Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πασχαλινό “δώρο” 713.000 ευρώ στον Δήμο Ναυπακτίας

Published

on

Με δύο διαδοχικές Υπουργικές Αποφάσεις, την Παρασκευή 19 Απριλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών άλλαξε τους όρους του “Φιλόδημου ΙΙ” και κατένειμε από τους πόρους αυτού, χωρίς Πρόσκληση, επιχορήγηση 150.000.000,00 ευρώ στους Δήμους της Χώρας για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων τους.

Συγκεκριμένα:

Α) Πρώτα, με την αριθμ. 30204/19.4.2019 Υ.Α. αντικατέστησε το αρ.5 της αριθμ. 4748/20.2.2018 Υ.Α.

Εκεί οριζόταν ότι η ένταξη έργων στο Φιλόδημο ΙΙ γίνεται με την έκδοση Προσκλήσεων του ΥΠΕΣ, στις οποίες εξειδικεύονται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, τα έντυπα και δικαιολογητικά που απαιτούνται (Τεχνικά Δελτία, Αποφάσεις συλλογικών οργάνων), η ανάλυση των κριτηρίων επιλογής, κλπ.

Τώρα πρόσθεσε επιπλέον δυνατότητα, ορίζοντας ότι η ένταξη έργων στο Φιλόδημο ΙΙ μπορεί να πραγματοποιείται « με την έκδοση Αποφάσεων επιχορήγησης προς τους δικαιούχους Φορείς για την κάλυψη δράσεων που αφορούν στους άξονες προτεραιότητας του Προγράμματος “Φιλόδημος ΙΙ”».

Β) Αμέσως μετά, εξέδωσε την αριθμ. 30292/19.4.2019 Απόφαση επιχορήγησης των Δήμων με 150 εκατ. από τον “Φιλόδημο ΙΙ”.

Με την έκδοση της Υ.Α., το ΥΠΕΣ θα καταβάλλει ποσοστό 50% της επιχορήγησης.

Το υπόλοιπο θα καταβληθεί με την υποβολή δικαιολογητικών στο ΥΠΕΣ, το είδος των οποίων θα προσδιοριστεί με επόμενο έγγραφό του.

 Ο προγραμματισμός των δράσεων που θα υλοποιηθούν με τα 150 εκατ., θα γίνει από τους Δήμους, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα.

Όσον αφορά τα κριτήρια, η κατανομή πραγματοποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη δημογραφικά χαρακτηριστικά κάθε ΟΤΑ με βάση τα στοιχεία μόνιμου πληθυσμού της τελευταίας απογραφής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά συνδεόμενα με την έκταση, τη νησιωτικότητα και την ορεινότητα των ΟΤΑ, καθώς και οικονομικά χαρακτηριστικά συνδεόμενα με τις περιφερειακές ανισότητες.  Ειδικότερα, όπως ακριβώς αναγράφονται στην Απόφαση:

  1. I)Τα κριτήρια κατανομής του ποσού μεταξύ των περιφερειών είναι:

– πληθυσμός

– μεταβολή πληθυσμού

– έκταση

– κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν

– ανεργία

ΙΙ) Τα κριτήρια κατανομής του ποσού μεταξύ των Δήμων ανά περιφέρεια:

– πληθυσμός

– έκταση

– κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του νομού

– πυκνότητα πληθυσμού (ειδικά σε Δήμους της Περιφέρειας Αττικής)

ΙΙΙ) Γενικά κριτήρια κατανομής του ποσού ανά Δήμο είναι τα εξής:

– αριθμός οικισμών ανά Δήμο

– νησιωτικότητα

– ορεινότητα

Να σημειωθεί ότι οι πόροι του Φιλόδημου ΙΙ προέρχονται από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΣ, στη ΣΑΕ-055 του οποίου έχει ενταχθεί το έργο “Έργα και επενδυτικές δραστηριότητες των Δήμων όλης της Χώρας – Ειδικό Πρόγραμμα ενίσχυσης των Δήμων” (αυτή είναι η πλήρης ονομασία του “Φιλόδημου ΙΙ”), με προϋπολογισμό 1 δις.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς διόδια η Γέφυρα και οι μεγάλοι οδικοί άξονες την Κυριακή των εκλογών

Published

on

By

Ελεύθερη, χωρίς καταβολή διοδίων, θα είναι η διέλευση των πολιτών σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της Χώρας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις τους στις επικείμενες Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, υπογραμμίζοντας πως οι ελεύθερες διελεύσεις από όλους τους σταθμούς διοδίων της Χώρας θα ισχύσουν την Κυριακή 26 Μαΐου 00:00 ως τις 24:00, όπως επίσης και την Κυριακή 2 Ιουνίου 00:00 ως τις 24:00 μ.μ.

Η σχετική Ανακοίνωση του Υπουργείου εξειδικεύει πως χωρίς διόδια θα πραγματοποιηθούν οι διελεύσεις επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων (κατηγορίες 1 και 2) στους εξής οδικούς άξονες:

  • Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Παράκαμψη Πάτρας (Ολυμπία Οδός)
  • Γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου
  • Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη (Μορέας)

* Αυτοκινητόδρομος Ιόνια οδός και τμήμα ΠΑΘΕ Μεταμόρφωση – Σκάρφεια

  • Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ Σκάρφεια – Ράχες
  • Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ( Ράχες– Κλειδί)
  • Εγνατία Οδός
  • Αττική Οδός.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τάκης Λουκόπουλος- Με δυναμική για την δεύτερη Κυριακή

Published

on

By

Με την κεντρική προεκλογική του ομιλία στην πλατεία Λιμανιού, ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία ο δήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος Ναυπακτίας – επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, Τάκης Λουκόπουλος.

Φίλοι και υποψήφιοι της παράταξης γέμισαν την πλατεία, με τον Τάκη Λουκόπουλο να ζητά εκ νέου την εμπιστοσύνη του Ναυπακτιακού λαού για να συνεχίσει το έργο του, όπως ανέφερε.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυκλοφορεί το 68ο φύλλο

Published

on

By

Με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  και προ πάντων άποψη για τα όσα συμβαίνουν, κυκλοφορεί  το 68ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr, που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e- mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

 

#   Νάτος ο Δήμαρχος! :

Συνηθίσαμε χρόνια τώρα, να ακούμε ότι οι εκλογές που έρχονται είναι κρίσιμες για την πόλη μας, για το μέλλον της.. και άλλες σχετικές κοινοτυπίες με τις οποίες διαχρονικά οι υποψήφιοι Δήμαρχοι προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών.  Στην περίπτωση όμως των εκλογών της 26ης  Μαΐου του 2019…

Προς αποφυγή ταλαιπωρίας… :

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 ψηφίζουμε για: Ευρωεκλογές – Περιφερειακές Εκλογές – Δημοτικές Εκλογές – Κοινοτικές Εκλογές. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα. Με σκοπό την ενημέρωση των εκλογέων, συνοψίσαμε μερικές χρηστικές αλλά και ταυτόχρονα κρίσιμες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην  αποφυγή της όποιας ταλαιπωρίας…

#  Δήμος Ναυπακτίας- Ρύθμιση οφειλών σε έως και 100 δόσεις  :

Ο Δήμος Ναυπακτίας στο πλαίσιο του Ν. 4611/2019 ανακοινώνει την νέα ρύθμιση οφειλών σε έως και 100 δόσεις που είναι ιδιαίτερα ευεργετική για όσους πολίτες έχουν οφειλές προς το δήμο καθώς και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου βεβαιωμένες ή που θα βεβαιωθούν…

Στους δρόμους  πλέον της Ναυπάκτου τα Kοινόχρηστα ποδήλατα του Δήμου : 

Σε λειτουργία, μετά την αρχική δοκιμαστική περίοδο,  έθεσε ο Δήμος Ναυπακτίας το σύστημα αυτόματης μίσθωσης κοινόχρηστων ποδηλάτων, προσφέροντας τη δυνατότητα στους δημότες να κάνουν χρήση των δημοτικών ποδηλάτων που βρίσκονται εγκατεστημένα σε 6 σημεία της πόλης…

Διακύβευμα αμιγώς πολιτικό! :

Φτάσαμε μία ανάσα από τις εκλογές. Μόλις δύο ημέρες από την Κυριακή της 26ης Μαΐου. Οι εκλογείς θα ασκήσουν στα εκλογικά τμήματα το υπέρτατο δικαίωμα της δημοκρατίας, με τις κάλπες ανοίγουν μετά τις επτά το βράδυ της Κυριακής και… κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, όπως λέει ο σοφός λαός μας…

Γίνε συνδρομητής στο Nafsweek:     (ΕΤΗΣΙΑ Συνδρομή 20 ευρώ)

1)    Επικοινωνώντας μαζί μας στο τηλ:  6978 500 005

2)    Μέσα από την ιστοσελίδα μας στο πεδίο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, όπου υπάρχουν οδηγίες.

3)   Στο e-mail:    info@nafsweek.gr

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-rouxa-axesouar-kosmimata

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ