Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παιδικοί-ΚΔΑΠ: Οι διαδικασίες μέχρι την Πρωτοχρονιά για τις ηλεκτρονικές παρουσίες

Published

on

Ενημέρωση για τις διαδικασίες δοκιμαστικής και πιλοτικής εφαρμογής του νέου συστήματος παρακολούθησης παρουσιών στη Δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και στη Δράση «Οικονομική Στήριξη οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας», δημοσίευσε η ΕΕΤΑΑ Α.Ε.

Ως γνωστόν, έχει αποφασιστεί η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της επιχειρησιακής λειτουργίας του νέου συστήματος στην 1η Ιανουαρίου 2022 και η διεξαγωγή δοκιμαστικής και πιλοτικής λειτουργίας του νέου συστήματος κατά το διάστημα 17/11/2021 έως και 31/12/2021.

Κατά το εν λόγω διάστημα, όλοι οι Φορείς θα έχουν την δυνατότητα να εκτελέσουν δοκιμαστικά τις λειτουργίες του νέου συστήματος, ενώ ένας αριθμός Φορέων / Δομών που θα υποδειχθούν από τα συλλογικά τους όργανα, θα κληθεί να εκτελέσει πιλοτικά (δηλαδή σε πραγματικές συνθήκες) το σύνολο των λειτουργιών του νέου συστήματος.

Ειδικότερα, όλοι οι Φορείς δύνανται να πραγματοποιήσουν δοκιμαστική χρήση του νέου συστήματος. Προς τούτο, προβλέπονται τα εξής:

– Από την 17η Νοεμβρίου δόθηκε η δυνατότητα στους Φορείς να εκτυπώνουν ειδικές κάρτες παρουσίας (δοκιμαστικής χρήσης), μέσω σχετικής λειτουργίας του Π.Σ. της ΕΕΤΑΑ Α.Ε.

– Για τη δοκιμαστική εκτέλεση της διαδικασίας επιβεβαίωσης παρουσιών, την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα (δηλαδή την 1η /12/2021 για το Νοέμβριο 2021 και αντίστοιχα την 1η /1/2022 για το Δεκέμβριο 2021), οι Φορείς θα λαμβάνουν ένα email, το οποίο θα περιλαμβάνει το περιεχόμενο όλων των sms τα οποία θα αποστέλλονταν κανονικά στις ωφελούμενες για την επιβεβαίωση των παρουσιών του παρελθόντος μήνα.

– Όσον αφορά τις διαδικασίες που σχετίζονται με την καταβολή της αμοιβής, για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021, θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλεπόταν κατά την περίοδο 2020-2021.

Για τη λειτουργία των Φορέων/Δομών που θα ενταχθούν στο  πρόγραμμα πιλοτικής εφαρμογής (για την ημερομηνία έναρξής της θα εκδοθεί νέα Ανακοίνωση) προβλέπονται τα εξής:

– Οι κάρτες παρουσίας θα εκτυπώνονται και θα χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους ωφελούμενους μέσω του Π.Σ. της ΕΕΤΑΑ A.E.. Οι εν λόγω κάρτες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και κατά την περίοδο επιχειρησιακής λειτουργίας του συστήματος (δηλαδή, μετά την 1η Ιανουαρίου).

– Η επιβεβαίωση των παρουσιών θα γίνεται από τα ωφελούμενα άτομα, κατόπιν λήψης σχετικού sms από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην σχετική ΚΥΑ και Πρόσκληση.

– Όσον αφορά στις διαδικασίες που σχετίζονται με την καταβολή της αμοιβής των Φορέων στους οποίους ανήκουν οι Δομές που εκτελούν την πιλοτική λειτουργία, θα ισχύσουν τα εξής:

α) για το Νοέμβριο, θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλεπόταν κατά την περίοδο 2020-2021,

β) για το Δεκέμβριο, εάν έχει κυλήσει ομαλά η όλη διαδικασία, τα δεδομένα που θα έχουν συγκεντρωθεί θα διατηρηθούν ως υλικό τεκμηρίωσης της παροχής υπηρεσιών εκ μέρους των εν λόγω Δομών και οι Φορείς:

(1) Θα συμπληρώσουν και θα υποβάλουν on-line μέσω του Π.Σ. “Enarmonisys” τη Συγκεντρωτική Κατάσταση Παραστατικών (ΣΚΠ)

(2) Θα εκτυπώσουν σε μορφή pdf, θα υπογράψουν ψηφιακά και θα μεταφορτώσουν την ΣΚΠ, καθώς και την Φορολογική Ενημερότητα (εφόσον απαιτείται) και την Ασφαλιστική Ενημερότητα.

Εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα, οι δομές θα πληρωθούν και το Δεκέμβριο με τη διαδικασία που προβλεπόταν κατά την περίοδο 2020-2021.  πηγή:airetos

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ – Ο.ΣΥ.Ν για την παγκόσμια ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία

Published

on

By

Ίσα δικαιώματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής

Είναι μία μέρα επαναπροσδιορισμού της στάσης όλων μας, με σεβασμό και ευαισθησία έναντι των Ατόμων με Αναπηρία.

Επιπλέον, η επέτειος αυτή, πέρα από τον ισχυρό συμβολισμό της, απαιτεί από όλους μας συστηματική αλλαγή νοοτροπιών και υιοθέτηση και εφαρμογή σύγχρονων και μόνιμων λύσεων στα προβλήματα των συνανθρώπων μας. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα θέματα των ανθρώπων με αναπηρία  πρέπει να θεωρείται δεδομένη, γιατί το δικαίωμα στη ζωή αποτελεί αξίωμα, που δεν έχει και ούτε επιδέχεται εξαιρέσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε, να αφυπνίσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία μας απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια και την ευημερία τους. Πρώτα απ’ όλα, φροντίζοντας να απαλλάξουμε την καθημερινότητά τους από τα εμπόδια που την δυσχεραίνουν  – ξεκινώντας από το απλούστερο, την πρόσβαση σε μεταφορικά μέσα, κτίρια, υπηρεσίες και αγαθά και φτάνοντας ως την δυνατότητα για ισότιμη υγειονομική περίθαλψη και αποκατάσταση, ισότιμη εκπαίδευση, καλλιέργεια δεξιοτήτων και ευκαιρίες απασχόλησης

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε μετρήσεις του ΠΟΥ και των επίσημων φορέων του κράτους.
Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία.

Η ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία παραμένει ένα σημαντικότατο ζητούμενο, μία μεγάλη ανάγκη.

Οι συνάνθρωποί μας με ειδικές ανάγκες δίνουν, πολλές φορές, μάχη επιβίωσης κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, συνθήκες που δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν στη χώρα μας.

Τα άτομα αυτά έχουν το δικαίωμα να ονειρεύονται και να προσπαθούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι αυτοί μέσα από τον αγώνα τους γίνονται φωτεινό παράδειγμα για όλους. Το παράδειγμά τους μας οπλίζει με δύναμη και κουράγιο, για να αντιμετωπίσουμε κι εμείς τις δυσκολίες ,μικρές ή μεγάλες της ζωής.

Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη.                            Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ΙΣΗ με τη δική μας.

Στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ισότητα, η οποία σημαίνει ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Αυτό που πρέπει να επιδιώκεται είναι ο Σεβασμός της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας.

Σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα, ας επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε για έναν καλύτερο κόσμο, ο οποίος είναι Συνεπής, Δίκαιος και Βιώσιμος για όλους, όπου τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες υλοποιούνται πλήρως.                                 

 Στόχος, ίσα δικαιώματα για όλους γιατί η αναπηρία δεν έχει χρώμα, φύλο και ηλικία.

                                            Για το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.ΣΥ.Ν

        Ο Πρόεδρος                                Η Γραμματέας                                ο ταμίας

Θεόδωρος Παπαδόπουλος               Ιωάννα Πια                            Κώστας Σαλτός

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Στάση πληρωμών” στα δημόσια έργα -Τι συμβαίνει

Published

on

By

«Πάγωμα» πληρωμών προς όλα τα δημόσια και συγχρηματοδοτούμενα έργα έχει γίνει εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Η στάση πληρωμών ξεκίνησε σε κάποιες περιπτώσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου και μαζικά από το τέλος Οκτωβρίου σε όλα τα έργα και τις μελέτες που χρηματοδοτούνται είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή/και από το ΕΣΠΑ.

Ειδικά για τους κατασκευαστές, η εξέλιξη έρχεται σε μια ήδη προβληματική περίοδο, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και των προϊόντων, θέμα που το υπουργείο Υποδομών δεν έχει ακόμα καταφέρει να επιλύσει.

Ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου, οι ενώσεις των τεχνικών εργοληπτών ξεκίνησαν να «βομβαρδίζουν» τα συναρμόδια υπουργεία με επιστολές, καλώντας τα να βρουν λύση.

Οι  εργολήπτες δημοσίων έργων, διαμαρτύρονται γιατί το απρόβλεπτο αυτό γεγονός τους δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα και αδυναμία ολοκλήρωσης των συμβάσεων. Ο κίνδυνος διακοπής εργασιών, διάλυσης των συμβάσεων και απώλειας σοβαρών χρηματοδοτικών πόρων είναι πλέον ορατός, αναφέρει σε αντίστοιχη επιστολή της η ΠΕΔΜΕΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Διπλ. Μηχανικών Εργοληπτών Δημ. Εργων).

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας, αφού ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν. Η αιτία είναι πως πραγματοποιήθηκαν οι προϋπολογισμένες για το 2021 δαπάνες του ΕΣΠΑ (που επιβαρύνθηκαν από την πανδημία, καθώς πολλές από τις αναγκαίες δαπάνες μεταφέρθηκαν εκεί), ο προϋπολογισμός του οποίου έχει ήδη αναθεωρηθεί δύο φορές. Το ζήτημα είναι ότι οποιαδήποτε άλλη δαπάνη μέσα στο 2021 θα επιβαρύνει λογιστικά το δημοσιονομικό έλλειμμα, κάτι που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως έχουν εξευρεθεί πόροι για να γίνουν κάποιες πληρωμές φέτος, ενώ η κατάσταση θα εξομαλυνθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 «Ενωτική πρωτοβουλία» για Ξενία: « Οι “επενδυτές” εντός και εκτός δημοτικής αρχής ας ασχοληθούν με τις ιδιοκτησίες τους»

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενωτική πρωτοβουλία» Τάκης Λουκόπουλος, με αφορμή τα όσα ακούγονται για το θέμα του Ξενία αναφέρει:

ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΣ, ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΜΑΘΗΣΕΩΣ”

«Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στον τοπικό τύπο, εμφανίστηκαν συμπολίτες μας να προσπαθούν να απαξιώσουν το έργο της ανακατασκευής και επαναλειτουργίας του ΞΕΝΙΑ. Συμπεριφερόμενοι ως νοσταλγοί του παρελθόντος κατηγορούν την προσπάθειά μας, θεωρώντας ότι συμπεριφερθήκαμε εχθρικά στις επενδύσεις. Κατά την γνώμη μου προσπαθούν να δικαιολογήσουν το παρελθόν της απαξίωσης, της κατάρρευσης και της απραξίας (στο ΞΕΝΙΑ) ή έχουν στρεβλή αντίληψη για την τουριστική ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Ας σκεφθούμε λοιπόν:

  • Επί 14 χρόνια οι προσπάθειες να δοθεί σε ιδιώτη για να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, απέβησαν άκαρπες. Ο μοναδικός ιδιώτης που εμφανίστηκε (και κατέστρεψε το ΞΕΝΙΑ) είχε στις πλάτες του δικαστική καταδίκη.
  • Σήμερα το κτίριο του ΞΕΝΙΑ ανακατασκευάζεται, θωρακίζεται και έτσι αποσοβείται ο κίνδυνος να χαθεί από την ιδιοκτησία του δήμου, αφού ο δήμος μας έχει ολοφάνερα παραβεί την υποχρέωσή του να συντηρεί τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό τους, υποχρέωση που είχε αναλάβει αποδεχόμενος την δωρεά του Γ. Νόβα. Αν δεν είχαν ξεκινήσει οι εργασίες, σήμερα το κτίριο θα ήταν στα όρια της κατάρρευσης και θα είχε περάσει στην ιδιοκτησία του κράτους (μπορεί και ως hot spot), αφού έχουμε παραβεί σημαντικό όρο της δωρεάς.
  • Με το τέλος των εργασιών μπορεί να λειτουργήσει ως τουριστικός πολυχώρος με σημείο αναφοράς την ναυμαχία του LEPANTO. Με ξεχωριστό χώρο για την εντυπωσιακή ψηφιακή αναπαράσταση της ναυμαχίας (το έργο έχει δημοπρατηθεί). Με συνεδριακό χώρο 250 ατόμων με δυνατότητα προβολής του ντοκιμαντέρ για την Ναυμαχία. Με εκθεσιακό χώρο 750 τ.μ. με δυνατότητα να παρουσιάζονται και εκθέματα σχετικά με την ναυμαχία. Ήδη υπάρχει στον δήμο ένας σημαντικός αριθμός έργων για την δημιουργία δημοτικής Πινακοθήκης. Με καφέ και εστιατόριο που υποστηρίζει όλες τις δράσεις. Με στόχο να τονώσει την επισκεψημότητα στην πόλη στοχεύοντας στον μαθητικό τουρισμό, στην προβολή της ιστορίας του τόπου μας, την ανάδειξη της καστροπολιτείας και της ιστορίας της, άμεσα συνδεδεμένο με την ορεινή Ναυπακτία.

Το δίλημμα ήταν: Θα αξιοποιήσει ο δήμος το φιλέτο των 12 στρεμμάτων για να αναβαθμίσει το τουριστικό προφίλ της περιοχής, δημιουργώντας επισκεψημότητα και ευκαιρία για τουριστικές επενδύσεις από ιδιώτες ή έπρεπε να το ενοικιάσει ως ξενοδοχείο;

Ένα ξενοδοχείο ακόμη είναι που φέρνει τον τουρισμό ή το τουριστικό ρεύμα είναι αυτό που δίνει πληρότητα στα ξενοδοχεία και φέρνει νέες επενδύσεις;

Κι αναρωτιέμαι: Αν ο δήμος Τρικάλων αντί να φτιάξει τον μύλο των Ξωτικών και να αναδείξει τουριστικά τα Τρίκαλα έφτιαχνε στην θέση του ένα μεγάλο Ξενοδοχείο θα βοηθούσε στην ανάπτυξη της περιοχής του και στην προσέλκυση επενδύσεων;

Η απάντηση για εμάς ήταν και είναι προφανής και γι’ αυτό διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο. Αλλιώς δεν θα μας κόστιζε σε κόπο άλλη μια αποτυχημένη δημοπράτηση του ΞΕΝΙΑ.

Τάκης Λουκόπουλος, πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας»

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το  κείμενο είναι από παλαιότερη ανάρτηση μας και ισχύει μέχρι κεραίας. Οι «επενδυτές» εντός και εκτός δημοτικής αρχής ας ασχοληθούν με τις ιδιοκτησίες τους. Το ΞΕΝΙΑ ανήκει  στην Ναυπακτιακή κοινωνία  και έχει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που εξυπηρετούν πολλαπλώς το πολιτιστικό και τουριστικό σκοπό της πόλης. Τα φληναφήματα που διακινούνται τελευταία  από δήθεν διαρροές να σταματήσουν και η δημοτική αρχή να εκτελέσει το έργο όπως εγκρίθηκε και όπως προβλέπεται. Φτάνουν οι πειραματισμοί σε βάρος της κοινωνίας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ