Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Παλαιάς κοπής» πελατειακές πολιτικές σε μικρές κοινωνίες

Published

on

Όπως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι και κάθε έννοια, κάθε λέξη, κάθε χαρακτηρισμός  διαβάζεται και σημασιοδοτείται κάθε φορά και διαφορετικά.

Κι ενώ κάποτε μιλώντας για «παλαιάς κοπής» ανθρώπους το μυαλό μας πήγαινε στους ανθρώπους – άνδρες και γυναίκες – με φιλότιμο, γνησιότητα και  λεβεντιά, σήμερα πλέον ο χαρακτηρισμός παραπέμπει σε «μισάνθρωπα» όντα.

Κι ενώ κάποτε μιλώντας για  «παλαιάς κοπής» ηγέτες το μυαλό μας πήγαινε σε πολιτικούς που διέθεταν όραμα, διορατικότητα, τσαγανό και κυρίως εκτόπισμα, για να κάνουν πράξη τις πολιτικές τους, σήμερα πλέον ο     χαρακτηρισμός παραπέμπει σε πολιτικούς που υπηρετούν και προωθούν πολιτικές συμβιβασμού, πολιτικές που παίζονται με όρους που καθορίζονται από το χρηματιστήριο του λαϊκισμού και τις επιταγές του πολιτικού μάρκετινγκ.

Η κυριαρχία πολιτικών «παλαιάς κοπής» είναι πιο  εύκολα αναγνωρίσιμη σε μικρές κοινωνίες.

Κάνοντας ο καθένας από εμάς μια μικρή ανασκόπηση, σαν αυτές που γίνονται στο τέλος κάθε χρονιάς, είναι σίγουρο ότι οι περισσότερες εικόνες που θα του έρθουν  στο μυαλό από την τοπική πολιτική σκηνή είναι κυρίως οι ακόλουθες:

Τοπικοί άρχοντες και υποψήφιοι που παίρνουν σβάρνα ακόμα και ακάλεστοι τα μνημόσυνα, τις κηδείες, τους γάμους, τα βαφτίσια, τους χορούς και τις πίτες. Χαμόγελα, χειραψίες, σκουντήματα στην πλάτη, εξυπηρετήσεις, ανταλλάγματα, ωραία λόγια και ψεύτικες  υποσχέσεις. Κοκορομαχίες εντός κι εκτός συμβουλίου και «καφενειακού τύπου» συζητήσεις- καταγγελίες που μένουν στο επίπεδο της «λάσπης».

Και μπορεί ο κορωνοϊός να περιόρισε τις «δια ζώσης» επαφές, πριμοδότησε όμως τις διαδικτυακές προβολές. Φωτογραφίες, βίντεο, αναρτήσεις, έπαινοι και ευχαριστίες σε αρμοδίους που έστειλαν χορτοκοπτικά,    φορτηγά και τσουβάλια τσιμέντο και άσφαλτο επιτελώντας σπουδαίο έργο που θα θυμούνται οι επόμενες γενιές!!! Και επεξεργασμένες φωτογραφίες με κόκκινους κύκλους και βελάκια προς διευκόλυνση του αναγνώστη να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος!!!

Και καινούριο υλικό με αποκαλυπτικά στοιχεία που    πετάνε την μπάλα στην εξέδρα και τεχνηέντως αφήνουν αναπάντητα  κρίσιμα ερωτήματα, ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια στην άσκηση της διοίκησης, στη διαπραγμάτευση και στην εκτέλεση έργων.

Νέες μέθοδοι και τεχνικές που όμως προωθούν πολύ δυναμικά «παλαιάς κοπής» πελατειακά συστήματα και νοοτροπίες που εξοβελίζουν το γενικό καλό υπηρετώντας το στενό προσωπικό όφελος.

Το τελευταίο διάστημα «παλιάς κοπής» όντα πέφτουν προκαλώντας δυνατούς σεισμούς και αποκαλύπτοντας ερείπια.

Κάποιοι ξεπέρασαν το φόβο και βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν και η κοινή γνώμη αρχίζει να ελπίζει ότι   κάποια στιγμή θα απαλλαγεί από «παλαιάς κοπής»  συστήματα και αποστήματα.

Στην πολιτική δεν αρκούν η προσδοκία και η ελπίδα, χρειάζεται και η προσωπική συμμετοχή.

Χρειάζεται θάρρος να απαιτήσεις αξιοκρατία και διαφάνεια, που θα σου στερήσει μια δίμηνη σύμβαση, μια τσιμεντόστρωση μέχρι την αυλή σου ή το μαντρί σου…

Οι «παλαιάς κοπής» πελατειακές σχέσεις πρόσκαιρα αποτελούν προσωπική εξυπηρέτηση και δίνουν       ψήφους, μακροπρόθεσμα όμως οι «πελάτες – ωφελούμενοι» μετατρέπονται σε «θύματα» ενός άδικου και βάναυσου «πελατειακού παλαιάς κοπής συστήματος» που τρώει τα παιδιά του.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παράταση του Lockdown – Στις κόκκινες περιοχές και η Αμφιλοχία

Published

on

By

Ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά έως τις 8 Μαρτίου – Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο, ποιες στο βαθύ κόκκινο.

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν 

Αττική
Αρκαδία
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ο Πειραιάς και ο δυτικός τομέας Αθηνών.

Ο δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).

Στο κόκκινο (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι τις 8 Μαρτίου:

Λευκάδα (πλην Μεγανησίου) καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί.
Θεσπρωτία -Ιδιαίτερη αύξηση στο δήμο Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών
Σύρος
Σάμος
Δήμος Αρτας
Διδυμότειχο
Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα
Αμφιλοχία
Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης
Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)
Δήμος Λάρισας
Δήμος Βόλου
Βγαίνουν από το «κόκκινο» οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Στο κόκκινο παραμένουν:

Κεφαλονιά
Ηλεία
Θεσσαλονίκης
Χαλκιδικής
Ρέθυμνου
Δήμος Αγιάς
Δήμος Κομνηνού
Δήμος Ζίτσας
Δήμος Ναυπλιέων

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 159 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 159ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e- mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  Υφαρπαγή Δημοτικής περιουσίας:

Με Ν/Σ του Υπουργείου Τουρισμού, συστήνεται η Ανώνυμη Εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος», όπου θα περιλαμβάνει και θα διαχειρίζεται τις ιαματικές πηγές των Δήμων. Πρακτικά, αρπάζει από την τοπική αυτοδιοίκηση αυτό το περιουσιακό της στοιχείο. Για το θέμα μιλούν στο Nafsweek: o Μάρκος Δανάς, Γ. Γ Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, o δήμαρχος Ναυπακτίας Β. Γκίζας και οι αρμόδιοι που διαχρονικά χειρίστηκαν το θέμα από θέσεις τέως δημάρχου   και   αντιδημάρχων,  Γ. Μπουλές, Γ. Σύψας  και  Κ. Καρακώστας

#  Τα κολονάκια έβγαλαν γκρίνια… :

Με μπαράζ από ανακοινώσεις, Δημοτική αρχή και «Ενωτική πρωτοβουλία»,  με αφορμή την τοποθέτηση  στο λιμάνι των μεταλλικών προστατευτικών «κονταροχτυπιούνται»…

#  Πρόταση για το Διοικητήριο Ναυπάκτου:  

Το νέο Διοικητήριο Ναυπάκτου πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων της πόλης και να αποτελέσει συνδυαστικό εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής ως Διοικητήριο – Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο…

#  Τοπική Κοινότητα Σκάλας:  Ο εθελοντισμός σε πρώτο πλάνο 

Τον  απολογισμό της πορείας του για το 18μηνο που βρίσκεται στη θέση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Σκάλας κάνει ο Θανάσης Σιαφάκας, μέσα από συνέντευξή του στο Nafsweek

Από Δευτέρα 1η Μαρτίου ξεκινά η ανάπλαση στην οδό Μεσολογγίου:                            Την Δευτέρα, 1η Μαρτίου 2021, ξεκινά η επόμενη φάση των παρεμβάσεων στο πλαίσιο της «Αστικής Ανάπλασης εντός του Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου»…

Των Ελλήνων τις Κοινότητες τις θυμόμαστε στις εκλογές   (κύριο άρθρο) :

Παρόλο που είναι επίκαιρο δεν είναι τωρινό θέμα η μετάθεση ευθυνών μέσω της μετάθεσης και αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων στο νεοελληνικό κράτος. Τις αρμοδιότητες τις εκχωρεί ή τις αφαιρεί η εκάστοτε κυβέρνηση μέσω των νόμων που ψηφίζονται σχεδόν πάντα με αντιδράσεις από την εκάστοτε αντιπολίτευση…

#  Δωρεάν rapid tests στην Πλατεία Φαρμάκη: 

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες επιβάλλει τη δεδομένη στιγμή, να τηρούμε όλοι απαρέγκλιτα τα μέτρα ατομικής προστασίας. Συνεχίζονται σήμερα αλλά και τον Μάρτιο τα δωρεάν τεστ…

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κ. Καρακώστας: “Η αξιοπιστία του κ. Χοχτούλα δεν είναι δεδομένη. Κρίνεται από τα γραπτά του”

Published

on

By

Καρακώστας-πεζοδρομήσεις

Ανταπάντηση, στην ανακοίνωση – απάντηση του αντιδημάρχου Τεχνικών υπηρεσιών Ζαχαρία Χοχτούλα  προς την  Ενωτική Πρωτοβουλία, δίνει μέσα από ανακοίνωσή του ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών Κώστας Καρακώστας. Αναφέρει:

“Γράφει λοιπόν σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενος στην Ενωτική Πρωτοβουλία και στα στελέχη της:

Από τον τίτλο ακόμη του γραπτού του αναφέρει:

«έχουν άγνοια του τι υπέγραψαν οι ίδιοι”.

Και πιο κάτω:

«…τι περιλαμβάνει η μελέτη που οι ίδιοι υπέγραψαν, επί των ημερών τους».

Λίγες γραμμές αργότερα αναφερόμενος πάλι στην παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας:

«λοιδορεί και μέμφεται την μελέτη που η ίδια εκπόνησε».

Μετά απ’ όλα αυτά τα σοβαροφανή, που με στόμφο και επανειλημμένα εκτοξεύει ο κ. Χοχτούλας, θα περίμενε να δει κανείς να υπογράφει τις μελέτες η Ενωτική Πρωτοβουλία ή τουλάχιστον ο Καρακώστας αν όχι ο ίδιος ο Λουκόπουλος.

Κι όμως οι υπογράφοντες και υπογράφουσες είναι τα στελέχη του δήμου, οι καταξιωμένοι μηχανικοί που έβαλαν πλάτη για να εκπονηθούν δεκάδες μελέτες που έφεραν δεκάδες εκατομμύρια  στον δήμο.

Τα γραφόμενα από τον κ. Χοχτούλα, περί «υπογραφών», εξυπηρετούν μόνο την ανάγκη του ίδιου και του κ. Γκίζα να κρυφτούν πίσω από το αφήγημα «φταίνε πάντα οι άλλοι”.

Ούτε ο Καρακώστας, ούτε ο Λουκόπουλος εκπόνησαν ή υπέγραψαν μελέτες.

Ελπίζουμε να κάνει το ίδιο και ο κ. Χοχτούλας. Εκτός  αν αποκτήσει πτυχίο μηχανικού.

Επί του έργου τώρα:

Ο κ. Χοχτούλας και ο κ. Γκίζας καλό θα ήταν αρχικά, να ασχοληθούν με το έργο και να τηρήσουν τα χρονοδιάγραμματα, γιατί το κέντρο της πόλης δεν αντέχει άλλο. Σε αυτό το πεδίο κρίθηκαν και κρίνονται  καθημερινά.

Επίσης να μας πουν επιτέλους ποια είναι η δική τους άποψη. Προτιμούν τα κολωνάκια ή τις μπάλες; Αν τους αρέσουν τα κολωνάκια στο Λιμάνι να τα υπερασπίσουν μέχρι τέλους. Αν προτιμούν τις μπάλες και τα παγκάκια να μας ζητήσουν να τους πούμε πως θα τα τοποθετήσουν, στηριζόμενοι στην εγκεκριμένη μελέτη.

Και αν δεν θέλουν να μας ρωτήσουν, ας απευθυνθούν στους μηχανικούς του δήμου και να τους ζητήσουν να δώσουν λύσεις. Ξέρουν να το κάνουν και θα το κάνουν.

Για άλλη μια φορά κ. Χοχτούλα και κ. Γκίζα. Ας ασχοληθείτε με τα πραγματικά σας καθήκοντα. Εργαστείτε για να υλοποιηθούν τα έργα έγκαιρα και σωστά.

Πάψτε να διαμαρτύρεστε για τους άλλους που δήθεν, είναι πάντα οι φταίχτες.

Μέχρι τώρα έχετε φωνάξει αρκετές φορές «λύκος στα πρόβατα».

Σε λίγο δεν θα υπάρχει κανείς να σας πιστέψει. Γιατί καμιά φορά δεν υπάρχει λύκος, αλλά αυτός που φταίει είναι ο ψεύτης βοσκός.

Κώστας Καρακώστας, πρώην αντιδήμαρχος με την Ενωτική Πρωτοβουλία.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ