Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παπαχαραλάμπειο Στάδιο: Πόλος έλξης για τη νεολαία και όχι μόνο

Published

on

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι εργασίες  τοποθέτησης  ελαστικού τάπητα (tartan) στον στίβου του Εθνικού     Παπαχαραλάμπειου Σταδίου Ναυπάκτου. Για την πρόοδο των εργασιών αλλά και τα όσα σχεδιάζονται στο   Στάδιο, μιλά στο Nafsweek  ο πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης  του Εθνικού Σταδίου Γιώργος Μίχος.

«Η τοποθέτηση του ταρτάν στο στίβο Παπαχαραλαμπειο στάδιο της Ναυπάκτου ήταν διακαής πόθος γενιών, ένα έργο που πάντα το ονειρευόμαστε, σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Ένα έργο που εργάστηκε για αυτό η προηγούμενη διοίκηση του Σταδίου, έβαλε τα θεμέλια,  δημοπρατήθηκε και σήμερα  έχουμε φτάσει σχεδόν στην ολοκλήρωση του έργου».

Υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στη πορεία του έργου. Που  οφείλονταν αυτές;

«Οι εργασίες,  μετά την χρηματοδότηση από την ηγεσία του υπουργείου αθλητισμού και τον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη ξεκίνησαν στα τέλη Μαΐου. Το καλοκαίρι υπήρξαν αρκετά τεχνικά προβλήματα, διότι είναι ένα στάδιο παλιό και  με όσα είχαν γίνει πριν από πολλά χρόνια να μην έχουν αποτυπωθεί.

Αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν  προβλήματα  οι τεχνικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας που είναι υπεύθυνες και επιβλέπουν το έργο. Με τη βοήθεια και τη δική μας ξεπεράστηκαν  και είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου. Βρισκόμαστε σήμερα στο τελευταίο στάδιο. Αυτές τις ημέρες πέφτει η πρώτη και αργότερα η δεύτερη στρώση της ασφαλτόστρωσης που είναι τα τελευταίο στάδιο για να στρωθεί μετά ο ελαστικός τάπητας από πάνω.  Αν δεν υπάρξουν κάποιες σοβαρές δυσκολίες,  που δεν νομίζω,  το έργο με το ταρτάν θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου».

Οι εγκαταστάσεις που διαθέτει το Στάδιο είναι ήδη σημαντικές. Προγραμματίζετε στο μέλλον κάποιες ακόμα παρεμβάσεις;

«Πραγματικά οι εγκαταστάσεις είναι αξιόλογες.  Υπάρχουν δύο ανοιχτά γήπεδα ποδοσφαίρου, το κυρίως  και το βοηθητικό που χρησιμοποιεί η ιστορική ομάδα της περιοχής ο Ναυπακτιακός Αστέρας, υπάρχει ο στίβος με το ταρτάν και το κλειστό γήπεδο της Ναυπάκτου το οποίο φιλοξενεί τα δύο μεγάλα και πολυπληθέστερα σωματεία της περιοχής μας, τον ΠΑΣ Ναυπάκτου και την Ομόνοια.

Είναι σίγουρο ότι πλέον αλλάζει επίπεδο το Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο. Βέβαια, επειδή υπάρχουν έξι  κουλουάρ στον στίβο για τους δρόμους, δεν ξέρουμε αν μπορεί να φιλοξενήσει πανελλήνια πρωταθλήματα.  Μπορεί όμως  να φιλοξενήσει διασυλλογικούς αγώνες και meeting.  Το γήπεδο και ο αγωνιστικός χώρος αλλά και οι εγκαταστάσεις είναι στην  κατηγορία Γ1 που σημαίνει ότι  μπορεί να    φιλοξενηθούν και πανευρωπαϊκές  αθλητικές  εκδηλώσεις,  άλλωστε  πραγματοποιήθηκε   στο Παπαχαραλάμπειο το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου κάτω των 18 και Κ20.

Μετά την δημιουργία του στίβου στο στάδιο, είναι μεγάλη  η προοπτική να δημιουργηθούν σωματεία στίβου που θα χρησιμοποιούν το στάδιο τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και από την ευρύτερη περιοχή.

Ελπίζω στο μέλλον να χαρούμε την ανάδειξη αθλητών και γιατί όχι και πρωταθλητών  που θα έχουνε βγει από αυτό το στάδιο.

Όσον αφορά νέα έργα,  διεκδικούμε την ένταξη μας  μέσω του ΕΣΠΑ, για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στο Εθνικό στάδιο, με τον φάκελο να κατατίθεται τις επόμενες μέρες. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά τόσο το κλειστό του μπάσκετ και του βόλεϊ,  με αλλαγές στα παράθυρα, την θέρμανση  και όχι μόνο,  τα αποδυτήρια και γενικά οι εγκαταστάσεις που έχει το στάδιο, με προϋπολογισμό άνω των 400 χιλιάδων ευρώ.

Ως  διοίκηση του Εθνικού Σταδίου, από τον  Μάρτιο μέχρι και τέλος Αυγούστου παραχωρήσαμε δωρεάν τις εγκαταστάσεις, ώστε να βοηθήσουμε για να γίνει η επανεκκίνηση του αθλητισμού, για να βοηθήσουμε τα σωματεία και τους συλλόγους της περιοχής.

Σήμερα βρισκόμαστε στον προγραμματισμό των νέων αιτήσεων συμβάσεων με τα σωματεία που κάνουν χρήση των χώρων του Σταδίου και εδώ θα υπάρξει  μία γενναία χορηγία από την πλευρά της διοίκησης στους δύσκολους καιρούς, ώστε να βοηθήσουμε τα σωματεία να ορθοποδήσουν και να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Αισιοδοξούμε ότι το Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο της Ναυπάκτου θα γίνει ένας πόλος έλξης για τη νέα γενιά    και όχι μόνο».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επιχορήγηση πολιτιστικών συλλόγων, ένα θέμα πάντα επίκαιρο

Published

on

By

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι συνδεδεμένοι με τον πολιτισμό και την παράδοση. Είναι ένας θεσμός που δημιουργεί δεσμούς και γι’ αυτό είναι βαθιά ριζωμένος στη συνείδηση των ανθρώπων. Είναι ταυτισμένος με την έννοια της κοινότητας, που ως έννοια συνδέεται ιστορικά και πολιτιστικά με τη φιλοσοφία και την κουλτούρα του ελληνικού έθνους, πολύ πριν της ίδρυσης και συγκρότησης του ελληνικού κράτους.

Τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων ή σωματείων (οι επωνυμίες ποικίλλουν και για νομικούς, γραφειοκρατικούς λόγους) συγκροτούν μια μικρή κοινότητα ανθρώπων που είτε έχουν κοινή καταγωγή είτε διακατέχονται από την κοινή επιθυμία   παραγωγής πολιτισμού. Αναμφισβήτητα ο αριθμός τους πανελλαδικά αλλά και σε επίπεδο Ναυπακτίας είναι πολύ μεγάλος. Είναι βέβαιο ότι στη Ναυπακτία ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό των τοπικών κοινοτήτων.

Οι δεσμοί είναι σίγουρο ότι ενεργοποιούν το άτομο και γι’ αυτό οι πολιτιστικοί σύλλογοι συνεισφέρουν και προσφέρουν σε κάθε τοπική κοινωνία. Ωστόσο το υφιστάμενο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο επηρεάζει τη λειτουργία τους, δημιουργεί αλλά και αναδεικνύει αδυναμίες, δυσλειτουργίες και  παθογένειες. Θα σταθούμε σε αυτές και με αφορμή τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου  με στόχο να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος με  σκέψεις και προτάσεις.

Σύλλογοι – σφραγίδα. Σύλλογοι που φαινομενικά λειτουργούν, είναι δηλαδή νομικά κατοχυρωμένοι, αφού ακολουθούν τις τυπικές και προβλεπόμενες διαδικασίες, στην πραγματικότητα όμως τα πραγματικά ενεργά μέλη δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα των δυο χεριών.

Σύλλογοι χωρίς εστία, με έδρα συχνά το σπίτι ή το κατάστημα κάποιου από τα μέλη, περιφερόμενοι χωρίς μια έδρα – χώρο που θα πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς, συνάντησης και θύλακα πολιτιστικής δημιουργίας.

Σύλλογοι χωρίς οικονομική αυτάρκεια ή καλύτερα σύλλογοι σε ένδεια. Οι συνδρομές των μελών, όταν αυτές δίνονται είναι μηδαμινές και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διασφαλίσουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση ουσιαστικού έργου.

Σύλλογοι «επαίτες», σύλλογοι εξαρτώμενοι. Η οικονομική δυσπραγία οδηγεί τους συλλόγους να εκλιπαρούν για την επιβίωση τους, τους οδηγεί σε «ελεημοσύνη», δηλαδή να τους δοθεί κάτι για να πληρώσουν ακόμα και τα λειτουργικά τους έξοδα. Με αυτό τον τρόπο αναπτύσσεται μία σχέση εξάρτησης  μεταξύ πολιτιστικών συλλόγων και κοινότητας ή Δήμου.  Εξαρτώνται από το ποιος Δήμαρχος είναι στην εξουσία, ποιος Αντιδήμαρχος είναι υπεύθυνος για τα πολιτιστικά, ώστε να τους πλησιάσουν αφήνοντας να εννοηθεί υπόσχεση για προσωπική διαφήμιση και εκλογική υποστήριξη.

Σύλλογοι σε αντιπαράθεση. Συχνά στην ίδια κοινότητα εμφανίζονται δυο ή και παραπάνω σύλλογοι με αποτέλεσμα   ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις.

Σύλλογοι που «γκριζάρουν», που δεν προσελκύουν δηλαδή τη νέα γενιά, η οποία αποκόπτεται, αποστασιοποιείται και αδιαφορεί.

Σύλλογοι με μηδαμινή δραστηριότητα. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε στασιμότητα και «κλινική νέκρωση». Οι μόνες δραστηριότητες που μπορεί να γίνονται είναι η κοπή βασιλόπιτας κι ένα αντάμωμα – πανηγύρι.

Αδυναμίες και δυσλειτουργίες υπαρκτές που απαιτούν αντιμετώπιση από όλους τους εμπλεκόμενους. Είναι βέβαιο ότι οι σημερινές κοινωνικές και οικονομίες συνθήκες δεν ευνοούν. Όμως αν δεν υπάρξει ενεργοποίηση όλων, η κατάσταση θα χειροτερεύει. Χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση. Η δομή των πολιτιστικών φορέων  πρέπει να αλλάξει, να συγχρονισθεί, να αναγεννηθεί. Όχι μόνο στο επίπεδο των σκοπών της ίδρυσης τους και του προσανατολισμού, αλλά στη θεσμική βάση τους, στις δομές τους, στην γενικότερη λειτουργία τους. Είναι πλέον καιρός οι πολιτιστικοί φορείς να θέσουν νέους στόχους. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν σχέση με τους νέους και τους πιο αδύναμους.

Και οι φορείς εξουσίας σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, το τρόπο στήριξης των πολιτιστικών συλλόγων. Ο νόμος βάζει το πλαίσιο, πιθανότατα ο δήμος να βάλει και τα κριτήρια. Κριτήρια που θα έχουν σχέση και με αλγόριθμους στο πλαίσιο της δίκαιης και αντικειμενικής κατανομής. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τα νούμερα μετρούν την ποσότητα κι όχι την ποιότητα. Και το ζητούμενο στον πολιτισμό είναι  η ποιότητα.

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εορτή Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου Ναυπάκτου

Published

on

By

Τήν Δευτέρα 26 Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ. ἑορτή τοῦ ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου τοῦ Μυροβλήτου τοῦ καί πολιούχου Ναυπάκτου, πανηγύρισε ὁ ὁμώνυμος Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός τῆς Ναυπάκτου.

Τό ἀπόγευμα τῆς παραμονῆς τελέσθηκε Μέγας Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ἱεροθέου, μέ τήν συμμετοχή περιορισμένου ἀριθμοῦ Ἱερέων. Ἔψαλαν οἱ ἱεροψάλτες Παντελῆς Ἀναστασόπουλος καί Δημήτριος Καλογερῆς.

Τήν κυριώνυμο ἡμέρα τελέσθηκε Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία ἀπό τόν Σεβασμιώτατο κ. Ἱερόθεο, πλαισιωμένο μέ τόν ἐλάχιστο ἀριθμό Ἱερέων καί Διακόνων. Ἐφέτος γιά πρώτη φορά λειτούργησαν ὅλοι οἱ Ναοί τῆς πόλεως, γιά νά μπορέσουν περισσότεροι Χριστιανοί νά λειτουργηθοῦν κατά τήν ἐπίσημη αὐτή ἡμέρα.

 Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμά του ἀναφέρθηκε στόν λόγο τοῦ ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ Ἀρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης στόν ἅγιο Δημήτριο –δύο μεγάλοι Ἅγιοι «συμπολίτες»– καί τήν σύγκριση πού κάνει μεταξύ τοῦ Ἰώβ καί τοῦ ἁγίου Δημητρίου. Ὁ Σεβασμιώτατος εἶπε ὅτι ὀφείλουμε ὡς Χριστιανοί νά ἔχουμε τήν ὑπομονή τοῦ Ἰώβ ἀλλά καί τό ὁμολογιακό πνεῦμα τοῦ ἁγίου Δημητρίου.

Κατά τήν ἀπόλυση τῆς θείας Λειτουργίας ὁ Σεβασμιώτατος εἶπε ὅτι ὀφείλουμε νά ἀνταποδίδουμε στόν πολιοῦχο καί προστάτη τῆς πόλεώς μας γιά τήν προστασία καί τήν εὐλογία πού μᾶς παρέχει τήν εὐγνωμοσύνη μας καί τόν σεβασμό. Καί γιά νά μᾶς προστατεύη ὁ Θεός διά τοῦ ἁγίου, πρέπει καί ἐμεῖς νά κάνουμε τά ἀνθρώπινα, δηλαδή νά ὑπακοῦμε στήν Ἐκκλησία. Διαφορετικά θά ἐπικρατήση μιά κατάσταση ζούγκλας.

Τέλος εὐχήθηκε κατάλληλα στούς ἑορτάζοντες καί στίς ἑορτάζουσες καί σέ ὅλη τήν πόλη.

Ἐκκλησιάσθηκαν ὁ ἑορτάζων Βουλευτής Αἰτωλοακαρνανίας κ. Δήμητριος Κωνσταντόπουλος, ὁ Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, οἱ Δημοτικοί Σύμβουλοι καί πρ. Δήμαρχοι κ.κ. Παναγιώτης Λουκόπουλος, Ἰωάννης Μπουλές καί Ἀθανάσιος Παπαθανάσης, οἱ Ἀντιδήμαρχοι Θωμᾶς Κοτρωνιᾶς, Κωνσταντῖνος Τσουκαλᾶς, Σωκράτης Παπαβασιλείου, ὁ Πρόεδρος τοῦ δικηγορικοῦ Συλλόγου Μεσολογγίου καί Ναυπάκτου κ. Χρῆστος Παΐσιος, οἱ Διοικητές τῶν Σωμάτων Ἀσφαλείας τῆς πόλεως κ.ἄ.

Ἡ ὅλη ἀτμόσφαιρα στόν Ἱερό Ναό ἦταν κατανυκτική καί λαμπρή, ἀντάξια τῆς πανηγύρεως τοῦ πολιούχου τῆς Ναυπάκτου, παρόλο πού λόγῳ τῶν ὑγειονομικῶν μέτρων δέν ἔγινε ἡ λαμπρή λιτανεία καί ἡ συμμετοχή μέσα στόν Ναό ἦταν ἡ ἐπιτρεπόμενη, ἐνῶ δέν πραγματοποιοῦνται καί τά φημισμένα παζάρια τῆς Ναυπάκτου πού ἄρχιζαν τήν ἡμέρα τοῦ Ἁγίου Δημητρίου.

Ἀπό τό Γραφεῖο Τύπου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνάντηση – συζήτηση για το μέλλον του ΟΑΕΔ

Published

on

By

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις  23/10/2020 μεταξύ της Διοίκησης  του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας και του Γεν. Γραμματέα της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ο.Α.Ε.Δ. κ.  Τηλιγάδα  Κωνσταντίνου, όπου συζητήθηκε το  μέλλον του  ΟΑΕΔ  και το τέλος της Κοινωνικής Προστασίας.

Ο Γεν. Γραμματέας επισήμανε ότι η περικοπή που ετοιμάζει  η κυβέρνηση 3 μονάδων στη μείωση των ασφαλιστικών  εισφορών θα προέλθουν αποκλειστικά από τον ΟΑΕΔ, αυτό  σημαίνει  ότι τα έσοδα του Οργανισμού θα μειωθούν κατά  56%(1,2 δις ευρώ περίπου).

Τέλος επισήμανε ότι στον ΟΑΕΔ θα μένουν περίπου 700 εκ. ετησίως  ενώ απαιτούνται περίπου 1.5 δις  για επιδόματα ανεργίας και λοιπά έξοδα.

Από την πλευρά τους τα μέλη του Δ.Σ. τόνισαν ότι σε κάθε περίπτωση ότι η περικοπή 3% των εισφορών θα βάλει ταφόπλακα στην Κοινωνική Πολιτική του Οργανισμού, ενώ ο Πρόεδρος   του ΕΚΝΔ ενημέρωσε τον Γεν. Γραμματέα  ότι σε κοινή σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων  Αιγίου, Κιάτου,  Πύργου, Μεσολογγίου, και Ναυπακτίας& Δωρίδας αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα  συνάντηση με τον Διοικητή  του ΟΑΕΔ.

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ