Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πετυχημένη η δημοτική αρχή, χρειάζεται όμως επιτάχυνση των προσπαθειών

Published

on

Συνεχίζουμε μέσα από τις σελίδες του Nafsweek την παρουσίαση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Ναυπακτίας, ένα χρόνο μετά την θητεία τους στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου.   Μέσα από σειρά συνεντεύξεων ζητάμε να μας καταθέσουν την άποψή τους  για όλα εκείνα που έγιναν, αυτά που δεν πραγματοποιήθηκαν,  όσα δρομολογήθηκαν να υλοποιηθούν, τις προτάσεις τους και το όραμά τους για την Ναυπακτία.

Ο τέως δήμαρχος  και σήμερα δημοτικός σύμβουλος – επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Πορεία» Γιάννης Νταουσάνης και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος  LEADER της Αιτωλικής Αναπτυξιακής, απαντά στα ερωτήματα του Nafsweek.

 

ΕΡ.   Είστε μέλος – στηρίζετε την Δημοτική Αρχή Γκίζα με την αρμοδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής    Διαχείρισης  του Προγράμματος LEADER της       Αιτωλικής Αναπτυξιακής. Ποια είναι η εικόνα που έχετε από την πορεία του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου;

«Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος  LEADER της Αιτωλικής Αναπτυξιακής, μπορώ να πω  ότι κάναμε μια καλή προσπάθεια μέσα στο χρόνο που διανύσαμε, ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες, να εξασφαλιστούν οι πιστώσεις, αλλά και να ξεκινήσουν οι  δημοπρατήσεις  των έργων του LEADER.

Σε αυτό βέβαια συνέβαλαν  και ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής κ. Μιχαλόπουλος, οι εργαζόμενοι σε αυτή, οι εργαζόμενοι της Τ. Υ. του Δήμου, οι ειδικοί συνεργάτες του Δημάρχου, αλλά και κυρίως ο ίδιος ο Δήμαρχος      κ. Γκίζας που είχε και την εποπτεία της όλης προσπάθειας. Μάλιστα σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι τέσσερα έργα από αυτά έχουν όχι μόνο ξεκινήσει  αλλά έχουν σχεδόν ήδη ολοκληρωθεί και είναι τα          παρακάτω:

Πολυχώρος  <Μανιταριού> Κεντρικής στην Ορεινή Ναυπακτία, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, κόστους  28.000  ευρώ μετά την έκπτωση.

Κατασκευή Καταθλιπτικού Αγωγού και Αντλιοστασίου Ύδρευσης στην περιοχή Λυγιά Ναυπάκτου, προ  ϋπολογισμού 55.500 ευρώ, κόστους 25.800 ευρώ μετά την έκπτωση.

Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Πούντου, προϋπολογισμού 18.389 ευρώ, κόστους 12.000 ευρώ μετά την έκπτωση.

Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Μαμουλάδας, προϋπολογισμού 24.791 ευρώ, κόστους 15.800 ευρώ μετά την έκπτωση.

Όσο για τα υπόλοιπα έργα, κάποια έχουν ήδη δημοπρατηθεί και ξεκινάνε και κάποια είναι στη φάση της δημοπράτησης».

ΕΡ.   Μετά από 14 μήνες θητείας πείτε μας την άποψή σας για την διαδρομή της Δημοτικής Αρχής μέχρι σήμερα.

«Όπως έχω ήδη αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή μου, ο πρώτος χρόνος της νέας Δημοτικής Αρχής θεωρείται πετυχημένος  διότι ο Δήμαρχος κ. Γκίζας έδειξε μεγάλη ευαισθησία στη συνέχεια του Δήμου, κάτι που προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό.

Έκανε επίσης σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση νέων μελετών και την εξασφάλιση πιστώσεων ώστε να ξεκινήσουν νέα απαραίτητα έργα.

Σήμερα βέβαια βρισκόμαστε στο τρίτο μήνα του δεύτερου χρόνου, και  επειδή ο χρόνος είναι αμείλικτος, χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι, και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί».

ΕΡ.   Ποια θεωρείτε ότι είναι τα άμεσα έργα που έχει  ανάγκη η Ναυπακτία;

«Είναι γνωστές οι απόψεις μου για το τι πρέπει να γίνει γενικά στη Ναυπακτία άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα.  Άλλωστε έχω τοποθετηθεί για αυτό αρκετές φορές  δημόσια  και αναφέρεται  και  στο  πρόγραμμά μου.

Για να απαντήσω όμως ακριβώς στην ερώτησή σας για άμεσα έργα που έχει ανάγκη η Ναυπακτία στην περίοδο που βρισκόμαστε, θεωρώ  ότι  πρέπει:

Να γίνουν τα πεζοδρόμια, Ανατολικά από Σκα προς   Ξηροπήγαδο  και Δυτικά στην οδό Θέρμου.

Να γίνουν δύο μεγάλοι χώροι στάθμευσης, ένας Ανατολικά στο Γρίμποβο δίπλα από το Αλσύλλιο και ένας στο τέλος της Ψανής,  οι οποίοι θα συνδεθούν με λαστιχοφόρο τρενάκι, το οποίο μάλιστα μπορεί να είναι και    δωρεά,  που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και τους επισκέπτες ανά πάσα στιγμή, κάτι που θα δώσει και  τουριστικό χρώμα στην πόλη μας.

Να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Έχω κάνει συγκεκριμένη πρόταση για την επίλυσή του.

Να επαναλειτουργήσει η Δημοτική Αστυνομία.  Να γίνει άμεσα μελέτη για Διοικητήριο του Δήμου και να ενταχθεί σε πρόγραμμα για την άμεση κατασκευή του, όπου θα στεγαστούν όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και για εξοικονόμηση  80. 000 ευρώ περίπου το χρόνο που είναι τα ενοίκια.

Αξιοποίηση του χώρου που ήταν οι νεροτσουλήθρες  ο οποίος σε συνδυασμό με την κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου θα αναβαθμίσει την περιοχή.

Να γίνει ανάπλαση  του χώρου κοντά στο  Αναρριχητικό Πεδίο Βαράσοβας, ώστε σε συνδυασμό με το έργο του Leader  να είναι ο χώρος πιο καθαρός και ελκυστικός για τους επισκέπτες.

Κατασκευή του δρόμου πρόσβασης  στον Αρχαιολογικό Χώρο στα Ελληνικά Βελβίνας  του οποίου οι ανασκαφές βαίνουν προς το τέλος και είναι τόσο σημαντικός που θα καταστεί πόλος έλξης για τους τουρίστες.

Βελτίωση του οδικού άξονα Ναυπάκτου, Σκάλας, Νεοκάστρου, Ανεμάκι  που θα εξυπηρετεί πολλές Τοπικές Κοινότητες της Ορεινής Ναυπακτίας.   Μικρά απαραίτητα έργα σε κάθε Τοπική Κοινότητα και στην πόλη  που έχουν σχέση και με την καθημερινότητα.

Άμεση ένταξη στο  πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για την αποζημίωση  των τριών και πλέον στρεμμάτων της Πλατείας  Παπαχαραλάμπους  που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Κάτι που θα ονόμαζα και αγορά του αιώνα αφού είναι γνωστό το πόσο σημαντικός είναι αυτός ο χώρος.

Και βέβαια από το ίδιο πρόγραμμα εξασφάλιση πίστωσης  για την αποζημίωση και άλλων κοινόχρηστων χώρων ζωτικής σημασίας για την πόλη μας.

Επί τέλους ολοκλήρωση του Γ. Π. Σ. Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού καθώς και του ΣΧΟΑΠ  Σχέδιο Χωρικής και Οικονομικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων Αντιρρίου.

Πρέπει  να δρομολογηθεί η κατασκευή ενός πρότυπου Δημοτικού Σχολείου για την επίλυση του προβλήματος του τρίτου Δημοτικού. Ο χώρος των 52 στρεμμάτων που είχαμε δρομολογήσει να γίνει το ΤΕΙ είναι τεράστιος και πρέπει άμεσα να δούμε την αξιοποίησή του».

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γ. Παπαδόπουλος: «Θετικά τα δείγματα στον πρώτο χρόνο διοίκησης»

Published

on

By

Έχουν περάσει 15 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του στην θέση του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου στην Κοινότητα Αντιρρίου, μια από τις μεγάλες πληθυσμιακά Κοινότητες του Δήμου Ναυπακτίας. Ο Γιώργος Παπαδόπουλος μιλάει στο  Nafsweek για την καθημερινότητα αλλά και τα έργα που δρομολογούνται και έχει ανάγκη η Κοινότητα, ώστε να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

……………………………………………………………

Ποια είναι η αίσθησή σας αυτόν τον ένα χρόνο διοίκησης αναφορικά με την Τοπική Κοινότητα Αντιρρίου σε  έργα καθημερινότητας που έγιναν αλλά και εκείνα που υπολείπονται να γίνουν;

«Στον ένα χρόνο δεν μπορείς να  κρίνεις μία δημοτική αρχή και μία διοίκηση και με δεδομένο ότι έπεσε και η πανδημία με τον κορωνοιό.  Όλο αυτό πήγε πίσω κάποια πράγματα. Παρόλα αυτά υπάρχουν πράγματα που έχουν γίνει,  έχουν δρομολογηθεί μελέτες για να γίνουν έργα στο επόμενο διάστημα.

Η καθημερινότητα βεβαίως είναι το μεγάλο πρόβλημα και το λέω αυτό γιατί περνάει πολύς κόσμος από το Αντίρριο,  καθώς έχει όλες τις υποδομές. Έχει δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο,  το κλειστό δημοτικό γυμναστήριο,  το δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου και όπως αντιλαμβάνεστε αυτά θέλουν μία διαχείριση, τουλάχιστον σε θέματα καθαριότητας αλλά και συντήρησης.

Όσο αφορά σε θέματα καθαριότητας χρειαζόμαστε κάποια μηχανήματα τα οποία δεν είναι και εύκολα.     Ωστόσο έρχονται στο Αντίρριο για να κάνουν καθαρισμούς και αποψιλώσεις στους δρόμους και ότι άλλο χρειάζεται για την καθημερινότητα του δημότη. Έχουν γίνει οι καθαρισμοί και στα τρία ρέματα που      υπάρχουν στην τοπική κοινότητα, καθαρίστηκαν όλα τα φρεάτια όμως σε ορισμένα σημεία πρέπει να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις, ώστε να μην έχουμε προβλήματα σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Υπάρχουν πάντως προτάσεις,  με αποφάσεις από το ΔΣ της Τοπικής κοινότητας στο Τεχνικό Πρόγραμμα  το οποίο σιγά-σιγά θα πρέπει να υλοποιείται.

Ένα πρόβλημα που αφορά την καθημερινότητα και την ασφάλεια,  το οποίο λύθηκε σιγά-σιγά είναι αυτό με τον δημόσιο  φωτισμό καθώς εμπλέκονται πολλοί φορείς. Η Περιφέρεια, το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο,  ο Δήμος και η Αρχαιολογία. Το θέμα με την Περιφέρεια, Δήμο και Ταμείο  το λύσαμε και μένει αυτό με την Αρχαιολογία.

Σε θέματα ύδρευσης δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερα προβλήματα με τη ΔΕΥΑΝ,  πέρα από κάποιες φυσιολογικές φθορές στο δίκτυο που αποκαταστάθηκαν. Επίσης έχουν γίνει και κάποιες ασφαλτοστρώσεις στους δρόμους της Κοινότητας».

Ένα  μεγάλο έργο που θα δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα του Αντιρρίου είναι η αποχέτευση, έργο το  οποίο μπήκε σε μία ευθεία μία και δημοπρατείται. Ποια άλλα έργα έπονται;

«Αυτό είναι πραγματικά ένα έργο που θα αλλάξει την ποιότητα ζωής των κατοίκων στο Αντίρριο. Από τον αείμνηστο τον Γιώργο Κολοβό είχε δρομολογηθεί.  Ένα δύσκολο έργο αλλά έπρεπε να γίνει η αρχή.

Να σκεφτείτε ότι όλα αυτά τα χρόνια στο Αντίρριο, σε κάθε σπίτι υπάρχει  βόθρος με ότι αυτό σημαίνει από οικονομικής άποψης για τους κατοίκους για το άδειασμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, όσο και αν ήταν φτηνό, αλλά και από πλευράς προστασίας του περιβάλλοντος.

Ένα ακόμα έργο που θα αλλάξει το Αντίρριο είναι αυτό της ανάπλασης που θα γίνει στο χώρο του γηπέδου. Η ανάπλαση αυτή θα συνενώσει το γήπεδο ποδοσφαίρου Αντιρρίου, το κλειστό Γυμναστήριο, τον χώρο του Γυμνασίου τον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργώντας έτσι ένα αθλητικό κέντρο. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί και ο στίβος.  Όλα  αυτά δίνουν πρόσθετη αξία στο Αντίρριο, μία προσφορά για τη νεολαία και τα νέα παιδιά που ασχολούνται που θα έχουν ένα πρόσθετο λόγο να ασχολούνται με τον αθλητισμό, όχι μόνο από το Αντίρριο αλλά και  από την ευρύτερη περιοχή.

Ένα έργο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φάση των μελετών είναι αυτό που θα κάνει το Δημοτικό  Λιμενικό  ταμείο  με την διάνοιξη της περιμετρικής τάφρου στο κάστρο του Αντιρρίου. Είναι  ένα έργο που θα αλλάξει την όψη του Κάστρου θα αλλάξει την όψη της εισόδου της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο θα δημιουργήσει ένα μικρό λιμανάκι κάτω ακριβώς από την Γέφυρα,  ένα χώρο το οποίο θα μπορούν να δένουν με ασφάλεια  βάρκες και καϊκάκια αλλά και πιο μεγάλα σκάφη.

Στον πρώτο χρόνο λοιπόν διοίκησης είναι θετικά τα δείγματα και έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται μελέτες και δημοπράτηση έργων,  πέρα από την καθημερινότητα,  πού αλλάζουν  την ποιότητα ζωής των δημοτών στην Τοπική Κοινότητα Αντιρρίου».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιοι ΚΑΔ ανοίγουν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου – Οι κανόνες λειτουργίας

Published

on

By

Ο κ. Σταμπουλίδης έκανε λόγο για «περιορισμένη και σαφώς προσδιορισμένη, ως προς τη διάρκεια και τα είδη των αγαθών πώλησης διαδικασία λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά και έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

 • Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
 • Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
 • Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06
 • Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07
 • Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σουπερ μάρκετ).
 • Διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021.
 • Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα.
 • Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων

ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, έχοντες ως εξής:

 • Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).
 • Ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα κάτωθι:

 • Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100
 • Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.
 • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.
 • Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.
 • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.
 • Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σταμπουλίδης ξεκαθάρισε ότι «η συμπεριφορά όλων μας ως προς την τήρηση των κανόνων κατά την λειτουργία των συγκεκριμένων ανωτέρω επιχειρήσεων θα κρίνει τα επόμενα βήματα μας», τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τους κανόνες αυτοπεριορισμού και ατομικής υγιεινής για να πορευτούμε με ασφάλεια την επόμενη περίοδο».

            Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

         Καθηγητής οικονομολόγος

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνάντηση  Δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα με την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλ/νίας  Μαρία Σαλμά Επί τάπητος ο συντονισμός δράσεων πολιτικής προστασίας

Published

on

By

Συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο Ναυπακτίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Δημάρχου κ. Βασίλη Γκίζα και της Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρίας Σαλμά.  Παρόντες ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Θωμάς Κοτρωνιάς, ο Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες στη Δ.Ε. Αποδοτίας κ. Γιάννης Παπαϊωαννίδης, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι με αρμοδιότητες στη Δ.Ε. Πλατάνου και Δ.Ε. Πυλήνης, κ.κ .Θανάσης Κούκουνας και Ηρακλής Μουχτούρης αντίστοιχα, και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Νίκος Νικολόπουλος.

Στην ατζέντα της προγραμματισμένης συνάντησης ήταν ο σχεδιασμός και συντονισμός των δράσεων πολιτικής προστασίας με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων του επερχόμενου χειμώνα και συγκεκριμένα των χιονοπτώσεων, του παγετού και των πλημμυρικών ή άλλων φαινομένων.

Όπως επισημάνθηκε από τους παριστάμενους, κοινός στόχος όλων αποτελεί η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη θωράκιση του Δήμου Ναυπακτίας, με έμφαση στις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και προτεραιότητα στην προστασία των ανθρώπινων ζωών.

Νωρίτερα, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας και η Αντιπεριφερειάρχης βρέθηκαν στο χείμαρρο Σκα, εκεί όπου με ενέργειες της Αντιπεριφέρειας και σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπακτίας, ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες οι εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης φερτών υλικών και βλάστησης.

Και οι δύο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα των εργασιών, ενώ ο κ. Γκίζας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κ. Σαλμά για τη σημαντική συμβολή της και την άψογη μεταξύ τους συνεργασία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ