Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Πρόβλημα με τη χρηματοδότηση – Προειδοποιήσεις για «λουκέτα»

Published

on

Σοβαρό πρόβλημα με τη χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς, καθώς σταμάτησαν οι πληρωμές του Προγράμματος, αναφέρουν Σύλλογοι Ιδιοκτητών! Μάλιστα τονίζουν ότι έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, ενώ προειδοποιούν με «λουκέτα» και ενημερώνουν τους γονείς ότι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών –Νηπιαγωγείων & Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης καθώς και o Σύλλογος Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος , σε κοινή ανακοίνωση τους κρούουν «καμπανάκι» προς την ΕΕΤΑΑ αλλά και προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς, καθώς οι πληρωμές του Προγράμματος ΕΣΠΑ «Προσχολικής Αγωγής και Δημιουργικής Απασχόλησης 2024-2025» έχουν σταματήσει μέχρι νεοτέρας, εξαιτίας της κυβερνοεπίθεσης που έπληξε τις υπηρεσίες!

Οι δομές (ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί) βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο «κόκκινο», αφού είχε προηγηθεί 4μηνη καθυστέρηση εκταμιεύσεων και για δεύτερη φορά, μέσα στο ίδιο έτος, υπάρχει 3μηνη καθυστέρηση πληρωμών, με το Πάσχα να πλησιάζει, όπως και η καταβολή των δώρων στο προσωπικό.

Στην περίπτωση που  μέχρι τις 26 Μαρτίου δεν έχει η ΕΕΤΑΑ αποκαταστήσει το πληροφοριακό σύστημα και δεν έχουν λάβει χώρα οι αναρτήσεις ΣΚΠ και οι πληρωμές, ,τότε θα προβούν σε πανελλήνιες κινητοποιήσεις -απεργία στις 28 Μαρτίου 2025, ημέρα Παρασκευή. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν δομές, εργαζόμενοι των επιχειρήσεων και όλοι οι ωφελούμενοι γονείς των φιλοξενουμένων παιδιών μέσω ΕΣΠΑ των δομών βρεφονηπιακών σταθμών, νηπιαγωγείων και ΚΔΑΠ, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ήδη υπάρχουν ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που ενημέρωσαν γονείς για την κινητοποίηση της Παρασκευής και ότι πιθανόν εκείνη τη μέρα (αλλά και για όσο διαρκέσει το πρόβλημα), θα είναι αδύνατη η φιλοξενία παιδιών στις δομές! Μια προσωρινή λύση, όπως λένε – σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης- είναι όσοι αξιοποιούν ΕΣΠΑ, να χρειαστεί να πληρώσουν οι ίδιοι τα δίδακτρα και όταν ανοίξουν οι εκταμιεύσεις, να επιστραφούν τα χρήματα.

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμός παιδιών Ρομά στον Δήμο Ναυπακτίας

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας και το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ναυπακτίας ενημερώνουν ότι, στις 27 Απριλίου 2025, θα πραγματοποιηθεί Παιδιατρική κλινική εξέταση και Εμβολιασμός παιδιών Ρομά, στο Κέντρο Κοινότητας, μεταξύ 9:30 π.μ. – 14:30 μ.μ.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία για όλους», από την Εταιρεία Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας με την συνεργασία της 6ης Υ.ΠΕ, του Δήμου Ναυπακτίας και του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου, του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Έδρα της UNESCO για την υγεία και τις ασθένειες των εφήβων.

Τα εμβόλια που θα πραγματοποιηθούν, είναι:

  • MMR: (Ιλαράς, Ερυθράς, Παρωτίτιδας)
  • Prevenar 13 (Πνευμονιόκοκκου)
  • Vaqta (Hπατίτιδας A’)
  • Vaxelis (Διφθερίτιδας-Κοκκύτη, Hπατίτιδας B’-Τετάνου-Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδας- Αιμόφιλου)
  • Neisvac (Μηνιγγιτιδόκοκκου)
  • HBVAXPRO (Hπατίτιδας B’)
  • Varilrix (Ανεμευλογιάς)
  • Hexyon (Διφθερίτιδας-Τετάνου- Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδας- Αιμόφιλου)
  • Repevax (Διφθερίτιδας-Τετάνου-Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδας)

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πρόσβαση στον εμβολιασμό και την παιδιατρική φροντίδα αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η κοινή προσπάθεια των φορέων αναδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας για ένα πιο δίκαιο και υγιές μέλλον για όλους.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση συμβάσεων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Published

on

By

Βοήθεια-στο-σπίτι-δήμος-ναυπακτίας

Εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο “Παράταση της διάρκειας των συμβάσεων του προσωπικού του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίες συνεχίστηκαν δυνάμει του άρθρου 77 του ν. 5027/2023 (Α’ 48).

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο,  ειδικότερα, στο άρθρο 27 παρ. 4 του  ν. 5188/2025 προβλέπεται ότι η διάρκεια των συμβάσεων του προσωπικού του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίες συνεχίστηκαν δυνάμει του άρθρου 77 του ν. 5027/2023 (Α’ 48), παρατείνεται από τη λήξη τους με το ίδιο καθεστώς και για την παροχή των ίδιων υπηρεσιών για χρονικό διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, με δυνατότητα παράτασης, κατά παρέκκλιση των άρθρων 5, περί διαδοχικών συμβάσεων, και 6, περί της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων, του π.δ. 164/2004 (Α’ 134). Σε κάθε περίπτωση αποκλείεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας σε αορίστου χρόνου.

Στη ρύθμιση αυτή εμπίπτει το προσωπικό του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», των οποίων οι συμβάσεις συνεχίστηκαν με το ίδιο καθεστώς και για την παροχή των ίδιων υπηρεσιών για χρονικό διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 77 του ν. 5027/2023 (Α’ 48), στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών του προς τους ωφελούμενους του προγράμματος.

Η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr στη διαδρομή: www.ypes.gr/Υπουργείο/Εγκύκλιοι.

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πού πάνε τα αιολικά όταν πεθάνουν;

Published

on

By

Σε κάποια βουνά κοντά στο νότιο άκρο της Εύβοιας, το τοπίο έχει κάτι το απόκοσμο και θυμίζει λατομείο από τους δρόμους και τις κομμένες πλαγιές, γεμάτο με ανεμογεννήτριες που βρίσκονται αποσυναρμολογημένες στο έδαφος, και σαπίζουν.

Η «απόσυρση» αιολικών πάρκων που έκλεισαν τον κύκλο ζωής τους είναι ένα ζήτημα που τώρα αρχίζει να αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς οι πρώτες άδειες για αιολικά πάρκα δόθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και πλέον λήγουν, έχοντας συμπληρώσει την 25ετία για την οποία αδειοδοτήθηκαν.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η ΡΑΕ, από το 2022 μέχρι το 2024 έληξε η άδεια αιολικών πάρκων 501 MW συνολικά σε όλη τη χώρα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν 202 ΜW το 2025.

Συνολικά, έως το 2030 θα λήξει η άδεια αιολικών πάρκων 1.551 ΜW.

Συνέχιση της λειτουργίας με repowering

Η κατεύθυνση που υπάρχει για τα αιολικά πάρκα που ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους είναι η αντικατάσταση των ανεμογεννητριών και η συνέχιση της λειτουργίας τους, το λεγόμενο repowering».

Όταν λήξει η άδεια, αν δεν επεκταθεί, δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει repowering για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς, τα πρώτα αιολικά πάρκα είχαν γίνει στις καλύτερες θέσεις από πλευράς αιολικού δυναμικού. Επιπλέον η υποδομή, όπως οι δρόμοι, είναι έτοιμη και η ύπαρξη του αιολικού πάρκου δεδομένη για δύο δεκαετίες – δεν υπάρχουν αντιδράσεις.

Η απεγκατάσταση και διαχείριση των παλιών ανεμογεννητριών δεν είναι απλή υπόθεση. Το 90% της μάζας μιας ανεμογεννήτριας είναι μεταλλικό, άρα ανακυκλώσιμο. Το ίδιο ισχύει και για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό της. Το πρόβλημα είναι τα πτερύγια, που είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα σκάφη.

Στη χώρα μας τα παραλαμβάνουν πιστοποιημένες εταιρείες τα θρυμματίζουν και τα κάνουν ένα είδος πέλετ, που διοχετεύεται σε καύση. Μια άλλη εναλλακτική είναι η δημιουργία αστικού εξοπλισμού από αυτά, ένα είδος επαναχρησιμοποίησης.

Το θέμα της διαχείρισης των φτερωτών των ανεμογεννητριών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η  Wind Europe έχει ζητήσει να απαγορευθεί η ταφή των συνθετικών υλικών, κάτι που συμβαίνει κατά κόρον στην Αμερική. Γενικώς υπάρχουν δύο κατευθύνσεις στην έρευνα, για τις νέες τεχνικές ανακύκλωσης και την κατασκευή των νέων φτερωτών με ανακυκλώσιμα υλικά.

Το πρόγραμμα repowering στην Ελλάδα αφορούσε αιολικά πάρκα στη Λήμνο, στη Χίο, στα Ψαρά, στη Σάμο, στην Ικαρία, στην Κάρπαθο, στη νότια Εύβοια και στη Σητεία της Κρήτης.

Όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες που «αποσύρθηκαν», μέρος αυτών πωλήθηκε στη δευτερογενή αγορά και έφυγε στο εξωτερικό, είτε για να τοποθετηθούν αλλού με ανανέωση του μηχανισμού τους, ή για να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ