Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 250 εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα της ΠΔΕ με τίτλο «Φλόγα Πολιτισμού»

Published

on

Πάνω από 250 είναι οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με τίτλο: «Φλόγα Πολιτισμού», το περιεχόμενο του οποίου παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 31 Μαΐου 2023, στο ξενοδοχείο AthensPlazaστην Αθήνα, παρουσία και των καλλιτεχνών που συμμετέχουν.

«Ο πολιτισμός είναι ψυχαγωγία, εκπαίδευση και ανάγκη για κάθε άνθρωπο. Επιπλέον όμως, είναι εξωστρέφεια αλλά και συνθήκη κοινωνικής ευημερίας, ακόμα και οικονομικής ανάπτυξης, για κάθε τόπο. Και ένας τόπος σαν τη Δυτική Ελλάδα, με το τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτει, δεν γίνεται να μην «ακουμπάει» στον πολιτισμό, εάν θέλει να κοιτάξει προς ένα μέλλον που θα είναι πολύ καλύτερο από το παρόν» τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση και πρόσθεσε: «Πέρυσι το καλοκαίρι άνοιξε ένα πρώτο παράθυρο ευκαιρίας με την κάμψη των κρουσμάτων και έτσι, καταφέρουμε να θέσουμε σε εκκίνηση το σχέδιό μας.  Και ποιο είναι αυτό;Να μετατρέψουμε όλη τη Δυτική Ελλάδα σε ένα μεγάλο «εργαστήρι» πολιτιστικής δράσης.Για πρώτη φορά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διαθέτοντας ένα ποσό που υπερβαίνει το 1 εκ. ευρώ, έγινε ο φορέας που έφερε κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο στις μεγάλες, όπως η Πάτρα, το Αγρίνιο, ο Πύργος και το Μεσολόγγι. Και για πρώτη φορά στάθηκε ενεργά στο πλευρό τοπικών πολιτιστικών φορέων και καλλιτεχνικών σχημάτων για να μπορέσουν να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τη δράση τους.Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας υπήρξε η πιο τρανή απόδειξη της ανάγκης που είχε η κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας να συμμετέχει σε εκδηλώσεις πολιτισμού, ιδιαίτερα μετά την απομόνωση και το «σιωπητήριο» της πανδημίας, αλλά και του πολύ σημαντικού οικονομικού αποτελέσματος που είχαν τα πολιτιστικά δρώμενα, ιδιαίτερα στις πιο μικρές κοινωνίες».

Το πολιτιστικό  πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας περιλαμβάνει εκδηλώσεις κορυφαίων καλλιτεχνών, αλλά και πάρα πολλές συνδιοργανώσεις με τοπικούς φορείς, σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.«Είμαστε περήφανοι που στην ατζέντα μα περιλαμβάνονται μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, εκδόσεις ποιητικών συλλογών και φωτογραφικών άλμπουμ, ακόμα και λαϊκές ή παραδοσιακές γιορτές χορού και μουσικής. Νοιαζόμαστε εξίσου για όλες τις μορφές τέχνης και χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι η Δυτική Ελλάδα αρχίζει να μετατρέπεται σε έναν τόπο όπου κάθε γωνιά του έχει ζωντανά κύτταρα πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης και ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκο Κοροβέση, το σύνολο των στελεχών της Περιφέρειας για τη δουλειά τους και τους σπουδαίους καλλιτέχνες για την εξαιρετική προσπάθεια που έχουν κάνει ως προς την κατάρτιση του προγράμματος.

Συνεχίζοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης τόνισε «Υλοποιούμε δράσεις ως φορέας υλοποίησης σε πόλεις των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, ενώ παράλληλα συμμετέχουμε σε δράσεις φορέων Πολιτισμού, Δήμων, Νομικών Προσώπων και συλλόγων. Και δεν σταματάμε εκεί. Η Περιφέρεια ενισχύει το έργο των ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Αγρινίου, όπως επίσης και θεσμούς όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, δίνοντας την προσοχή και την δυναμική που αρμόζει σε γεγονότα που προσθέτουν αξία στον τόπο μας» και εξειδίκευσε ως προς τους άξονες συνεργασίας.

Όπως είπε ο κ. Κοροβέσης, η Περιφέρεια διοργανώνει περισσότερες από 75 δράσεις ως φορέας υλοποίησης σεπεριοχές όπως ο Πύργος, η Αμαλιάδα, η Πάτρα, το Αίγιο, η Ναύπακτος, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και το Θέρμο που θα φιλοξενήσουν μουσικές συναυλίες ή θεατρικά δρώμενα.  Γνωστοί καλλιτέχνες συστρατεύονται στην προσπάθεια της Περιφέρειας να ψυχαγωγήσουν και να εκπαιδεύσουν το κοινό, προσφέροντας χαμόγελα και αισιοδοξία.

Σε περισσότερες από 180 δράσεις συλλόγων και φορέων Πολιτισμού, η Περιφέρεια βάζει τη σφραγίδα της για το 2023 και ταξιδεύει στο Πανόπουλο, τη Φιγαλεία, την Ανδρίτσαινα, το Στρούσι, τη Γλύφα, το Τραγανό, τα Μακρίσια, το Νησί, τα Σταμνά, τη Σαργιάδα και αλλού.

Αναφερόμενος στον τρίτο άξονα συνεργασιών, ο Αντιπεριφερειάρχης εστίασε στην ενίσχυση θεσμών και συνεργασίες, όπως το φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, αλλά και τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Αγρινίου που χρηματοδοτούνται για τα έξοδα κινητικότητας των σχημάτων τους.

Τέλος,μιλώντας για την ανάδειξη και περαιτέρω ανάπτυξη Πατρινού Καρναβαλιού υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά το 2023 η Περιφέρεια σύναψε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Πατρέων συνεισφέροντας ποσό αξίας 50.000 ευρώ (πενήντα χιλιάδων ευρώ) για την ενίσχυση του θεσμού.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος, παρέστησαν μεταξύ άλλων, οι υποψήφιοι βουλευτές, Ανδρέας ΝικολακόπουλοςΔιονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ιάσονας Φωτήλας, οι αντιπεριφερειάρχες, Ανδρέας Φίλιας και Τάκης Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πατρών, π.Ανδρέας Θεοδωράτος, οι καλλιτέχνες, Χριστίνα ΑλεξανιάνΣτέλλα ΚονιτοπούλουΜπάμπης ΤσέρτοςΓιάννης ΣαββιδάκηςΣαβέρια ΜαργιολάΜαρία ΒασιλοπούλουΆκης ΔείξιμοςΕλπινίκη Καλομοίρη,Ανδρέας ΒούλτσοςΝεκταρία – Μαρία ΜπονάτσουΆννα ΜπιθικώτσηΠαντελής Θαλασσινός, κ.ά..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ζωγράφος Γ. Αδαμάκης προσέφερε στον Δήμο Ναυπακτίας δύο πίνακες αφιερωμένους στην ιστορία της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο καταξιωμένος ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης προσέφερε στον Δήμο Ναυπακτίας δύο εξαιρετικούς πίνακες που φιλοτέχνησε με αφορμή την ατομική του Έκθεση «Ναυς + Πήγνυμι», η οποία φιλοξενείται στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου.

Τους πίνακες παρέλαβε ο Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας, παρουσία της αρχαιολόγου και εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κ. Βίβιαν Στάικου και του Προέδρου των Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη κ. Γιώργου Κοτρώνη που είναι συνδιοργανωτές της Έκθεσης.

Ο καλλιτέχνης για τις ανάγκες της Έκθεσής του, την οποία είχε εγκαινιάσει προσωπικά η Υπουργός Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη, βυθίστηκε στη μακραίωνη ιστορία της Ναυπάκτου και φιλοτέχνησε δυο νέα έργα για την καστροπολιτεία του Κορινθιακού Κόλπου: την περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571) και την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου (18 Απριλίου 1829).

Η Έκθεση του Γιάννη Αδαμάκη θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως και τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 – 13.00 και 19.00 – 22.00 (Εκτός Τρίτης)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tο “8ο Corinth Rift Laboratory School” στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 8ο Corinth Rift Laboratory School (CRL School 2023) στην πόλη της Ναυπάκτου από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου.

Το Corinth Rift Laboratory είναι ένας κοινός τόπος ερευνητικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου, ο οποίος έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής υποδομής παρατήρησης της Ευρασιατικής Τεκτονικής Πλάκας  ως παρατηρητήριο κοντινών ρηγμάτων (πρόγραμμα EPOS).

Πέτυχε να συνταιριάξει δυνάμεις που εργάζονται στον εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό χώρο, ερευνητές από διαφορετικές ειδικότητες, επιστημονικούς κλάδους και πεδία ενδιαφερόντων, μελετητές σε θέματα κατανόησης των γεωφυσικών φαινομένων και του γεωτεκτονικού υποβάθρου των περιοχών πέριξ του Κορινθιακού κόλπου.

Μέρος των εργασιών του CRL School πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, που πρόσφερε την υλικοτεχνική του υποδομή (εργαστήριο Πληροφορικής και Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων) για την επιμόρφωση μαθητών και καθηγητών και για την παραγωγή νέου επιστημονικού κεφαλαίου.

Η φιλοξενία υποστηρίχθηκε από τον Διευθυντή κ. Χρήστο Ιωάννου, την υποδιευθύντρια Γεωργία Τσιάρα και τους εκπαιδευτικούς Ιωάννα Πλατανιώτη και Κώστα Κραββαρίτη.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ                                                Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

452η Επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου – Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 452η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, με κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων να είναι και φέτος η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Ενετικό Λιμάνι, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατοντάδων κατοίκων και επισκεπτών.

Σημειώνεται ότι, λόγω της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών η Τελετή της Αναπαράστασης θα λάβει χώρα το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 ενώ, η Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων στο Ενετικό Λιμάνι την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023.

Η σημαντική Έκθεση Ζωγραφικής του καταξιωμένου καλλιτέχνη Γιάννη Αδαμάκη «Ναυς + Πήγνυμι» παραμένει ανοικτή για το κοινό έως και τις 7 Οκτωβρίου, στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου.

 Αναλυτικό Πρόγραμμα της 452ης Επετείου:

(30 Σεπτεμβρίου –  8 Οκτωβρίου 2023)

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023

 •  16:00, Τουρνουά Σκακιού Blitz «Lepanto»
  Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου Α.Σ.Ο.Ν. «Έπαχτος».
  Παραλία Ψανής
  • 21:00, Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου
  Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θέατρο Χωρίς Αυλαία
  Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Τετάρτη, 4  Οκτωβρίου 2023

 •  21:00, Ομιλία του Ομότιμου καθηγητή μεσαιωνικής και ελληνικής φιλολογίας Α.Π.Θ. κ. Βασίλειου Κατσαρού με θέμα «Τα σχολεία στο Βυζάντιο. Οργάνωση της κατώτερης, μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης κατά την περίοδο της μεσοβυζαντινής “αναγέννησης” (11ος -12ος αι.) σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σύγχρονης έρευνας». Παρουσίαση: κ. Κωνσταντίνος Βουτσινάς, πρόεδρος Αδελφότητας Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ο Έπαχτος».
  Ίδρυμα Αίγλης και Δημητρίου Μπότσαρη

Κυριακή, 8  Οκτωβρίου 2023

 • 07:30 – 10:30, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου.
  Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου
  • 11:00, Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων
  Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Οκτώβριος  2023 (έως 7.10.23)

«Ναυς + Πήγνυμι», Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκη.
Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 – 13.00 & 19.00 – 22.00 (Εκτός Τρίτης)
Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδος, Δήμος Ναυπακτίας, Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ