Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παράδοση και παραλαβή Δημοτικών αρχών

Published

on

Η τελετή παράδοσης παραλαβής από τον ένα φορέα εξουσίας στον άλλο τείνει να ταυτιστεί με το τελετουργικό που παρακολουθούμε από τα μέσα ενημέρωσης στην παράδοση των υπουργείων. Μια τυπική διαδικασία που ακούγονται άλλα τόσα τυπικά και σχεδόν πάντα κοινότυπα μέσα από τις δηλώσεις των απερχόμενων και των νεοεισερχόμενων εκπροσώπων της εξουσίας.

Με τον τρόπο αυτό μας διαφεύγει εντελώς πως η λειτουργία των θεσμικών φορέων πρέπει στην ουσία της να είναι πολιτική. Πολιτική με την έννοια ότι αποβλέπει στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων και συνθηκών που υπηρετούν τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον.

Και δεν νοείται δημόσιο συμφέρον χωρίς να υπάρχουν και να λειτουργούν  κανόνες ανοιχτοί στον κριτικό έλεγχο.

Και ο έλεγχος για να είναι εφικτός και ουσιαστικός πρέπει η κάθε διαδικασία είναι διαφανής και προσβάσιμη σε όλους.

Όσο λοιπόν δεν εφαρμόζονται τέτοιες διαδικασίες, οι πολίτες εθίζονται στα τυπικά τελετουργικά της παράδοσης – παραλαβής της εξουσίας και δέχονται τη γνωστή καραμέλα περί «καμένης γης».

Και επειδή η εγγύτητα συμβάλλει αναμφισβήτητα στην τριβή με τέτοιου είδους διαδικασίες, η παράδοση από τη μια στην επόμενη δημοτική αρχή είναι μια διαδικασία η οποία όχι μόνο πρέπει να γίνεται αλλά και να είναι ιδιαίτερα προβεβλημένη. Και μπορεί να μην προβλέπεται, όπως είχε αναφέρει η δημοτική αρχή Λουκόπουλου, η οποία δεν πήγε επίσημα να ενημερωθεί και να παραλάβει από τη δημοτική αρχή Μπουλέ, όμως η ουσία της πολιτικής βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου είναι δυνατός ο τεκμηριωμένος και ουσιαστικός έλεγχος.

Όταν δηλαδή ο πολίτης γνωρίζει ακριβώς τι παραδίδει ο προηγούμενος εκπρόσωπός του και τι παραλαμβάνει ο επόμενος εκπρόσωπός του. Γιατί την εκάστοτε διοίκηση την επιλέγει πάντα η ίδια η κοινωνία και αυτή οφείλει να την ελέγχει.

Θα ήταν καλό και ιδιαίτερα χρήσιμο αυτές τις λιγοστές πλέον μέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα διοίκηση, η οποία λόγω Κλεισθένη θα αποτελείται από συνεργαζόμενες – συμπράττουσες παρατάξεις, να γίνει, πέρα από τη δημόσια ανακοίνωση των θέσεων της κάθε παράταξης και των όρων συνεργασίας τους και  μια ουσιαστική διαδικασία παράδοσης και παραλαβής με καταγεγραμμένα στοιχεία από τις υπηρεσίες του δήμου.

Με αυτό τον τρόπο υπηρετείται η διαφάνεια και περιορίζεται ο    λαϊκισμός του τύπου εμείς τα κάναμε όλα ή τα βρήκαμε όλα διαλυμένα.

Και στο δικό μας δήμο η διαδικασία αυτή πολιτικά επιβάλλεται, όχι μόνο για τα έργα αλλά και για τον εξοπλισμό του δήμου, αφού μέχρι και σήμερα και παρά τις επανειλημμένες παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή για την αναγκαιότητα δημιουργίας και λειτουργίας Αποθήκης του Δήμου, δεν έχει δημιουργηθεί ούτε λειτουργεί Αποθήκη με αποτέλεσμα να μην είναι οργανωμένο και απόλυτα ελεγχόμενο το θέμα του εξοπλισμού του δήμου.

Και είναι βέβαιο ότι  όταν κάτι δεν είναι καλά οργανωμένο δυσκολεύει τον έλεγχο και αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια «πολιτικής εκμετάλλευσης».

Ας μην χαθεί λοιπόν η ευκαιρία να εμπεδωθεί η διαδικασία της διαφανούς και ουσιαστικής παράδοσης και παραλαβής της εξουσίας.

Ακόμα κι αν η απερχόμενη δημοτική αρχή θελήσει να το αποφύγει, η νέα διοίκηση των συνεργαζόμενων παρατάξεων οφείλει να το ζητήσει και η ίδια η κοινωνία να ασκήσει πίεση και να το απαιτήσει, γιατί μόνο τότε διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.

 

#   Δημοσιεύθηκε στην Ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek που κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Δήμος Ναυπακτίας τίμησε την Ολυμπιονίκη Ευαγγελία Πλατανιώτη

Published

on

By

Πλατανιώτη-ευαγγελία-βραβευση-ναυπακτια

Ο Δήμος Ναυπακτίας τίμησε την Ολυμπιονίκη και Παγκόσμια  Πρωταθλήτρια Ευαγγελία Πλατανιώτη «για τις κορυφαίες διακρίσεις της και τη σημαντική προσφορά της στην καλλιτεχνική κολύμβηση».

Την ναυπάκτια στην καταγωγή κ. Πλατανιώτη βράβευσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιερόθεος και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης Ημερίδας «Υγιής Αθλητισμός και Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Lepanto Formula Kite 2022.

Πλατανιώτη-ευαγγελία-βραβευση-ναυπακτια

Νωρίτερα, η κ.Πλατανιώτη που συμμετείχε ως ομιλήτρια στην Ημερίδα μοιράστηκε με το κοινό την εμπειρία της και στιγμές από την αθλητική της πορεία.  Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην καθοριστική στήριξη και συμβολή της οικογένειά της και όσων στάθηκαν στο πλευρό της όλα αυτά τα χρόνια.

Παρόντες ήταν ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Σιμάκης, οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Ντίνος ΤσουκαλάςΣωκράτης ΠαπαβασιλείουΓιάννης Παπαϊωαννίδης, ο Πρόεδρος Κοινότητας Πλατάνου κ. Γιώργος Πολύχρονος, ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Κλάσης Αετοσανίδας (International Kiteboarding Association) κ. Σπύρος Κρότσης, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης κ. Άκης Τσαλίκης και ο Αθλητικός Διευθυντής της AHEPA Hellas κ. Αδάμ Βλαχογιάννης.

Πλατανιώτη-ευαγγελία-βραβευση-ναυπακτια Πλατανιώτη-ευαγγελία-βραβευση-ναυπακτια

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για την επιδότηση στους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Published

on

By

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς θα «τρέξει» με το μοντέλο «Αλλάζω Συσκευή».

Πιθανότατα, οι επιδοτήσεις θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια – εισοδηματικά και κοινωνικά – αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.

Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ