Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμια ενεργειακή κρίση: Αιτίες και προοπτικές για Ευρώπη και Ελλάδα

Published

on

* Ανάλυση του Γιάννη Κουρή (Επιστημονικού Συνεργάτη & Συντονιστή του Κέντρου Πολιτικής Θεωρίας του ΕΝΑ, Ειδικού Συμβούλου Ναυτιλιακών CleanTrade) για το Παρατηρητήριο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ          

Ο πλανήτης βρίσκεται εν μέσω μιας ταχείας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Η υφιστάμενη κρίση θα μπορούσε να καταλήξει ως η χειρότερη ενεργειακή κρίση, από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ασία και την Ευρώπη έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί, ως απόρροια των ελλείψεων στον εφοδιασμό φυσικού αερίου, φτάνοντας σε υψηλό τριετίας. Αυτές οι ελλείψεις έχουν ανεβάσει επίσης την τιμή του κάρβουνου στα ύψη. Αυτές οι δυσκολίες στην παροχή ρεύματος προκάλεσαν ήδη, ξαφνικά μπλακάουτ σε τρεις επαρχίες της Βορειοανατολικής Κίνας τον περασμένο μήνα.

Οι σταδιακές επιπτώσεις της κρίσης ήδη φαίνονται, με αρκετούς παρόχους στο Ηνωμένο Βασίλειο να κηρύσσουν πτώχευση. Συνεπώς, με τον χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο, εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κρίσης.

Οι αιτίες της ενεργειακής κρίσης

Ένας σπάνιος συνδυασμός γεγονότων δημιούργησε την «τέλεια καταιγίδα» για την παγκόσμια αγορά ενέργειας. Δύο ήταν οι κύριοι παράγοντες που ενίσχυσαν την τρέχουσα ζήτηση στην ενέργεια. Πρώτον, η απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης που συνόδευσε την πρόσφατη «επαναλειτουργία» της παγκόσμιας οικονομίας. H πανδημία Covid-19 έθεσε σε παύση την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Η οικονομική επιβράδυνση οδήγησε σε κατάρρευση της ζήτησης ενέργειας το 2020, με τις τιμές του πετρελαίου να καταγράφουν ιστορικό χαμηλό. Αυτή η τεχνητή μείωση της ζήτησης διορθώθηκε μόλις η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει, με τις κεντρικές τράπεζες να εισαγάγουν πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης σε όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα, η ασιατική ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αυξήθηκε σημαντικά το 2021 χάρη στην ισχυρή κινεζική ζήτηση, τροφοδοτώντας τον ανταγωνισμό με την Ευρώπη και οδηγώντας σε αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Δεύτερον, ο προηγούμενος χειμώνας ήταν ασυνήθιστα κρύος. Το Βόρειο Ημισφαίριο βίωσε έναν «δεύτερο χειμώνα», εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων στην Αρκτική και στο φαινόμενο Λα Νίνια, που διήρκεσε μέχρι το τέλος της περασμένης άνοιξης. Αυτός ο ασυνήθιστα κρύος καιρός αύξησε τη ζήτηση ενέργειας, οδηγώντας σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα αποθηκευμένου φυσικού αερίου για αυτήν την εποχή του έτους.

Η πλευρά της προσφοράς επηρεάστηκε από τρεις βασικούς παράγοντες. Πρώτον, η κατάρρευση της ζήτησης ενέργειας -που προκλήθηκε από την πανδημία- οδήγησε πολλές εταιρείες ενέργειας να μειώσουν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του 2020. Η μείωση της παραγωγής προκάλεσε προβλήματα αποθήκευσης, συντήρησης και εφοδιαστικές ελλείψεις. Για παράδειγμα, η Νορβηγία παρείχε περιορισμένη παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξαιτίας προβλημάτων συντήρησης. Δεύτερον, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως η αιολική και η υδροηλεκτρική, υπολειτουργούσαν. Στην Ευρώπη σημειώθηκε σημαντική μείωση στην παραγωγή αιολικής ενέργειας εξαιτίας αυτού που ονομάστηκε «καλοκαίρι χωρίς ανέμους». Τέλος, οι βασικοί προμηθευτές ενέργειας, κυρίως η Ρωσία, δεν κάλυψαν τις ελλείψεις παροχής φυσικού αερίου στην αγορά. Αυτή η κίνηση μπορεί να αποδοθεί στην αυξημένη εγχώρια ζήτηση και στο γεγονός ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ως μοχλό στη στάση της για να επιταχύνει την έγκριση του αγωγού Nord Stream 2. Επιπλέον, το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ δεν ανέκαμψε τόσο γρήγορα όσο εκτίμησαν ορισμένοι αναλυτές.

Ευρώπη και Ελλάδα: Παρελθόν, παρόν και μέλλον της ενεργειακής κρίσης

Αυτή η κρίση πρόκειται να επηρεάσει σοβαρά τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Ελλάδα, καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ένα ερώτημα αποτελεί το εάν ΕΕ και Ελλάδα ήταν επαρκώς προετοιμασμένες για αυτήν την ενεργειακή κρίση. Και οι δύο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτή η εξάρτηση οδήγησε αρκετούς αναλυτές να ισχυριστούν ότι η ΕΕ είναι εκτεθειμένη στρατηγικά. Παρά το ότι η Ευρώπη έλαβε διδάγματα από τα περιοδικά μπλακάουτ φυσικού αερίου το 2009, εφαρμόζοντας ρυθμίσεις που καθιστούν απίθανα παρόμοια μπλακάουτ, εξακολουθεί να είναι σημαντικά εκτεθειμένη στην αστάθεια των τιμών του φυσικού αερίου. Η έλλειψη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ που θα περιλάμβανε αποθέματα φυσικού αερίου και ένα σχέδιο για σταδιακή απομάκρυνση από το ρωσικό αέριο εξέθεσε την Ένωση. Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος με σχετικά χαμηλό μερίδιο εγχώριων ΑΠΕ (18% το 2019), είναι επίσης έντονα ευάλωτη σε αυτή την ενεργειακή κρίση.

Η ΕΕ είναι διχασμένη σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη απάντηση στην κρίση. Μία ομάδα χωρών υποστηρίζει ότι αυτή η κρίση είναι παροδική και μπορεί να περιοριστεί μέσω της εργαλειοθήκης των μέτρων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία περιλαμβάνει άμεση εισοδηματική στήριξη, κρατική στήριξη και μειώσεις φόρων. Η Ελλάδα συμμετέχει σε ένα άλλο μπλοκ χωρών που προτείνει πιο φιλόδοξα μέτρα, όπως ένα στρατηγικό απόθεμα αερίου και μία «αποσύνδεση» των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ σήμερα υπολογίζονται με οριακή τιμολόγηση, επομένως συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την τιμή του φυσικού αερίου. Η Ισπανία πρότεινε να υπολογιστεί μία μέση τιμή όλων των ενεργειακών πηγών που χρησιμοποιούνται στο ενεργειακό μείγμα μίας χώρας ώστε να μειωθούν οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια και να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά για την ενεργειακή μετάβαση.

Μακροπρόθεσμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί για τη μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ωστόσο, το φυσικό αέριο είναι πιθανό να παραμείνει στο ενεργειακό μείγμα ως μεταβατικό καύσιμο. Η κρίση αύξησε την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, θέτοντας σε κίνδυνο τους ενεργειακούς στόχους του 2030 και του 2050. Ακροδεξιές κυβερνήσεις ήδη είναι ενάντιες σε μια γρήγορη ενεργειακή μετάβαση λόγω του αυξημένου κόστους. Δεν πρόκειται να υπάρξουν εύκολες λύσεις σε αυτή την κρίση. ΕΕ και Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξουν πολιτική βούληση και να διαμορφώσουν μία ενεργειακή ατζέντα που θα ενισχύσει την αγορά ενέργειας και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει τη μετάβαση στις ΑΠΕ.

Το μέλλον της αγοράς ενέργειας

Οι αναλυτές είναι διχασμένοι για το εάν αυτή πρόκειται να είναι μία επαναλαμβανόμενη κρίση. Μία θέση εκτιμά ότι η ζήτηση φυσικού αερίου θα ξεπεράσει την προσφορά και στο μέλλον, αναπαράγοντας τις συνθήκες της τρέχουσας κρίσης. Σύμφωνα με αυτή την οπτική, η ζήτηση φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς καθώς μεταβαίνουμε στην ανανεώσιμη ενέργεια. Το φυσικό αέριο είναι λιγότερο ρυπογόνο από τα άλλα ορυκτά καύσιμα και είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί ως μεταβατικό καύσιμο. Η παροχή φυσικού αερίου δεν θα αυξηθεί εξίσου γρήγορα καθώς οι μακροπρόθεσμες επενδυτικές προοπτικές για αέριο είναι αβέβαιες. Αυτή η ανισορροπία της αγοράς θα δημιουργήσει μία ενισχυμένη αγορά φυσικού αερίου που με τη σειρά της θα προκαλέσει εκ νέου την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Η άλλη θέση υποστηρίζει ότι η κρίση βασίζεται σε ιδιαίτερες συνθήκες και δεν θα επαναληφθεί. Αυτή η οπτική εκτιμά ότι η παροχή φυσικού αερίου θα αυξηθεί με το άνοιγμα περισσότερων τερματικών σταθμών LNG, η υπολειτουργία της ανανεώσιμης ενέργειας δεν θα συνεχιστεί και οι καιρικές συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές τα επόμενα χρόνια.

* Η ανάλυση δημοσιεύθηκε πρωτότυπα στα αγγλικά στο περιοδικό Greek Business File (τεύχος #134, Νοεμβριος – Δεκέμβριος 2021)

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεδριάζει την Δευτέρα 31/1 το Δημοτικό Συμβούλιο

Published

on

By

Την Δευτέρα 31/1/2022 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί  μεικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας  (δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη),  στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής,  με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

 1. Συζήτηση επί αιτήματος του 1/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την επίσπευση αποκατάστασης της γέφυρας του Ευήνου καθώς και οι άμεσες λύσεις στα συνοδά προβλήματα που έχουν ανακύψει (εισηγητής κ. Κοτσανάς)
 2. Έγκριση μελέτης Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου για τη χωροθέτηση του νέου Δημαρχείου Δήμου Ναυπακτίας και για τον καθορισμό των όρων και περιορισμών δόμησης του χώρου εγκατάστασής του, σύμφωνα με τα οριζόμενα του άρθρου 26 του Ν.1337/1983 καθώς και της υπ. απόφασης 27022/ΦΕΚ1976/7.6.2017 για τις «Τεχνικές προδιαγραφές μελετών Ειδικών Χωρικών Σχεδίων (Ε.Χ.Σ) του N. 4447/2016», δεδομένου ότι τα Τοπικά Ρυμοτομικά Σχέδια θεωρούνται «ισοδύναμα» προς τα Ειδικά Πολεοδομικά (Χωρικά) Σχέδια (ΕΠΣ). (εισηγητής κ. Νταουσάνης)
 3. Έγκριση μελέτης του έργου «Ανάπλαση-διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου, θέση «Παλίοστανη», κοινότητα Γαλατά Δ.Ε Χάλκειας δήμου Ναυπακτίας για την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα του πράσινου ταμείου, «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Άξονα Προτεραιότητας «Αστική Αναζωογόνηση» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 4. Έγκριση εργοταξιακής σήμανσης που αφορά το έργο «Ανάπλαση ανάδειξη του τμήματος το παροδοσιακού οικισμού της Ναυπάκτου στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 5. Προσωρινή κυκλοφοριακή ρύθμιση εντός Σχεδίου Πόλεως Λυγιά (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 6. Ορισμός επιτροπής για την παραλαβή του φυσικού εδάφους του έργου «Παρεμβάσεις Αναβάθμισης Δημόσιου Χώρου για την Δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Δήμου Ναυπακτίας» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 7. Συγκρότηση επιτροπής   προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «Έργα αποκατάστασης ζημιών οδικού δικτύου Τοπικής Κοινότητας Περίστας Δημοτικής Ενότητας  Πλατάνου Δήμου Ναυπακτίας»  (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 8. Συγκρότηση επιτροπής   προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου «AΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΕΝΤΟΝΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ 22-10-2016 ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 9. Συγκρότηση επιτροπής   προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργο «ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ & ΟΔΟΠΟΙΙΑ Δ.Ε. ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ»  (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 10. Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής & οριστικής παραλαβής του έργου« ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Δ.Ε. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΠΛΗΝ Δ.Κ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ»  (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 11. Ορισμός επιτροπής για την παραλαβή του φυσικού εδάφους του έργου «Ανάπλαση –Ανάδειξη της Πλατείας Τζαβελαίων» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 12. Αντικατάσταση εκπροσώπων του δήμου Ναυπακτίας στην επιτροπή επίλυσης διοικητικών διαφορών της προγραμματικής σύμβασης της πράξης/ του έργου «Βελτίωση και καθαρισμός μονοπατιών επιλεγμένων πεζοπορικών διαδρομών και σήμανση στην περιοχή του δήμου Ναυπακτίας» (εισηγητής κ. Παπαϊωαννίδης)
 13. Καταγραφή τυχόν μεταβολών που έχουν επέλθει από την απογραφή πληθυσμού-κατοικιών έτους 2011(συγχωνεύσεις-καταργήσεις, αναγνωρίσεις νέων οικισμών κλπ )στους οικισμούς του δήμου μας (εισηγητής κ. Νταουσάνης)
 14. Έγκριση Σχεδίου Κανονισμού Οργάνωσης & Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών του Δ. Ναυπακτίας (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 15. Αναμορφώσεις προϋπολογισμού οικ. έτους 2022 (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 16. Εξουσιοδότηση του προέδρου της Τ.Κ. Αμπελακιώτισσας κ. Δούρο Ιωάννη του Πολυκάρπου με σκοπό την ανάληψη για το έτος 2022 από το λογαριασμό Αυτοτελούς Διαχείρισης Κεφαλαίου του κληροδοτήματος «Δ. Πλούμη» (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 17. Ορισμός υπολόγου του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΗ – ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ» (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 18. Εξουσιοδότηση Προϊστάμενου Οικονομικών Υπηρεσιών για ορισμό εκκαθαριστών δαπανών και υπεύθυνων λογαριασμών για την ηλεκτρονική καταχώρηση και πληρωμή  έργων μέσω του συστήματος ePDE της Τράπεζας της Ελλάδος (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 19. Ορισμός υπολόγου της Πράξης «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ» με Κωδικό ΟΠΣ 5045553 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 20. Ορισμός 2 Δημοτικών Συμβούλων οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επιτροπή καθορισμού τιμήματος εκμισθώσεων με απευθείας ανάθεση από το Δήμο Ναυπακτίας έτους 2022 (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 21. Ορισμός Επιτροπής Διενέργειας των Δημοπρασιών μίσθωσης, εκμίσθωσης και εκποίησης ακινήτων του άρθρου 1 του ΠΔ 270/81 για το έτος 2022 (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 22. Ορισμός μελών Επιτροπής εκτίμησης αγοράς ακινήτων για το έτος 2022 (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 23. Ορισμός μελών Επιτροπής εκτίμησης για μίσθωση ακινήτων από το Δήμο για το έτος 2022 (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 24. Συγκρότηση επιτροπής συμβιβαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών έτους 2022 (εισηγητής κ. Παπαβασιλείου)
 25. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 39,9 MW της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» στη θέση «ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ-ΠΑΤΗΜΑΤΑ» Δ.Ε. Βαρδουσίων στο Δήμο Δελφών Ν. Φωκίδας (ΠΕΤ2111662629) (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 26. Τοποθέτηση φωτιστικού στην ΤΚ Αντιρρίου (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 27. Ηλεκτροδότηση παροχής δικτύου φωτισμού στην ΤΚ Νεοκάστρου (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς)
 28. Διαγραφή παιδιού από τους Δημοτικούς Παιδικούς- Βρεφονηπιακούς Σταθμούς (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
 29. Αντικατάσταση μέλους του διοικητικού συμβουλίου της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δήμου Ναυπακτίας (εισηγητής κ. Τσουκαλάς)
 30. Τροποποίηση της 408/2019 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου περί: Σύστασης Τεχνικής Επιτροπής του δήμου Ναυπακτίας-Αντικατάσταση μέλους (εισηγητής κ. δήμαρχος)
 31. Αποδοχή παραίτησης μέλους από το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου. Ορισμός νέου μέλους (εισηγητής κ. Δήμαρχος)

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Γεώργιος Σιμάκης

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της υπ’ αρ. 643/24-9-2021 εγκυκλίου ΥΠ.ΕΣ.

 1. Για την συμμετοχή σας στη δια ζώσης συνεδρίαση είναι απαραίτητη η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης (μέχρι 180 ημέρες από τη νόσηση).
 2. Τήρηση ενάμιση μέτρου μεταξύ των παρευρισκόμενων, αναλογία [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] χρήση μάσκας και αντισηπτικού.

3. Παρακαλείσθε όπως ενημερώσετε τον κ. Πρόεδρο του Δ.Σ. για τον τρόπο συμμετοχής σας στην ως άνω συνεδρίαση, είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, έως την Παρασκευή 28-1-2022 και ώρα 15:00, και στο email:  typonafpaktias@gmail.com.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

28 εκατ. στους Δήμους  για τα σχολεία – Τι παίρνει ο Δήμος Ναυπακτίας

Published

on

By

ΚΑΠ-Ναύπακτος-σχολικές-μονάδες
Με Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών  κατανεμήθηκαν 28.000.000,00 ευρώ σε όλους τους Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητάς τους.

Το ποσό προέρχεται από το χρηματικό υπόλοιπο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των Δήμων.

Ο Δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των  71.990   ευρώ.

Για την κατανομή ανά Δήμο ελήφθησαν υπόψη δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για την σχολική χρονιά 2019-2020 που αφορούν

– στον αριθμό των μαθητών ανά σχολική βαθμίδα,

– στον αριθμό των σχολείων και

– στον αριθμό των τμημάτων ανά κλιματική ζώνη,

ενώ συνεκτιμήθηκε και η υλοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου.

Με την Απόφαση του Υπουργείου, ζητείται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να μεριμνήσουν για την «άμεση απόδοση» από τους ΟΤΑ χωρικής αρμοδιότητάς τους στις οικείες Σχολικές Επιτροπές ή Σχολικές Εφορείες (στην περίπτωση των μειονοτικών σχολείων), των πιστώσεων που τους διατίθενται, επισημαίνοντάς τους ότι πρέπει να προχωρήσουν «επειγόντως» σε όλες τις απαιτούμενες προς τούτο ενέργειες.

Από τα κατανεμηθέντα ποσά παρακρατούνται για την ενίσχυση των προϋπολογισμών των Δήμων, τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη των δαπανών των μέσων ατομικής προστασίας του προσωπικού καθαριότητας με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προσλαμβάνεται κατ΄ εφαρμογή του αρ.18 του ν.3870/2010 ως ισχύει.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατάληψη!

Published

on

By

Η εικόνα που εμφανίζεται στην πλατεία Πια είναι σε καθημερινή βάση. Σταθμευμένα οχήματα πάνω στο πεζοδρόμιο με τις προστατευτικές μπάλες που υπήρχαν εκεί κάποτε να έχουν πάει … περίπατο.

Η κατάληψη είναι μόνιμη και είναι απορίας άξιο αν όλο αυτό λογίζεται ως παράνομη στάθμευση από εκείνους που είναι αρμόδιοι να εφαρμόζουν  το νόμο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ