Ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφέρθηκε στις παρενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό. Διευκρινίζει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και προχωράει σε μια προτροπή προς τους γιατρούς.
Αναφέρει:
«Περί παρενεργειών και απόφαση εμβολιασμού για τον SARS-COV2. Ακούω με προσοχή κάποιες απόψεις ότι δεν ξέρουμε αρκετά για το εμβόλιο για τον SARS-COV2 όσον αφορά τις παρενέργειες σε συγκεκριμένες μεγάλες η μικρές ομάδες του πληθυσμού η για σπάνιες παρενέργειες. Είναι μια αποδεκτή σκέψη την οποία πρέπει να συζητήσουμε.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Με όλους τους όρους και συνθήκες τα εμβόλια αυτά είναι και πολύ ασφαλή και πολύ αποτελεσματικά.
Η άποψη μου λοιπόν πολύ γενικά είναι η παρακάτω. Σε κανένα από τα φάρμακα και κυρίως τα εμβόλια δεν μπορούμε να ξέρουμε τις λεπτομέρειες και υποπεριπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν σπάνιες παρενέργειες μόνο από κλινικές μελέτες πριν την έγκριση.
Για μεγάλες και καλά ορισμένες ομάδες του πληθυσμού υπάρχει σχέδιο για επιπλέον κλινικές μελέτες όπως για παράδειγμα σε παιδιά η εγκύους και σε αυτή τη φάση προτείνεται η μη χορήγηση του εμβολίου σε αυτές τις ομάδες μέχρι το αποτέλεσμα των μελετών.
Η συντριπτική πλειοψηφία πιθανών πολύ σπάνιων παρενεργειών ταυτοποιούνται μόνο σε τεράστια δείγματα που μπορούν να προκύψουν μόνο μετά τη χορήγηση στον πληθυσμό, την παρακολούθηση και την ανάλυση.
Για τα περισσότερα φάρμακα η εμβόλια δεν είχαμε τέτοιες πληροφορίες πάρα μόνο όταν δόθηκαν σε μεγάλο αριθμό πολιτών. Για παράδειγμα εάν ύπαρχε πιθανότητα παρενέργειας 1/εκατομμύριο δεν είναι δυνατόν να κάνουμε κλινικές μελέτες σε πολλά εκατομμύρια εθελοντές πριν την έγκριση.
Τέλος, και το πιο σημαντικό για μένα, ποιες θα είναι οι συνέπειες στον κάθε οργανισμό αν κάποιος δεν κάνει το εμβόλιο αλλά αντίθετα μολυνθεί από τον ιό; Τα αρχικά στοιχεία μιλάνε για μακροχρόνιες συνέπειες ακόμα και σε αυτούς που επιβιώνουν, ακόμα και σε αυτούς που την περνάμε ασυμπτωματικά.
Στους γιατρούς λοιπόν, οι οποίοι έχουν και τον πρώτο λόγο να συμβουλέψουν τους ασθενείς τους, ας αναρωτηθούν αν έχουν τέτοια στοιχεία στα χέρια τους ώστε να πούνε σε κάποιον χωρίς δισταγμό «Ναι είναι πιο ασφαλές να μολυνθείς από τον ιό από το να κάνεις το εμβόλιο». Γιατί με τέτοια μεταδοτικότητα όλοι σχεδόν θα μολυνθούμε αργά η γρήγορα».
Σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Γούλας, μέλος της δημοτικής παράταξης “ΕΝΩΤΙΚΉ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑ” , αναφέρει :
“Προφανώς γίνεται προσπάθεια διαχείρισης των αντιδράσεων από τους πολίτες και τους φορείς μέσω τρίτων που πετάνε από μια ατάκα ότι περίπου δεν είναι βιώσιμη η ΔΕΥΑΝ.
Ας απαντήσουν όλοι αυτοί:
7 χρόνια Δημαρχίας Γκίζα άκουσαν ποτέ πριν το Συμβούλιο της Δευτέρας ότι η ΔΕΥΑΝ δεν είναι βιώσιμη από το στόμα του Δημάρχου ή κάποιου Προέδρου της ΔΕΥΑΝ;
7 χρόνια τώρα αυτοί που ξαφνικά λένε ότι η ΔΕΥΑΝ δεν είναι βιώσιμη γιατί δεν λέγανε τίποτα;
Πριν από 6 μήνες η ΔΕΥΑΝ και ο Δήμαρχος έφεραν μελέτη βιωσιμότητας (δηλαδή ότι με την εφαρμογή της μελέτης η ΔΕΥΑΝ είναι βιώσιμη) σύμφωνη με τις οδηγίες της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και την ψήφισαν. Λέγανε ψέματα;
Η μελέτη βιωσιμότητας περιλάμβανε αυξήσεις άνω του 30% στα τιμολόγια. Αποτέλεσμα ότι ενώ το 2025 τιμολογήθηκαν 2,55 εκατομμύρια το πρώτο μόνο εξάμηνο του 2026 έχουν τιμολογηθεί 1,66 εκατομμύρια. Δηλαδή με δεδομένο ότι τον Ιούλιο και Αύγουστο έχουμε μεγάλες καταναλώσεις στο σύνολο του 2026 θα τιμολογηθούν από 3,3 μέχρι 3,5 εκατομμύρια, δηλαδή μόνο το 2026 η ΔΕΥΑΝ θα τιμολογήσει από 800.000 μέχρι και 1 εκατομμύριο παραπάνω. Το αμφισβητούν;
Αν δεν έβγαινε ξαφνικά τώρα η δυνατότητα εθελούσιας συγχώνευσης με τη ΔΕΥΑΝ τι θα έκανε η Δημοτική Αρχή;;;;;;”
Μετά από μια εξαντλητική εξάωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας, όπου ολοκληρώθηκε στις μια το πρωί της Τρίτης 20ης Οκτωβρίου, με 14 ψήφους της πλειοψηφίας αποφασίστηκε η εκχώρηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης ΔΕΥΑ Ναυπακτίας στην ΕΥΔΑΠ.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της εισήγησης του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά της εκχώρησης.
Στην κατάμεστη από δημότες, που αντιδρούσαν στην εκχώρηση της ΔΕΥΑΝ, αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Ξενία, στις 19 Οκτωβρίου 2026, στην σημαντική αυτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δήμου Ναυπακτίας ξεκίνησε η εκχώρηση της ΔΕΥΑ Ναυπακτίας.
Στις τοποθετήσεις/ εισηγήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:
Β. Γκίζας: «Το σημερινό μοντέλο λειτουργίας των ΔΕΥΑ έχει αποτύχει»
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας πρότεινε την ένταξη της ΔΕΥΑΝ στην ΕΥΔΑΠ ως μοναδική αξιόπιστη λύση, τονίζοντας ταυτόχρονα πως το μέχρι σήμερα μοντέλο λειτουργίας των ΔΕΥΑΝ έχει αποτύχει.
Ταυτόχρονα άσκησε έντονη κριτική στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως οι προτάσεις της για νέο δανεισμό θα οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα για την ΔΕΥΑΝ, χωρίς να δίνουν λύση στα προβλήματα της επιχείρησης. Η δήθεν εναλλακτική εξυγίανσης που προτείνει η αντιπολίτευση, μπορεί να επιτευχθεί μόνο και μέσα από υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, υποστήριξε με έμφαση.
Γιώργος Σιαμαντάς: Μια υγιή ΔΕΥΑΝ σε επτά χρόνια την οδηγήσατε σε αυτή την κατάσταση.
Ο Γιώργος Σιαμαντάς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία» τόνισε πως είναι κατηγορηματικά αντίθετος στη μεταφορά της ΔΕΥΑΝ στην ΕΥΔΑΠ, με την τοποθέτησή να ασκεί έντονη κριτική δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα για τη διαχείριση της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΥΑΝ στην περίοδο της επταετούς θητείας του.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε παθογένειες της επιχείρησης, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες εσόδων, όπως αυτές από τις συνδέσεις στο δίκτυο αποχέτευσης που δεν έγιναν ποτέ, στις απευθείας αναθέσεις προμηθειών, στις απώλειες νερού από το δίκτυο, καθώς και σε αδικαιολόγητα αυξημένες δαπάνες που εμφανίζονται από την επιχείρηση.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε ένδικα μέσα, όπως έχουν κάνει άλλοι δήμοι.
Ανδρέας Κωνσταντόπουλος: «Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο εξυγίανσης»
Ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε Πλεύση» στην τοποθέτησή του παρουσίασε εναλλακτικό σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΥΑΝ, και σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε η δημοτική αρχή στις 14 Οκτωβρίου 2026.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τρία χρηματοδοτικά σενάρια, με αξιοποίηση κρατικής επιχορήγησης, νέο δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ρύθμιση των υπολοίπων οφειλών της ΔΕΥΑΝ. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην επέκταση των συνδέσεων αποχέτευσης, με στόχο 1.800 νέες συνδέσεις μέσα σε 18 μήνες, που θα φέρουν έσοδα στην ΔΕΥΑΝ, στον περιορισμό λειτουργικών δαπανών, έλεγχο συμβάσεων, μείωση απωλειών νερού, προώθηση ενεργειακών έργων και επίλυση της εκκρεμότητας σύνδεσης του φωτοβολταϊκού σταθμού στην Βομβοκού.
Τέλος, πρότεινε την παραίτηση του σημερινού Δ.Σ της ΔΕΥΑΝ και τον ορισμό νέας διοίκησης, όπου πρόεδρος θα είναι ο δήμαρχος Ναυπακτίας και μέλη εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων. Στόχος όπως τόνισε η κοινή ευθύνη και συνεργασία για την εφαρμογή σχεδίου εξυγίανσης, με ορίζοντα δύο ετών.
Μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο με θέμα την συγχώνευση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης ΔΕΥΑΝ με την ΕΥΔΑΠ, δημιουργήθηκε μια Συντονιστική Επιτροπή η οποία και προχώρησε στην έκδοση του πιο κάτω ψηφίσματος/ κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2026 ΩΡΑ 18:00, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο ΞΕΝΙΑ.
Αναφέρει το ψήφισμα:
« Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την αντίθεση της στον σχεδιασμό και στην προωθούμενη από την δημοτική αρχή Ναυπακτίας, συγχώνευση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης με την ΕΥΔΑΠ και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο έγγραφό της η δεύτερη.
Η διαχείριση του νερού αποτελεί θεμελιώδη αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δικαίωμα των πολιτών.
Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση μιας επιχείρησης που μπορεί να σταθεί στα πόδια της, αρκεί να υπάρξει σοβαρή πολιτική βούληση από την δημοτική αρχή και διεκδίκηση των εναλλακτικών προτάσεων.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα.
Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης των πηγών και των γεωτρήσεων της Ναυπακτίας.
Η εμπειρία της διαχείρισης από μεγάλες εταιρείες αποδεικνύει ότι η μετατροπή των ΔΕΥΑ σε παραρτήματα κεντρικών ομίλων, οδηγεί μαθηματικά σε κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Καταγγέλλουμε τη μεθόδευση της δημοτικής αρχής να λάβει αποφάσεις «στα τυφλά», με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και χωρίς να έχει παρουσιαστεί στους δημότες, στις παρατάξεις και στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, ένας πλήρης, καθαρός και ειλικρινής οικονομικός και διαχειριστικός απολογισμός και χωρίς να έχουν προηγηθεί Γενικές Συνελεύσεις των Κοινοτήτων και Δημόσια Διαβούλευση.
Το «κούρεμα» των χρεών, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την απεμπόληση της δημοτικής μας περιουσίας.
Δεν δεχόμαστε, η ΔΕΥΑΝ να αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα για την κακοδιαχείριση της επιχείρησης.
Για το λόγους αυτούς απαιτούμε:
Την άμεση καταψήφιση της πρότασης για συγχώνευση, απορρόφηση ή εκχώρηση της ΔΕΥΑΝ στην ΕΥΔΑΠ, από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Την κρατική χρηματοδότηση για την εξυγίανση, την κάλυψη του ενεργειακού κόστους και την ενίσχυση της δημοτικής επιχείρησης με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.
Δηλώνουμε έτοιμοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας για να προστατεύσουμε τον πλούτο της Ναυπακτίας. Το νερό ανήκει στα παιδιά μας και δεν παραχωρείται.