Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Πνίγει» τον Δήμο η αύξηση του ενεργειακού κόστους

Published

on

Η επιβάρυνση των Δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης – ΔΕΥΑ από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την επιβολή του τέλους ταφής από 1.1.2022  είναι από τα «αγκάθια» της διοίκησης στην διαχείριση των οικονομικών των Δήμων σε ολόκληρη τη χώρα.  Το ενεργειακό κόστος των ΟΤΑ αυξήθηκε σχεδόν κατά 100% με τις αυξήσεις αυτές να προκαλούν σοκ στα οικονομικά τους καθώς είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.  Οι δαπάνες των δήμων μόνο για την ενέργεια το 2019 ανήλθαν στα 300 εκ. ευρώ, ενώ σήμερα οι δήμοι δείχνει να επιβαρύνονται με άλλα τόσα, δηλαδή στο σύνολο 600εκ.  Ίδια είναι και η εικόνα από την ΕΔΕΥΑ,  σε  σχέση  με το  ενεργειακό  κόστος των ΔΕΥΑ.

Αυτό το κόστος δεν είναι δυνατόν να μετακυλιστεί στους δημότες μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών και των τιμολογίων των ΔΕΥΑ, αλλά δεν μπορεί και να απορροφηθεί από τους δήμους.

Η Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) στην απόφασή της είχε αναφερθεί στις υπέρογκες ανατιμήσεις του ρεύματος που αύξησαν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των ΔΕΥΑ και στο γεγονός ότι    αυτό το αυξημένο κόστος έρχεται να προστεθεί στο ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ. Προκειμένου να μην αυξηθούν τα τιμολόγια νερού η     Γ. Σ είχε ζητήσει από τότε από την Πολιτεία την άμεση λήψη μέτρων και την απαλλαγή των ΔΕΥΑ από τη     ρήτρα   αναπροσαρμογής, καθώς παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Η κατάσταση στον Δήμο Ναυπακτίας

Για το σοβαρότατο ζήτημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους και τις επιπτώσεις που έχει στον Δήμο Ναυπακτίας μιλήσαμε με τον δήμαρχο Ναυπακτίας   Βασίλη Γκίζα.

«Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους αποτελεί μία  δυσβάσταχτη συνθήκη για όλους τους Δήμους.

Πρόκειται για αυξήσεις που δεν μας απασχολούν μόνο ως προς την κατανάλωση ρεύματος, αλλά και ως προς τα κόστη ενέργειας των σχολείων, των δημοτικών μας κτηρίων, των καυσίμων του  μηχανοκίνητου εξοπλισμού, αλλά και ως προς τα κόστη της ΔΕΥΑΝ, η οποία, μην ξεχνάμε, πως λειτουργεί αντλιοστάσια, μονάδες   επεξεργασίας λυμάτων, κτλ.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι, σύμφωνα με την Ένωση  Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης, οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που επιβαρύνουν τις Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, υπερβαίνουν το 80%.

Αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και την εκ νέου συνεδρίαση της Κοινής Προπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, όπου θα τεθεί και πάλι το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας των ΟΤΑ.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, δεσμεύτηκε με δήλωσή του ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ενισχυθεί με έκτακτη χρηματοδότηση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις ΔΕΥΑ και τις Σχολικές Επιτροπές»,  αναφέρει στην δήλωσή του στο Nafsweek.gr ο δήμαρχος  Ναυπακτίας.

Η πρόταση της ΚΕΔΕ

Το αίτημα της ΚΕΔΕ προς την κυβέρνηση ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος ενέργειας για τους Δήμους, είναι η καταβολή τριών επιπλέον δόσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους – ΚΑΠ για τη        λειτουργία τους και μία επιπλέον δόση ΚΑΠ για τα σχολεία, καθώς και να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στις ΔΕΥΑ και ειδικό τιμολόγιο με επιδότηση ανά κιλοβατώρα.

Το ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με στοιχεία  από τους Δήμους και ΔΕΥΑ, οι αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, κυμαίνονται από 90% έως 120%, ενώ για τα σχολεία η αύξηση σε πετρέλαιο αγγίζει το 75%.

Η ΚΕΔΕ ζητά  άμεση ενίσχυση καθώς οι Δήμοι αντιμετωπίζουν πλέον άμεσα και σοβαρά προβλήματα στον προϋπολογισμό, ακόμη και στην κάλυψη  της μισθοδοσίας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Εφόσον οι αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να τρέχουν όλο το 2022 με 100%, το κόστος για τους Δήμους θα είναι περί  τα  300 εκ.           ευρώ  επιπλέον, συν 80 εκ. ευρώ το κόστος του τέλους ταφής, συν το κόστος για τα λειτουργικά των σχολείων, συν τις απώλειες λόγω covid.

Είναι διαγεγραμμένο πως αν δεν στηριχθούν σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση οι Δήμοι, θα βρεθούν σύντομα σε αδυναμία πληρωμής των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Νέος βραχνάς το  «τέλος ταφής»

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους       Δήμους της χώρας καθώς καλούνται να επιβαρυνθούν  με ένα ακόμα κόστος , αυτό του «τέλους ταφής», έναν  ακόμα πονοκέφαλο για τα οικονομικά των ΟΤΑ.

Το τέλος ταφής θα επιβάλλεται στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) ή στους Δήμους, αλλά αναμένεται πρακτικά να μετακυλιστεί στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Στοχεύει στη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή.

Από την αρχή του 2022 τυπικά στους δήμους ξεκινάει να επιβάλλεται το νέο «τέλος ταφής», το οποίο ανεβάζει σημαντικά το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων για τους δήμους.

Με βάση τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι, οι δήμοι θα καταβάλλουν επιπλέον 20 ευρώ για κάθε τόνο απορριμμάτων που θα οδηγείται σε ταφή. Το επιπλέον κόστος αποτελεί εφαρμογή Ευρωπαϊκής Οδηγίας και θα αυξάνεται σταδιακά ετησίως έως το 2027, οπότε και θα ξεπεράσει τα 50 ευρώ τον τόνο, ως ένα αντικίνητρο ώστε οι δήμοι να στραφούν σε άλλους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων τους, όπως ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή κ.τ.λ.

Πού θα αποδίδεται

Τα έσοδα του τέλους ταφής αποδίδονται στο Πράσινο Ταμείο και διατίθενται, με βάση τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που αυτό εκπονεί σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) κατά 50% στους Δήμους και τους ΦοΔΣΑ, με σκοπό την ενίσχυση δράσεων πρόληψης, χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης, καθώς και εν γένει αναβάθμισης του περιβάλλοντος, κατά 40% σε Δήμους που έχουν υψηλές επιδόσεις στη χωριστή συλλογή και την ανακύκλωση με σκοπό την ενίσχυση αντίστοιχων με τις προαναφερόμενες δράσεις και κατά 10% για τη χρηματοδότηση έργων έρευνας και τεχνολογίας για την ανακύκλωση και εν γένει τη διαχείριση των αποβλήτων.

Οι κυρώσεις

Παράλληλα, προβλέπεται σαφής μηχανισμός ελέγχου και επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους ταφής. Το τέλος ταφής υπολογίζεται ανά εξάμηνο με βάση τις πραγματικές ποσότητες αποβλήτων που διατέθηκαν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Ειδικά για το 2022, την πρώτη χρονιά εφαρμογής, τα στοιχεία για τον υπολογισμό ταφής του α΄ εξαμήνου θα πρέπει να υποβληθούν έως 30/9/2022  και  για το δεύτερο εξάμηνο   έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους και  θα αποδίδουν τα οφειλόμενα ποσά έναν μήνα μετά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Σε περίπτωση καταβολής μετά την παρέλευση των προθεσμιών επιβάλλεται από τον ΕΟΑΝ στους ΦοΔΣΑ, τους δήμους ή στα     νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους Ο.Τ.Α. και ασκούν τις αρμοδιότητες ΦοΔΣΑ, πρόστιμο  ίσο με το 2% του τέλους ταφής που αντιστοιχεί στο   οφειλόμενο  ποσό, το οποίο ανατοκίζεται με       επιτόκιο 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Άδικο πρόστιμο λένε οι Δήμοι

Το τέλος ταφής είναι ένα τέλος που κακώς μπαίνει στους Δήμους, διότι δεν ευθύνονται αυτοί και οι δημότες ούτε για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή και λειτουργία των απαραίτητων νέων  μονάδων επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων, ούτε για την κατάσταση που έχει περιέλθει η αγορά της ανακύκλωσης.

Ο υπολογισμός θα πρέπει να γίνει σε νέα βάση και να συσχετιστεί με την πορεία υλοποίησης των έργων που αφορούν την ανακύκλωση και τη διαχείριση των        απορριμμάτων, αλλά και σε συνάρτηση με νέες πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση.

Αυτή η άποψη αρχίζει πλέον να συζητείται, όπως διαφαίνεται από τη συζήτηση του θέματος και στην Κοινή  Ομάδα Εργασίας με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Και λίγη  …ιστορία

Αξίζει να σημειωθεί  ότι, ήδη από τις αρχές του 2012 είχε προβλεφθεί  από τον Νόμο 4042/2012  η επιβολή ειδικού τέλους ταφής.

Τότε το  τέλος για τον πρώτο χρόνο επιβολής του, δηλαδή το 2014, οριζόταν στα 35 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξανόταν κατά 5 ευρώ ανά τόνο έως του ποσού των 60 ευρώ ανά τόνο.

Ωστόσο, το 2015 με Πράξη Νομικού Περιεχομένου η   ημερομηνία εφαρμογή του τέλους ταφής  αναστέλλεται έως τις 31.12.2016.

Αλλά ούτε εκείνη η ημερομηνία τηρήθηκε και το 2019 με τον Νόμο  4609 η επιβολή του τέλους μετατέθηκε για την   1η  Ιανουαρίου 2020 και το ποσό της περιβαλλοντικής εισφοράς οριζόταν στα 10 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και από 1.1.2021 θα αυξανόταν ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο έως τα  35 ευρώ ανά τόνο (και όχι 60 ευρώ όπως προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος).

Ο νόμος άλλαξε και πάλι (ν. 4819/2021) οπότε μετατέθηκε και πάλι η ημερομηνία για την 1η Ιανουαρίου 2022 ενώ αυξάνεται   σταδιακά και το ύψος των τελών που καλούνται να καταβάλουν ΟΤΑ και λοιποί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία πολιτών: “Το έβαλαν στα πόδια”

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Συνεργασία πολιτών” του Βασίλη Γκίζα, μετά τα όσα διαμείφθηκαν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της ανάπλασης, αναφέρει:

“Μόνο ως ανεύθυνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση των συμβούλων της αντιπολίτευσης που εδώ και τόσους μήνες εγκαλούσαν τη δημοτική αρχή ότι δεν έφερνε προς συζήτηση το θέμα της ανάπλασης, και όταν αυτό ήρθε… απλά εγκατέλειψαν τα έδρανά τους.

  • Γιατί δεν έμειναν να υποστηρίξουν με επιχειρήματα και με την ψήφο τους τις μέχρι τώρα θέσεις τους;
  • Γιατί απέφυγαν να είναι παρόντες στη διαδικασία, δηλώνοντας μάλιστα ευθαρσώς ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μία τόσο δύσκολη απόφαση και να αναλάβουν την ευθύνη της ψήφου για τη συνέχιση ή μη του έργου;

Ξεχνούν ότι έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν στις διαδικασίες του κορυφαίου οργάνου και να λαμβάνουν ξεκάθαρη θέση.

Η εν γένει στάση των μελών της αντιπολίτευσης όλο αυτό το διάστημα, με αποκορύφωμα τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση της 30ης Ιουνίου, αποκαλύπτει τη μία και μοναδική εξ αρχής επιδίωξή τους.  Τη δημιουργία της τέλειας παγίδας για τη δημοτική αρχή, προσδοκώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα σύρουν το δήμαρχο και τη συμπολίτευση μέχρι τις εκλογές.

Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό.  Το χειρότερο είναι ότι μπροστά σε αυτή τους την επιδίωξη, δεν είχαν καμία απολύτως αναστολή να βάλουν σε περιπέτειες μια ολόκληρη πόλη με ένα έργο που γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είχε καμία απολύτως πιθανότητα να ολοκληρωθεί.  Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά ότι όλο αυτό το διάστημα, αλλά και τώρα που ήρθε το θέμα προς συζήτηση, δεν πρότειναν το παραμικρό ως λύση στα σοβαρότατα προβλήματα του έργου.  Μοναδικό αφήγημά τους; «Το έργο πρέπει να γίνει».  Χωρίς καμία άλλη εξήγηση, χωρίς καμία απολύτως πειστική πρόταση.

Η δημοτική αρχή επιδεικνύοντας για ακόμη μία φορά σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δε σύρθηκε και δεν παρασύρθηκε.  Ο Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας ενημέρωσε αναλυτικά για τα δεδομένα του έργου και τα στοιχεία που υπάρχουν με τις υπογραφές των πλέον αρμοδίων στελεχών του δήμου.  Και όλα είναι πολύ συγκεκριμένα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης από κανέναν.

  1. Έλλειψη νόμιμης χρηματοδότησης ως προς τις μη επιλέξιμες δαπάνες
  2. Έλλειψη ολοκληρωμένων μελετών ως προς τα ευρήματα μετά το σκανάρισμα
  3. Έλλειψη σωστού εργολάβου

Τα υπόλοιπα αποτελούν αντιπολιτευτικές κορώνες με μηδενικό αντίκρισμα και ευτυχώς για όλους μας η κοινωνία γνωρίζει”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κικίλιας: «Η Ναύπακτος μπαίνει δυναμικά στο χάρτη της Τουριστικής Ανάπτυξης»

Published

on

By

Επίσκεψη στην Ναύπακτο πραγματοποίησε το πρωί σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Τον υπουργό,  τον βουλευτή  Σπήλιο Λιβανό και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη υποδέχτηκε στο δημαρχείο της πόλης ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας και οι αντιδήμαρχοι Θωμάς Κοτρωνιάς, Σωκράτης Παπαβασιλείου, Γιάννης Παπαϊωαννίδης και Ντίνος Τσουκαλάς, καθώς και ο πρόεδρος της    Αιτωλικής Γιώργος Κοτρώνης.

Μετά την υποδοχή ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο δημάρχου και με την ολοκλήρωσή της έγιναν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Για συνεργασίες, με στόχο την  τουριστική εξωστρέφεια, με το υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έκανε λόγο ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας με τον Βασίλη Κικίλια να δηλώνει ότι η Ναύπακτος μπαίνει δυναμικά στο χάρτη της Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς  γίνονται σημαντικά πράγματα στην περιοχή, με το υπουργείο να συνδράμει με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο νέο ΕΣΠΑ και το θέμα της μαρίνας Ναυπάκτου, με θετικά στοιχεία το ενδιαφέρον για εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων πέραν του Ατλαντικού, όπως ανάφερε χαρακτηριστικά.

Στις δηλώσεις του ο βουλευτής Σπήλιος Λιβανός χαρακτήρισε την Ναύπακτο και την Ναυπακτία ως έναν παγκόσμιο προορισμό για τον εναλλακτικό τουρισμό.

Για μαγικό τόπο που έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ιστορία,  πολιτισμό θαλάσσιο μέτωπο ,όπως και  ορεινό όγκο που προσφέρει μοναδικές απολαύσεις. Είμαστε ένας άξιος προορισμός και ως Δυτική Ελλάδα και ως Ναύπακτος και είναι κάτι που θα συνεχίσει να επιτυγχάνεται μέσα από τις διαρκείς προσπάθειες, τόνισε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

Αναμνηστική πλακέτα της πόλης της Ναυπάκτου για τον εορτασμό των 450 ετών από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, προσέφερε ο Δήμος Ναυπακτίας μέσω του αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τουρισμού Ντίνου Τσουκαλά στο υπουργό Τουρισμού.

Ακολούθησε επίσκεψη του υπουργού στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας και Δωρίδας όπου τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος Θέμης Δαβανέλλος και εκπρόσωποι των επαγγελματιών.

Στην συνέχεια ο κ. Κικίλιας επισκέφτηκε την πρότυπη μονάδα συσκευασίας μελιού «Styliaras Honey» όπου και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της καθώς και την ζυθοποιία  Πλούμη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όχι στο αίτημα της αντιπολίτευσης για μετάθεση την Δευτέρα της συζήτησης για την Ανάπλαση

Published

on

By

Αύριο Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 στο Δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα της ανάπλασης. Για το λόγο οτι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αφορά το μέλλον της πόλης μας, τόσο η Ομοσπονδία -ΟΕΒΕΝ όσο και το σύνολο των συμβούλων της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΔΣ  Γ. Σιμάκη να μεταθέσει τη συνεδρίαση για την προσεχή Δευτέρα, αίτημα το οποίο δεν εισακούστηκε.

Ακολουθούν οι επιστολές των δημοτικών συμβούλων και η απάντηση Σιμάκη

“Αγαπητέ κ. πρόεδρε,

Μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και της επιτροπής που συγκροτήθηκε για το έργο της ανάπλασης μας στείλατε την Παρασκευή 24/6/22 πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 30/6/22.

Γνωρίζετε τη σοβαρότητα του θέματος και το ενδιαφέρον που έχουν οι συμπολίτες μας για το έργο της ανάπλασης που καθυστερεί ανεξήγητα μέχρι σήμερα και με ορατό τον κίνδυνο της μη ολοκλήρωσής του.

Με αυτό ως δεδομένο μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι επιλέξατε για την ειδική αυτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη το απόγευμα, ημέρα κατά την οποία τα καταστήματα είναι ανοιχτά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στους οποίους περιλαμβάνεστε και εσείς αδυνατούν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση. Για το θέμα αυτό έχετε λάβει την από 24/6/22 σχετική διαμαρτυρία από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ναυπακτίας.

Υπογραμμίζουμε ότι μέχρι σήμερα όλα τα Δημοτικά Συμβούλια τα συγκαλείτε Δευτέρα ή Τετάρτη απόγευμα. Ως εκ τούτου είναι προφανής η σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας σας να καλέσετε την ειδική αυτή συνεδρίαση για την Πέμπτη το απόγευμα με στόχο να δυσκολέψετε την παρουσία δημοτικών συμβούλων και να αποτρέψετε την παρουσία πολιτών που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο έργο.

Πέραν αυτών, γνωρίζετε κ πρόεδρε ότι για το θέμα αυτό είναι απαραίτητη η προετοιμασία των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης οι οποίοι καλούνται να τοποθετηθούν σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα στη διάθεση τους. Τα έγγραφα αυτά μπορούμε να τα ζητήσουμε σήμερα Δευτέρα 27/6/22 και είναι αμφίβολο αν θα μας δοθούν μέχρι τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μας δίνετε  καθόλου χρόνο να τα μελετήσουμε και πολύ περισσότερο να διερευνήσουμε σε βάθος όλες τις πτυχές του θέματος (νομικές, τεχνικές, οικονομικές κλπ)

Για να μελετήσουμε το θέμα και να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας ζητάμε να μεταθέσετε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το απόγευμα της Δευτέρας 4/7/22. Ουσιαστικά πρόκειται για μετάθεση της συζήτησης κατά μια εργάσιμη ημέρα χωρίς να  προκύπτει κάποιο πρόβλημα για το δήμο. Άλλωστε έχουν παρέλθει τρία χρόνια και το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για πρώτη φορά και μετά από συνεχείς πιέσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης.  Με τον τρόπο αυτό θα μας δώσετε ένα ελάχιστο χρονικό περιθώριο για να μελετήσουμε καλύτερα το φάκελο του έργου και να τοποθετηθούμε υπεύθυνα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θεωρούμε δεδομένη την πρόσκλησή σας προς το μελετητή ώστε να παραστεί στη συνεδρίαση του ΔΣ και να δώσει εξηγήσεις και διευκρινίσεις πάνω στη μελέτη που συνέταξε.

Ναύπακτος 27/6/2022

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Λουκόπουλος Παναγιώτης

Σιαμαντας Γεωργιος

Χρυσανθόπουλος Λάμπρος

Κονίδας Παναγιώτης

Δημητρόπουλος Νικόλαος

Σκαρλάτος

Μπουλές Ιωάννης

Κοτσανας Ανδρέας

Ασημακόπουλος Νικόλαος

Καλαβρουζιώτη Παναγιώτα

Γούλας Γεώργιος

Ασημακόπουλος Γεώργιος

 

Η απάντηση του προέδρου του ΔΣ Γ. Σιμάκη

“Σε απάντηση του ανωτέρου σχετικού, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι φροντίζουμε πάντοτε για τη διευκόλυνση του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Προς ενημέρωσή σας, τη συγκεκριμένη ημέρα που προτείνετε θα απουσιάζουν τουλάχιστον 2 μέλη του συμβουλίου.

Σας υπενθυμίζω ότι, κατά τη τελευταία συνεδρίαση ζητήσατε την όσο το δυνατόν πιο άμεση σύγκληση του σώματος, η οποία βάσει των διαδικασιών που απαιτούνται, είναι η Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, η οποία και τελικώς επελέγη.  Σημειώνω δε ότι, προφανώς και υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την προετοιμασία σας, δεδομένου ότι έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να δοθεί προτεραιότητα σε οποιοδήποτε έγγραφο ζητηθεί από μέρους σας. Άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα, είχατε τη δυνατότητα να προετοιμαστείτε κατάλληλα”.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Γεώργιος Σιμάκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ