών, ο Δήμος Ναυπακτίας θα επανερχόταν ώστε να εξετάσει εκ νέου το θέμα και να καλύψει τις όποιες ελλείψεις σε tablets για τους μαθητές του Δήμου Ναυπακτίας. Αυτές ακριβώς ήταν και οι δηλώσεις του αντιδημάρχου Ντίνου τσουκαλά στη ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek.gr, που σήμερα 4/12/20 κυκλοφόρησε.
Αυτό και έγινε, με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου σε δια περιφοράς ψηφοφορία, όπου και εγκρίθηκε πίστωση 24.000 ευρώ για την αγορά συσκευών.
Σε ανακοίνωσή του για το θέμα, ο Δήμος Ναυπακτίας αναφέρει:
“Στην κάλυψη των αναγκών για τη διευκόλυνση της διαδικασίας τηλεκπαίδευσης των μαθητών, προχωρά ο Δήμος Ναυπακτίας, με την προμήθεια ηλεκτρονικών συσκευών, τύπου tablets. Άμεσα αναμένεται να αποδοθούν στις Διευθύνσεις των σχολείων, οι οποίες θα προβούν και στη διανομή τους.
Υπενθυμίζεται ότι, το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, μετά και τη σχετική πρόταση του Δημάρχου κ. Βασίλη Γκίζα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αποστείλει στο Υπουργείο Παιδείας το αίτημά του ώστε, ως ο πλέον αρμόδιος φορέας, να ανταποκριθεί στην κάλυψη των αναγκών των Σχολείων, και στη συνέχεια, με βάση την εν λόγω απάντηση, να δρομολογήσει τις επόμενες ενέργειες, όπως και έγινε.
Το Υπουργείο Παιδείας, βάσει της επίσημης ενημέρωσης από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα προμηθεύσει τα σχολεία της Ναυπακτίας με 111 tablets, ενώ 100 αντίστοιχες συσκευές θα δοθούν με ευγενική δωρεά της «Πλαστικά Κ. Κοτρώνης ΑΒΕΕ», μετά από σχετική επικοινωνία του Δημάρχου Ναυπακτίας με τη Διοίκηση της Εταιρείας. Τον υπόλοιπο αριθμό επί των πραγματικών αναγκών των σχολείων της περιοχής θα καλύψει με δική του προμήθεια ο Δήμος Ναυπακτίας.
Τα tablets θα δοθούν στις Διευθύνσεις των Σχολείων από τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας του Δήμου Ναυπακτίας, και η διανομή τους θα γίνει βάσει των αναγκών που οι ίδιες οι Διευθύνσεις έχουν καταγράψει. Ακολούθως, θα αποδοθούν στους μαθητές προς χρήση και με την άρση των περιοριστικών μέτρων θα επιστραφούν στις Διευθύνσεις των σχολείων, στις οποίες και θα ανήκουν.
Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, κ. Βασίλης Γκίζας, με αφορμή την εξέλιξη του θέματος δήλωσε: «Ο Δήμος Ναυπακτίας, δρομολόγησε τις διαδικασίες για την κάλυψη του κενού που παρουσιάζεται από τη μερική και καθυστερημένη παρέμβαση της πολιτείας σε ένα σημαντικό ζήτημα. Οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου μας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των Σχολείων, καθώς και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενημερώθηκαν για τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και βάσει αυτών αναλάβαμε πρωτοβουλία ώστε άμεσα, στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν, το σύνολο των μαθητών να έχει ανεμπόδιστα πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία». ”
Σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Γούλας, μέλος της δημοτικής παράταξης “ΕΝΩΤΙΚΉ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑ” , αναφέρει :
“Προφανώς γίνεται προσπάθεια διαχείρισης των αντιδράσεων από τους πολίτες και τους φορείς μέσω τρίτων που πετάνε από μια ατάκα ότι περίπου δεν είναι βιώσιμη η ΔΕΥΑΝ.
Ας απαντήσουν όλοι αυτοί:
7 χρόνια Δημαρχίας Γκίζα άκουσαν ποτέ πριν το Συμβούλιο της Δευτέρας ότι η ΔΕΥΑΝ δεν είναι βιώσιμη από το στόμα του Δημάρχου ή κάποιου Προέδρου της ΔΕΥΑΝ;
7 χρόνια τώρα αυτοί που ξαφνικά λένε ότι η ΔΕΥΑΝ δεν είναι βιώσιμη γιατί δεν λέγανε τίποτα;
Πριν από 6 μήνες η ΔΕΥΑΝ και ο Δήμαρχος έφεραν μελέτη βιωσιμότητας (δηλαδή ότι με την εφαρμογή της μελέτης η ΔΕΥΑΝ είναι βιώσιμη) σύμφωνη με τις οδηγίες της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και την ψήφισαν. Λέγανε ψέματα;
Η μελέτη βιωσιμότητας περιλάμβανε αυξήσεις άνω του 30% στα τιμολόγια. Αποτέλεσμα ότι ενώ το 2025 τιμολογήθηκαν 2,55 εκατομμύρια το πρώτο μόνο εξάμηνο του 2026 έχουν τιμολογηθεί 1,66 εκατομμύρια. Δηλαδή με δεδομένο ότι τον Ιούλιο και Αύγουστο έχουμε μεγάλες καταναλώσεις στο σύνολο του 2026 θα τιμολογηθούν από 3,3 μέχρι 3,5 εκατομμύρια, δηλαδή μόνο το 2026 η ΔΕΥΑΝ θα τιμολογήσει από 800.000 μέχρι και 1 εκατομμύριο παραπάνω. Το αμφισβητούν;
Αν δεν έβγαινε ξαφνικά τώρα η δυνατότητα εθελούσιας συγχώνευσης με τη ΔΕΥΑΝ τι θα έκανε η Δημοτική Αρχή;;;;;;”
Μετά από μια εξαντλητική εξάωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας, όπου ολοκληρώθηκε στις μια το πρωί της Τρίτης 20ης Οκτωβρίου, με 14 ψήφους της πλειοψηφίας αποφασίστηκε η εκχώρηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης ΔΕΥΑ Ναυπακτίας στην ΕΥΔΑΠ.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της εισήγησης του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά της εκχώρησης.
Στην κατάμεστη από δημότες, που αντιδρούσαν στην εκχώρηση της ΔΕΥΑΝ, αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Ξενία, στις 19 Οκτωβρίου 2026, στην σημαντική αυτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δήμου Ναυπακτίας ξεκίνησε η εκχώρηση της ΔΕΥΑ Ναυπακτίας.
Στις τοποθετήσεις/ εισηγήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:
Β. Γκίζας: «Το σημερινό μοντέλο λειτουργίας των ΔΕΥΑ έχει αποτύχει»
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας πρότεινε την ένταξη της ΔΕΥΑΝ στην ΕΥΔΑΠ ως μοναδική αξιόπιστη λύση, τονίζοντας ταυτόχρονα πως το μέχρι σήμερα μοντέλο λειτουργίας των ΔΕΥΑΝ έχει αποτύχει.
Ταυτόχρονα άσκησε έντονη κριτική στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως οι προτάσεις της για νέο δανεισμό θα οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα για την ΔΕΥΑΝ, χωρίς να δίνουν λύση στα προβλήματα της επιχείρησης. Η δήθεν εναλλακτική εξυγίανσης που προτείνει η αντιπολίτευση, μπορεί να επιτευχθεί μόνο και μέσα από υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, υποστήριξε με έμφαση.
Γιώργος Σιαμαντάς: Μια υγιή ΔΕΥΑΝ σε επτά χρόνια την οδηγήσατε σε αυτή την κατάσταση.
Ο Γιώργος Σιαμαντάς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία» τόνισε πως είναι κατηγορηματικά αντίθετος στη μεταφορά της ΔΕΥΑΝ στην ΕΥΔΑΠ, με την τοποθέτησή να ασκεί έντονη κριτική δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα για τη διαχείριση της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΥΑΝ στην περίοδο της επταετούς θητείας του.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε παθογένειες της επιχείρησης, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες εσόδων, όπως αυτές από τις συνδέσεις στο δίκτυο αποχέτευσης που δεν έγιναν ποτέ, στις απευθείας αναθέσεις προμηθειών, στις απώλειες νερού από το δίκτυο, καθώς και σε αδικαιολόγητα αυξημένες δαπάνες που εμφανίζονται από την επιχείρηση.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε ένδικα μέσα, όπως έχουν κάνει άλλοι δήμοι.
Ανδρέας Κωνσταντόπουλος: «Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο εξυγίανσης»
Ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε Πλεύση» στην τοποθέτησή του παρουσίασε εναλλακτικό σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΥΑΝ, και σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε η δημοτική αρχή στις 14 Οκτωβρίου 2026.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρία χρηματοδοτικά σενάρια, με αξιοποίηση κρατικής επιχορήγησης, νέο δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ρύθμιση των υπολοίπων οφειλών της ΔΕΥΑΝ. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην επέκταση των συνδέσεων αποχέτευσης, με στόχο 1.800 νέες συνδέσεις μέσα σε 18 μήνες, που θα φέρουν έσοδα στην ΔΕΥΑΝ, στον περιορισμό λειτουργικών δαπανών, έλεγχο συμβάσεων, μείωση απωλειών νερού, προώθηση ενεργειακών έργων και επίλυση της εκκρεμότητας σύνδεσης του φωτοβολταϊκού σταθμού στην Βομβοκού.
Τέλος, πρότεινε την παραίτηση του σημερινού Δ.Σ της ΔΕΥΑΝ και τον ορισμό νέας διοίκησης, όπου πρόεδρος θα είναι ο δήμαρχος Ναυπακτίας και μέλη εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων. Στόχος όπως τόνισε η κοινή ευθύνη και συνεργασία για την εφαρμογή σχεδίου εξυγίανσης, με ορίζοντα δύο ετών.
Μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο με θέμα την συγχώνευση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης ΔΕΥΑΝ με την ΕΥΔΑΠ, δημιουργήθηκε μια Συντονιστική Επιτροπή η οποία και προχώρησε στην έκδοση του πιο κάτω ψηφίσματος/ κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2026 ΩΡΑ 18:00, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο ΞΕΝΙΑ.
Αναφέρει το ψήφισμα:
« Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την αντίθεση της στον σχεδιασμό και στην προωθούμενη από την δημοτική αρχή Ναυπακτίας, συγχώνευση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης με την ΕΥΔΑΠ και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο έγγραφό της η δεύτερη.
Η διαχείριση του νερού αποτελεί θεμελιώδη αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δικαίωμα των πολιτών.
Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση μιας επιχείρησης που μπορεί να σταθεί στα πόδια της, αρκεί να υπάρξει σοβαρή πολιτική βούληση από την δημοτική αρχή και διεκδίκηση των εναλλακτικών προτάσεων.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα.
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης των πηγών και των γεωτρήσεων της Ναυπακτίας.
Η εμπειρία της διαχείρισης από μεγάλες εταιρείες αποδεικνύει ότι η μετατροπή των ΔΕΥΑ σε παραρτήματα κεντρικών ομίλων, οδηγεί μαθηματικά σε κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Καταγγέλλουμε τη μεθόδευση της δημοτικής αρχής να λάβει αποφάσεις «στα τυφλά», με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και χωρίς να έχει παρουσιαστεί στους δημότες, στις παρατάξεις και στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, ένας πλήρης, καθαρός και ειλικρινής οικονομικός και διαχειριστικός απολογισμός και χωρίς να έχουν προηγηθεί Γενικές Συνελεύσεις των Κοινοτήτων και Δημόσια Διαβούλευση.
Το «κούρεμα» των χρεών, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την απεμπόληση της δημοτικής μας περιουσίας.
Δεν δεχόμαστε, η ΔΕΥΑΝ να αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα για την κακοδιαχείριση της επιχείρησης.
Για το λόγους αυτούς απαιτούμε:
Την άμεση καταψήφιση της πρότασης για συγχώνευση, απορρόφηση ή εκχώρηση της ΔΕΥΑΝ στην ΕΥΔΑΠ, από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Την κρατική χρηματοδότηση για την εξυγίανση, την κάλυψη του ενεργειακού κόστους και την ενίσχυση της δημοτικής επιχείρησης με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.
Δηλώνουμε έτοιμοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας για να προστατεύσουμε τον πλούτο της Ναυπακτίας. Το νερό ανήκει στα παιδιά μας και δεν παραχωρείται.