Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παλαιοπαναγιά: Το μαρτύριο της σταγόνας!

Published

on

Το έργο της αντικατάστασης του δικτύου της περιοχής των δυτικών συνοικιών της Ναυπάκτου  έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1,3 εκατομμύρια ευρώ και έχει περάσει ως «έργο γέφυρα» από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» στο νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ένα έργο που θα δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα της λειψυδρίας που για χρόνια τώρα αντιμετωπίζουν οι περιοχές αυτές, που για χρόνια αναμένουν οι κάτοικοι.

Αν και έχει ολοκληρωθεί το έργο της υδροδότησης μέσω του Ευήνου ποταμού,  το υπάρχον παλαιό δίκτυο στις δυτικές συνοικίες δεν έχει την δυνατότητα να δεχτεί τον όγκο του νερού,  με αποτέλεσμα οι περιοχές  Παλαιοπαναγιά, Καστράκι κ.α  να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την πίεση στο δίκτυο και με ότι συνεπάγεται αυτό.

Πέραν  αυτού, η άρδευση κήπων και χωραφιών από το  νερό ύδρευσης επιτείνει το πρόβλημα.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις άνω του πενήντα τοις εκατό του πόσιμου νερού κατευθύνεται στην άρδευση, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες. Είναι αυτονόητο ότι  προέχει η ύδρευση των κατοίκων και η κάλυψη των κανόνων υγιεινής και  ασφάλειας σε περίοδο μάλιστα πανδημίας.  Για τα παραπάνω θα πρέπει η ΔΕΥΑΝ  να εφαρμόσει αυστηρά τον κανονισμό με ελέγχους και  πρόστιμα όπου απαιτείται.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι

Αγανακτισμένοι πλέον οι κάτοικοι της Παλαιοπαναγιάς Ναυπάκτου καθώς λύση δεν βλέπουν, αποφάσισαν να συγκεντρωθούν την Κυριακή 5 Ιουλίου στο 5ο Δημοτικό σχολείο της περιοχής για να συζητήσουν για το τεράστιο πρόβλημα που για χρόνια ταλαιπωρεί την περιοχή. Παρόντες στην συγκέντρωση αυτή ήταν  οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Σιαμαντάς και Νίκος Δημητρόπουλος, μέλη του ΔΣ της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου καθώς και η πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Αγγελική Σμπούκη.

Στην συγκέντρωση έγινε ενημέρωση προς τους κατοίκους για το θέμα ενώ σε δηλώσεις τους τόσο ο Γιώργος Σιαμαντάς όσο και η πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Αγγελική Σμπούκη τόνισαν την ολιγωρία της σημερινής δημοτικής αρχής για την δημοπράτηση του έργου με αποτέλεσμα, ενώ το έργο ήταν έτοιμο προς δημοπράτηση από τον Ιούλιο του 2019 να έχουμε φτάσει στο σήμερα, ένα χρόνο μετά και να μην  έχει ξεκινήσει κάτι ακόμα.

Ανέφεραν επίσης ότι η μελέτη του έργου θα γίνει όπως έχει κατατεθεί καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει η όποια παρέμβαση  σε ένα έργο το οποίο έχει αξιολογηθεί, έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα και έχει βγει η χρηματοδότηση του.

Αυτό σημαίνει ότι στο έργο θα τοποθετηθούν σύμφωνα με την αρχική μελέτη αναμονές ύδρευσης σε οικόπεδα, με την ΔΕΥΑΝ σε επόμενο χρόνο να προχωρά με δική της χρηματοδότηση στην τοποθέτηση νέων αναμονών στο δίκτυο.

Το ψήφισμα

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι κάτοικοι υπέγραψαν κοινή δήλωση —ψήφισμα που ζητούν άμεσα να ξεκινήσει το έργο για να γλυτώσουν επιτέλους από το «μαρτύριο της σταγόνας».  Στο ψήφισμα που φέρει τις υπογραφές 95 κατοίκων αναφέρουν :

« Οι παρακάτω υπογράφοντες κάτοικοι της Παλαιοπαναγιάς Ναυπάκτου σήμερα Κυριακή 5/7/2020 συγκεντρωθήκαμε στο 5ο δημοτικό σχολειό με σκοπό την συζήτηση για το χρόνιο    πρόβλημα της λειψυδρίας στην περιοχή μας  και συναποφασίσαμε τα εξής:

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το Ψήφισμα

Σκληρή γλώσσα από την Αγγ. Σμπούκη

Η πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ  Αγγελική Σμπούκη, που επί θητείας της εντάχθηκε το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της Παλαιοπαναγιάς στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», με τον τίτλο «Που θα πάει αυτή η βαλίτσα κύριε Δήμαρχε;», σε δηλώσεις της στο Nafsweek αναφέρει:

«Πέρασαν τόσα χρόνια, με τους κατοίκους των περιοχών αυτών να πασχίζουν  να κάνουν ένα απλό ντους στο σπίτι τους. Μπορεί να ακούγεται αστείο αλλά κάποιες φορές αυτά τα απλά πράγματα κάνουν την διαφορά.

Δυο τόσο όμορφες περιοχές της Ναύπακτου που κάθε συμπολίτης μας θα πρέπει να είναι περήφανος που κατοικεί εκεί. Οι Εργατικές κατοικίες, μια οργανωμένη συνοικία στην οποία οι κάτοικοί της λύνουν με κόπο τα καθημερινά τους προβλήματα, αλλά και η Παλαιοπαναγιά, για πολλούς το ομορφότερο προάστιο, που όλα αυτά τα χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία.

Η περιοχή που για τους περισσοτέρους έχει  τις πιο όμορφες μονοκατοικίες, αλλά και το παραλιακό κομμάτι που όλοι λατρεύουμε στους περιπάτους μας.

Εν έτη λοιπόν 2020, αυτές οι αξιοθαύμαστες περιοχές που δίνουν τον δικό τους χαρακτήρα στην πόλη, δεν έχουν την αναγκαία ποσότητα νερού για πόση, για κάποιες απλές δουλείες ρουτίνας που είναι υποχρεωτικό να γίνουν, όπως το πότισμα των λουλουδιών, να δουλέψει ένα πλυντήριο ρούχων αλλά και ένα απλό ντους όπως προανέφερα.

Τον  Δεκέμβρη του 2018 πήραν έγκριση και χρηματοδοτήθηκαν δυο μεγάλα έργα:

  1. Η Αποπεράτωση δικτύου αποχέτευσης Αντίρριου.
  2. Η Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Παλαιοπαναγιάς μέχρι τις εργατικές κατοικίες «Ναύπακτος ΙΙ».

Έργα που θα άλλαζαν  την σημερινή πραγματικότητα. Η αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης των περιοχών αυτών, με σκοπό την εξυπηρέτηση των κατοίκων εκείνων που ταλαιπωρούνταν τόσα χρόνια.  Το αυτονόητο δηλαδή.

Το να βρίσκεσαι σε θέσεις διοίκησης του δήμου σου δίνει μεγάλο κύρος αλλά παράλληλα σε γεμίζει με ευθύνες, και επειδή τελικά όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, στο πέρασμα περίπου ενός  χρόνου και αλλαγής στο τιμόνι της δημοτικής αρχής, η νέα δημοτική αρχή δεν  κατάφερε να υλοποιήσει το ήδη χρηματοδοτημένο έργο.

Οι κάτοικοι της  Παλαιοπαναγιας, έχουν  βιώσει την κατάσταση της λειψυδρίας τόσα χρόνια και αναρωτιέμαι ποια λύση του προβλήματος θα ολοκληρώσετε πρώτα, την συγκεκριμένη ή μήπως το πρόβλημα του αγωγό του οποίου τα λύματα χύνονται στην θάλασσα της περιοχής, κύριε Δήμαρχε;                                                                                                                   Ένα σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσετε άμεσα γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλω να πιστέψω ότι βάζετε φρένο σε ήδη εγκεκριμένα έργα της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας».

Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον προηγούμενο δήμαρχο, Τάκη Λουκόπουλο, να αναφέρει λέγοντας χιουμοριστικά, ότι θα βαρεθείτε να κόβεται κορδέλες. Θεωρώ πως έφτασε ο καιρός να τον επαληθεύσετε, κάνοντας την δουλειά για την οποία είστε υπεύθυνοι να κάνετε…»

Προχωράμε  και κάποιοι στεναχωριούνται  από την “Ενωτική Πρωτοβουλία”

Για το θέμα μιλήσαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο περιβάλλοντος Θωμά Κοτρωνιά,  που πρακτικά «τρέχει» το έργο, καθώς ναι μεν η ΔΕΥΑΝ είναι ο κύριος του έργου  όμως το έργο θα υλοποιηθεί από την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Μας τόνισε πως στον πρώτο χρόνο της θητείας της η νέα Δημοτικής Αρχή έχουν δημοπρατηθεί τα περισσότερα έργα,  παρά τα προβλήματα που έχει τον καθένα, όπως αυτό που αφορά την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην Παλαιοπαναγιά. Σημείωσε δε με έμφαση ότι στελέχη της Ενωτικής πρωτοβουλίας έχουν επενδύσει στην αποτυχία και έλεγαν ότι θα χαθεί η τετραετία για τη δημοτική αρχή Γκίζα,  θα χαθούν τα χρήματα.

Ανέφερε ότι για πολλά έργα υπήρξε εκ νέου υποβολή τους στη διαχειριστική αρχή, όπως αυτό της Παλαιοπαναγιάς όπου υπόβαλαν εκ νέου στο υπουργείο τη μελέτη και εγκρίθηκαν πρόσθετες αναμονές που δεν είχαν προβλεφθεί στην αρχική μελέτη.

«Το γεγονός αυτό ότι προχωράμε παρά τις ελλείψεις που βρήκαμε δημιουργεί στενοχώρια σε κάποια στελέχη της Ενωτικής πρωτοβουλίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.  Θύμισε πως το έργο εντάχθηκε το 2018 στο πρόγραμμα Φιλόδημος για χρηματοδότηση και από τότε και για 18 μήνες η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έκαναν καμία κίνηση.

Σημείωσε πως την Τρίτη 30-6-2020 στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ναυπακτίας, όπου και ψηφίστηκε ο καθορισμός όρων διακήρυξης ανοιχτού διαγωνισμού και η  έγκριση τευχών δημοπράτησης για την σύναψη δημόσιας σύμβασης για το έργο.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να  έρθει προς έγκριση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και  το έργο να πάρει το δρόμο της δημοπράτησης.

Πρόβλημα διαχείρισης – έλλειμμα διοίκησης της προηγούμενης δημοτικής περιόδου

Με το έργο της υδροδότησης των δυτικών περιοχών της Ναυπάκτου να έχει την αρχή του εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, πιάνοντας το νήμα της «ιστορίας» από την αρχή,  το Nafsweek μίλησε με τον πρώην δήμαρχο και επικεφαλής της ΑΔΚΝ   Γιάννη Μπουλέ για το θέμα, όπου και μας δήλωσε:

«Η υδροδότηση των Δυτικών συνοικιών της Ναυπάκτου ήταν και δυστυχώς παραμένει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα μέχρι σήμερα.

Από το πρόβλημα αυτό επηρεάζεται και η υδροδότηση  πολλών περιοχών μέσα στη πόλη της Ναυπάκτου αφού η ΔΕΥΑΝ είναι υποχρεωμένη να μοιράζει το νερό με τρόπο αναλογικό γεγονός που στερεί το νερό από πολλά διαμερίσματα πολυκατοικιών της   πόλης λόγω έλλειψης πίεσης.

Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος ως δημοτική αρχή την περίοδο 2011-14 κάναμε ότι ήταν δυνατόν για να λυθεί  το πρόβλημα με σύνδεση των δυτικών συνοικιών με το δίκτυο του π. Δήμου Αντιρρίου που υδροδοτείται από τον Εύηνο.

Για το έργο αυτό χρειάσθηκε νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία έγινε και το έργο δημοπρατήθηκε στη θητεία μας τον Αύγουστο του 2014 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Δυστυχώς ενώ το έργο υλοποιήθηκε υπάρχουν προβλήματα διαχείρισης τα οποία μέσα σε  5 χρόνια δεν μπόρεσαν να επιλυθούν.

Σήμερα οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται από το έλλειμμα διοίκησης της προηγούμενης δημοτικής περιόδου.

Εύχομαι και ελπίζω να ολοκληρωθεί σύντομα το      συμπληρωματικό έργο και να οργανωθεί με τρόπο      ορθολογικό η διαχείριση του νερού ώστε κανείς να μη στερείται το νερό στο δήμο μας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έπεσε η αυλαία στο «ΟΙΚΟθέατρο»  με τα ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι παραστάσεις στο «ΟΙΚΟθέατρο», μια πολυβραβευμένη δράση που για δωδέκατη χρονιά υλοποιεί  η περιβαλλοντική οργάνωση  «Πράσινο+Μπλέ», σε συνδιοργάνωση με τον  Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι δράσεις – θεατρικές παραστάσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, ολοκληρώθηκαν με την παράσταση των παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης – ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας.

Στην κατάμεστη Παπαχαραλάμπειο αίθουσα τα παιδιά παρουσίασαν την παράσταση      «Ο Δρακοπόταμος» από το παραμύθι της  Βάσως Μιχαηλάκη – Αρφαρά.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας και οι αντιδήμαρχοι Σωκράτης Παπαβασιλείου και Χαράλαμπος Καραδήμας.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης της Ναυπάκτου σε θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος, διατροφής, διαφορετικότητας κ.α,  υλοποιούνται σειρά θεατρικών παραστάσεων, από μαθητές.

Σκοπός είναι η εμπλοκή και ενημέρωση των μικρών μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων σε μια εκπαιδευτική και βιωματική δράση με θέμα την Οικολογία και το Περιβάλλον, μέσα από το θέατρο.

Με την βοήθεια των θεατρολόγων, εκπαιδευτικοί και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, μετατρέπουν οικολογικά παραμύθια και όχι μόνο, σε θεατρικές παραστάσεις, τις οποίες και παρουσιάζουν  στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων, με   είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Μια δράση στην οποία όλα αυτά τα χρόνια, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 2.000 μαθητές, έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 20.000 θεατές και έχει βραβευτεί από διοργανώσεις όπως: *TEDx Athens, *Eco City Awards, *Best City Awards, *Event Awards κ.α.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“ΟΙΚΟθέτρο” : Κυριακή 19/3 πέφτει η αυλαία με το ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Ολοκληρώνονται οι παραστάσεις στο “ΟΙΚΟθέατρο” με την παράσταση που θα παρουσιάσει το ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας  την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 18:00 στην Παπαχαραλάμπεο αίθουσα εκδηλώσεων.

Οι μικροί μαθητές θα παρουσιάσουν τον “Δρακοπόταμο” της Βάσως Μιχαηλάκη – Αρφαρά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ