Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Περί συνεργασιών

Published

on

Η αυτοδιοικητική θητεία που ξεκινά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οι εκπρόσωποί της εκλέχτηκαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα διοικήσουν με ένα μεταλλαγμένο σύστημα που φαίνεται ότι θα έχει ημερομηνία λήξης μαζί με τη λήξη της συγκεκριμένης αυτοδιοικητικής περιόδου. Πολλά λοιπόν τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί για το αν και πως μπορεί να πετύχει το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Πρώτο λοιπόν βασικό ερώτημα αν είναι αναγκαία η επίσημη συνεργασία – σύμπραξη δημοτικών παρατάξεων για να επιτευχθεί η κυβερνησιμότητα.

Στο ερώτημα αυτό η απάντηση που υπερισχύει είναι ότι η συνεργασία – σύμπραξη είναι μονόδρομος. Ανάμεσα στις τροπολογίες που έγιναν στον Κλεισθένη θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα επίσημης σύμπραξης παρατάξεων με την παράταξη του δημάρχου, η οποία όμως δεν φαίνεται να προχωρά και ο βασικότερος λόγος μάλλον είναι ο δεσμευτικός χαρακτήρας που έχει μια τέτοια σύμπραξη, αφού στους βασικούς όρους της είναι ότι δεν ανακαλείται.

Οι περισσότερες λοιπόν διοικήσεις μεταξύ των οποίων κι αυτή του δήμου Ναυπακτίας φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν το δρόμο της συνεργασίας μέσω προγραμματικών δηλώσεων και ανάληψης συγκεκριμένων τομέων από κάθε συνεργαζόμενη αυτοδιοικητική παράταξη. Όσο πιο ξεκάθαρη και οριοθετημένη είναι αυτή η συνεργασία θα συμβάλλει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη όχι μόνο διοίκηση αλλά και στον έλεγχο που πρέπει να υφίσταται κάθε μορφή διοίκησης και εξουσίας.

Ο σαφής προσδιορισμός των όρων και του πλαισίου συνεργασίας των παρατάξεων που θα συμπορευτούν είναι επιβεβλημένος με την ανάληψη των καθηκόντων.

Επόμενος προβληματισμός που μπαίνει είναι τι κινδύνους εγκυμονούν τέτοιες μορφές συνεργασίας.

Ο βασικός κίνδυνος είναι να μην ευοδωθούν τέτοιου είδους συνεργασίες. Οι ανταγωνισμοί και οι πιέσεις που δημιουργούνται γύρω και μέσα σε κάθε μορφή εξουσίας είναι εύκολο να πυροδοτούν τριβές και αντιθέσεις. Αυτό εξάλλου συνέβαινε και προ Κλεισθένη και η Ναυπακτία το βίωσε έντονα με την προηγούμενη δημοτική θητεία Λουκόπουλου, η οποία διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη.

Για αυτό λοιπόν απαιτείται και επιβάλλεται ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο συνεργασίας με πολύ σαφείς όρους και διακριτούς ρόλους. Πολύ απλά ο λαός μας το λέει «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους»  Η τήρηση των όρων βαραίνει όλες τις συνεργαζόμενες παρατάξεις και περισσότερο από όλες την παράταξη του δημάρχου μιας κι αυτή επέλεξε η κοινωνία να έχει τον πρώτο ρόλο. Κι εδώ ας θυμηθούμε το γνωστό ρητό «τα παράπονά σας στο δήμαρχο».

Ο δεύτερος βασικός κίνδυνος είναι η αφομοίωση ή και η διάλυση των υφιστάμενων παρατάξεων και ιδίως των συνεργαζόμενων. Η ταύτισή τους με την παράταξη του δημάρχου ενέχει τον κίνδυνο της μερικής και πλήρους ενσωμάτωσης και αφομοίωσης τους.

Εδώ την ευθύνη έχουν οι ίδιες οι παρατάξεις και τελικά θα κριθεί ποιες βασίζονται σε καθαρά πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια για να μπορούν να βγουν αλώβητες και να συνεχίσουν την πορεία τους και μετά την περίοδο του μεταλλαγμένου Κλεισθένη.

Όλα θα κριθούν στην πορεία αυτής της τετραετίας και μάλιστα εκ του αποτελέσματος.

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Με τέσσερα «κλικ» δηλώστε τα επιπλέον τετραγωνικά και ξεχάστε τις ουρές στα γκισέ

Published

on

By

δήλωση-λαθος-τετραγωνικών-για-οικίες

H Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Εσωτερικών, την ΑΑΔΕ και τη ΓΓΠΣ, προκειμένου οι πολίτες να ωφεληθούν της ευεργετικής διάταξης, ανέπτυξαν ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων διόρθωσης τετραγωνικών στους δήμους της χώρας. Υπενθυμίζεται πως η ανωτέρω δήλωση απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες από αναδρομικές χρεώσεις, ενώ αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα ταμεία των δήμων.

Η πλατφόρμα έχει διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μη χρειάζονται άλλα δικαιολογητικά και να προκύπτει αυτόματα η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών.
Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζει κάθε ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί που χρησιμοποιούνται για το taxisnet. ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ και κανένα απολύτως δικαιολογητικό προκειμένου ο πολίτης να υποβάλει την αίτηση περί ανακριβούς δήλωσης τετραγωνικών στον οικείο δήμο.

Η πλατφόρμα είναι ενεργή με πραγματικά στοιχεία, για τους πολίτες όμως θα ανοίξει την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στις 14:00 και η προθεσμία υποβολής της διόρθωσης των τετραγωνικών λήγει στις 31 Μαρτίου.

Πώς θα μπείτε στην εφαρμογή:
Μέσω του σάιτ της ΚΕΔΕ

Επίσης υπάρχει πρόσβαση στην εφαρμογή μέσω των sites :
υπουργείων Εσωτερικών (ypes.gr) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (gsis.gr) και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (mindigital.gr)

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Έμπρακτη προσφορά αγάπης προς τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

εκδρομη-ΚΔΑΠ-ΜΕΑ-Αθήνα-δημος-ναυπακτίας

Την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αγάπης του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Μακύνειας, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική – ψυχαγωγική εκδρομή στην Αθήνα. Οι ωφελούμενοι συνοδεύονταν από την Διευθύντρια της δομής, κα Άντα Καυκιά και όλους τους εκπαιδευτές τους, την Πρόεδρο του Συνδέσμου, κα Ιωάννα Αδάμη και τα μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου,  κα Αλεξάνδρα Στασινού, κα Βασιλική Κουτσούμπα, κα Αριάδνη Μπαρτσακλή,  κα Βασιλική Κουτσογιάννη και κα Φωτεινή Αργυρούλη.

Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλάμβανε, πρωινή αναχώρηση από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ, στάση για πρωινό στη μέση της διαδρομής, επίσκεψη και ξενάγηση στο Πολεμικό Μουσείο και γεύμα στη νεοκλασική αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών, στην Πλατεία Ρηγίλλης. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου εκεί παρακολουθήσαμε την έκθεση του μεγάλου ζωγράφου, Πάμπλο Πικάσο, περιηγηθήκαμε στην τεράστια βιβλιοθήκη και στην εντυπωσιακή υδάτινη εγκατάσταση, όπου τα συντριβάνια «χόρευαν», υπό το άκουσμα των ήχων κλασικής μουσικής και πανδαισίας χρωμάτων. Τέλος είδαμε τους υπόλοιπους εξωτερικούς χώρους και απολαύσαμε ροφήματα και γλυκά εδέσματα στην καφετέρια του Ιδρύματος.

Τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ αποκόμισαν πλούσιες εμπειρίες, από την υπέροχη εκδρομή, ενθουσιάστηκαν, διασκέδασαν με την ψυχή τους και τέλος εξέφρασαν την επιθυμία τους, να συνεχιστεί αυτή η όμορφη συνεργασία με το Σύνδεσμο Αγάπης.

ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΕΞ’ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ.

Τα παιδιά, το προσωπικό του ΚΔΑΠ ΜΕΑ, η Πρόεδρος  κ. Μαρία Ζιαμπάρα και τα μέλη του Δ.Σ της ΚΕΔΝ, ευχαριστούμε θερμά, την Πρόεδρο του Συνδέσμου, κα Ιωάννα Αδάμη και τις κυρίες του Συνδέσμου, που  συνόδευσαν τα παιδιά  στην εκδρομή.    Η ευγένειά τους, η αγάπη τους, η στήριξή τους και η προσφορά τους είναι ανεκτίμητης αξίας για τη δομή του ΚΔΑΠ ΜΕΑ.

εκδρομη-ΚΔΑΠ-ΜΕΑ-Αθήνα-δημος-ναυπακτίας εκδρομη-ΚΔΑΠ-ΜΕΑ-Αθήνα-δημος-ναυπακτίας

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

«Πατρικές» συμβουλές και υποδείξεις στους νεοτέρους…

Published

on

By

Στο νεότερο δημοτικό σύμβουλο κ. Σκαρλάτο που άσκησε την κριτική του μέσω του facebook, του  πιο οικείου για τους νέους δικτύου επικοινωνίας , στη δημοτική αρχή για την κακή κατά τη γνώμη του κατάσταση στη Δ.Ε. Πλατάνου, ο δήμαρχος έδωσε συναδελφικές μεν αλλά με πατρικό ύφος  συμβουλές.

Τον συμβούλεψε δηλαδή, πριν φτάσει στο facebook να επικοινωνεί με τους αρμοδίους για την επίλυση των τυχόν προβλημάτων.

Ωστόσο από τη συζήτηση που ακολούθησε διαπιστώθηκε πώς ο έμπειρος στα αυτοδιοικητικά και συγχωριανός του κ. Κούκουνας είχε φροντίσει να επικοινωνήσει με τον κηδεμόνα του κ. Σκαρλάτου για…  να του δείξει τον σωστό τον δρόμο.

Με παιδαγωγικά λοιπόν κριτήρια η διαπαιδαγώγηση των νεότερων δημοτικών συμβούλων, με συμβουλές και υποδείξεις μέσω του κηδεμόνα του!

Nafsweek-εβδομαδιαία-ηλεκτρονική-συνδρομητική-εφημερίδα-Ναύπακτος

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ