” Όλοι στην απεργία της Πέμπτης 1η Μάη, όλοι στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση 10.30 το πρωί, στο Κεφαλόβρυσο
Η Πρωτομαγιά είναι η ημέρα της εργατικής τάξης, των αγώνων της και των τεράστιων θυσιών στην πάλη για να νικήσει το δίκιο, για να γίνει παρελθόν το σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς.
«Καμία θυσία για τα κέρδη των λίγων και για τα γεράκια του πολέμου»: Οι εργαζόμενοι αρνούνται να θυσιάσουν τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους στον βωμό των εμπορικών πολέμων, των στρατιωτικών εξοπλισμών και της πολεμικής προετοιμασίας ετοιμάζονται να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα με τη μεγάλη απεργία της Πρωτομαγιάς και τις συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα.
«’Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».
Βαδίζουμε προς την 1η Μάη και όλα τα μέτωπα διεκδίκησης παραμένουν ανοιχτά:
Ο αγώνας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σε μια συγκυρία που ο απολογισμός των νεκρών και τραυματιών σε εργατικά «ατυχήματα» χτυπάει «καμπανάκι» για τις τραγικές συνέπειες της εντατικοποίησης και της αντιμετώπισης των αναγκαίων μέτρων ως «κόστους» που ζημιώνει τα κέρδη. Την πάλη ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης» και των ιδιωτικοποιήσεων, που γεννά συνεχώς νέα «Τέμπη».
Δεν θα πληρώσουμε εμείς τις ματωμένες μπίζνες, τους εμπορικούς και τους ιμπεριαλιστικούςπολέμους των καπιταλιστών. Αυτό το σάπιο σύστημα, το κράτος των λίγων και οι διεθνείς συμμαχίες των ιμπεριαλιστών είναι εχθρικά για τον λαό. Δεν αλλάζουν, δεν αποκτούν ανθρώπινο πρόσωπο.
Αντλώντας δύναμη από τους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα την Πρωτομαγιά, από το Σικάγο του 1886 και την πάλη για το 8ωρο μέχρι τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1936 στη Θεσσαλονίκη και την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή το 1944, τα συνδικάτα στρέφουν την προσοχή τους στο «κόκκινο νήμα» που διατρέχει την πάλη για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, και ιδιαίτερα στην πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα που έχει ο λαός με την πάλη του να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.
Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των λίγων και το πολιτικό τους προσωπικό.
Η φετινή Πρωτομαγιά να γίνει σταθμός κλιμάκωσης της πάλης, αφετηρία νέων αγώνων. Με οργάνωση, αλληλεγγύη και ενότητα της τάξης μας, με διεθνιστικό πνεύμα και αποφασιστικότητα, μπορούμε να χαράξουμε δρόμο ελπίδας, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.
ΖΗΤΩ Η 1η ΜΑΗ
ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΙΔΑΣ
Συμμετέχει το Παράρτημα Συνταξιούχων στη Ναύπακτο”
Νέο πλαίσιο για τα τρόφιμα και τα ποτά που μπορούν να διατίθενται στα σχολικά κυλικεία, στους χώρους εστίασης και στους αυτόματους πωλητές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τέθηκε σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά που ξεκίνησε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026.
Με ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε στις 9 Σεπτεμβρίου 2026 το Υπουργείο Υγείας παρέχονται αναλυτικές διευκρινίσεις για την εφαρμογή της υπ’ αριθμ. Δ1β/ΓΠοικ.21739 απόφασης της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3060/Β/2026.
Εκτός κυλικείων σοκολάτες, κρουασάν, παγωτά, τσιπς και αναψυκτικά
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά τον δραστικό περιορισμό τροφίμων υψηλής ενεργειακής πυκνότητας και χαμηλής θρεπτικής αξίας.
Σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, δεν επιτρέπεται η διάθεση προϊόντων όπως:
σοκολάτες, καραμέλες, donuts και άλλα γλυκίσματα, γλυκά κρουασάν και αντίστοιχα αρτοσκευάσματα, τσιπς πατάτας, γαριδάκια και άλλα αλμυρά σνακ, παγωτά και γρανίτες,
αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά.
Για άλλες κατηγορίες τροφίμων, όπως πίτες, πίτσα και μπισκότα, προβλέπονται συγκεκριμένα όρια στη μερίδα και στη σύστασή τους, ώστε να περιορίζεται η πρόσληψη θερμίδων, κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων και αλατιού.
Τέλος στα αλλαντικά μέσα στα σάντουιτς
► Δεν επιτρέπονται προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, όπως σοκολάτες, παγωτά, αλείμματα σοκολάτας, μαρμελάδες και αναψυκτικά.
► Δεν επιτρέπονται χυμοί με πρόσθετα σάκχαρα, όπως φρουτοποτά και νέκταρ φρούτων.
► Δεν επιτρέπεται η πώληση σε μαθητές αναψυκτικών, καφέ και ενεργειακών ποτών στα σχολικά κυλικεία όλων των βαθμίδων.
► Επεξεργασμένα φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτικά επιδόρπια και φυτικά ροφήματα μπορούν να διατίθενται μόνο όταν δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.
Παράλληλα, τα σχολεία καλούνται να εξασφαλίζουν επαρκή σημεία πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό, ώστε οι μαθητές να μπορούν να γεμίζουν τα παγούρια ή τα ποτήρια τους.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στους μαθητές με τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες.
Οι υπεύθυνοι των κυλικείων έχουν υποχρέωση να παρέχουν, πριν από την πώληση των τροφίμων, ενημέρωση για ουσίες και προϊόντα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες ή δυσανεξίες.
► Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν επιτρέπεται η παραγγελία και διανομή φαγητών ή ροφημάτων από εξωτερικές επιχειρήσεις εστίασης και υπηρεσίες delivery μέσα στον σχολικό χώρο.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές δεν μπορούν να εξέρχονται αυθαίρετα από τη σχολική μονάδα κατά τη διάρκεια του ωραρίου για να προμηθεύονται τρόφιμα από καταστήματα εκτός σχολείου.
Την κατανομή και πλήρωση 829 θέσεων Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (Π.Φ.Α.) για την υλοποίηση των Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων «Άθληση για Όλους» στους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση ΓΓΑ/22664, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 5461/9.9.2026.
Η απόφαση αφορά την περίοδο 2026-2027 και καλύπτει ανάγκες ΟΤΑ Α’ Βαθμού, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που έχουν ενταχθεί στον σχετικό προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Οι Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής θα προσληφθούν με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, τις οποίες θα υπογράφουν με τον φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα.
Η διάρκεια των συμβάσεων μπορεί να φτάσει έως τους 8 μήνες, ενώ η επιλογή του προσωπικού θα γίνεται βάσει του ισχύοντος Οργανωτικού Πλαισίου των Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους.
H δαπάνη δεν βαρύνει τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ούτε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά θα καλυφθεί από τους προϋπολογισμούς των αντίστοιχων ΟΤΑ και νομικών προσώπων, μέσω εσόδων που προέρχονται από: αντίτιμο συμμετοχής, δίδακτρα ή συνδρομές των ωφελούμενων, δωρεές, χορηγίες.
Οι φορείς που περιλαμβάνονται στην απόφαση έχουν ήδη καταθέσει οικονομικές βεβαιώσεις ότι διαθέτουν τις απαιτούμενες πιστώσεις για το 2026 και ότι θα προβλέψουν τις αντίστοιχες πιστώσεις και για το 2027.
Η κατανομή των θέσεων έγινε βάσει των αναγκών που δήλωσαν οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα για τη λειτουργία των υπηρεσιών «Άθληση για Όλους», όπως αυτές προέκυψαν από τις αιτήσεις και τις οικονομικές βεβαιώσεις που κατατέθηκαν για την περίοδο 2026-2027.
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Ναυπακτίας για το Καλοκαίρι του 2026, από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026, το Κτήριο Τσώνη φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας “boobs – art for awareness” της Σύλβιας Κουβέλη, μία φωτογραφική πρωτοβουλία που επιχειρεί να ανοίξει με αμεσότητα και ευαισθησία τη συζήτηση γύρω από το στήθος, την υγεία και τον καρκίνο του μαστού. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο.
Το boobs ξεκίνησε το 2017, έπειτα από έρευνα της δημιουργού γύρω από τη σχέση νέων γυναικών στην Ελλάδα με το στήθος τους, την άγνοια και την αμηχανία που συχνά το περιβάλλουν, αλλά και την ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης για την υγεία του μαστού. Μέσα από ανώνυμες, ρεαλιστικές φωτογραφικές απεικονίσεις και προσωπικές αφηγήσεις, δημιουργεί έναν χώρο εξοικείωσης, αναγνώρισης και φροντίδας.
Περισσότερα από 100 άτομα έχουν μέχρι σήμερα σταθεί μπροστά στον φακό του project, το καθένα με τη δική του ιστορία. Στην έκθεση ο επισκέπτης καλείται να δει, να διαβάσει και να ακούσει αυτές τις αφηγήσεις και, ταυτόχρονα, να έρθει σε επαφή με την πραγματική ποικιλομορφία του σώματος: την ασυμμετρία, τις ραγάδες, τα τατουάζ, τις ουλές και τα σημάδια. Εικόνες και ιστορίες συνυπάρχουν, φωτίζοντας εμπειρίες που συνδέονται με την ασθένεια, τη φροντίδα, τη μητρότητα, την εικόνα του σώματος και την προσωπική σχέση κάθε ανθρώπου με αυτό. Στα χρόνια της διαδρομής του, το boobs έχει παρουσιαστεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Λος Άντζελες, τη Βαρκελώνη, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2026 έρχεται στη Ναύπακτο.
Η παρουσίαση στη Ναύπακτο έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η Σύλβια Κουβέλη γεννήθηκε στη Ναύπακτο και μεγάλωσε στο Τορόντο του Καναδά. Είναι διεπιστημονική καλλιτέχνιδα, με έργο που εστιάζει σε ζητήματα φύλου, σώματος, ασθένειας και συμπερίληψης. Έχει ζήσει για χρόνια στην Ισπανία και την Αγγλία, όπου εργάστηκε και σπούδασε, ενώ πλέον έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. Είναι κάτοχος MA Visual Sociology από το Goldsmiths, University of London, με το φωτογραφικό της ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον άνθρωπο, το σώμα και την κοινωνία.
Η έκθεση “boobs – art for awareness” δεν επιχειρεί απλώς να παρουσιάσει φωτογραφίες. Επιχειρεί να κάνει ορατές προσωπικές ιστορίες, να περιορίσει την αμηχανία και τα στερεότυπα και να υπενθυμίσει, μέσα από την τέχνη, τη σημασία της γνώσης, της πρόληψης και της φροντίδας του σώματός μας.