Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας  στο 9ο REGIONAL GROWTH CONFERENCE

Published

on

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Να κάνουμε τη δική μας μεγάλη επανάσταση, θέτοντας τις βάσεις για την Ελλάδα των επόμενων 200 χρόνων»

Στην ανάγκη να ενισχυθούν οι περιφερειακές στρατηγικές που κινητοποιούν τις τοπικές κοινωνίες επικέντρωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης κατά τον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια εκδήλωση στο 9ο Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, (Regiona Growth Coference), οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 στο ιστορικό οινοποιείο της Αχαΐα Κλάους, στην Πάτρα.

Ο κ. Φαρμάκης με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχουμε την ευκαιρία να βάλουμε μπροστά μας ένα νέο μεγάλο όραμα και υλοποιοήσουμε έναν νέο μεγάλο στόχο: Να κάνουμε τη δική μας μεγάλη επανάσταση, θέτοντας τις βάσεις για την Ελλάδα των επόμενων 200 χρόνων».

Μίλησε για «διπλό χρέος» να τιμηθούν τα 200 χρόνια της νεότερης Ελλάδας, αλλά και τα 40 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ελλάδας. «Αντιλαμβανόμενοι την κρίση ως ευκαιρία για να αλλάξουμε τον τόπο μας, αλλάζοντας και εμάς τους ίδιους», πρόσθεσε επισημαίνοντας:

«Βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι περιφερειακές στρατηγικές πρέπει να μετατρέπονται σε εθνικές και οι εθνικές, να αναλύονται και να εξειδικεύονται σε περιφερειακές. Αλλά και όπου οι εξακτινωμένες συνεργασίες μεταξύ αποκεντρωμένων διοικητικών δομών αποκτούν όλο και πιο μεγάλη σημασία.

Η εποχή που ξημερώνει απαιτεί τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας και τη μέγιστη δυνατή συνεργασία, με τον πιο απλό και ευθύ τρόπο, μεταξύ των κέντρων λήψης αποφάσεων και των τοπικών κοινωνιών.

Τώρα λοιπόν, που δομείται η στρατηγική ανάκαμψης της επόμενης μέρας, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας όλα τα παραπάνω και να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα με την πιο μεγάλη ταχύτητα, αφενός για να ξεφύγουμε από την κρίση το συντομότερο δυνατό και αφετέρου, για να επιτύχουμε αυτό που λίγο πιο πριν αποκάλεσα ως «νέα ελληνική επανάσταση».

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης έφερε ως παράδειγμα τα ανακλαστικά που επέδειξε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο με την εκδήλωση της πανδημίας και σχολίασε : «Αποδείξαμε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να ελιχθεί και να στρέψει άμεσα την πυξίδα προς την κατεύθυνση που έχει ανάγκη η κοινωνία».

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε, η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας,έστρεψε πόρους ύψους 25 εκατ. ευρώ περίπου για την θωράκιση των μονάδων υγείας και των δομών της δημόσιας υγείας, ενώ άλλα 20 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός των έργων εκσυγχρονισμού των νοσοκομειακών υποδομών.

«Προκειμένου να ενισχύσουμε την τοπική επιχειρηματικότητα και να συμβάλλουμε στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, στρέψαμε πόρους άνω των 67 εκατ. ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος. Στον τομέα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μόνο εντός του 2021 εντάχθηκαν 1.247 έργα Κρατικών Ενισχύσεων από τα οποία 1.017 αφορούν έργα για τη στήριξη επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και 230 λοιπά επενδυτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης 53,6 εκ. ευρώ» πρόσθεσε ο κ Φαρμάκης, σημειώνοντας  «Και αυτά έγιναν χωρίς να αφήσουμε ό,τιδήποτε άλλο πίσω μας».

Καταλήγοντας, ο Περιφερειάρχης εστίασε στην κρισιμότητα της εποχής, με στόχο η Δυτική Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο προφίλ και να αξιοποιήσει πλήρως τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει και τόνισε: «Ας μετατρέψουμε σε διδάγματα τα μεγάλα λάθη και τις αποτυχίες του χθες. Και ας διεκδικήσουμε όχι απλά μία επανεκκίνηση, αλλά μία ουσιαστική και βαθιά αναγέννηση για τον τόπο μας».

Στους σκοπούς της διοργάνωσης και την απήχηση που προσλαμβάνει το Regional Growth Coference, αναφέρθηκε ο εκδότης της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Θεόδωρος Λουλούδης τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο συνέδριο που έχει αποκτήσει διεθνείς προσανατολισμούς, και διεθνείς συμμετοχές. «Σε αυτήν την ετήσια συνάντηση, στόχος μας είναι να συζητάμε για την περιφερειακή ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη και την Μεσόγειο» ανέφερε.

Στην συνέχεια προβλήθηκε βίντεο του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος αναφέρθηκε στις τομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της υγείας τους τελευταίους 18 μήνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στο πλαίσιο αυτό έκανε ευρεία αναφορά στον Μηχανισμό Ανάκαμψης. Όπως ανέφερε η Ελλάδα είναι η 4η πιο ευνοημένη χώρα της Ε.Ε καθώς θα αντλήσει πάνω από 60 δις ευρώ υπό την μορφή επιχορηγήσεων, πόροι που εκτιμάται ότι θα ξεκλειδώσουν αντίστοιχες ιδιωτικές επενδύσεις ικανές να δημιουργήσουν έως και 200.000 νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, την επόμενη εξαετία.

Το Regional Growth Conference, που διοργανώνει η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ με συνδιοργανωτή  την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ολοκληρώνεται το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021. 

  • Ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/WAluNTNrskk

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 176 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 176ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#   Στη Ναύπακτο ο Χρήστος Σταϊκούρας :

Με  το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα της πανδημίας, την ανάγκη να δημιουργηθούν άμεσα συνθήκες ανάπτυξης και προόδου για την Αιτωλοακαρνανία και με τη συμμετοχή  κορυφαίων Υπουργών, η Ναύπακτος υποδέχτηκε το «3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας»…

Συντήρηση και Αποκατάσταση ΝΑ Τμήματος των Οχυρώσεων της Ναυπάκτου :

Ξεκίνησε το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης των τειχών του ανατολικού τμήματος του Κάστρου του λιμανιού της Ναυπάκτου καθώς και η συντήρηση ανάδειξη των κρηνών της πόλης.  Το έργο υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας…

#  Επανήλθαν για το αιολικό στον Άγιο Κωνσταντίνο Ναυπακτίας:

Δημοσιεύθηκε, εκ νέου, στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) προς δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον αιολικό σταθμό στο όρος Άγιος Κωνσταντίνος της δημοτικής ενότητας Πυλλήνης του δήμου Ναυπακτίας …

#  Σε εξαιρετικά επίπεδα η τουριστική κίνηση του Αγ. Πνεύματος :       

Κάνοντας έναν απολογισμό για την τουριστική κίνηση που εμφάνισε η Ναύπακτος και η Ναυπακτία το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος και γνωρίζοντας τα στοιχεία εκ των έσω, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού και πρόεδρος του Συλλόγου καφεστιατόρων της Ναυπάκτου,  Ντίνος Τσουκαλάς…

#  Οι 13 ακτές της Ναυπακτίας…  :

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ορίζονται ως κατάλληλες για κολύμβηση, από άποψη υγιεινής του θαλάσσιου ύδατος και υγιεινής της ακτής, για την κολυμβητική περίοδο του έτους 2021  οι παρακάτω ακτές κολύμβησης του Δήμου Ναυπακτίας…

Νέα πρόσωπα ή ικανοί για ρήξεις και αλλαγές  που χρειάζεται η κοινωνία;  :  (ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ)

Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης έχει από το νόμο   αρμοδιότητες που αφορούν όχι μόνο την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά επηρεάζουν αποφασιστικά και το μέλλον του …

#  Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Ναύπακτο :

Τη Ναύπακτο επισκέφτηκε ο  Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα…

#  Η Περιφέρεια στηρίζει την έρευνα για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού            που θα γίνει από το Πανεπιστήμιο Πατρών :

Σε καθεστώς παρακολούθησης τίθενται οι μεταλλάξεις του SARS COV-2 στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, με σκοπό να εντοπιστούν τα ήδη γνωστά, αλλά και τυχόν νέα μεταλλαγμένα στελέχη.  Αυτό προβλέπεται στην υπογραφή προγραμματική σύμβασης…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ένας τόνος πλαστικά καπάκια για ανακύκλωση από το Εργατικό Κέντρο

Published

on

By

Για μια ακόμα χρονιά, το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας συνεχίζει την δράση του με την ανακύκλωση πλαστικών καπακιών.  Σε ανακοίνωση αναφέρει:
“Η ευαισθητοποίηση του Ε.Κ.Ν.Δ. και της ΕΕΚΕ Παράρτημα Ναυπακτίας & Δωρίδας είναι εμφανής σε περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς παρέδωσε τηνΈ Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 σε εταιρία ανακύκλωσης στην Πάτρα 1010 κιλά πλαστικά καπάκια.
Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε την πρωτοβουλία αυτή από την πρώτη στιγμή. Η ιδιαίτερη συμβολή των σχολείων, των συλλόγων αλλά και μεμονωμένων δημοτών στήριξε την προσπάθεια αυτή και έδειξε το δρόμο για την ανακύκλωση σε συλλογικό επίπεδο.
Σε αυτή την προσπάθεια θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εταιρία ΚΟΤΡΩΝΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΒΕΕ για τη δωρεάν μεταφορά.
Να τονίσουμε επίσης ότι παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου στο χώρο του Εργατικού Κέντρου όπου ενημερώθηκαν για τη δράση μας
Η μεγάλη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο εγχείρημά μας, μας οδηγεί να συνεχίσουμε το έργο μας.
Για αυτό το λόγο καλούμε τους συνδημότες μας αλλά και τις επιχειρήσεις της περιοχής να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια με τη συλλογή πλαστικών καπακιών, όλων των συσκευασιών.
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑ
Από το Ε.Κ.Ν.Δ και την ΕΕΚΕ Ν&Δ”

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

γελοιογραφία-της-εβδομάδας-Ναύπακτος-πολιτική-σάτυρα-Nafsweek

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ