Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πολιτισμός εκπέμπει… SOS

Published

on

Τους τελευταίους μήνες της καραντίνας οι περισσότεροι τους περάσαμε βλέποντας ταινίες, ακούγοντας μουσική, διαβάζοντας βιβλία, παρακολουθώντας διαδικτυακά θεατρικές παραστάσεις, κάνοντας ηλεκτρονικές περιηγήσεις σε όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου.  Ο Πολιτισμός και η Τέχνη μας συντρόφευαν τους δύσκολους μήνες του    εγκλεισμού μας.

Κι όταν λέμε Πολιτισμός και Τέχνη εννοούμε καλλιτεχνικά δημιουργήματα και πίσω από τα δημιουργήματα βρίσκονται άνθρωποι. Δημιουργοί και ένα πλήθος εργαζομένων που δίνουν σάρκα και οστά σε όλα τα δημιουργήματα που μας ψυχαγωγούν και γίνονται καταφύγιο ή     αφετηρία για τα μακρινά ταξίδια της ψυχής και του μυαλού.

Καλλιτέχνες επίσης επιστρατεύθηκαν από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, για να μεταδώσουν το δικό τους    εγκάρδιο και εμψυχωτικό μήνυμα, να μας παρακινήσουν να μείνουμε σπίτι και να μείνουμε ασφαλείς. Καλλιτέχνες επιστρατεύονται επίσης για να προβάλλουν τουριστικά τις  ομορφιές της Ελλάδας. Οι αρχές τους αξιοποιούν γιατί είναι ταλαντούχοι και γιατί είναι γνωστοί και μπορούν να μας προσεγγίσουν συναισθηματικά περνώντας καλύτερα το μήνυμα.

Και είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι αυτοί ανταποκρίθηκαν και με το παραπάνω παρόλο που  ο πολιτιστικός και       δημιουργικός τομέας υπήρξε από τους πρώτους που ανεστάλη η λειτουργία του και φαίνεται πως θα είναι από τους τελευταίους που θα επαναλειτουργήσουν και μάλιστα με τέτοιους περιορισμούς ως προς τη συνάθροιση κοινού που πιθανότατα να μην είναι βιώσιμη η λειτουργία του.

Οι άνθρωποι του πολιτισμού, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, βρίσκονται σε μεγάλη κρίση, εκπέμπουν SOS. Όχι μόνο οι επώνυμοι, αν και ακόμα και αυτοί δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν. Κυρίως, όμως, οι χιλιάδες λιγότερο γνωστοί και ανώνυμοι. Όλοι   αυτοί που έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα τώρα και δεν ξέρουν πότε θα έχουν ξανά. Και είναι μεγάλος ο κατάλογος των επαγγελμάτων που εξαρτώνται οικονομικά από τον χώρο του πολιτισμού.

Γιατί μπορεί να λέμε ότι ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, στην πραγματικότητα όμως ο πολιτισμός έχει αυτόν τον ρόλο. Η φράση ότι “ο πολιτισμός είναι η  βαριά βιομηχανία της Ελλάδας”, αποδίδεται στη Μελίνα Μερκούρη κατά τη θητεία της στο υπουργείο Πολιτισμού. Ασφαλώς, η ίδια καθώς και όσοι έχουν έκτοτε χρησιμοποιήσει την έκφραση εννοούν ότι ο πολιτισμός προσφέρει οικονομικά και δυνητικά θα μπορούσε να είναι η πιο  βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα.

Ανατρέχοντας στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ανακαλύπτει    κανείς ότι ο σχετικός κλαδος (“Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία, επισκευές ειδών νοικοκυριού και άλλες      υπηρεσίες”), αν και κατά πολύ ευρύτερος όσων εννοούμε λέγοντας “πολιτισμός”, το 2015 εισέφερε μόλις 6,5  δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ. Παραμελημένος λοιπόν και αναξιοποίητος ένας τεράστιος πλούτος και πριν την πανδημία.

Ωστόσο την περίοδο αυτή της πανδημίας ζούμε  ένα  ακόμα  κοινωνικό «παράδοξο». Ο πολιτισμός μέσα στην κρίση του κορωνοϊού παίζει σημαντικό ρόλο για την    κοινωνική συνοχή και την ανόρθωση του ηθικού της  κοινωνίας και την ίδια στιγμή οι άνθρωποι που υπηρετούν τον χώρο είναι καταδικασμένοι στην ανέχεια.

Η κοινωνία εκδήλωσε μια μορφή αντίδρασης αξιοποιώντας τα μέσα δικτύωσης με το σύνθημα support art   workers.             Η κεντρική εξουσία όμως ακόμα δεν έχει εκλάβει το μήνυμα και δεν έχει αναφερθεί στα μέτρα ουσιαστικής στήριξης αυτού του χώρου από τον οποίο ζουν χιλιάδες άνθρωποι, όχι μόνο αυτοί που φαίνονται, οι επώνυμοι και οι γνωστοί αλλά και όλοι αυτοί που βρίσκονται από πίσω και χωρίς τους οποίους κανένα έργο δεν μπορεί να φτάσει στο κοινό και να εκπληρώσει το σκοπό της   δημιουργίας του.

Ο τρόπος που η κεντρική διοίκηση, αυτή που εντέλει παίρνει αποφάσεις, αποτελεί καθρέφτη και μέτρο των ηθικών αξιών και προτύπων της κοινωνίας, του δικού μας δηλαδή πολιτισμού, αφού εμείς, η πλειοψηφία δηλαδή, τους επιλέγουμε να μας εκπροσωπούν και τους     δίνουμε τη λαϊκή εντολή να ενεργούν και αποφασίζουν προς όφελος μας αποβλέποντας σε ένα κράτος  δικαίου και πρόνοιας.

 

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

ΕΛΛΑΔΑ

Ναύπακτος: Έως 29 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας καλεί όλες και όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για φοίτηση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Σημειώνεται ότι, με την απόφαση υπ’ αρ.48/2024 που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας επικαιροποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού το αίτημα του Δήμου σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ναύπακτο.  Ως εκ τούτου, και προκειμένου να ευοδωθεί το αίτημα αυτό, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να εκφράσουν με αίτησή τους το σχετικό ενδιαφέρον.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται τόσο στο Κέντρο Κοινότητας-Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ναυπακτίας (διεύθυνση: Θεμιστοκλή Νόβα 16, 2ος όροφος), καθημερινά μεταξύ 9:00-14:00, έως και την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, όσο και ηλεκτρονικά στο emailikosti@nafpaktos.gr.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ημερίδα για τον εκφοβισμό συνδιοργανώνουν τα Γυμνάσια της Ναυπάκτου

Published

on

By

Με θέμα «Η διαχείριση των συμπεριφορών  εκφοβισμού και ο ρόλος της οικογένειας και των  εκπαιδευτικών» το 1ο ,2ο και 3ο Γυμνάσια της Ναυπάκτου συνδιοργανώνουν Ημερίδα την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 που θα πραγματοποιηθεί στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κανονισμός Καθαριότητας – Τί προβλέπει

Published

on

By

Αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες προβλέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Ναυπακτίας, που διέπεται από δικαιώματα και υποχρεώσεις τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των δημοτών.

Βασικές στοχεύσεις του  Κανονισμού είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, στην περίπτωση εναπόθεσης ξερών φύλλων, δέντρων, θάμνων ή απορριμμάτων κήπου χωρίς σακούλες, αλλά και εναπόθεσης κλαριών σε πεζοδρόμια ή κοινόχρηστους χώρους, χωρίς υπόδειξη των  Υπηρεσιών του  Δήμου, το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει σε 500   ευρώ, ποσό το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση  υποτροπής.

Το πρόστιμο που αντιστοιχεί σε ρύπανση με αφίσες, φέιγ — βολαν και συνθήματα μπορεί να  ανέλθει σε 1.500 ευρώ, ποσό που επίσης διπλασιάζεται σε   περίπτωση υποτροπής.

Ο Δήμος και οι αρμόδιες Υπηρεσίες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες, ωστόσο αυτό δεν αρκεί, καθώς και οι δημότες, από την πλευρά τους, θα πρέπει να συμβάλλουν στην τήρηση της  καθαριότητας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δώσουμε στον Δήμο μας την εικόνα που δικαιούται, και όλοι      επιθυμούμε, είναι η συνεργασία και η ενεργός συμμετοχή.

Οι δημότες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τον  Κανονισμό μέσα από το επίσημο site του Δήμου Ναυπακτίας: www.nafpaktos.gr και να επικοινωνούν για επιμέρους ζητήματα με το Γραφείο Δημότη: 15199

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ