Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ν. Φαρμάκης στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας

Published

on

«Εργαζόμαστε για να μπορούν οι Αιτωλοακαρνάνες και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, να έχουν ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα»

Το ολιστικό σχέδιο που υλοποιεί η Περιφερειακή Αρχή για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης την Κυριακή 22 Μάϊου 2022, κατά την ομιλία του στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας που πραγματοποιήθηκε στην Τριχωνίδα.

«Προχωράμε, με προσεκτικά βήματα, δημιουργώντας προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.  Να διασφαλίσουμε δηλαδή συνθήκες για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη με ταυτόχρονη εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος» τόνισε ο Περιφερειάρχης και αναφέρθηκε διεξοδικά σε έργα και δράσεις που υλοποιούνται αναβαθμίζουν την περιοχή και ενισχύουν την τοπική οικονομία» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Ειδικότερα μίλησε για το μεγάλο έργο των ενεργειακών κοινοτήτων και της δημιουργίας του μεγαλύτερου συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη, στο κτήμα Polder στο Μεσολόγγι. Αναφέρθηκε στις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης στις οδικές προσβάσεις, με στόχο την ανάδειξη τουριστικών προορισμών, αλλά και τη βελτίωση της προσβασιμότητας ως παράμετρο της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Παρουσίασε τα στάδια στα οποία βρίσκονται η ΟΧΕ Αιτωλικού – Μεσολογγίου και η ΒΑΑ Αγρινίου η υλοποίηση της οποίας θα συνεχιστεί και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, ενώ εστίασε και στην ανάδειξη της Τουρλίδας.

«Σημειώνω μόνο ότι από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Αιτωλοακαρνανίας εντάχθηκαν, ωριμάζουν, δημοπρατήθηκαν και εκτελούνται έργα & μελέτες που ξεπερνούν τα 167 εκατ. ευρώ. Έργα που διευκολύνουν τις μετακινήσεις μας, αλλά και έργα που ομορφαίνουν τις πόλεις μας, όπως η βελτίωση της εισόδου του Αγρινίου. Επιδίωξή μας είναι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής, να κάνουμε την Αιτωλοακαρνανία ακόμα πιο όμορφη» συνόψισε ο κ. Φαρμάκης κι επισήμανε ότι οι πολίτες βλέπουν να εκτελούνται έργα που αλαλάζουν την καθημερινότητά τους και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.

«Όμως και το περιβάλλον είναι καθημερινότητα. Δηλαδή, τρόπος καθημερινής σκέψης και δράσης. Είναι τρόπος ζωής.  Γι’ αυτό και θα έχουμε μέλλον μόνο εάν όλοι εμείς, ατομικά και συλλογικά, σεβαστούμε το χώρο που δρούμε και κατανοήσουμε ότι οι φυσικοί πόροι είναι πρωτίστως κοινωνικοί» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης κι έκανε αναφορά σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» σε δημόσια  και δημοτικά κτίρια,, σχολείων, αθλητικούς χώρους, αλλά και νοσηλευτικών δομών.

Συνεχίζοντας ο κ. Φαρμάκης εστίασε σε παρεμβάσεις που γίνονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση των νοσηλευτικών δομών της Αιτωλοακαρνανίας στις οποίες έκανε εκτενή αναφορά. «Κάθε νοσοκομείο που αναβαθμίζεται, μπορεί να παρέχει καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας και περίθαλψης στους πολίτες, αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας στο σύνολο των εργαζομένων. Και αυτή ακριβώς η «άυλη» – επιτρέψτε μου να πω – βελτίωση, είναι εξίσου σημαντική με την εξοικονόμηση πόρων και την περιβαλλοντική διάσταση των έργων» παρατήρησε ο Περιφερειάρχης.

Επισημαίνοντας ότι η Αιτωλοακαρνανία στηρίζεται στο τρίπτυχο «Ανάπτυξη – Περιβάλλον – Πολιτισμός», αναφέρθηκε και στα έργα πολιτισμού, ύψους 23,5 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούνται, όπως η μετατροπή των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου σε μουσείο, το «Ξενοκράτειο» στο Μεσολόγγι, η αναστήλωση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων Στράτου, Οινιάδων και Πλευρώνας, κ.ά.

«Μέρα με τη μέρα, διαμορφώνεται μία νέα πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα περιλαμβάνει πολλά μικρά και μεγάλα έργα» τόνισε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να μπορούν οι Αιτωλοακαρνάνες, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, να αισθάνονται πολίτες που έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους. Ξέρουμε ότι ο δρόμος μας είναι ακόμα μακρύς, με πολλές στροφές και ανηφοριές. Όπως τα καταφέραμε μέχρι τώρα όμως – και μάλιστα μέσα στις πολύ αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία – έτσι θα τα καταφέρουμε και στη συνέχεια. Γιατί δεν φοβόμαστε τη δουλειά. Αλλά και γιατί αγαπάμε αυτόν τον τόπο…» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έτοιμος ο κόμβος Μαλαμάτων

Published

on

By

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή της Δωρίδας και όχι μόνο, αλλά  και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αυτής, υλοποιήθηκε. Το έργο «Κατασκευή Συνδετήριου Οδικού Κόμβου Μαλαμάτων», είναι πλέον πραγματικότητα. Το έργο με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2016, εγκρίθηκε η ένταξη από το αρμόδιο υπουργείο.

Η αναγκαιότητα του έργου είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρόκειται για  την  κατασκευή  ανισόπεδου  κόμβου,  ο  οποίος  αναπτύσσεται  στην  περιοχή  ανατολικά   του  ποταμού  Μόρνου, και  συγκεκριμένα,  στη  διασταύρωση της Εθνικής  Οδού Άμφισσας – Αντιρρίου, με  την  Επαρχιακή  Οδό Γέφυρα Μόρνου-Μοναστηράκι,  με ταυτόχρονη  κατασκευή  και  βελτίωση  του  παράπλευρου  και  εγκάρσιου οδικού  δικτύου.

Ο νέος ανισόπεδος κόμβος λύνει πολλαπλά προβλήματα μιας και θα αποτελεί κύρια είσοδο μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας, θα συνδέει το παραθαλάσσιο και πεδινό τμήμα με το ορεινό της Δωρίδας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ασφάλεια στην κυκλοφορία εντός του βιοτεχνικού πάρκου τη περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μεγάλη ανατροπή στην εκτός σχεδίου δόμηση

Published

on

By

«Η πρόσφατη απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση ανατρέπει όλα τα δεδομένα σε αγοραπωλησίες και συμβόλαια, προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης και σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επενδύσεις, τουριστικές ή αναπτυξιακές, για τις οποίες έχουν ληφθεί προεγκρίσεις ή οι οποίες έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, κατά το Σύνταγμα οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού. Επί της ουσίας, με την απόφαση καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και για γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από τέσσερα στρέμματα και πάνω, τα οποία μέχρι πρότινος μπορούσαν να οικοδομηθούν.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη μικροϊδιοκτησία, αλλά και στην ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβερνητική αδράνεια για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στον αέρα. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, κατά τα λόγια του Ιωάννη στην Αποκάλυψη. Διευκρινίζω ότι ούτε διαθέτω ούτε εκπροσωπώ (δικηγορικά ή άλλως πως) τέτοιες ιδιοκτησίες. Ωστόσο, παρακολουθώ τις συνέπειες της κυβερνητικής στάσης στην κοινωνία και τους θεσμούς σε περιοχές μικρών και εκτός σχεδίου κλήρων, όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα που μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας. Τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και οι υπηρεσίες δόμησης έχουν αναστείλει κάθε προέγκριση δόμησης και άδεια δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών με εμβαδόν μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Ενώ μετέωρες έχουν μείνει μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, διότι στερούνται πλέον δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Για ακόμη μία φορα η ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας κατακρημνίζεται.

Το γαϊτανάκι της κυβερνητικής ανεπάρκειας ξεκίνησε με τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη και την καταληκτική προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου του ν. 4759/2020 για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας για ακίνητα επιφανείας μικρότερης των 4 στρεμμάτων. Με την εκπνοή της προθεσμίας χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες έχασαν το δικαίωμα δόμησης, παρά τη ρητή δέσμευση της πολιτείας για την (προηγούμενη) εκπόνηση τοπικών ή ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και τον ορισμό νέων ζωνών οικοδόμησης και ανάπτυξης. Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα το ΣτΕ, με το απόλυτο κομφούζιο να διαιωνίζεται στις Αρχές, στην κοινωνία και τους θεσμούς και τη δαμόκλειο σπάθη της καταδίκης από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να επικρέμαται πάνω από τη χώρα μας.

Σκόπιμη πολιτική επιλογή ή τραγική κυβερνητική ανεπάρκεια; Οτιδήποτε απ’ τα δύο, η δικαστική ρύθμιση αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή θεσμικής απάντησης σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις».

* Ο κ. Νικόλας Φαραντούρης είναι καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

πηγή: «Καθημερινή»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρίτη 21/3 η παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου

Published

on

By

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση – 

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00′, στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ (Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιτέας περιοχή Πλατανίτη) θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου).

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση για χρονικό διάστημα 2 μηνών και συγκεκριμένα, από τις 22 Μαρτίου 2023 έως τις 22 Μαΐου 2023, κατά το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής απόψεων και παρατηρήσεων, οι οποίες θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη για τη σύνταξη του Β2 Σταδίου της μελέτης, που αντιστοιχεί στην οριστική πρόταση, η οποία θα θεσμοθετηθεί.

Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η πλήρης μελέτη του Β1 Σταδίου, θα είναι αναρτημένη και διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr) καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης,

Απόψεις και παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να εξεταστούν θα πρέπει να υποβληθούν επωνύμως, είτε στο Γραφείο Πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ναυπακτίας (κτήριο πρώην Δημαρχείου Αντιρρίου) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο email: info@nafpaktos.gr.

  • Η δημόσια παρουσίαση της μελέτης θα προβληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ