Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παράδοση και παραλαβή Δημοτικών αρχών

Published

on

Η τελετή παράδοσης παραλαβής από τον ένα φορέα εξουσίας στον άλλο τείνει να ταυτιστεί με το τελετουργικό που παρακολουθούμε από τα μέσα ενημέρωσης στην παράδοση των υπουργείων. Μια τυπική διαδικασία που ακούγονται άλλα τόσα τυπικά και σχεδόν πάντα κοινότυπα μέσα από τις δηλώσεις των απερχόμενων και των νεοεισερχόμενων εκπροσώπων της εξουσίας.

Με τον τρόπο αυτό μας διαφεύγει εντελώς πως η λειτουργία των θεσμικών φορέων πρέπει στην ουσία της να είναι πολιτική. Πολιτική με την έννοια ότι αποβλέπει στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων και συνθηκών που υπηρετούν τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον.

Και δεν νοείται δημόσιο συμφέρον χωρίς να υπάρχουν και να λειτουργούν  κανόνες ανοιχτοί στον κριτικό έλεγχο.

Και ο έλεγχος για να είναι εφικτός και ουσιαστικός πρέπει η κάθε διαδικασία είναι διαφανής και προσβάσιμη σε όλους.

Όσο λοιπόν δεν εφαρμόζονται τέτοιες διαδικασίες, οι πολίτες εθίζονται στα τυπικά τελετουργικά της παράδοσης – παραλαβής της εξουσίας και δέχονται τη γνωστή καραμέλα περί «καμένης γης».

Και επειδή η εγγύτητα συμβάλλει αναμφισβήτητα στην τριβή με τέτοιου είδους διαδικασίες, η παράδοση από τη μια στην επόμενη δημοτική αρχή είναι μια διαδικασία η οποία όχι μόνο πρέπει να γίνεται αλλά και να είναι ιδιαίτερα προβεβλημένη. Και μπορεί να μην προβλέπεται, όπως είχε αναφέρει η δημοτική αρχή Λουκόπουλου, η οποία δεν πήγε επίσημα να ενημερωθεί και να παραλάβει από τη δημοτική αρχή Μπουλέ, όμως η ουσία της πολιτικής βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου είναι δυνατός ο τεκμηριωμένος και ουσιαστικός έλεγχος.

Όταν δηλαδή ο πολίτης γνωρίζει ακριβώς τι παραδίδει ο προηγούμενος εκπρόσωπός του και τι παραλαμβάνει ο επόμενος εκπρόσωπός του. Γιατί την εκάστοτε διοίκηση την επιλέγει πάντα η ίδια η κοινωνία και αυτή οφείλει να την ελέγχει.

Θα ήταν καλό και ιδιαίτερα χρήσιμο αυτές τις λιγοστές πλέον μέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα διοίκηση, η οποία λόγω Κλεισθένη θα αποτελείται από συνεργαζόμενες – συμπράττουσες παρατάξεις, να γίνει, πέρα από τη δημόσια ανακοίνωση των θέσεων της κάθε παράταξης και των όρων συνεργασίας τους και  μια ουσιαστική διαδικασία παράδοσης και παραλαβής με καταγεγραμμένα στοιχεία από τις υπηρεσίες του δήμου.

Με αυτό τον τρόπο υπηρετείται η διαφάνεια και περιορίζεται ο    λαϊκισμός του τύπου εμείς τα κάναμε όλα ή τα βρήκαμε όλα διαλυμένα.

Και στο δικό μας δήμο η διαδικασία αυτή πολιτικά επιβάλλεται, όχι μόνο για τα έργα αλλά και για τον εξοπλισμό του δήμου, αφού μέχρι και σήμερα και παρά τις επανειλημμένες παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή για την αναγκαιότητα δημιουργίας και λειτουργίας Αποθήκης του Δήμου, δεν έχει δημιουργηθεί ούτε λειτουργεί Αποθήκη με αποτέλεσμα να μην είναι οργανωμένο και απόλυτα ελεγχόμενο το θέμα του εξοπλισμού του δήμου.

Και είναι βέβαιο ότι  όταν κάτι δεν είναι καλά οργανωμένο δυσκολεύει τον έλεγχο και αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια «πολιτικής εκμετάλλευσης».

Ας μην χαθεί λοιπόν η ευκαιρία να εμπεδωθεί η διαδικασία της διαφανούς και ουσιαστικής παράδοσης και παραλαβής της εξουσίας.

Ακόμα κι αν η απερχόμενη δημοτική αρχή θελήσει να το αποφύγει, η νέα διοίκηση των συνεργαζόμενων παρατάξεων οφείλει να το ζητήσει και η ίδια η κοινωνία να ασκήσει πίεση και να το απαιτήσει, γιατί μόνο τότε διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.

 

#   Δημοσιεύθηκε στην Ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek που κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Λαϊκισμός Κοτσανά και με προσωπικές επιθέσεις

Published

on

By

Η αήθης επίθεση Κοτσανά, σε προσωπικό επίπεδο πλέον, κατά του Δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα αποτυπώνει τα όσα μέλλει να δούμε στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου το επόμενο διάστημα.

Με άκρατο λαϊκισμό ο κ. Κοτσανάς και αφού ξεπέρασε με μια εντυπωσιακή κυβίστηση την «αποκάλυψή του»  για την παράνομη και ανήθικη πρόσληψη στην ΚΕΔΝ συγγενικού προσώπου αντιδημάρχου, πέρασε στις επιθέσεις σε προσωπικό πια επίπεδο.

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μονοπαραταξιακά και με υπόδειξη Δημάρχου τα Δ.Σ των επιχειρήσεων του Δήμου

Published

on

By

Όπως είχαμε καταγράψει σε ρεπορτάζ στο φύλλο της 13ης Σεπτεμβρίου της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας Nafsweek.gr, με τον τίτλο «Θολό τοπίο για τις επιχειρήσεις του Δήμου», η αναμενόμενη Εγκύκλιος που θα διαφώτιζε τα πράγματα σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία υπό νέα διοίκηση των νομικών προσώπων των ΟΤΑ, εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 16 Σεπτεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Εγκύκλιος τέθηκαν σε εφαρμογή οι διατάξεις του άρ.6 του ν.4623/2019 και του άρθρου 10 του ν. 4625/2019.

Όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση της διάταξης, σκοπός των διατάξεων αυτών είναι να διασφαλίζεται, σε κάθε περίπτωση, ότι η πλειοψηφία προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης, ώστε να μπορεί να διοικηθεί το νομικό πρόσωπο και να λαμβάνονται αποφάσεις που απηχούν τη λαϊκή εντολή.

Στην Εγκύκλιο επισημαίνονται τα εξής:

«- Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, όπου προβλέπεται ο ορισμός μελών στη Διοίκηση των Ν.Π. των Δήμων και των Περιφερειών, αυτά υποδεικνύονται κατά τα 3/5 από το Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη.

– Η ποσοστιαία αναλογία των 3/5 υπολογίζεται επί του αριθμητικού συνόλου των μελών του Συμβουλίου και ανεξάρτητα από τις ιδιότητες με τις οποίες αυτά συμμετέχουν (Αιρετοί, δημότες κλπ).

– Η υπόδειξη του Δημάρχου είναι δεσμευτική για το Συμβούλιο, όπως άλλωστε οπουδήποτε η νομοθεσία προβλέπει υποδεικνυόμενα μέλη στις Διοικήσεις Ν.Π., πλην της περίπτωσης που ρητώς ορίζεται στην παρ.1 του αρ.13 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (εφόσον το αρμόδιο για την υπόδειξη όργανο, εν προκειμένω ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης, δεν υποδείξει μέλη, η συγκρότηση του οικείου Συμβουλίου τεκμαίρεται νόμιμη χωρίς αυτά).

– Για την πλήρωση της ποσοστιαίας αναλογίας των 3/5 δύναται να υποδειχθούν μέλη (τακτικά και αναπληρωτές) και από άλλες Παρατάξεις, εφόσον η διάταξη δεν θέτει περιορισμούς.

– Μέλη ex officio, καθώς και οι εκπρόσωποι Φορέων και εργαζομένων, δεν μπορούν να αποτελούν μέρος της υπόδειξης του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη.

– Σε περίπτωση που κατά τον υπολογισμό της ποσοστιαίας αναλογίας των 3/5 δεν προκύψει ακέραιος αριθμός, το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, πάντοτε με γνώμονα την βασική αιτιολογική σκέψη της διάταξης του αρ.6 του ν.4623/2019 ότι «σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία των μελών προέρχεται από το Συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης».

Επί παραδείγματι, εάν τα οριζόμενα μέλη είναι 2, η ποσοστιαία αναλογία των 3/5 είναι 1,2 και στρογγυλοποιούμενη στην αμέσως επόμενη ακέραια μονάδα, δίνει άθροισμα 2.

– Ο ορισμός του Προέδρου του Δ.Σ. περιλαμβάνεται στα 3/5 των μελών που υποδεικνύονται δεσμευτικά από το Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη αντίστοιχα.

– Για τον υπολογισμό της αναλογίας που προβλέπεται στην παρ.1β’ του αρ.6 του ν.2839/2000, όπως ισχύει, περί της υποχρεωτικής αναλογικής εκπροσώπησης κάθε φύλου, αυτή υπολογίζεται στο 1/3 επί των μελών που υποδεικνύονται (για τα υποδεικνυόμενα μέλη) και επί του 1/3 για τα λοιπά προτεινόμενα προς το Συμβούλιο, πλην της αιτιολογημένης ανεπάρκειας ικανού αριθμού εκπροσώπων του ετέρου φύλου και εξαιρουμένων των ex officio μελών».

 

Πάμε σε μονοπαραταξικά Διοικητικά Συμβούλια

Η παράγραφος της Εγκυκλίου όπου αναφέρεται ότι «Μέλη ex officio, καθώς και οι εκπρόσωποι φορέων και εργαζομένων, δεν μπορούν να αποτελούν μέρος της υπόδειξης του δημάρχου ή του περιφερειάρχη», οδηγεί σε μονοπαραταξικά Διοικητικά Συμβούλια καθώς σε όλα τα Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων του Δήμου, όπου τα μέλη ex officio συμπληρώνουν τα 2/5 των θέσεων, αποκλείεται παντελώς η αντιπολίτευση ακόμη και όταν αυτή εκπροσωπεί μεγάλο ποσοστό των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ιστορικά αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, με το πράγμα να έχει και συνέχεια καθώς, με άλλη διάταξη του νόμου, αφαιρείται από το Δημοτικό Συμβούλιο και η αρμοδιότητα έγκρισης του Προϋπολογισμού των Νομικών Προσώπων!

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019”. Συμμετέχει ο Δήμος Ναυπακτίας ;

Published

on

By

Επιστολή μέσω της ΚΕΔΕ έστειλε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιος Μπακογιάννης  με την οποία τους παρακινεί να συμμετάσχουν ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019.

Επιπλέον ο κ. Μπακογιάννης θυμίζει στους Δημάρχους ότι το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει να ανατεθούν καθήκοντα “Τοπικού Συντονιστή Βιώσιμης Κινητικότητας” σε υπάλληλο κάθε δήμου έτσι ώστε αυτός να καταχωρηθεί και να συμμετάσχει στο Πανελλαδικό Δίκτυο με Εθνικό Συντονιστή.

Αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή:

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως θεματοφύλακας της προστασίας του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών, για άλλη μία χρονιά συμμετέχει και στηρίζει ενεργά τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας το Σεπτέμβριο (16-22/09/2019).

Σας καλούμε να ενώσετε μαζί μας τις δυνάμεις σας προκειμένου να επιτύχουμε την αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς των πολιτών, όσον αφορά στις καθημερινές μετακινήσεις τους. Στόχος είναι η ενίσχυση των ήπιων τρόπων μετακίνησης, όπως το βάδισμα, το ποδήλατο, τα πατίνια, η αύξηση της χρήσης των ΜΜΜ, ο διαμοιρασμός όλων των μέσων και ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή. Η επίτευξή του στόχου αυτού θα έχει σαν αποτέλεσμα πόλεις καθαρές, ήσυχες, ασφαλείς, οικονομικά ενδυναμωμένες, προσβάσιμες και προσπελάσιμες από όλους, εν τέλει ιδανικότερες για την καθημερινή διαβίωση όλων των κοινωνικών ομάδων.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (ΕΕΚ) από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους.

Η εβδομάδα κορυφώνεται με την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» κατά την οποία κεντρικοί δρόμοι ή και μεγάλα τμήματα των πόλεων κλείνουν για τα αυτοκίνητα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (ΕΕΚ) εστιάζει κάθε χρόνο σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2019 είναι «Ασφαλές περπάτημα – ασφαλή ποδηλασία»…

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ