Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πολιτικές πυροπροστασίας ή επικοινωνίας;

Published

on

Οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα του δασικού αποθέματος της χώρας δεν λένε να σταματήσουν. Στα Βίλια συνεχίζει να καίγεται ένας από τους βασικούς πνεύμονες της Αττικής με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Ακόμα βρισκόμαστε στο μέσον του Αυγούστου και δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες μέρες με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν για την εποχή.

Ο δήμος Ναυπακτίας με δελτία τύπου μας γνωστοποίησε  ότι είναι σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στα όριά του. Με αφορμή αυτές τις ανακοινώσεις και με σχετική γνώση των ιδιαιτεροτήτων του δήμου μας, (ανάγλυφο εδάφους, χαρακτηριστικά της χλωρίδας και της πληθυσμιακής σύνθεσης των ορεινών κοινοτήτων) θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τις ανάγκες για να δούμε κατά πόσο έχουν βάση οι ανακοινώσεις για ετοιμότητα.   Με βάση τη χλωρίδα που υπάρχει σε διάφορα σημεία του δήμου μας και την εμπειρία από πυρκαγιές του παρελθόντος τα σημεία του δήμου μας με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς τα διακρίνουμε σε δύο κατηγορίες.

Α. Περιοχή Χάλκειας – Αντιρρίου και Ναυπάκτου.

Τα σημεία της περιοχής αυτής, ιδιαίτερα τα πευκόφυτα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και σχεδόν κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε φωτιές είτε από αμέλεια είτε από σκοπιμότητα, κυρίως στην Χάλκεια.

Β. Περιοχή Πυλλήνης Πλατάνου και Αποδοτίας ( το τμήμα που δεν καλύπτεται από έλατα).

Μεγάλο τμήμα της περιοχής αυτής καλύπτεται από χαμηλή βλάστηση και χορτολιβαδικά φυτά ιδιαίτερα εύφλεκτα σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες.

Είναι γνωστό ότι μια πυρκαγιά μπορεί να περιορισθεί όταν εντοπισθεί έγκαιρα και αντιμετωπισθεί άμεσα. Έγκαιρος εντοπισμός ιδιαίτερα στο ορεινό ανάγλυφο μπορεί να γίνει από συγκεκριμένα σημεία όπου θα υπάρχει παρατηρητήριο και 24ωρη παρακολούθηση ώστε σε περίπτωση φωτιάς να ενημερωθούν αμέσως οι αρμόδιοι. Τέτοια παρατηρητήρια έχουν κατασκευασθεί από το δασαρχείο αλλά τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργούν. Άρα στο θέμα του έγκαιρου εντοπισμού της φωτιάς υπάρχει κενό που πρέπει να       καλυφθεί.   Άμεση αντιμετώπιση της φωτιάς σημαίνει επέμβαση με εναέρια ή επίγεια μέσα πυρόσβεσης, ανάλογα με το ανάγλυφο του εδάφους. Στην περίπτωση των επίγειων μέσων η άμεση παρέμβαση της ΠΥ είναι ανέφικτη λόγων των αποστάσεων ακόμα και αν υπάρξει άμεση ενημέρωση.  Για παράδειγμα τα πυροσβεστικά οχήματα χρειάζονται πάνω από μία ώρα για να φτάσουν στην Πυλλήνη, στον Πλάτανο ή στην Άνω χώρα. Στο διάστημα αυτό η φωτιά θα είναι ανεξέλεγκτη.

Είναι προφανές ότι ο δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία πρέπει να εξετάσει λεπτομερώς ένα σύστημα οργάνωσης της πολιτικής προστασίας ώστε να συνδράμει ουσιαστικά στο θέμα της πυρόσβεσης όταν και όπου χρειασθεί. Αυτό σημάνει ότι στην έδρα κάθε δημοτικής ενότητας πρέπει να υπάρχει ένα μικρό όχημα (4Χ4) κατάλληλα εξοπλισμένο με πυροσβεστικό μηχανισμό και νερό ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά με την εμφάνιση φωτιάς. Το όχημα αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ομάδα πολιτικής προστασίας και τους εθελοντές που προσφέρονται και πρέπει να αξιοποιηθούν. Το όχημα αυτό θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα  επί 24ώρου βάσεως κατά την αντιπυρική περίοδο.

Ο δήμος  με το προσωπικό που προσλαμβάνει για πυροπροστασία πρέπει να εξασφαλίσει τον καθαρισμό των περιαστικών δασών ώστε να αφαιρέσει καύσιμη ύλη και να περιορίσει την πιθανότητα φωτιάς. Πρέπει επίσης σε συνεργασία με την ΠΥ να εξασφαλίσει κρουνούς για παροχή νερού σε κάθε οικισμό. Ιδιαίτερα στον ορεινό όγκο πρέπει να εξασφαλισθεί η παροχή νερού στην ΠΥ από υφιστάμενες ανενεργές υδροδεξαμενές ή νέες που θα τοποθετηθούν σε κρίσιμα σημεία, ώστε να υπάρχει νερό ανεφοδιασμού ανεξάρτητα από την παροχή ρεύματος που σε περιπτώσεις πυρκαγιάς είναι πολύ πιθανόν να έχει διακοπεί.

Ο δήμος έχει κάθε λόγο να συνεργάζεται ουσιαστικά με το δασαρχείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να αποφύγουμε τις οδυνηρές συνέπειες από μια πυρκαγιά. Η ανάπτυξη της Ναυπακτίας στηρίζεται στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον με το οποίο μας προίκισε η φύση. Πέρα από ανακοινώσεις ετοιμότητας ας κάνουμε αυτά που είναι εύκολα τώρα για να μη θρηνήσουμε αργότερα.

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κλειστές έως 1η Οκτωβρίου οι Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος λόγω μεταστέγασης

Published

on

By

Τεχνική-υπηρεσία-δημος-Ναυπακτίας
Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την αριθ. 548/24-9-2021 απόφαση οι υπηρεσίες των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος  (στην Παλαιοπαναγιά) δεν θα λειτουργήσουν από την Δευτέρα 27.9.2021 έως και την Παρασκευή 1.10.2021, λόγω μεταστέγασής τους στο κτίριο του παλαιού Δημαρχείου Αντιρρίου, όπου από την Δευτέρα 4.10.2021 θα λειτουργούν κανονικά.

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 189 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 189ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#   Οριστικό το ρήγμα -Παίρνει φωτιά το πολιτικό σκηνικό, έπονται εξελίξεις :

Φωτιά πήρε το πολιτικό σκηνικό στον Δήμο Ναυπακτίας, με τη σπίθα  εδώ και καιρό να   σιγοκαίει. Πλέον η δημοτική παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας — ΑΔΚΝ», με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουλέ αποχώρησε  από την συνδιοίκηση αποσύροντας την στήριξή της στην δημοτική παράταξη «Συνεργασία πολιτών» του Δημάρχου Βασίλη Γκίζα…

#  Η πρόεδρος της Δημοκρατίας  εγκαινίασε την Έκθεση Ναύπακτος 1571 – 450 Χρόνια :

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινίασε  την έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571 – 450 Χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της.

Κατά τον χαιρετισμό της, υπογράμμισε ότι η έκθεση αυτή…

#   ΚΔΑΠ:  Πράσινο φως για πρόσθετη χρηματοδότηση:

Συνάντηση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ   του Δήμου Ναυπακτίας μετά από αίτημά τους. Συγκεκριμένα,  η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΚΝΔ…

#   450η Επέτειος της «Ναυμαχίας της Ναυπάκτου» – Πρόγραμμα των εκδηλώσεων:       

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 450η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, το ιστορικό γεγονός που σφράγισε την ιστορία της Ευρώπης, με ξεχωριστές εκδηλώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, απόλυτα προσαρμοσμένες στους υγειονομικούς κανόνες…

#   Η πολιτική στο προσκήνιο του δήμου Ναυπακτίας   (ΚΥΡΙΟ ΆΡΘΡΟ) :   

Χρειάστηκε να φτάσουμε στη μέση της δημοτικής περιόδου, για να αρχίσουν να ζεσταίνονται οι μηχανές που παράγουν πολιτική στο δήμο Ναυπακτίας. Τα δύο πρώτα χρόνια πέρασαν πολιτικά άοσμα και άχρωμα…

#   Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:  Πρωτοβουλίες για την προστασία και διαφύλαξη των προστατευόμενων περιοχών:

Στην ημερίδα για το έργο «Φύλακες της Φύσης, Ενεργοί Πολίτες για την Αειφόρο Διαχείριση και Διαφύλαξη Προστατευόμενων Περιοχών», συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας…

 #   Ναύπακτος:  Πανελλήνιοι αγώνες τοξοβολίας –  Πέτυχαν τον στόχο τους:

Πετυχαίνοντας το στόχο τους, για την προβολή της πόλης της Ναυπάκτου και εφαρμόζοντας το προβλεπόμενο υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω πανδημίας,          υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου οι Πανελλήνιοι Αγώνες Τοξοβολίας, όλων των κατηγοριών τόξων και όλων των ηλικιών…

 #   Οδηγίες Κ.ΟΜ.Υ προς μαθητές  :

Με τα κρούσματα στην σχολική κοινότητα να έχουν  αυξητική τάση, οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ)      Μεσολογγίου – Ναυπακτίας σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ και σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου για την λειτουργία των σχολικών μονάδων 2021-2022, ενημερώνουν ότι…

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνεχίζονται τα Rapid test στη Ναύπακτο

Published

on

By

Οι Κινητές Μονάδες Υγείας Μεσολογγίου – Ναυπακτίας, υπό την εποπτεία της Τ.ΟΜ.Υ. Μεσολογγίου, θα διενεργήσουν τυχαίο έλεγχο με δοκιμασία ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Οι Κινητές Μονάδες Υγείας θα βρίσκονται στη Ναύπακτο στο ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΩΝΗ  (ΨΑΝΗ) την επερχόμενη εβδομάδα:

  • Δευτέρα 27/09 εως Παρασκευή 1/10

και ώρες 09:00 – 14:00.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου και οι απαραίτητες οδηγίες θα δίνονται μέσα σε 15 λεπτά.  Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εμφανίσει συμπτώματα επικοινωνεί άμεσα με τον θεράποντα ιατρό του.

…………………………………………………

Στο πλαίσιο της επιβεβαίωσης των self tests που πραγματοποιούνται κατ’ οίκον, αλλά και για το συνεχή έλεγχο της διασποράς της Covid-19 στο ευρύ κοινό, οι Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στο Κτήριο Τσώνη (Παραλία Ψανής) την Κυριακή 03/10, τις ώρες 10:00 – 13:00.

Εκτάκτως αυτή την Κυριακή 26/09/2021 δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη δειγματοληψία

…………………………………………………..

For the citizens from foreign countries who wish to take the Covid-19 rapid or PCR tests if needed, they can adress to the following places:

Monday to Friday : 09:00 – 14:00 at Tsoni Building (Psani Beach)

Τ.ΟΜ.Υ. Μεσολογγίου

Κ.ΟΜ.Υ Μεσολογγίου – Ναυπακτίας

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ