Connect with us

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΟΣΜΟΣ

Πλαστικά παντού

Published

on

Ακούμε για θαλάσσια θηλαστικά, φάλαινες, χελώνες και θαλασσοπούλια που επηρεάζονται από τα πλαστικά στην θάλασσα. Δυστυχώς αυτό δεν είναι  μόνο πρόβλημα στις θάλασσες, αλλά και στη στεριά.

Στο Ντουμπάι, μέρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ζουν περίπου 390.000 dromedary καμήλες. Από την εξέταση 30.000 νεκρών καμήλων, οι 300 είχαν έντερα γεμάτα με πλαστικό!

Καθώς οι καμήλες περιπλανιούνται στην έρημο, βρίσκουν πλαστικές σακούλες και άλλα σκουπίδια που συσσωρεύονται κατά μήκος των δρόμων.  Καθώς γεμίζει το στομάχι, ένα ζώο μπορεί να σταματήσει να τρώει.

Όχι πια πεινασμένο μπορεί να λιμοκτονήσει μέχρι θανάτου. Το πλαστικό μπορεί επίσης να βγάλει τοξικές χημικές ουσίες .  Σε μελέτη, αναφέρουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι κάθε χρόνο τα πλαστικά σκοτώνουν περίπου μια  σε κάθε 100 από τις πολιτιστικά σημαντικές καμήλες στα Εμιράτα.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΟΣΜΟΣ

Χαρακίρι για Ιάπωνα αθλητή

Published

on

By

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964, στο βάθρο των μαραθωνοδρόμων νικητών, δίπλα από τον «ξυπόλητο» χρυσό ολυμπιονίκη Αμπέμπε Μπικίλα, στεκόταν ο Ιάπωνας πρωταθλητής Κοκίτσι Τσουμπουράγια.

Απογοητευμένος που δεν κέρδισε την πρώτη θέση, ο Ιάπωνας αθλητής, επιδόθηκε σε εντατικές προπονήσεις για τους επόμενους Ολυμπιακούς στο Μεξικό το 1968.

Λίγους μήνες πριν την έναρξη των Αγώνων, ο Τσουμπουράγια επιβλήθηκε σε εγχείρηση στη σπονδυλική του στήλη λόγω τραυματισμού. Οι γιατροί απέκλεισαν το ενδεχόμενο συμμετοχής του στους Ολυμπιακούς.

Ήταν τόση η θλίψη του, που στις 9 Ιανουαρίου του 1968 αποφάσισε να αυτοκτονήσει κάνοντας χαρακίρι, στον χώρο που προπονούταν.   Βρέθηκε νεκρός κρατώντας το χάλκινο μετάλλιό του.

Πριν αυτοκτονήσει φρόντισε να αφήσει ευχαριστήριο σημείωμα στους γονείς, τα αδέρφια και τους προπονητές του, στο οποίο εξηγούσε τους λόγους αυτοκτονίας του.

 

Από την στήλη της συνδρομητικής e-εφημερίδας μας 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΟΣΜΟΣ

Τι απέγιναν οι τρεις Σπαρτιάτες στρατιώτες που επέζησαν της μάχης των Θερμοπυλών

Published

on

By

Τρεις Σπαρτιάτες στρατιώτες «επέζησαν» μετά την μάχη των Θερμοπυλών. O Εύρυτος και ο  Αριστόδημος λόγω μόλυνσης έχασαν την όραση τους. Ο Αριστόδημος έχασε το ένα του μάτι, γι’ αυτό και ο Λεωνίδας τους διέταξε να επιστρέψουν στη Σπάρτη πριν τη μάχη. Ο σχεδόν τυφλός Εύρυτος μαθαίνοντας για την προδοσία του Εφιάλτη ζητά από τον είλωτα που είχε μαζί να τον οδηγήσει την μάχη. Ο Εύρυτος, έστω και τυφλός, πολέμησε, βλέπονταν μόνο σκιές και σκοτώθηκε.

Ο Αριστόδημος που επέστρεψε στην Σπάρτη, θεωρήθηκε δειλός και κανένας δεν του μιλούσε – τον αποκαλούσαν «Αριστόδημος ο τρέσας» (δηλαδή ο δειλός). Στη μάχη των Πλαταιών, ο Αριστόδημος πολέμησε με μανία, ώστε οι Σπαρτιάτες να θεωρήσουν ότι λύτρωσε τη ψυχή του.  Ο τρίτος επιζών των 300 ήταν ο Παντίτης, ο οποίος στάλθηκε από τον Λεωνίδα σε μια πρεσβεία στη Θεσσαλία. Απέτυχε να επιστρέψει στις Θερμοπύλες την ώρα της μάχης, και αφού κατάλαβε ότι ήταν σε δυσμένεια, κρεμάστηκε.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΟΣΜΟΣ

Σπηλιά με wi-fi…

Published

on

By

Ο Angelo Mastropietro ήταν ένας επιχειρηματίας. Ο ίδιος θέλησε να γίνει άνθρωπος των σπηλαίων. Ο 37χρονος μεταμόρφωσε μια σπηλιά 800 ετών στο Wyre Forest του Worcestershire σε υπερσύγχρονη σπηλιά του 21ου αιώνα. Έχει τρεχούμενο νερό, υποδαπέδια θέρμανση και wi-fi.

Ο Mastropietro διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας στα 29 του. Αυτό ήταν κάτι που του άλλαξε τη ζωή. Τον έκανε να επανεξετάσει τη μεγάλη καριέρα του στη στρατολόγηση προσωπικού, το στρες και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής που ακολουθούσε. Βρήκε τη σπηλιά τυχαία το 1999 όταν αναζητούσε με φίλους του, κατά τη διάρκεια βόλτας με ποδήλατα, καταφύγιο σε ώρα βροχής. Αργότερα η σπηλιά βγήκε προς πώληση έναντι 85.000 ευρώ. Στη συνέχεια με προϋπολογισμό 135.000 ευρώ άρχισε την ακούραστη προσπάθειά του

Για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα άρχισε να σκάβει, να κόβει και να σκαλίζει μέσα στον πορώδη λόφο- έβγαλε 70 τόνους πέτρες με τα χέρια του!

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ