Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πλατύ και δυναμικό κάλεσμα ενότητας του Σταύρου Καραγκούνη από το Μεσολόγγι

Published

on

Εκατοντάδες φίλοι και υποστηρικτές του υποψηφίου βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σταύρου Καραγκούνη, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και δημιούργησαν μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα στον αύλειο χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου στο Μεσολόγγι.

Ο κ. Καραγκούνης μέσα από ένα πλατύ και δυναμικό κάλεσμα ενότητας, συμμετοχής και συσπείρωσης, ζήτησε από τους Μεσολογγίτες να δώσουν ισχυρή εντολή στις κάλπες της 7ης Ιουλίου για την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. «Με την ψήφο σας στις 7 Ιουλίου δίνετε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει προς τα εμπρός με μια κυβέρνηση που θα έχει έγνοια για τους ανθρώπους κι όχι για τους αριθμούς» είπε, ενώ τόνισε: «Δίνετε την δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια».

Αρχικά, τον υποψήφιο βουλευτή προλόγισε ο δημοσιογράφος Θέμης Μπάκας, ενώ έπειτα τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θάνος Βούρδας ο οποίος στάθηκε κυρίως στη διαχρονική φιλία του με τον Σταύρο Καραγκούνη και στην επιτυχημένη συνεργασία τους κατά τη θητεία του στο Υπουργείο.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταύρος Καραγκούνης παρουσίασε αναλυτικά τη λίστα με τα σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν και δρομολογήθηκαν τόσο στη περιοχή του Μεσολογγίου, όσο και σε ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπως η Ιόνια οδός, η Μαρίνα Μεσολογγίου και άλλες πολλές κρίσιμες παρεμβάσεις. Δεν παρέλειψε εξάλλου να αναφερθεί και στις καθοριστικές κινήσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Η Αιτωλοακαρνανία ευεργετήθηκε επί των ημερών μας, καθώς εγκρίθηκαν τετραπλάσια κονδύλια, για νέα έργα τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, από τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί την τετραετία 2010-2014, δηλαδή από 132 εκατ. ευρώ τότε, στη δική μας θητεία 494 εκατ. ευρώ, από ΕΣΠΑ και Εθνικούς Πόρους για την πονεμένη Αιτωλοακαρνανία. Αυτό μεταφράστηκε σε έργα κατασκευής αρδευτικών δικτύων. Σε έργα συντήρησης και βελτίωσης επαρχιακών δρόμων. Σε έργα αντιπλυμμηρικής θωράκισης και αποκατάστασης βλαβών.  Σε εγγειοβελτιωτά έργα. Σε έργα αποχέτευσης-αποστράγγισης αντλιοστασίων. Έργα. Έργα. Έργα παντού. Και στον πιο απόμακρο οικισμό της Αιτωλοακαρνανίας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και δεσμεύτηκε ότι με αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητα θα προτείνει λύσεις για όλες τις περιοχές του νομού προκειμένου να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους του τόπου.

Το χειροκρότημα απέσπασε όταν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Ελεύθερους Πολιορκημένους, το Μεσολόγγι και την διεκδίκηση της απόλυτης ελευθερίας για το καλό του τόπου. Χαρακτηριστικά δήλωσε με στόμφο τα εξής: «Aπό το Μεσολόγγι την πόλη που γνωρίζει από αγώνες και θυσίες. Πρέπει απόψε εδώ να υποσχεθούμε ότι δεν θα αφήσουμε τις θυσίες μας να πάνε χαμένες, δεν θα κλωτσήσουμε όσα μαζί πετύχαμε. Από την πόλη της ελευθερίας πρέπει να βρωντοφωνάξουμε ότι είμαστε ελεύθεροι εμείς να παίρνουμε αποφάσεις για το μέλλον μας. Ενωμένοι, κάτω από έναν κοινό σκοπό, μπορούμε να χτίσουμε ξανά την πατρίδα μας με τα δικά μας τα χέρια. Είμαστε ελεύθεροι να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Είμαστε ελεύθεροι να ορίζουμε τις τύχες μας, τις τύχες των παιδιών μας».

Στον επίλογό του, ο κ. Καραγκούνης έκλεισε δυναμικά με ένα αποφασιστικό μήνυμα νίκης: «Στις 7 Ιουλίου λοιπόν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας δεν θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που τη χρεοκόπησαν. Στις 7 Ιουλίου να είστε εκεί! Για να υπογράψουμε στις κάλπες το δικό μας αύριο. Μας αξίζει ένα μέλλον που θα δημιουργήσουμε εμείς. Τώρα προχωράμε μπροστά. Τώρα δεν παίζουμε. Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Για μια Ελλάδα με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Για μια Ελλάδα δυνατή και ανεξάρτητη Για μια Αιτωλοακαρνανία σταυροδρόμι ανάπτυξης, ιστορίας και πολιτισμού».

Στην ομιλία παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και Μεταδομών, κ. Θάνος Βούρδας, ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, κ. Παυσανίας Παπαγεωργίου η υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, κα. Μαρία Τριανταφύλλου, καθώς και εκλεγμένοι αιρετοί, και μέλη της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου. Τέλος, την παράσταση στην ομιλία έκλεψαν για ακόμη μια φορά οι νέες και οι νέοι που πλαισιώνουν και στηρίζουν σε κάθε δημόσια εμφάνιση τον υποψήφιο βουλευτή του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

????????????????????????????????????

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανταποδοτική ή κοινωνική υπηρεσία ;

Published

on

By

Για μια ακόμα φορά οι δημοτικοί άρχοντες και οι δημότες έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμα δίλημμα και καλούνται να απαντήσουν αν τελικά η υπηρεσία που επιτελεί το     βοθροφόρο που διαχειρίζεται ο Δήμος είναι ανταποδοτική ή κοινωνική. Πρόκειται για ένα δίλημμα που «διχάζει» τους εμπλεκόμενους αφήνοντας μάλιστα μεγάλα περιθώρια λαϊκισμού. Πίσω λοιπόν από τέτοια  διλήμματα, τα οποία μάλιστα τις περισσότερες φορές επικαλούνται τη νομιμότητα,  χάνεται συνήθως η ουσία και μένουν αναπάντητα  ερωτήματα.

Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο είναι δυνατή εκ μέρους των Δήμων η επιβολή ανταποδοτικών τελών ή εισφορών για την αντιμετώπιση δαπανών για υπηρεσίες ή έργα στην  περιοχή τους, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα τέλη αυτά έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και το ύψος τους, οι υπόχρεοι καταβολής τους καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Για να είναι ανταποδοτικά τα τέλη θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. 1. Να αποτελούν αντάλλαγμα μιας ειδικής παροχής που προσφέρεται αποκλειστικά στους βαρυνομένους με αυτά και
  2. 2. Το ύψος τους να είναι ανάλογο προς το ύψος της αντιπαροχής της οποίας μπορεί να κάνει χρήση ο πολίτης.

Αν ερμηνεύσουμε λοιπόν το νόμο θα μπορούσαμε να πούμε ότι η υπηρεσία εκκένωσης βόθρων που παρέχει      ο δήμος είναι ανταποδοτική, γιατί παρέχεται μια υπηρεσία που συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής με κύριο παράγοντα την  προστασία του περιβάλλοντος.

Ο νόμος όμως δεν απαντά στο ερώτημα, γιατί ο δημότης εντός αστικού ιστού και οικισμού να πληρώνει μια υπηρεσία, που η πολιτεία όφειλε να του είχε διασφαλίσει με την κατασκευή αποχετευτικού συστήματος; Γιατί να επιβαρύνεται ο δημότης μέχρι και εφόσον η πολιτεία προχωρήσει στην ολοκλήρωση αποχετευτικού συστήματος; Τι φταίει στην προκειμένη περίπτωση ο δημότης που όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε το έργο της Αποχέτευσης του Αντιρρίου    αλλά πιθανότατα να είναι και μη λειτουργικό, δηλαδή άχρηστο και να χρειαστεί η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή;

Και ναι,  είναι άδικο ο πολίτης που είναι συνδεδεμένος με την αποχέτευση να πληρώνει το ειδικό τέλος στο λογαριασμό της ΔΕΥΑΝ και επίσης να επωμίζεται και τα ελλείμματα της χρήσης του βοθροφόρου από το δήμο. Αλλά δεν είναι επίσης άδικο και δεν συνιστά αδικία κάποιοι να έχουν αποχετευτικό σύστημα και κάποιοι άλλοι σε περιοχές με τα ίδια χαρακτηριστικά να μην έχουν αποχέτευση;

Και στα παραπάνω ερωτήματα προστίθεται ένα ακόμα. Γιατί οι κοινωνικά αδύναμοι και οι «μη έχοντες» να επιβαρύνονται εξίσου με τους «έχοντες»;  Τα κοινωνικά και   εισοδηματικά κριτήρια, ιδίως στην εποχή της ανεργίας και της βαθιάς οικονομικής κρίσης είναι  η  ελάχιστη υποχρέωση που έχει ο Δήμος έναντι των δημοτών του.

Επειδή λοιπόν το δημοτικό συμβούλιο με το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας είναι εύκολο όχι μόνο να ακροβατεί αλλά και να εγκλωβιστεί  τόσο σε «νομικίστικες» όσο  και σε «λαϊκίστικες» αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές, καλό θα ήταν και ταυτόχρονα εξαιρετικά χρήσιμο για το σύνολο των δημοτών να παρθούν γενναίες αποφάσεις που να προάγουν το αίσθημα της κοινωνικής ισότητας και αλληλεγγύης και ταυτόχρονα να είναι και νόμιμες.     Η εφαρμογή του νόμου δεν πρέπει να αντίκειται στο   κοινωνικό πρόσωπο που οφείλει να έχει και να υπερασπίζεται η αυτοδιοίκηση. Ούτε ενδεχόμενα  κενά ή ασάφειες  στη νομοθεσία να δίνουν τη δυνατότητα εκτροπής της κοινωνικής πολιτικής σε πολιτική ψηφοθηρίας που εκτρέφει την παρανομία και προάγει το λαϊκισμό σε επίσημη πολιτική της αυτοδιοίκησης. Εξάλλου πρώτιστο μέλημα του νόμου σε κάθε ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία μεταξύ άλλων πρέπει είναι η ισότητα και η κοινωνική προστασία.

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

…το κάγκελο!

Published

on

By

Καταφέραμε να έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία, μια και πουθενά αλλού στον κόσμο δεν συναντάς διάβαση με… κάγκελο!  Επί της οδού Μπότσαρη το φαινόμενο, στην συμβολή της με την οδό Αγελάου.

Δεν γνωρίζουμε πιο από τα δύο προϋπήρξε, διάβαση πεζών ή κάγκελο, αλλά ο συνδυασμός και των δύο μόνο ατύχημα μπορεί να προκαλέσει.

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Βούλιαξε» η Ναύπακτος στη Ναυμαχία

Published

on

By

Κυριολεκτικά βούλιαξε η Ναύπακτος από την κοσμοπλημμύρα που κατέκλυσε όχι μόνο το λιμάνι αλλά και τους γύρω δρόμους για να παρακολουθήσει την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Από νωρίς το απόγευμα δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στους χώρους του λιμανιού, με την προσέλευση του κόσμου να είναι συνεχής μέχρι και την τελευταία ώρα και λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση.

Η πλατεία λιμανιού ήταν ασφυκτικά γεμάτη καθώς είχαν τοποθετηθεί  γιγαντοοθόνες  όπου παρακολουθούσαν όσοι δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν νωρίς θέση πέριξ του λιμανιού.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Δήμου Ναυπακτίας, οι βουλευτές του νομού Κώστας Καραγκούνης και Θάνος Μωραΐτης,  ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος  Φαρμάκης, εκπρόσωποι της πολιτειακής εξουσίας και των ενόπλων δυνάμεων, συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους , πεζοί από το Δημαρχείο έφθασαν στον χώρο της εκδήλωσης, όπου μαζί με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεο απόλαυσαν το εξαιρετικό κατά γενική ομολογία θέαμα.

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ