Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολυτεχνείο 1973 – 2018: Διαχρονικός αγώνας για ισότητα, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη

Published

on

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου, αναφέρει  σε ανακοίνωσή του:

«Έκλεισαν φέτος 45 χρόνια από το Πολυτεχνείο το 1973. Κάθε χρόνο η 17 η του Νοέμβρη μας θυμίζει ότι τα κεκτημένα μίας κοινωνίας δεν είναι αυτονόητα ούτε αιώνια.  Η 17η του Νοέμβρη μας αφυπνίζει και μας εμπνέει σε νέους αγώνες για τις αυτονόητες αξίες μιας κοινωνίας: Ισότητα, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη.

Το ΕΚΝΔ τιμά τους  ήρωες του Πολυτεχνείου, οι οποίοι μπροστά στο δίλημμα υποταγή ή ελευθερία επέλεξαν ξεκάθαρα με τον λόγο και τις πράξεις τους την ελευθερία.

Οι εργαζόμενοι σήμερα βάλλονται από ένα καλά συντονισμένο μέτωπο αντεργατικών πολιτικών και μάχονται για πλήρη και σταθερή εργασία, κοινωνικό κράτος, ανθρώπινες συνθήκες εργασίες και προοπτική για συντάξεις που θα διασφαλίζουν αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής.»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινωνικό Μέρισμα – κριτήρια – δικαιούχοι

Published

on

By

Κοινωνικό-μέρισμα-δικαιούχοι

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους για το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα ποσά που θα διανεμηθούν στους δικαιούχους πριν από τα Χριστούγεννα θα είναι «μετρητά και στο χέρι»: Μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και οικογένειες με ΑΜΕΑ είναι οι κατηγορίες των δικαιούχων.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός 700 ευρώ ανά νοικοκυριό δικαιούνται 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη. Σύνολο 175 εκατ. ευρώ.

 Δικαιούχοι

Οικογένειες με 4 παιδιά και άνω με φορολογητέα εισόδημα έως 20.000 – ωφελούμενοι 19.140

Οικογένειες με τουλάχιστον ένα γονέα μακροχρόνια άνεργο – εισόδημα 15.000 – ωφελούμενοι 16.778

Οικογένειες με δύο γονείς βραχυχρόνια άνεργους, ένα παιδί και 15.00 ευρώ – ωφελούμενοι 40.927

Οικογένειες με ΑΜΕΑ – ωφελούμενοι 25.632

Επιπλέον κριτήρια είναι ένας από τους δύο γονείς να διαμένει στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία. Και οι δύο γονείς φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος. Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως το μέρισμα θα δοθεί φέτος χωρίς αιτήσεις.

Ο εντοπισμός των δικαιούχων θα γίνει μέσω taxisnet με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πριν τις γιορτές ξεκινά η Ανάπλαση

Published

on

By

Ανάπλαση-ιστορικού-κέντρου-Ναυπάκτου

Συνάντηση με στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών της πόλης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της Ομοσπονδίας στη Ναύπακτο. Την συνάντηση  η προκάλεσε η Ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών ώστε να υπάρξει ενημέρωση από επίσημα χείλη για το έργο της Ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου που ξεκινά το επόμενο διάστημα.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Ζαχαρίας Χοχτούλας, διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας Γιώργος Κέστος,  ο αντιδήμαρχος Ντίνος Τσουκαλάς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Νταουσάνης  και Γιώργος Γούλας.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας πέραν του προέδρου της Θέμη Δαβανέλλου και του Γραμματέα Βασίλη Μπακατσιά παρόντες ήταν πρόεδροι και μέλη των σωματείων της Ομοσπονδίας. Το παρών έδωσαν και μέλη των συλλόγων Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών και εκπρόσωποι του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την αρχική τοποθέτηση από την πλευρά του δημάρχου Ναυπακτίας, όπου τονίστηκε ότι σίγουρα ένα έργο ανάπλασης τέτοιου μεγέθους δεν είναι δυνατόν να μην φέρει αναστάτωση στην πόλη. Τόνισε πως οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και της τεχνικής υπηρεσίας είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση.  Σημείωσε πως αν δεν υπήρχε από την προηγούμενη δημοτική αρχή προγραμματισμένο το έργο, ο ίδιος θα δρομολογούσε ένα έργο ανάπλασης.  Χαρακτήρισε το έργο ως αναγκαίο για την πόλη αν και εξέφρασε κάποιες ενστάσεις σχετικά με τις  αποσπασματικές αναπλάσεις στην πόλη, αλλά και το ότι στο έργο δεν έχει προβλεφθεί η αποκατάσταση του μνημείου του λιμανιού με τις σπηλαιώσεις. Σημείωσε πως θα οχλήσει την Αρχαιολογία ώστε να προχωρήσει στις μελέτες για το μνημείο και την ανάγκη  για να μην βρίσκεται στο μέλλον σε κίνδυνο, με ότι αυτό συνεπάγεται με την εκσκαφή και πάλι τμήματος της ανάπλασης στο χώρο του λιμανιού.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Ζαχαρίας Χοχτούλας ενημέρωσε ότι έχει γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου, με το ένα εργοτάξιο του έργου να βρίσκεται σε χώρο που παραχωρήθηκε από την Αρχαιολογία, απέναντι από την Αστυνομία και ένα δεύτερο στο χώρο πίσω από το 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο. Ανέφερε πως οι εργασίες για την ανάπλαση του ιστορικού τμήματος της Ναυπάκτου θα ξεκινήσουν άμεσα και προ των Χριστουγέννων, από την οδό Μπότσαρη στο ύψος της οικίας Νόβα, με κατεύθυνση προς το Λιμάνι. Για τον λόγο αυτό θα κλείσει η οδός Μπότσαρη και θα γίνει αμφίδρομη η οδός Τζαβέλλα μέχρι την Κεντρική πλατεία Φαρμάκη, ενώ θα τοποθετηθούν και οι απαραίτητοι φωτεινοί σηματοδότες.

Στο τεχνικό κομμάτι, ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας Γιώργος Κεστος σημείωσε ότι:  Επί της οδού Μπότσαρη δεν θα γίνουν πάρα πολλές παρεμβάσεις καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για δίκτυο αποχέτευσης ή για υπογειοποίησεις, απλά θα αλλάξει ο ασφαλτοτάπητας με κυβόλιθους όπως  προβλέπονται από τη μελέτη. Τόνισε πως το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης δύο χρόνια, με  την ελπίδα να είναι μικρότερος, όμως όλα θα εξαρτηθούν από τις πιθανότητες να βρεθούν και αρχαία στις εκσκαφές με εμπλοκή της Αρχαιολογίας, με όλα αυτά να  επιφέρουν κάποια καθυστέρηση.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek

Ανάπλαση-ιστορικού-κέντρου-Ναυπάκτου Ανάπλαση-ιστορικού-κέντρου-Ναυπάκτου

Ανάπλαση-ιστορικού-κέντρου-Ναυπάκτου

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεσηκώνεται η Ναυπακτία για τις ανεμογεννήτριες στη Βαράσοβα

Published

on

By

ανεμογεννήτριες-ορος-Βαράσοβα-Γαλατάς-ναυπακτία

Ανάστατες είναι οι τοπικές κοινωνίες στον Δήμο Ναυπακτίας μετά την ανακοίνωση της αδειοδότησης και εγκατάστασης 10 νέων αιολικών μονάδων στις περιοχές Πλατάνου και Αποδοτίας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, έγινε γνωστό ότι υπάρχει αίτημα για αδειοδότηση και  κατασκευή Αιολικού Πάρκου στην κορυφογραμμή του όρους Βαράσοβα της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας του Δήμου Ναυπακτίας.

Το πάρκο θα περιλαμβάνει εννέα ανεμογεννήτριες, ύψους περίπου 150 μέτρων, αλλά και 47 ανεμογεννήτριες ύψους 160 μέτρων, που θα τοποθετηθούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρυονερίου και εκβολών Εύηνου ποταμού.

Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε στην ετήσια συνέλευση της Τοπικής Κοινότητας Γαλατά, όπου και έγινε ενημέρωση βάσει των «στοιχείων» που μέχρι σήμερα είναι γνωστά και είναι τα παραπάνω που περιγράψαμε.

 

Ομόφωνα κατά των ανεμογεννητριών

Μετά από συζήτηση, με  παρόντες τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, τους αντιδημάρχους  Ντίνο Τσουκαλά και Σπύρο Τραχύλη, τον επικεφαλής της ΑΔΚΝ, τ. Δήμαρχο Ναυπακτίας Γιάννη Μπουλέ, τον πρόεδρο της Τ.Κ Γαλατά Λευτέρη Μπαλωμένο, τα μέλη του συμβουλίου της Τ.Κ και πολλών κατοίκων της περιοχής, ομόφωνα αποφασίστηκε  να προχωρήσουν στις  κάτωθι ενέργειες:

Σύσταση Επιτροπής όπου και θα κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες και συναντήσεις, καταδεικνύοντας με κάθε τρόπο και μέσο την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή. Έκδοση Ψηφίσματος κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Βαράσοβα.

Ως επόμενα βήματα ορίστηκαν η ενημέρωση του Δημοτικού συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας και η ομόφωνη απόφαση απόρριψης του σχεδιασμού για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Βαράσοβα.

Ταυτόχρονα θα γίνουν συναντήσεις με τους βουλευτές του νομού Αιτωλ/νιας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν θέση στο ζήτημα.

 

“Natura” και ιστορικής σημασίας η περιοχή

Να σημειωθεί πως η περιοχή που υπάρχει αίτημα αδειοδότησης για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου είναι χαρακτηρισμένη προστατευόμενη περιοχή “Natura”, έχει ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας μονές για τον λόγο αυτό και αποκαλείται “Άγιο Όρος της Αιτωλίας”. Ταυτόχρονα διαθέτει Πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αναρριχητικό πεδίο, το οποίο μάλιστα πρόσφατα εντάχθηκε στο πρόγραμμα LEADER με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και του νομού Αιτωλ/νιας.

Στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ναυπακτία έχουν γεμίσει τα βουνά με φτερωτές από ανεμογεννήτριες, που για να φτάσουν μέχρι εκεί πάνω οι κατασκευάστριες εταιρείες βίασαν αποδεδειγμένα το περιβάλλον.

Κάθε άλλο παρά «φιλικές προς το περιβάλλον» μπορούν να χαρακτηριστούν οι παρεμβάσεις που ήταν απαραίτητες για την κατασκευή τους, αλλοιώνοντας ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον με άγνωστες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Βάζει δε υπό σοβαρή αμφισβήτηση το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια διαφημίζεται ως «σωτήρια» για το περιβάλλον. Μάλιστα, δεν υπάρχει σχεδιασμός και νομοθεσία που να ορίζει την επαναφορά στην αρχική τους κατάσταση των περιοχών εγκατάστασης, μετά το πέρας του χρόνου ζωής του κάθε  αιολικού σταθμού. Πρόσφατα είναι τα τραγικά αποτελέσματα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην Μακύνεια, με συνέπεια να πνιγεί κυριολεκτικά η περιοχή Ρίζας, Μακύνειας και Αντιρρίου, αφού σε δυνατή βροχή όλα τα υλικά εκσκαφής από τις εργασίες γέμισαν χείμαρρους και φρεάτια.

 

Υπό εξέταση το αίτημα για την Βαράσοβα

Σε ρεπορτάζ του Nafsweek αναζητήσαμε στοιχεία για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Βαράσοβα, τόσο στην κορυφογραμμή του βουνού όσο και εντός της θάλασσας στο Κρυονέρι. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά της ΡΑΕ ισχύουν τα παρακάτω:

Υπάρχει πράγματι αίτημα εταιρείας για αδειοδότηση αιολικού πάρκου στην Βαράσοβα, που είναι στο στάδιο της εξέτασης ακόμα από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), όπως φαίνεται και στο υπόμνημα και το χάρτη που δημοσιεύουμε.

Σύμφωνα με το υπόμνημα οι κόκκινες περιοχές έχουν απορριφθεί από την ΡΑΕ, ενώ οι κίτρινες περιοχές είναι υπό εξέταση και χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε.

ανεμογεννήτριες-ορος-Βαράσοβα-Γαλατάς-ναυπακτία

Ταυτόχρονα παραθέτουμε  και τον πίνακα από την ΡΑΕ που καταγράφει ανά Δημοτική Ενότητα τα επιτρεπόμενα ποσοστά κάλυψης σε ανεμογεννήτριες.

ανεμογεννήτριες-ορος-Βαράσοβα-Γαλατάς-ναυπακτία

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ