Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ρόλος των Τοπικών Κοινοτήτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Κλεισθένη

Published

on

Με τον νέο νόμο Κλεισθένη επανέρχεται ο θεσμός της Κοινότητας, βέβαια στα πλαίσια λειτουργίας του ενιαίου διευρυμένου Δήμου, με δικό της προϋπολογισμό – αναλογικά και σύμφωνα με τον πληθυσμό και τις πραγματικές ανάγκες κάθε κοινότητας. Η εκλογή του κοινοτικού συμβουλίου γίνεται ανεξάρτητα από την εκλογή του ψηφοδελτίου του δημάρχου, δηλαδή θα υπάρχει ξεχωριστή κάλπη για τους υποψήφιους συνδυασμούς της κοινότητας. Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν μπορεί πλέον να έχει στο ψηφοδέλτιο του και υποψηφίους για Τοπικά Συμβούλια (όπως γίνονταν έως τώρα), διότι αυτά καταργήθηκαν και επανήλθαν οι Κοινότητες, και αποκτούν έως ένα βαθμό αυτόνομη νομική μορφή.

Ο Πρόεδρος Κοινότητας βγαίνει από έμμεση εκλογή μεταξύ των κοινοτικών συμβούλων που θα εκλεγούν στις εκλογές του Μαΐου:  «Πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων εκλέγεται, από το σύνολο των μελών του οικείου συμβουλίου και για το σύνολο της δημοτικής περιόδου, ο επικεφαλής ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμού»  Είναι βέβαιο ότι οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν ριζικά τη συμπεριφορά υποψηφίων και ψηφοφόρων.  Μετά την ανάλυση που κάναμε την περασμένη εβδομάδα και που αφορούσε τα «ψιλά γράμματα» του Κλεισθένη σχετικά με την τοποθέτηση αντιδημάρχων, την ποσόστωση των δύο φύλων κατά 40% , αλλά και το ότι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκλεγούν,  σειρά έχουν οι Τοπικές Κοινότητες και τα όσα καινούργια προβλέπεται να συμβούν στις εκλογές του Μαΐου.

Έχοντας μπει στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019, η δημόσια συζήτηση για τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις που θα επιφέρει ο Ν. 4555/2018 – γνωστός και ως «Κλεισθένης Ι» – στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ολοένα και πυκνώνει, καθώς με το νέο θεσμικό πλαίσιο επέρχονται αρκετές  και σημαντικές μεταβολές που αναδιατάσσουν το έως σήμερα  γνωστό  «Καλλικρατικό» τοπίο.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να διαμορφώσουν μια «νέα τάξη πραγμάτων», όχι μόνο σε επίπεδο οργανωτικής, διοικητικής και επιχειρησιακής δραστηριότητας των ΟΤΑ, αλλά και σε επίπεδο πολιτικής στρατηγικής και συμπεριφοράς από πλευράς των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ, τόσο πριν όσο και μετά τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρούμε –  προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στα αιρετά στελέχη των ΟΤΑ και στους πολίτες να αποκτήσουν μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη άποψη για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που θα καθορίσουν το αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι το επόμενο διάστημα – μια συμπυκνωμένη αλλά ταυτόχρονα περιεκτική καταγραφή και ανάλυση των κυριότερων αλλαγών του «Κλεισθένη», και που αφορούν τις Τοπικές Κοινότητες.

Πόσο αλλάζει ο εκλογικός χάρτης των Δήμων; Πώς διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο και η λειτουργία των Δήμων με βάση τον Κλεισθένη;

Τοπικές κοινότητες έως τριακοσίων (300) κατοίκων

 Η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όλων των μεμονωμένων υποψηφίων. Η δήλωση υποψηφιότητας με τα απαραίτητα δικαιολογητικά επιδίδεται από τον υποψήφιο ή με δικαστικό επιμελητή, ύστερα από παραγγελία του υποψηφίου, στον πρόεδρο του πολυμελούς πρωτοδικείου το αργότερο είκοσι ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας.

Τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές των κοινοτήτων έως και 300  κατοίκων, καταρτίζονται και εκτυπώνονται με ευθύνη του οικείου δημάρχου και με πιστώσεις του δήμου.

Για την εκλογή προέδρων συμβουλίων κοινότητας έως 300 κατοίκων  ο ψηφοφόρος μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός υποψήφιου.

Πρόεδρος της κοινότητας εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Οι υπόλοιποι, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί. Σε περίπτωση ισοψηφίας, το πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση.

Στο Δήμο Ναυπακτίας οι τοπικές κοινότητες έως  300 κατοίκων ανέρχονται σε 52.

# Δημοσιεύθηκε στην συνδρομητική ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek, που κάθε Παρασκευή φτάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από την Κυριακή 15/6 οι πεζοδρομήσεις των παραλιακών οδών Γριμπόβου και Ψανής  

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, από την Κυριακή, 15 Ιουνίου 2025 τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της πεζοδρόμησης στις οδούς Καθόδου Δωριέων (παραλιακή οδός Γριμπόβου) και Ναυμαχίας Ναυπάκτου (παραλιακή οδός Ψανής).

  • Για την οδό Καθόδου Δωριέων (Γρίμποβο) το μέτρο θα ισχύσει έως μία εβδομάδα πριν την έναρξη του σχολικού έτους τον Σεπτέμβριο και το διάστημα 26 Οκτωβρίου-1η Νοεμβρίου, λόγω της εμποροπανήγυρις του Αγίου Δημητρίου, σε εκτέλεση της 157/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Για την οδό Ναυμαχίας Ναυπάκτου (Ψανή) το μέτρο θα ισχύσει έως μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του σχολικού έτους τον Σεπτέμβριο 2025.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Λόγω της εφαρμογής του μέτρου πεζοδρόμησης των παραλιακών οδών, καλούνται οι επαγγελματίες να πραγματοποιούν τις φορτοεκφορτώσεις τους τις ώρες μεταξύ 7:00′-9:00′ (πρωί).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δρομολογημένη η επαναφορά των ΥΔΟΜ στο κράτος

Published

on

By

Η μετάβαση των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κεντρική διοίκηση έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει εκπονήσει ένα νέο θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο για την απόδοση των πολεοδομιών σε κρατικό έλεγχο.

Το σχέδιο αυτό, κατά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, φιλοδοξεί να βάλει τέλος σε μια χρόνια κατάσταση διοικητικής δυσλειτουργίας, η οποία  δεν έχει βελτιωθεί ούτε στο ελάχιστο εδώ και 13 χρόνια. Αντίθετα, η πολυδιάσπαση των ΥΔΟΜ, η υποστελέχωση και οι ασύμμετρες πρακτικές έχουν συντηρήσει ή και επιδεινώσει προβλήματα που υπήρχαν και στην προ-Καλλικρατική εποχή των Νομαρχιακών Πολεοδομιών.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι το πώς θα στελεχωθούν οι νέες ΥΔΟΜ που θα μεταβιβαστούν στο Κράτος.

Μέχρι σήμερα, σε μόλις 168 δήμους λειτουργούν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό με στοιχειώδη ή καθόλου στελέχωση.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο σύνολο των 19 Δήμων (ανάμεσά τους και ο Δήμος Ναυπακτίας) λειτουργούν εννέα ΥΔΟΜ, με τέσσερες από αυτές να είναι πλήρως στελεχωμένες και πέντε να είναι υπο-στελεχωμένες ή ανενεργές.

 Το νέο σχέδιο του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει:

  • Επανένταξη των ΥΔΟΜ στην κρατική διοίκησηυπό το ΥΠΕΝ.
  • Σύσταση Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησηςμε παραρτήματα σε περιφέρειες και μεγάλες πόλεις.
  • Καθολική ψηφιοποίησηφακέλων, εγκρίσεων και αποφάσεων.
  • Ανασύσταση των Παρατηρητηρίων Δόμησηςγια εποπτεία, έλεγχο και αναφορά παραβάσεων.
  • Νέα κωδικοποίηση πολεοδομικής νομοθεσίαςέως το τέλος του 2025.
  • Κίνητρα για μηχανικούςπου θα ενταχθούν στις υπηρεσίες μέσω ΑΣΕΠ ή μετατάξεων.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ και Δήμαρχοι, αντιδρούν σθεναρά στην επανακρατικοποίηση, τονίζοντας ότι η λειτουργία των ΥΔΟΜ σε τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητη για την άμεση αντιμετώπιση καταγγελιών, την πρόληψη παρανομιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Τονίζουν πως οι ΥΔΟΜ είναι ένα από τα ελάχιστα «εργαλεία πρόληψης της αυθαιρεσίας» που διαθέτουν οι δήμοι. Η ΥΔΟΜ δεν είναι απλώς μία τεχνική υπηρεσία. Είναι η βάση για τον πολεοδομικό έλεγχο στην πόλη, τοπικά, με ευθύνη και γνώση του εδάφους.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικόπεδα: από 16 Ιουνίου έλεγχοι και πρόστιμα

Published

on

By

Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης για τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Η παράταση που δόθηκε φέτος έως τις 15 Ιουνίου δεν θα παραταθεί περαιτέρω και μετά από αυτή την ημερομηνία ξεκινούν οι έλεγχοι από την Πυροσβεστική και τους δήμους. Αν το οικόπεδο δεν έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, ακόμα και αν έχει καθαριστεί, ενώ σε περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων υπάρχει ποινικό σκέλος και πρόστιμα έως 50.000 ευρώ», υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η υποχρέωση των ιδιοκτητών να είναι καθαρά από βιομάζα τα οικόπεδα τους ισχύει για όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ