Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ν. Φαρμάκης στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας

Published

on

«Εργαζόμαστε για να μπορούν οι Αιτωλοακαρνάνες και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, να έχουν ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα»

Το ολιστικό σχέδιο που υλοποιεί η Περιφερειακή Αρχή για την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης την Κυριακή 22 Μάϊου 2022, κατά την ομιλία του στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας που πραγματοποιήθηκε στην Τριχωνίδα.

«Προχωράμε, με προσεκτικά βήματα, δημιουργώντας προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.  Να διασφαλίσουμε δηλαδή συνθήκες για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη με ταυτόχρονη εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος» τόνισε ο Περιφερειάρχης και αναφέρθηκε διεξοδικά σε έργα και δράσεις που υλοποιούνται αναβαθμίζουν την περιοχή και ενισχύουν την τοπική οικονομία» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Ειδικότερα μίλησε για το μεγάλο έργο των ενεργειακών κοινοτήτων και της δημιουργίας του μεγαλύτερου συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη, στο κτήμα Polder στο Μεσολόγγι. Αναφέρθηκε στις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης στις οδικές προσβάσεις, με στόχο την ανάδειξη τουριστικών προορισμών, αλλά και τη βελτίωση της προσβασιμότητας ως παράμετρο της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Παρουσίασε τα στάδια στα οποία βρίσκονται η ΟΧΕ Αιτωλικού – Μεσολογγίου και η ΒΑΑ Αγρινίου η υλοποίηση της οποίας θα συνεχιστεί και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, ενώ εστίασε και στην ανάδειξη της Τουρλίδας.

«Σημειώνω μόνο ότι από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Αιτωλοακαρνανίας εντάχθηκαν, ωριμάζουν, δημοπρατήθηκαν και εκτελούνται έργα & μελέτες που ξεπερνούν τα 167 εκατ. ευρώ. Έργα που διευκολύνουν τις μετακινήσεις μας, αλλά και έργα που ομορφαίνουν τις πόλεις μας, όπως η βελτίωση της εισόδου του Αγρινίου. Επιδίωξή μας είναι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής, να κάνουμε την Αιτωλοακαρνανία ακόμα πιο όμορφη» συνόψισε ο κ. Φαρμάκης κι επισήμανε ότι οι πολίτες βλέπουν να εκτελούνται έργα που αλαλάζουν την καθημερινότητά τους και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.

«Όμως και το περιβάλλον είναι καθημερινότητα. Δηλαδή, τρόπος καθημερινής σκέψης και δράσης. Είναι τρόπος ζωής.  Γι’ αυτό και θα έχουμε μέλλον μόνο εάν όλοι εμείς, ατομικά και συλλογικά, σεβαστούμε το χώρο που δρούμε και κατανοήσουμε ότι οι φυσικοί πόροι είναι πρωτίστως κοινωνικοί» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης κι έκανε αναφορά σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» σε δημόσια  και δημοτικά κτίρια,, σχολείων, αθλητικούς χώρους, αλλά και νοσηλευτικών δομών.

Συνεχίζοντας ο κ. Φαρμάκης εστίασε σε παρεμβάσεις που γίνονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση των νοσηλευτικών δομών της Αιτωλοακαρνανίας στις οποίες έκανε εκτενή αναφορά. «Κάθε νοσοκομείο που αναβαθμίζεται, μπορεί να παρέχει καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας και περίθαλψης στους πολίτες, αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας στο σύνολο των εργαζομένων. Και αυτή ακριβώς η «άυλη» – επιτρέψτε μου να πω – βελτίωση, είναι εξίσου σημαντική με την εξοικονόμηση πόρων και την περιβαλλοντική διάσταση των έργων» παρατήρησε ο Περιφερειάρχης.

Επισημαίνοντας ότι η Αιτωλοακαρνανία στηρίζεται στο τρίπτυχο «Ανάπτυξη – Περιβάλλον – Πολιτισμός», αναφέρθηκε και στα έργα πολιτισμού, ύψους 23,5 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούνται, όπως η μετατροπή των παλαιών καπναποθηκών Παπαπέτρου σε μουσείο, το «Ξενοκράτειο» στο Μεσολόγγι, η αναστήλωση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων Στράτου, Οινιάδων και Πλευρώνας, κ.ά.

«Μέρα με τη μέρα, διαμορφώνεται μία νέα πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα περιλαμβάνει πολλά μικρά και μεγάλα έργα» τόνισε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να μπορούν οι Αιτωλοακαρνάνες, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, να αισθάνονται πολίτες που έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους. Ξέρουμε ότι ο δρόμος μας είναι ακόμα μακρύς, με πολλές στροφές και ανηφοριές. Όπως τα καταφέραμε μέχρι τώρα όμως – και μάλιστα μέσα στις πολύ αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία – έτσι θα τα καταφέρουμε και στη συνέχεια. Γιατί δεν φοβόμαστε τη δουλειά. Αλλά και γιατί αγαπάμε αυτόν τον τόπο…» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής Δήμου Ναυπακτίας την Τετάρτη 21/2 

Published

on

By

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής Δήμου Ναυπακτίας θα πραγματοποιηθεί  την  Τετάρτη   21-02-2024   και  ώρα  18:00     στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής , με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Πλημμυρικά φαινόμενα στην δημοτική κοινότητα Ξηροπηγάδου από το χείμαρρο «Τζάβαρη» (δημοτικός σύμβουλος κ. Γουρζής Σπυρίδων)

2. Ενέργειες για την μελέτη προστασίας ακτογραμμής από την διάβρωση τον καιρικών φαινομένων. (δημοτικός σύμβουλος κ. Σιαμαντάς Γεώργιος)

3. Ενημέρωση για την πορεία αποκατάστασης της γέφυρας Μόρνου – Δάφνης ενέργειες από πλευράς του Δήμου Ναυπακτίας. (δημοτικός σύμβουλος κ. Ασημακόπουλος Γεώργιος)

4. Χρονοδιάγραμμα για τον εξοπλισμό και την λειτουργίας του Ξενία. (δημοτικός σύμβουλος κ. Γούλας Γεώργιος)

5. Μέτρα προστασίας και διαχείρισης αγελών αγρίων αλόγων στη δημοτική κοινότητα Γαλατά.  (δημοτικός σύμβουλος κ. Καλαβριζιώτης )

6. Ενέργειες για την ολοκλήρωση και εφαρμογή του σχεδίου πόλεως Ναυπάκτου. (δημοτικός σύμβουλος κ. Κωνσταντόπουλος Ανδρέας)

7. Κριτήρια και όροι στις απευθείας αναθέσεις. (δημοτικός σύμβουλος κ. Κεχαγιάς Παναγιώτης)

8.  Πότε ολοκληρώνεται και τίθεται σε λειτουργία το πολύπαθο έργο της «Αποχέτευσης Αντιρρίου» (δημοτικός σύμβουλος κ. Κοτσανάς Ανδρέας)

 

Δημοτική Κοινότητας Στύλιας (πρόεδρος κ. Αλεξόπουλος Σπυρίδων)

  1. Επαναλειτουργία γεώτρησης στη θέση Ρουπάκια.
  2. Συντήρηση των δύο υδρομαστεύσεων στη θέση Κρύα Βρύση.
  3. Αποκατάσταση της Μπακόβρυσης η οποία καταστράφηκε από πλημμύρα.

Δημοτική Κοινότητα  Ξηροπηγάδου (πρόεδρος κ. Πετσίνης Βασίλειος)

  1. Επικινδυνότητα οδοστρώματος στην οδό Μόρνου της δημοτικής κοινότητας Ξηροπηγάδου.

Δημοτική Κοινότητα Αντιρρίου (πρόεδρος κ. Ταμπάκης Νικόλαος)

  1. Αποκατάσταση Δυτικής προβλήτας Αντιρρίου. Πλήρη ενημέρωση για την νέα χρηματοδότηση του έργου ύψους 900.000,00€.
  2. Δράσεις για τη βιωσιμότητα του Γυμνασίου Αντιρρίου.

Δημοτική κοινότητα Καταφυγίου ( πρόεδρος κ. Θεοδωρόπουλος Αλέξανδρος)

  1. Ενημέρωση για την συνδετήρια 24η -25η  επαρχιακή οδό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάηκαν δυο ηλικιωμένοι στην Ναύπακτο

Published

on

By

Απανθρακωμένα βρέθηκαν σήμερα το πρωί δυο ηλικιωμένα αδέλφια, ένας άνδρας και μια γυναίκα, που διέμεναν σε μονοκατοικία στην Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου.

Τους ηλικιωμένους που πρόσφατα είχαν επιστρέψει από την Γερμανία, φρόντισε γυναίκα η οποία φτάνοντας στο σπίτι σήμερα το πρωί βρέθηκε μπροστά σε ένα φρικτό θέαμα.

Απανθρακωμένη στο κρεβάτι βρισκόταν η ηλικιωμένη γυναίκα ενώ δίπλα σε καρέκλα νεκρός ήταν ο αδελφός της.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και η Πυροσβεστική όπου σε λίγο χρόνο έφτασαν στο σημείο της τραγωδίας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η φωτιά προκλήθηκε από ηλεκτρική κουβέρτα που χρησιμοποιούσε το ζευγάρι των ηλικιωμένων, ενώ η Αστυνομία ερευνά και το ενδεχόμενο της αυτοχειρίας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φάρμακα: Αύξηση έως και 80% στη συμμετοχή των ασφαλισμένων

Published

on

By

Στην αύξηση έως και 80% στη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε πάνω από 1.700 καθημερινά φάρμακα εφάρμοσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Το υπουργείο Υγείας με αυτή του την απόφαση, αφαιρεί τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ από την επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας, και τα φορτώνει στους πολίτες, προκαλώντας παράλληλα την έντονη αντίδραση των φαρμακευτικών συλλόγων και των πολιτών οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις “φεύγουν από τα φαρμακεία χωρίς να παίρνουν τα φάρμακά τους”.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου τις τελευταίες ημέρες με στόχο όπως υποστηρίζει να επέλθει ισορροπία στην αγορά.

Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας έδωσε μικρές αυξήσεις σε φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ προκειμένου να μην αποσυρθούν από την αγορά και αντικατασταθούν από άλλα ακριβότερα. Ένα αίτημα που είχε τεθεί εδώ και χρόνια από τη φαρμακοβιομηχανία.

Παράλληλα όμως η αύξηση στις τιμές των γενοσήμων θα επέλθει και από την κατάργηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής με τη λιανική τιμή.

Να επισημανθεί ότι η ασφαλιστική τιμή είναι το ποσό που καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση. Το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να κερδίσει περί τα 40 εκατ. ευρώ με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας.

Επίσης σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Άδωνι Γεωργιάδη όλα τα φθηνά μοναδικά φάρμακα της αγοράς που πωλούνται κάτω από 10 ευρώ, οι εταιρείες τους μπορούν να αιτηθούν αύξηση τιμής.

Ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις του υπουργού Υγείας έφεραν και αύξηση στη συμμετοχή στις βιταμίνες κατά 50%. Σήμερα η συμμετοχή ήταν 25%.

Εξαιρούνται μόνο οι βιταμίνες για εγκύους και παιδιά (κυρίως σίδηρος) που η συμμετοχή είναι μηδενική

Από την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι μιλούν για δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών και  διευκρινίζουν ότι:

Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.

Οι αυξήσεις στις συμμετοχές συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.

Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα

Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ