Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος  στο «7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών»

Published

on

Κωνσταντόπουλος-Δημήτρης-ΚΙΝ.ΑΛ

Συμμετέχοντας  στο πάνελ με τίτλο «Know the neighbor – Turkey in focus», στην ομιλία του   ο βουλευτής Αιτωλ/νίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, τόνισε πως  «Αυτό που βιώνει η Ουκρανία σήμερα είναι αυτό που έπραξε ο Αττίλας στην Κύπρο».  Ανέφερε δε μεταξύ άλλων:

Ουκρανικό και Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο

Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων της, την προάσπιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητά της, όσα δηλαδή σήμερα παραβιάζει η Ρωσία. Τα ίδια ακριβώς που έχει παραβιάσει και η Τουρκία στη Κύπρο. Αυτό που βιώνει η Ουκρανία σήμερα είναι αυτό που έπραξε ο Αττίλας στην Κύπρο.

Οι αρχές αυτές στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και η Ελλάδα μπορεί να αναζητήσει συνεννοήσεις τόσο σε διμερές και όσο και σε πολυμερές επίπεδο, απαιτώντας το σεβασμό τους από την Τουρκία, καθώς και την πλήρη εφαρμογή τους στο Κυπριακό.

Η διεθνής συγκυρία, παράθυρο ευκαιρίας για την για τη Χώρα μας

Η Ελλάδα με πατριωτισμό και ρεαλισμό, δύναται να πάρει πρωτοβουλίες και να ενισχύσει γεωπολιτικά τη θέση της, αποκρούοντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Πρέπει ενεργητικά να προσδιορίσουμε τα συμφέροντα της Χώρας μας και να σχεδιάσουμε πώς θα τα προασπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αλίμονο αν αφεθεί μια τέτοια κρίση να πάει χαμένη, τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία διεκδικεί την ιδιότητα της “χώρας γέφυρας και τρίτου πόλου” ανάμεσα στη Δύση και την Ευρασία με σκοπό να αναβαθμίσει γεωπολιτικά το ρόλο της, με βάση τα εθνικά της συμφέροντα και τις περιφερειακές της φιλοδοξίες.

 

Αναβάθμιση της εθνικής μας θέσης στο Αιγαίο.

Η απόκρουση και καταδίκη του ρωσικού αναθεωρητισμού αναβαθμίζει την εθνική μας θέση στο Αιγαίο. Λαμβάνοντας υπόψη πως για περίπου έξι δεκαετίες τα ελληνοτουρκικά δεν έφτασαν ποτέ αρκετά ψηλά στην ιεράρχηση του διεθνούς παράγοντα έτσι ώστε εκείνος να ενεργοποιηθεί αποφασιστικά για την επίλυση τους, πλέον είναι απαραίτητο η Δύση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε για τη Δύση, το Αιγαίο έχει, γεωστρατηγικά, το δεύτερο κρισιμότερο χαρακτήρα μετά τα Δαρδανέλλια.

Η Ελλάδα, έχοντας στη φαρέτρα της νομικά ακλόνητα επιχειρήματα, πρέπει να επιδιώξει με διπλωματικά μέσα να οικοδομήσει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης με την Τουρκία εντός του οποίου θα αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών (Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ). Ένα περιβάλλον συνομιλιών με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, χωρίς εμπρηστική ρητορική και παραβιάσεις για Ελλάδα και Κύπρο.

Η Αθήνα πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στην πορεία των ήδη εξελισσόμενων συνομιλιών ανάμεσα σε Αμερικανούς, Τούρκους και Ευρωπαίους. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε να αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν βαθύτατα υπονομευτική για το εθνικό μας συμφέρον.

Τα σύνορα της Ελλάδας, σύνορα της Ευρώπης.

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας και ο μη σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, επιβάλλει τη φύλαξη των συνόρων μας. Η Ελλάδα θα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορεί κράτος-μέλος της ΕΕ να εξοπλίζει κράτος που επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα άλλου μέλους της ΕΕ, θέση που έχει αναδειχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη. Πρέπει δε να προχωρήσει και η αμυντική ένωση της Ευρώπης με την απόκτηση κοινών εξοπλισμών και τη δημιουργία ευρωστρατού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Πότε οι βαθμολογίες

Published

on

By

Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Εναλλακτικά, στην εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr μπορούν να μάθουν τους βαθμούς τους πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες.

Θα ακολουθήσει η υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.).

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τη σχολή και το τμήμα εισαγωγής τους και με SMS και μέσω της εφαρμογής του ΥΠΑΙΘ.

Ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες φέτος είναι 68.394, κατά 10% λιγότεροι από πέρυσι (60.070 το 2021). Στο παραπάνω νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο Εμπορικό Ναυτικό.

Υπενθυμίζεται ότι για να εισαχθεί ένας υποψήφιος, πρέπει να έχει ίση ή μεγαλύτερη βαθμολογία από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στη Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, που επιθυμεί.

Σημειώνεται ότι 393 Σχολές έχουν κρατήσει ίδιο το συντελεστή βαρύτητας με πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, η εξέταση των Ειδικών και Μουσικών Μαθημάτων συνεχίζεται μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Διακοπές στην υδροδότηση λόγω έργων

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΝ αναφέρει:

«Ενημερώνουμε ότι, λόγω απαραίτητων Τεχνικών Έργων και δοκιμών για την ολοκλήρωση του έργου “Ύδρευση δυτικών περιοχών – περιοχή Παλαιοπαναγιάς” , θα σημειώνονται το επόμενο διάστημα πρόσκαιρες διακοπές  υδροδότησης.

Παρακαλούμε για την κατανόηση των πολιτών».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώνεται το έργο για την ύδρευση της Παλαιοπαναγιάς

Published

on

By

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης Παλαιοπαναγιάς που θα δώσει οριστική λύση στο χρόνιο και πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές συνοικίες της Ναυπάκτου.

Το έργο υλοποιείται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας για λογαριασμό της ΔΕΥΑΝ.  Ο αρχικός προϋπολογισμός του που ανέρχεται σε 1.455.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και καλύπτεται από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι»

Μετά από τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, δημοπρατήθηκε το έργο,  τον Ιούλιο του 2021 υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο και μέχρι τα τέλη Ιουνίου πλέον παραδίνεται, δίνοντας λύση στο χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ