Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράταση για το Κτηματολόγιο στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία ζητά ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας

Published

on

Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των εγγραφών στο Κτηματολόγιο στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μ’ επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «με δεδομένη την επικείμενη εκπνοή της προθεσμίας για την καταχώρηση των εγγραφών στο Κτηματολόγιο είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη προβλήματα και δυστοκίες που κατά περιοχή παρατηρούνται, προξενώντας ανησυχία στους ιδιοκτήτες ακινήτων και αργούς ρυθμούς στην όλη διαδικασία κτηματογράφησης».

Και προσθέτει: «Ειδικότερα, στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος καταγράφονται αυξημένα ποσοστά αποχής από την διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας εξαιτίας μιας σειράς πολλών και διαφορετικών λόγων. Για παράδειγμα, σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφεται έλλειψη τοπογραφικών διαγραμμάτων ή και τίτλων ιδιοκτησίας, ιδίως για ακίνητα που βρίσκονται σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές. Αποτέλεσμα είναι ο χρόνος να μην είναι επαρκής ώστε απρόσκοπτα να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση.

Είμαι, συνεπώς, της γνώμης ότι το ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο θα πρέπει να προχωρήσει σε απόφαση παράτασης της υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας ώστε να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και να διασφαλιστεί απόλυτα η εγκυρότητα της διαδικασίας».

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας υπογραμμίζει, τέλος, την ανάγκη, το αίτημα που καταθέτει η Περιφέρεια να εξεταστεί με προσοχή ώστε με την παράταση της κτηματογράφησης -σε χρόνο εύλογο- να αποτραπεί ο κίνδυνος της πιθανής απώλειας δικαιωμάτων ιδιοκτητών στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο αγαπημένος «προορισμός» των εφήβων στο διαδίκτυο

Published

on

By

Πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εξετάζουν μέτρα για να περιορίσουν τη χρήση των κοινωνικών δικτύων από τους εφήβους. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Pew Research σχετικά με τη χρήση των κοινωνικών μέσων από τους νέους έρχονται σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στιγμή, καθώς εστιάζουν στο πού δίνουν προσοχή οι έφηβοι και πόσο χρόνο ξοδεύουν στις κοινωνικές εφαρμογές.

Με βάση έρευνα, που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες ημέρες, το YouTube αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό των περισσότερων εφήβων. Η έρευνα έγινε σε 1.391 εφήβους ηλικίας 13 έως 17 ετών, καθώς και στους γονείς τους και δίνει μια ευκρινή εικόνα για το ποια κοινωνικά δίκτυα αιχμαλωτίζουν περισσότερο την προσοχή των εφήβων, καθώς και το πόσο χρόνο σπαταλούν σε αυτές.

Όπως προκύπτει από την έρευνα η χρήση του YouTube έχει μειωθεί ελαφρώς, αν και εξακολουθεί να δηλώνεται από το 90% των συμμετεχόντων ως η εφαρμογή που χρησιμοποιούν τακτικά.

Καθημερινή χρήση

Πιο συγκεκριμένα το 73% των εφήβων δηλώνει ότι μπαίνει καθημερινά στο YouTube, καθιστώντας το YouTube την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη και επισκέψιμη πλατφόρμα. Το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει το 15% που περιγράφει τη χρήση του ως «σχεδόν συνεχή».

Μετά το YouTube το κοινωνικό δίκτυο που προτιμούν οι νέοι είναι το TikTok, με περίπου έξι στους δέκα ερωτηθέντες (63%) να δηλώνουν ότι το επισκέπτονται καθημερινά το TikTok. Το 16% από αυτούς δηλώνει ότι ότι βρίσκονται σε αυτό το δίκτυο «σχεδόν συνεχώς».

Στις επόμενες θέσεις προτίμησης των νέων κατατάσσονται το Instagram (61%) και το Snapchat (55%), τα οποία όμως φαίνεται να αιχμαλωτίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την προσοχή των εφήβων, που δηλώνουν ότι περνούν περισσότερο χρόνο σε αυτά απ’ ότι σε άλλες εφαρμογές.

Να σημειωθεί ότι διάφορες έρευνες αναφέρουν ότι ιδιαίτερα το Instagram έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία των νεαρών κοριτσιών.

Σε πτώση Facebook και X

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνα, έχει μειωθεί εκ μέρους των εφήβων η χρήση του Facebook, αλλά και του X (πρώην Twitter). Τόσο το Facebook όσο και το X έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στους χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας και έχουν χάσει σε σημαντικό βαθμό τη νεανική τους απήχηση.

Σήμερα, το 32% των εφήβων δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το Facebook.  Το 17% των εφήβων δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το X (πρώην Twitter).

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι ισχύει με τον νέο ΚΟΚ

Published

on

By

Σημαντικές αλλαγές φέρνει ο νέος ΚΟΚ (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας) όσον αφορά τις ποινές προς τους παραβάτες. Η πιο σημαντική ίσως είναι η κατάργηση του μέτρου της αφαίρεσης των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

Ποινές στον οδηγό, όχι στο όχημα

Η αλλαγή αυτή εντάσσεται στη νέα φιλοσοφία του ΚΟΚ που πλέον δεν θα τιμωρεί το όχημα με ακινητοποίηση αλλά τον παραβάτη οδηγό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο το όχημα θα μπορεί να κινείται με άλλον οδηγό, πολύ σημαντικό για οικογένειες που έχουν ένα αυτοκίνητο.

Πιο αυστηρές ποινές

Οι ποινές είναι ανάλογες των παραβάσεων και κατατάσσονται ως προς την επικινδυνότητά τους σε:

– αυτές που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα (π.χ. η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η υπερβολική ταχύτητα ή η αντικανονική προσπέραση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ).

– λιγότερο επικίνδυνες παραβάσεις (π.χ. παράνομη στάθμευση και διοικητικές παραβάσεις, όπως η οδήγηση χωρίς ο οδηγός να φέρει μαζί του τα νόμιμα έγγραφα).

Επιπλέον, προβλέπεται κλιμάκωση των ποινών για τους οδηγούς που υποπίπτουν συχνά σε παραβάσεις, φτάνοντας στην αφαίρεση διπλώματος ακόμα και για 7 έτη.

Πιο αυστηρές γίνονται οι ποινές και για όσους οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών, διοικητικό πρόστιμο 1.200 ευρώ και αφαίρεση, επιτόπου, της άδειας οδήγησης για 180 ημέρες.

Οι βασικές αλλαγές

Συνοπτικά, τα βασικά σημεία στο Σχέδιο Νόμου «Νέο Κυρωτικό Πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και Λοιπές Διατάξεις για την Ασφαλή Κινητικότητα», συνοψίζονται στα εξής:

. Ο εξορθολογισμός των ποινών και η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων ανάλογα με την επικινδυνότητα, καθώς και η επιβολή κυρώσεων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ενισχύουν τον αποτρεπτικό χαρακτήρα τους.

  • Η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων σε τρεις βασικές κατηγορίες καθιστά το κυρωτικό πλαίσιο ρεαλιστικότερο και ευκολότερα εφαρμόσιμο από τα όργανα ελέγχου και πιο κατανοητό από τους πολίτες.
  • Για τις σοβαρότερες παραβάσεις που αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων τίθενται αποτρεπτικές κυρώσεις (πρόστιμα και διοικητικά μέτρα) προκειμένου να περιοριστούν δραστικά.
  • Η θέσπιση της υποτροπιάζουσας παραβατικής και αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς και η αυστηροποίηση – κλιμάκωση του κυρωτικού πλαισίου για την αποτροπή τους αποσκοπεί στη βελτίωση της ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς.
  • Η απενοχοποίηση του οχήματος (δεν αφαιρούνται τα στοιχεία του οχήματος) για παραβάσεις που αφορούν σε επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές για τις οποίες πλέον τιμωρείται μόνο ο παραβάτης οδηγός (χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμοί ποινής ΣΕΣΟ).
  • Η μείωση της ανώτατης ταχύτητας κίνησης εντός του αστικού ιστού και σε οδούς γειτονιάς στα 30 χλμ/ώρα, υπό τις ειδικές προϋποθέσεις που προβλέπονται κατά περίπτωση.
  • Η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης αστικής κινητικότητας μέσω της μείωσης της ταχύτητας ενισχύεται με την παραχώρηση ζωτικού χώρου σε οχήματα μικροκινητικότητας και μηχανοκίνητα δίκυκλα στην κυκλοφορία και τη στάθμευση (κανόνες για υπό όρους διήθηση, χώρος αναμονής στις διασταυρώσεις, πρόβλεψη χώρων στάθμευσης).
  • Συνδυαστικά με το ανωτέρω, αυστηροποιείται το κυρωτικό πλαίσιο για τα οχήματα μικροκινητικότητας και τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, καθώς η χρήση του κράνους και η τήρηση των ορίων ταχύτητας είναι αδιαπραγμάτευτα και τιμωρούνται αυστηρά.
  • Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη διεύρυνση της δυνατότητας αξιοποίησης τεχνικών ή ηλεκτρονικών μέσων για τη διαπίστωση των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (κάμερες στα λεωφορεία).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Wi-Fi: Πώς να συνδέσουμε το κινητό μας χωρίς να γνωρίζουμε τον κωδικό πρόσβασης

Published

on

By

Γράφει ο Βασίλης Μαθιουδάκης

Πολλές φορές έχει χρειαστεί να ζητήσουμε τον κωδικό του Wi -Fi που διαθέτει ο χώρους όπου βρισκόμαστε, προκειμένου να συνδεθούμε, είτε γιατί το σήμα μας δεν είναι καλό, είτε γιατί ξεμείναμε από δεδομένα. Πώς όμως μπορούμε να συνδεθούμε σε ένα δίκτυο Wi-Fi εάν δεν γνωρίζουμε τον κωδικό πρόσβασης ή δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να μας τον «μαρτυρήσει»; Παρακάτω θα παρουσιάσουμε τρεις τρόπους.

Wi-Fi στο κινητό – Πώς να συνδεθούμε με κωδικό QR

Σχεδόν όλα τα μόντεμ και οι δρομολογητές σήμερα διαθέτουν κωδικό QR που περιλαμβάνει τόσο το όνομα του ασύρματου δικτύου, όσο και τον κωδικό πρόσβασής του. Η εικόνα QR μπορεί να είναι εκτυπωμένη στο μπροστινό μέρος της συσκευής ή να βρίσκεται στο κάτω μέρος που είναι και το πιο συνηθισμένο.

Κατά την ανάγνωση του κωδικού QR με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου, το σύστημα θα ρωτήσει τον χρήστη εάν θέλει να κάνει τη σύνδεση στο δίκτυο. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποδεχτούμε και στη συνέχεια θα μπορούμε να σερφάρουμε στο διαδίκτυο. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή η μέθοδος δεν λειτουργεί εάν ο κάτοχος του δρομολογητή αποφάσισε να αλλάξει το όνομα το δικτύου Wi-Fi και τον κωδικό πρόσβασης, ορίζοντας κάποια δικά του και δεν εκτύπωσε νέο κωδικό QR.

Γρήγορο Wi-Fi με τη βοήθεια ενός άλλου κινητού

Σε περίπτωση που ένα άλλο άτομο είναι ήδη συνδεδεμένο στο δίκτυο Wi-Fi στο οποίο θέλουμε να έχουμε πρόσβαση,  αρκεί να μοιραστεί μαζί μας έναν κωδικό QR που υπάρχει στο κινητό του. Με την ανάγνωση του κωδικού QR με την κάμερα του κινητού μας, θα αποκτήσουμε κι εμείς πρόσβαση στο δίκτυο.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να μεταβεί, το άλλο άτομο, στις «Ρυθμίσεις» του κινητού του τηλεφώνου Android και στη συνέχεια, στην ενότητα «Wi-Fi». Σε αυτό το σημείο μπορεί να επιλέξει το δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένος. Στη συνέχεια, εμφανίζεται μια οθόνη με τις λεπτομέρειες σύνδεσης. Εκεί θα δει ένα κουμπί που λέγεται «Κοινή χρήση». Το μόνο που έχει να κάνει τώρα, είναι να το πατήσει για να εμφανιστεί ο κωδικός QR που θα μας επιτρέψει να συνδεθούμε γρήγορα στο δίκτυο.

Wi-Fi χωρίς κωδικό πρόσβασης, χάρη στο WPS

Οι περισσότεροι δρομολογητές που κυκλοφόρησαν μετά το 2007, ενσωματώνουν ένα κουμπί που ονομάζεται WPS (Wi-Fi Protected Setup). Το κουμπί αυτό μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το router, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κωδικό πρόσβασης.

Για να επωφεληθούμε από αυτή την τεχνολογία, πρέπει να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις «Δίκτυα και Internet» του κινητού τηλεφώνου. Εκεί, αναζητούμε την επιλογή «Wi-Fi» και στη συνέχεια μπαίνουμε στις «Ρυθμίσεις για προχωρημένους», όπου μπορούμε να κάνουμε κλικ στο «κουμπί WPS». Αφού εκτελέσουμε την παραπάνω ενέργεια στο τηλέφωνό μας, πρέπει να κατευθυνθούμε στον δρομολογητή και να πατήσουμε το φυσικό κουμπί WPS (μερικές φορές, απαιτείται να το κρατήσουμε πατημένο για λίγα δευτερόλεπτα). Με αυτόν τον τρόπο, οι συσκευές θα συνδεθούν χωρίς καθυστέρηση και θα δημιουργηθεί η σύνδεση.

Δοκιμάστε αυτούς τους τρόπους σύνδεσης Wi-Fi! Είναι πραγματικά πολύ πρακτικοί και μπορούν να μας λύσουν τα χέρια!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ