Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ο ελιγμός του Βερολίνου και η στροφή “αλά γαλλικά” του Μακρόν ανοίγουν ( κι άλλο ) την όρεξη του Ερντογάν

Published

on

Με το μετέωρο βήμα του …πελαργού μοιάζει το βήμα που έκανε χθες η Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία, αφού η επέκταση των κυρώσεων που αποφάσισε αφορά μεμονωμένα πρόσωπα και δεν σχετίζονται με την προκλητικότητα της Άγκυρας λόγω της παρατεταμένης παραμονής του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά αποτελούν συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Νοέμβριο του 2019 για παράνομες γεωτρήσεις του Ερντογάν στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Στην πραγματικότητα, η Ε.Ε έκανε τους ελιγμούς που υπαγορεύτηκαν από το Βερολίνο και δρομολογήθηκαν από τους κ. Σαρλ Μισέλ και Ζοζέπ Μπορέλ : Αναγνώρισαν, δηλαδή, την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας, υιοθέτησαν μια πιο αυστηρή ρητορική, αλλά μετέθεσαν τις αποφάσεις για τον επόμενο Μάρτιο, προς ανακούφιση της Ισπανίας και της Ιταλίας που επί της ουσίας ήταν στην ίδια γραμμή με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Η Ελλάδα, δια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε πραγματική μάχη για να γίνει ένα παραπάνω βήμα από αυτά που προβλέπονταν στα δύο πρώτα προσχέδια συμπερασμάτων.

Τα …γαλλικά του Μακρόν 

Η έκπληξη για την Αθήνα και όχι μόνο ήρθε από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος άφησε προσώρας πίσω του τις λάβρες προειδοποιήσεις προς τον Τούρκο πρόεδρο και αναγνώρισε ως ικανοποιητικό και ισορροπημένο το κείμενο των συμπερασμάτων, αποδεικνύοντας ότι η αξία του γαλλογερμανικού δόγματος υπερτερεί των στρατηγικών συμμαχιών.

To παρασκήνιο λέει ότι η αλλαγή πλεύσης του Μακρόν έγινε για τις ανάγκες ενός έντιμου συμβιβασμού για το Brexit. Ακόμα κι έτσι, ο αιφνιδιασμός της Αθήνας ήταν μεγάλος, ιδιαίτερα μετά και την υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας που περιλαμβάνει και την αγορά γαλλικών Rafale από την Ελλάδα.

“Κλειδί” των εξελίξεων η εκλογή Μπάϊντεν 

Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε είχε σταθερά στραμμένο το βλέμμα στην επικείμενη αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, καθώς αναμένει να διαπιστώσει ποια εξωτερική πολιτική θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος Μπάϊντεν έναντι της Άγκυρας, της οποίας είναι προφανές ότι ο ρόλος στο ΝΑΤΟ κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικός. Παρά την καταφανή ενόχληση για το διαρκές φλερτ Ερντογάν – Πούτιν και τις φιλίες του Τούρκου προέδρου με δυνάμεις που κινούνται εκτός των ορίων της ευρωατλαντικής συμμαχίας.

 
Καλλιγάς Κ. Ανδρέας
καθηγητής οικονομολόγος
 

ΕΛΛΑΔΑ

Ζημιάρηδες…

Published

on

By

Είναι καθημερινό το φαινόμενο των βανδαλισμών δημόσιας και ιδιωτικής  περιουσίας. Τοίχοι, κάδοι απορριμμάτων, αγάλματα, φωτιστικά σώματα  και στάσεις της συγκοινωνίας είναι τα  «θύματα» ανδραγαθιών «ζημιάρηδων» εγκεφάλων.

Το κόστος βέβαια της αποκατάστασης των ζημιών στην δημόσια περιουσία     βαρύνει  τις  τσέπες όλων μας…

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» : 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα αναπηρίας 

Published

on

By

Η τρίτη ημέρα του Δεκεμβρίου θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως  Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία με σκοπό την κατανόηση αλλά και τη κινητοποίηση για τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας. Παρά την μεγάλη πρόοδο που σημειώνεται έως σήμερα με μια σειρά από υποδομές, την αξιοποίηση της τεχνολογίας αλλά και δομές προστασίας, είναι κοινή διαπίστωση ότι δεν συμβαίνει το ίδιο  και με την εξέλιξη της συμπεριφοράς αλλά και των αντιλήψεων μεγάλου μέρους της κοινωνίας  μας, όσον αφορά στα  ίσα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της  ζωής μας, ώστε να απολαμβάνουν παράλληλα ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες.

Σε κάθε δημοκρατική και πολιτισμένη κοινωνία είναι προϋπόθεση να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας και να πράττουμε ανάλογα, τόσο συλλογικά αλλά και ατομικά ο καθένας μας απαλείφοντας κάθε διάκριση και στηλιτεύοντας συμπεριφορές που μας προσβάλουν σαν ανθρώπους και οι οποίες φυσικά δεν γίνονται αποδεκτές.

Αναγνωρίζοντας ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ώσπου  η κοινωνία μας να σεβαστεί την αξιοπρέπεια όλων των μελών της, ο σημερινός συμβολισμός μας υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις μας έναντι των συνανθρώπων μας με αναπηρία και ότι η προσπάθειες θα πρέπει να είναι διαρκείς χωρίς κανένα εφησυχασμό.

ΥΓ:  Υπενθυμίζουμε μέρα που είναι σήμερα (έχουμε αναφερθεί και στην αρχή της σχολικής χρονιάς), ένα υπέροχο σχολείο, το Ειδικό Σχολείο στο Λυγιά, έτοιμο, παραμένει στην κατάσταση που φαίνεται ,κλειστό.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

28 εκ. στους δήμους για λειτουργικές ανάγκες των σχολείων – Τι παίρνει ο Δήμος Ναυπακτίας

Published

on

By

Δημοτικά-σχολεία-Ναύπακτος

Ποσό ύψους 28 εκ. ευρώ κατανέμεται  σε όλους τους δήμους προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητάς τους.

Ο Δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 73.550 ευρώ

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ