Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πονοκέφαλος η κατάρτιση των ψηφοδελτίων

Published

on

Όσοι έχουν εμπλακεί στη διαδικασία της εξεύρεσης υποψηφίων και εν συνεχεία της κατάρτισης ψηφοδελτίων έχουν πολλά να διηγηθούν και όλοι αναγνωρίζουν και προσυπογράφουν ότι η διαδικασία προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο και μοιάζει με Γολγοθά.

Ποιες είναι οι κυριότερες δυσκολίες;

Αναμφίβολα η γενικότερη απαξίωση της πολιτικής και η απογοήτευση των πολιτών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για κάποιον να ασχοληθεί τόσο ενεργά με την πολιτική, να εκτεθεί δημόσια και να ταυτιστεί με ένα κόμμα ή μια παράταξη.         Δεν είναι εύκολο για κάποιον υποψήφιο να πείσει τον ψηφοφόρο να τον ψηφίσει.

Δύσκολα ο υποψήφιος μπορεί να αντικρούσει και να ξεπεράσει τη διάχυτη  στην κοινωνία αντίληψη « όλοι μια από τα ίδια είστε». Και είναι βέβαιο ότι κανείς δεν θέλει να μπει σε ένα ψηφοδέλτιο και να «πατώσει» σε ψήφους.

Βλέπετε παίζει ρόλο και η κοινωνική «καζούρα».

Στη συνέχεια η δυσκολία μεγαλώνει σε μικρές κοινωνίες λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων. Ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία δύσκολα θα βρεθεί επαγγελματίας να εκτεθεί και να μπει υποψήφιος σε δημοτική παράταξη ακόμα και σε κόμμα. Η πίτα είναι μικρή στις    μικρές κοινωνίες και δεν διακινδυνεύει κάποιος να «στιγματιστεί» και να χάσει πελάτες ή να μπει σε “blacklist” σε περίπτωση που χάσει η παράταξη του.

Επόμενο μεγάλο εμπόδιο, η ποσόστωση 60-40%.

Κι ας υποθέσουμε ότι άνδρες βρίσκονται, τι γίνεται όμως με τις γυναίκες υποψήφιες; Μεγάλος μπελάς και πονοκέφαλος. Πώς και γιατί να πειστεί μια γυναίκα να μπει υποψήφια, αφού γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν έχει πιθανότητες να ψηφιστεί. Κι αυτό φαίνεται από τη σύσταση των δημοτικών συμβουλίων. Ας μην πάμε μακριά, ας δούμε το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο μία εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο σύνολο των 27 συμβούλων κι αυτή έχει σχεδόν ένα χρόνο να εμφανιστεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Αντίστοιχη περίπτωση οι γυναίκες πρόεδροι μετρημένες στα δάκτυλα ίσως και του ενός χεριού στο δήμο Ναυπακτίας. Ανάλογα ο νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει να δει      βουλευτίνα κάμποσα χρόνια.

Ένα ακόμα εμπόδιο ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων που απαιτούνται από το νόμο για την κατάρτιση ψηφοδελτίου. Και πείτε ότι οι υποψήφιοι για το κεντρικό συμβούλιο      βρίσκονται. Τι κάνει ο κάθε συνδυασμός στις υπόλοιπες πολλές κοινότητες, στις περισσότερες εκ των οποίων είναι λιγοστοί οι μόνιμοι κάτοικοι και αυτοί μεγάλης ηλικίας;     Στο κεντρικό ψηφοδέλτιο βέβαια η κατάσταση ζορίζει με τις μονοεδρικές έδρες που πηγαίνουν στον εκλεγμένο  δήμαρχο.

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τις μεγάλες κοινότητες που επίσης ο πρόεδρος βγαίνει από την παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου.  Εκεί ο υποψήφιος πρέπει να «ποντάρει» και να «παίξει».

Για το τέλος αφήσαμε το «βέτο» που συχνά μπαίνει.   «Αν έρθει ως υποψήφιος αυτός, θα φύγω εγώ». Γνωστή ατάκα. Πολλές οι κόκκινες γραμμές που μπαίνουν, πολλές φορές όχι μόνο ιδεολογικού περιεχομένου αλλά και ψηφοθηρικού υπολογισμού. «Αν έρθει αυτός, δεν έχω πιθανότητες να βγω εγώ, άρα δεν χωράμε και οι δυό»

Στο δήμο μας βέβαια για την τρέχουσα προεκλογική περίοδο μπαίνει ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο. Ποιο είναι αυτό; Οι περισσότερες θέσεις είναι πιασμένες από τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους για τις δύο τουλάχιστον δημοτικές παρατάξεις Γκίζα – Λουκόπουλου. Δύσκολα  χάνουν οι υφιστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι που τυχαίνει να είναι και χρόνια παίκτες.

Η κοινωνία μπορεί να μην ξέρει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος, ήδη όμως γνωρίζει ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι με βεβαιότητα εκλεγμένοι.

Κι έτσι όλη αυτή την προεκλογική περίοδο οι επικεφαλής και τα επιτελεία των παρατάξεων καταστρώνουν σχέδια, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου κι αγώνα μεγάλων υποσχέσεων  με πολλά ταξίματα και οι εν δυνάμει υποψήφιοι    πίνουν πολλούς καφέδες και δέχονται πολλά τηλέφωνα και κάποιοι με το δίκιο τους φουσκώνουν σαν παγώνια.

Δεν είναι λίγο να νιώθεις περιζήτητος και «στην ποδιά σου να σφάζονται» υποψήφιοι δήμαρχοι!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έπεσε η αυλαία στο «ΟΙΚΟθέατρο»  με τα ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι παραστάσεις στο «ΟΙΚΟθέατρο», μια πολυβραβευμένη δράση που για δωδέκατη χρονιά υλοποιεί  η περιβαλλοντική οργάνωση  «Πράσινο+Μπλέ», σε συνδιοργάνωση με τον  Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι δράσεις – θεατρικές παραστάσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, ολοκληρώθηκαν με την παράσταση των παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης – ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας.

Στην κατάμεστη Παπαχαραλάμπειο αίθουσα τα παιδιά παρουσίασαν την παράσταση      «Ο Δρακοπόταμος» από το παραμύθι της  Βάσως Μιχαηλάκη – Αρφαρά.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας και οι αντιδήμαρχοι Σωκράτης Παπαβασιλείου και Χαράλαμπος Καραδήμας.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης της Ναυπάκτου σε θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος, διατροφής, διαφορετικότητας κ.α,  υλοποιούνται σειρά θεατρικών παραστάσεων, από μαθητές.

Σκοπός είναι η εμπλοκή και ενημέρωση των μικρών μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων σε μια εκπαιδευτική και βιωματική δράση με θέμα την Οικολογία και το Περιβάλλον, μέσα από το θέατρο.

Με την βοήθεια των θεατρολόγων, εκπαιδευτικοί και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, μετατρέπουν οικολογικά παραμύθια και όχι μόνο, σε θεατρικές παραστάσεις, τις οποίες και παρουσιάζουν  στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων, με   είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Μια δράση στην οποία όλα αυτά τα χρόνια, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 2.000 μαθητές, έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 20.000 θεατές και έχει βραβευτεί από διοργανώσεις όπως: *TEDx Athens, *Eco City Awards, *Best City Awards, *Event Awards κ.α.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“ΟΙΚΟθέτρο” : Κυριακή 19/3 πέφτει η αυλαία με το ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Ολοκληρώνονται οι παραστάσεις στο “ΟΙΚΟθέατρο” με την παράσταση που θα παρουσιάσει το ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας  την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 18:00 στην Παπαχαραλάμπεο αίθουσα εκδηλώσεων.

Οι μικροί μαθητές θα παρουσιάσουν τον “Δρακοπόταμο” της Βάσως Μιχαηλάκη – Αρφαρά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 260 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 260ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

# Βαρύς ο φόρος αίματος – Σύσκεψη στην Ομοσπονδία για την επικινδυνότητα των δρόμων :

Η Ναύπακτος δυστυχώς, συγκαταλέγονται στις περιοχές όπου το τελευταίο, μάλιστα, χρονικό διάστημα, καταγράφεται μεγάλος αριθμός τροχαίων, με τα όποια κάθε φορά αποτελέσματα. Η Αιτία; …

#   Ξεκίνησαν τα έργα στο λιμάνι :

Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν συνολικά τρεις φάσεις και θα πραγματοποιούνται τμηματικά, για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση του έργου και τη μικρότερη δυνατή όχληση των καταστημάτων…

#   Παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου την Τρίτη 21/3:

Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ  θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου). Μετά την ολοκλήρωση…

#    Άρχισε το έργο για πίστα ΒΜΧ στο αλσύλλιο :

Το έργο αφορά  πίστα επαγγελματικών προδιαγραφών στην οποία κάλλιστα θα μπορούν διοργανωθούν ακόμη και ευρωπαϊκά event. Η χωροθέτηση του έργου…

#   Μελέτες και ανθρώπινο δυναμικό…          ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :                              Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι υπηρεσίες υπογράφουν μελέτες που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να ελέγξουν όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν έχουν την κατάρτιση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις…

#   Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου – Τί προβλέπει:

Αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες προβλέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Ναυπακτίας, που διέπεται από δικαιώματα και υποχρεώσεις τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των δημοτών…

#   «L’Étape Greece by Tour de France»  για πρώτη φορά στην Ελλάδα :

Την 1η Απριλίου 2023 για πρώτη φορά, ο θρύλος του «Tour de France», (γύρος της Γαλλίας) του κορυφαίου ποδηλατικού αγώνα του κόσμου, συναντά τον ελληνικό μύθο στα μαγευτικά τοπία της Δυτικής Ελλάδας…

#   Πλήγωσε η κακοκαιρία!  :

Αρκετές ζημιές προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στη Ναύπακτο καθώς οι δυνατοί άνεμοι έσπασαν δένδρα, με πιο σημαντική τη ζημιά που έγινε…

#   Οι καλλιεργητές της πεδιάδας του Μόρνου προσφεύγουν για αποζημιώσεις  

Δεδομένου ότι η τελευταία φορά που οι αγρότες αποζημιώθηκαν για ηρτημένη εσοδεία ήταν το έτος 2010, χωρίς μέχρι σήμερα το έργο του αναδασμού του Μόρνου να έχει καταστεί λειτουργικό…

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ