Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παρουσίαση αποτελεσμάτων της δράσης «Στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από την COVID19 στη Δυτική Ελλάδα»

Published

on

Ν. Φαρμάκης: «Μέσω του πρώτου προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων, στηρίζονται 4.500 θέσεις εργασίας!»

«Γνωρίζουμε καλά ότι το μέγεθος της κρίσης υπερβαίνει κατά πολύ το μέγεθος των δυνατοτήτων μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα βαυκαλιστούμε, υποστηρίζοντας ότι επαρκούν αυτοί οι πόροι για να καλύψουν το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει στην περιοχή. Όμως, μπορούμε με περηφάνια να υποστηρίξουμε πως απέναντι στην αδράνεια και την μετάθεση ευθυνών εμείς επιλέξαμε τη δράση και τη μάχη. Με όσα μέσα έχουμε, αποφασίσαμε να σταθούμε στο πλευρό των συμπολιτών μας και να αποδείξουμε πως η αυτοδιοίκηση ξέρει και μπορεί να μάχεται δίπλα στον επιχειρηματία, τον επαγγελματία, τον βιοπαλαιστή, τον εργαζόμενο».

Αυτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δράσης «Στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από την COVID19 στη Δυτική Ελλάδα», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην Πάτρα.

Ο κ. Φαρμάκης, υπογράμμισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός πως μέσω της συγκεκριμένης δράσης, προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ, επιχορηγούνται πάνω από 1.000 επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας που αντανακλούν σε διατήρηση τουλάχιστον 4.500 θέσεων εργασίας. «Στηρίζουμε το δικαίωμα στην εργασία 4.500 ανθρώπων. Ναι, είναι σπουδαίο…» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως σύντομα θα κοινοποιηθεί και η δεύτερη αντίστοιχη δράση, προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ.

«Διαμορφώσαμε δύο προγράμματα ενίσχυσης των πληττόμενων από τον covid επιχειρήσεων, προσπαθώντας να διαμορφώσουμε ένα μείγμα δικαιοσύνης και κατά το δυνατόν μεγαλύτερης κατανομής των πόρων μας. Το πρώτο, αυτό δηλαδή που ήδη ολοκληρώθηκε, είχε ως κύρια στόχευση την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της στήριξης των θέσεων εργασίας και το δεύτερο, αυτό που σε λίγο καιρό θα ανακοινωθεί, στοχεύει στον πολύ μικρό επιχειρηματία και τον αυτοαπασχολούμενο, διευρύνοντας την βάση των ωφελούμενων με μικρότερη, κατά απόλυτους αριθμούς, ενίσχυση» εξήγησε ο Περιφερειάρχης, που παράλληλα αναφέρθηκε και στις άλλες δράσεις της Περιφέρειας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

«Σε δέκα περίπου μήνες, σχεδιάσαμε, ωριμάσαμε και αποδίδουμε στον τόπο ένα ποσό που υπερβαίνει το 26% του συνολικού μας προγράμματος και το οποίο αντανακλά σε έναν συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει σχεδόν τα 120 εκ. ευρώ» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως οι δράσεις της Περιφέρειας για την στήριξη των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα ως προς τις δράσεις της κυβέρνησης, αλλά και ότι αποτελούν δράσεις «αμυντικού τύπου» προκειμένου να ξεπεραστεί η περίοδος της υγειονομικής ανασφάλειας. «Με τις υπόλοιπες δράσεις στηρίζουμε την επιχειρηματική προοπτική και την αντεπίθεση που χρειαζόμαστε μετά το τέλος της μεγάλης υγειονομικής κρίσης» τόνισε.

«Ποτέ δεν θα πούμε ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Αλλά μπροστά στο δίλημμα “ενεργώ ή κρύβομαι μπροστά στην κρίση”, εμείς δεν κρυφτήκαμε. Βγήκαμε μπροστά. Γιατί η θέση μας είναι δίπλα στον πολίτη και τον επιχειρηματία» κατέληξε ο κ. Φαρμάκης, ευχαριστώντας θερμά τα στελέχη της Περιφέρειας και της Διαχειριστικής των Επιμελητηρίων για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν, σημειώνοντας πως «η επιτυχία τους να έχουμε αποτελέσματα σε διάστημα δύο μηνών, κάτι που για τα ελληνικά δεδομένα μοιάζει ακατόρθωτο, δείχνει ότι έχουν υπερβεί τα όρια ακόμα και του καλώς εννοούμενου επαγγελματισμού, δουλεύοντας με πραγματική αυταπάρνηση προς όφελος της κοινωνίας, της οποίας εξάλλου και οι ίδιοι αποτελούν μέλη».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και πρόεδρος της «Διαχειριστικής», Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ευχαρίστησε τα στελέχη  της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών κατάφεραν να αξιολογήσουν πάνω από 7.500 επενδυτικές προτάσεις και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα. «Πρώτος στόχος  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήταν από την αρχή τα χρήματα να δοθούν άμεσα για την αγορά, η οποία τώρα έχει ανάγκη την χρηματοδότηση. Με αυτόν τον γνώμονα συνεχίζουμε ώστε να μπορέσουν πολύ γρήγορα οι ωφελούμενες επιχειρήσεις να πάρουν τα χρήματα τους. Εμείς, ως εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων νιώθουμε ευγνώμονες και προς την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια αφού έγιναν πράξη οι άμεσες χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ».

Από την πλευρά του Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, πρόσθεσε: «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα όπου ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα μετά από ένα δίμηνο εντατικής εργασίας. Δεν είναι όμως αυτή η μόνη δράση την οποία σχεδίασε η Περιφέρεια σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια.  Είναι πολλές ακόμη υπέρ της επιχειρηματικότητας και έχουμε διαπιστώσει την αγωνία του ίδιου του Περιφερειάρχη προκειμένου να μπορέσει να ανεβάσει το επίπεδο της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, αλλά και να την ενισχύσει οικονομικά λόγω της πανδημίας».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εποικοδομητική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων, επισημαίνοντας: «Όσοι χειρίζονται προγράμματα μπορούν να καταλάβουν ότι είναι άθλος να εκδοθούν αποτελέσματα μέσα σε δύο μήνες. Πιστεύω ότι με την ίδια ταχύτητα θα γίνει και η εκταμίευση των χρημάτων, ώστε να τονωθεί η αγορά. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια παρακολουθούμε πού πάει η αγορά και η οικονομία, ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε αναλυτικά η Γενική Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Μάγδα Πετροπούλου, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις της δράσης (συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ με την μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων), ανέρχονται σε 1.017. Οι επιχειρήσεις αυτές συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία με βάση τα κριτήρια της προκήρυξης, επί συνόλου 7.858 αιτήσεων.

Οι 274 επιχειρήσεις ανήκουν στην (Α) κατηγορία των επιχειρήσεων μεταποίησης και πρωτογενούς τομέα, οι 358 επιχειρήσεις ανήκουν στη (Β) κατηγορία των επιχειρήσεων εμπορίου και υπηρεσιών και οι 385 επιχειρήσεις ανήκουν στη (Γ) κατηγορία εστίασης και τουρισμού.

Σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, 313 επιχειρήσεις (7.745.256,97 ευρώ) έχουν έδρα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, 491 επιχειρήσεις (15.614.034,55 ευρώ) έχουν έδρα στην Π.Ε. Αχαΐας και 213 επιχειρήσεις (6.729.715,87 ευρώ) έχουν έδρα στην Π.Ε. Ηλείας.

Αναφορικά με το αντικείμενο εργασίας, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν στην Α κατηγορία από επιχειρήσεις κατασκευής μεταλλικών πορτών και παραθύρων, επιχειρήσεις αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, επιχειρήσεις προετοιμασίας εργοταξίων και επιχειρήσεις παραγωγής ελαίων και λιπών. Στη Β’ κατηγορία, οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης, από επιχειρήσεις μεταφοράς επιβατών και από επιχειρήσεις παροχής μηχανικών και τεχνικής υποστήριξης. Τέλος, στη Γ’ κατηγορία, οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, από επιχειρήσεις παροχής ποτών και από τουριστικές μονάδες και καταλύματα.

Σημειώνεται ότι, όπως τόνισε η κ. Πετροπούλου, όλες οι επιχειρήσεις που υπέβαλλαν αίτηση χρηματοδότησης θα ενημερωθούν με επιστολή για τα αποτελέσματα, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και το χρονικό διάστημα υποβολής ενστάσεων.

Συνοδευτικό Υλικό

– Βίντεο με απόσπασμα από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων  της αξιολόγησης της δράσης «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στη Δυτική Ελλάδα», στο σύνδεσμο: https://youtu.be/Cgce426QKS4

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 160 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 160ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e- mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#  Ναυπακτία στο βαθύ κόκκινο! – Σε αυστηρή επιτήρηση έως 16 Μαρτίου  :

Νέες περιοχές προστέθηκαν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ανάμεσά τους στο βαθύ κόκκινο κατατάσσεται η Αιτωλοακαρνανία και η  Ναυπακτία…

#  Έγκλημα στη Βαράσοβα :

Ομόφωνα το Δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας, σε συνέχεια προηγούμενης απόφασής του , κατέγραψε την ισχυρή αντίθεσή του στην απόφαση εγκατάστασης αιολικού πάρκου στη Βαράσοβα  και την άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ…

#  Εκκίνηση της 2ης φάσης στο έργο της ανάπλασης :  

Μηχανήματα του εργολάβου προχωρούν σε τομές στο οδόστρωμα της Μεσολογγίου  καθώς προβλέπεται η αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης από αμίαντο και ο διαχωρισμός  ακαθάρτων και όμβριων υδάτων…

#  Η πρόκληση για Ενεργειακές Κοινότητες :

Ένας νέος θεσμός είναι γεγονός, πρόκειται για αυτόν  των Ενεργειακών Κοινοτήτων που εκμεταλλεύεται το πλούσιο  αιολικό πεδίο και την ηλιακή και υδάτινη ενέργεια, με αποτέλεσμα την επίτευξη της αυτονομίας των δομών των Δήμων  και κατ’ επέκταση των νοικοκυριών…

Δημοτική Κοινότητα Ναυπάκτου – Αποφάσεις για πεζοδρόμηση στο Ξενία και Γ.Π.Σ :

Συνεδρίασε την  Τρίτη 2 Μαρτίου 2021 στις 17:00 μέσω τηλεδιάσκεψης,  το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου.  Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν…

Η «ευημερία» των αριθμών ανάλογη με την «ικανοποίηση» των δημοτών; (κύριο άρθρο) :

Η αποστασιοποίηση του πολίτη από τα κοινά δεν είναι τωρινό φαινόμενο, στη δύσκολη εποχή που διανύουμε όμως φαίνεται να μεγαλώνει, καθώς αναπτύσσονται πλέον έντονα η απογοήτευση, η αμφισβήτηση αλλά και η αγωνία της ατομικής πλέον επιβίωσης. Επομένως ο πολίτης…

#  Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «ταξιδεύει» εικονικά τους επαγγελματίες τουρισμού: 

Ολοκληρώθηκε η δημιουργία «εικονικής πλατφόρμας-προβολής εκπαίδευσης των ξένων Tour Operators και διαγωνισμού τουριστικών στοιχείων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για επαγγελματίες τουρισμού του εξωτερικού»…

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ομόφωνα ΟΧΙ από το Δημοτικό συμβούλιο για Αιολικό πάρκο στη Βαράσοβα

Published

on

By

Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία  της Χάλκειας για την έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – ΡΑΕ της εγκατάστασης Αιολικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής  ενέργειας στο όρος Βαράσοβα.

Το θέμα ήρθε εκτάκτως προς συζήτηση στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 3/3/21, με το Σώμα ομόφωνα να ψηφίζει την αντίθεσή του στην συγκεκριμένη εξέλιξη.

Να σημειωθεί ότι  η περιοχή βρίσκεται εντός του Δικτύου Natura 2000, ενώ έχει κηρυχθεί ως τόπος ιστορικός και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

«Όχι μόνο θα είμαστε  απέναντι, αλλά θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη. Ο Δήμος θα κινηθεί νομικά και προς κάθε  κατεύθυνση» τόνισε με  έμφαση ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας στην τοποθέτησή του για το θέμα της εγκατάστασης  Αιολικού  πάρκου  στο όρος Βαράσοβα.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ενημέρωση από την Ομοσπονδία για τα  ”Έκτακτα μέτρα προστασίας λόγω covid19”

Published

on

By

Συνάδελφοι μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής προστασίας κ Ν. Χαρδαλιά ο νόμος Αιτωλοακαρνανίας κατατάσσεται στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) με συνέπεια και προκειμένου να περιορισθεί η διασπορά του ιού, από Πέμπτη 4/3 το πρωί στις 6 και μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, το πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας αναπροσαρμόζεται ως εξής

Προσοχή η απαγόρευση της κυκλοφορίας στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, αναπροσαρμόζεται και θα είναι από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί συνεπώς τα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία θα πρέπει να κλείνουν στις 18,30 το απόγευμα.

Για την λειτουργία της αγοράς για το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, ισχύουν επίσης τα εξής μέτρα:
• Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των πρακτορείων ΟΠΑΠ, ενώ τα ΚΤΕΟ θα λειτουργούν μέχρι τις 17:00.
• Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων.

  • Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο του take away και του delivery. Όσον αφορά στο take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης
  • Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν με τους ισχύοντες περιορισμούς.

Γενικότερα μέτρα :

Οσον αφορά στους 6 λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης ισχύουν σε όλη τη χώρα οι εξής διαφοροποιήσεις για τα sms 2 και 6:
-Στο sms 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, αλλά και στο sms 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, εφιστάται η προσοχή ότι η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
-Ως προς το sms 6, που αφορά σε σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζοί ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα, να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του, προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του.
-Επίσης, στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, κωδικός 4, τα ελεγκτικά όργανα από αύριο εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του sms.
• Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης.
• Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους Δήμους, η είσοδος και η έξοδος επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.
• Αναστέλλεται η οικοδομική δραστηριότητα.
• Πιστή τήρηση τόσο του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και της εφαρμογής της τηλε-εργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τουλάχιστον 50%..
Συνάδελφοι , το ΔΣ της ομοσπονδίας σε συνεργασία με την ΓΣΕΒΕΕ και τον Δήμο Ναυπακτίας θα σας ενημερώνει για κάθε εξέλιξη , σας καλούμε για οποιοδήποτε πρόβλημα να επικοινωνείτε μαζί μας και τέλος με ψυχραιμία και υπευθυνότητα ας εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα προστασίας για το καλό όλων μας.

 ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γραμματέας

 Δαβανέλλος Θέμης                                          Μπακατσιάς Βασίλειος

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ