Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πονοκέφαλος η κατάρτιση των ψηφοδελτίων

Published

on

Όσοι έχουν εμπλακεί στη διαδικασία της εξεύρεσης υποψηφίων και εν συνεχεία της κατάρτισης ψηφοδελτίων έχουν πολλά να διηγηθούν και όλοι αναγνωρίζουν και προσυπογράφουν ότι η διαδικασία προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο και μοιάζει με Γολγοθά.

Ποιες είναι οι κυριότερες δυσκολίες;

Αναμφίβολα η γενικότερη απαξίωση της πολιτικής και η απογοήτευση των πολιτών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για κάποιον να ασχοληθεί τόσο ενεργά με την πολιτική, να εκτεθεί δημόσια και να ταυτιστεί με ένα κόμμα ή μια παράταξη.         Δεν είναι εύκολο για κάποιον υποψήφιο να πείσει τον ψηφοφόρο να τον ψηφίσει.

Δύσκολα ο υποψήφιος μπορεί να αντικρούσει και να ξεπεράσει τη διάχυτη  στην κοινωνία αντίληψη « όλοι μια από τα ίδια είστε». Και είναι βέβαιο ότι κανείς δεν θέλει να μπει σε ένα ψηφοδέλτιο και να «πατώσει» σε ψήφους.

Βλέπετε παίζει ρόλο και η κοινωνική «καζούρα».

Στη συνέχεια η δυσκολία μεγαλώνει σε μικρές κοινωνίες λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων. Ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία δύσκολα θα βρεθεί επαγγελματίας να εκτεθεί και να μπει υποψήφιος σε δημοτική παράταξη ακόμα και σε κόμμα. Η πίτα είναι μικρή στις    μικρές κοινωνίες και δεν διακινδυνεύει κάποιος να «στιγματιστεί» και να χάσει πελάτες ή να μπει σε “blacklist” σε περίπτωση που χάσει η παράταξη του.

Επόμενο μεγάλο εμπόδιο, η ποσόστωση 60-40%.

Κι ας υποθέσουμε ότι άνδρες βρίσκονται, τι γίνεται όμως με τις γυναίκες υποψήφιες; Μεγάλος μπελάς και πονοκέφαλος. Πώς και γιατί να πειστεί μια γυναίκα να μπει υποψήφια, αφού γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν έχει πιθανότητες να ψηφιστεί. Κι αυτό φαίνεται από τη σύσταση των δημοτικών συμβουλίων. Ας μην πάμε μακριά, ας δούμε το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο μία εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο σύνολο των 27 συμβούλων κι αυτή έχει σχεδόν ένα χρόνο να εμφανιστεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Αντίστοιχη περίπτωση οι γυναίκες πρόεδροι μετρημένες στα δάκτυλα ίσως και του ενός χεριού στο δήμο Ναυπακτίας. Ανάλογα ο νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει να δει      βουλευτίνα κάμποσα χρόνια.

Ένα ακόμα εμπόδιο ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων που απαιτούνται από το νόμο για την κατάρτιση ψηφοδελτίου. Και πείτε ότι οι υποψήφιοι για το κεντρικό συμβούλιο      βρίσκονται. Τι κάνει ο κάθε συνδυασμός στις υπόλοιπες πολλές κοινότητες, στις περισσότερες εκ των οποίων είναι λιγοστοί οι μόνιμοι κάτοικοι και αυτοί μεγάλης ηλικίας;     Στο κεντρικό ψηφοδέλτιο βέβαια η κατάσταση ζορίζει με τις μονοεδρικές έδρες που πηγαίνουν στον εκλεγμένο  δήμαρχο.

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τις μεγάλες κοινότητες που επίσης ο πρόεδρος βγαίνει από την παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου.  Εκεί ο υποψήφιος πρέπει να «ποντάρει» και να «παίξει».

Για το τέλος αφήσαμε το «βέτο» που συχνά μπαίνει.   «Αν έρθει ως υποψήφιος αυτός, θα φύγω εγώ». Γνωστή ατάκα. Πολλές οι κόκκινες γραμμές που μπαίνουν, πολλές φορές όχι μόνο ιδεολογικού περιεχομένου αλλά και ψηφοθηρικού υπολογισμού. «Αν έρθει αυτός, δεν έχω πιθανότητες να βγω εγώ, άρα δεν χωράμε και οι δυό»

Στο δήμο μας βέβαια για την τρέχουσα προεκλογική περίοδο μπαίνει ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο. Ποιο είναι αυτό; Οι περισσότερες θέσεις είναι πιασμένες από τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους για τις δύο τουλάχιστον δημοτικές παρατάξεις Γκίζα – Λουκόπουλου. Δύσκολα  χάνουν οι υφιστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι που τυχαίνει να είναι και χρόνια παίκτες.

Η κοινωνία μπορεί να μην ξέρει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος, ήδη όμως γνωρίζει ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι με βεβαιότητα εκλεγμένοι.

Κι έτσι όλη αυτή την προεκλογική περίοδο οι επικεφαλής και τα επιτελεία των παρατάξεων καταστρώνουν σχέδια, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου κι αγώνα μεγάλων υποσχέσεων  με πολλά ταξίματα και οι εν δυνάμει υποψήφιοι    πίνουν πολλούς καφέδες και δέχονται πολλά τηλέφωνα και κάποιοι με το δίκιο τους φουσκώνουν σαν παγώνια.

Δεν είναι λίγο να νιώθεις περιζήτητος και «στην ποδιά σου να σφάζονται» υποψήφιοι δήμαρχοι!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ζωντανά (20:30) η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Published

on

By

Τί θα δούμε στη φετινή Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Αυτό το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου η Ναύπακτος τιμά την 452η Επέτειο της Ναυμαχίας που σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα,

Στις 20:30’ θα πραγματοποιηθεί η θεματική παρέλαση που διοργανώνει ο Σύλλογος «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές» με τη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου, του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου «Μιχαήλ Θερβάντες», του Συλλόγου ΑμεΑ «Αλκυόνη» και του Αγήματος Ιστορικής Αναβίωσης «Παναγιώτης Καρατζάς».

Ενώ, στις 21:00’ θα ξεκινήσει η Τελετή Αναπαράστασης στο Ενετικό Λιμάνι.

Ο Δήμος Ναυπακτίας θα μεταδώσει ζωντανά μέσα από τα κανάλια του στο διαδίκτυο το τελετουργικό.

Ο Σκηνοθέτης Δημήτρης Σιούντας δίνει το στίγμα των όσων θα βιώσουμε αυτό το Σάββατο, στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου:

«Το κυρίαρχο στοιχείο της αισθητικής της φετινής μας αναπαράστασης είναι ο δισδιάστατος κόσμος, με στοιχεία Μαύρου Θεάτρου που δηλώνεται από τη σκηνογραφία και υπηρετείται από τη σκηνοθεσία. Ο λόγος για αυτήν την επιλογή είναι να τονιστεί η ματαιότητα του πολέμου και της ανθρώπινης μισαλλοδοξίας– ο θρήνος είναι το ίδιο σπαρακτικός και στις δύο πλευρές! Με όλα αυτά που βιώνει ο πλανήτης το τελευταίο διάστημα γίνεται περισσότερο επιτακτική η ανάγκη μας να αρθρώσουμε μια αντιπολεμική κραυγή».

Συντελεστές:

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Δήμος Ναυπακτίας

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Θέατρο Χωρίς Αυλαία

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΚΕΙΜΕΝΟ: Δημήτρης Σιούντας

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Εno Shkodrani

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΣΥΝΘΕΣΗ: Μάνια Ασημακοπούλου

VIDEO – ΓΡΑΦΙΚΑ – ΑNIMATION: Γιώργος Ντάλης

ΣΧΕΔΙΑ – ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: Κυριάκος Σφακιανάκης

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιάννης Αναστασόπουλος

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θέατρο Χωρίς Αυλαία ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ: Δημήτρης Ιωάννου

ΒΟΗΘΟΣ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΟΥ: Παναγιώτης Κερασιάς

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ελένη Καραχάλιου «Το βεστιάριο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας»

ΕΙΔΙΚΑ ΕΦΕ: Νίκος Τρίψιας «Μπουκέτο-Μπαλόνια»

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Polydoros creative events support

ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ Conference Hellas O.E

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: IONIAN CHANΝEL

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:

Ηχογραφημένη Αφήγηση: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου, Δημήτρης ΣιούνταςΒαγγέλης Λιοδάκης

Δον Χουάν:     Περικλής Σιούντας

Καρδινάλιος Γραμβέλ: Κωνσταντής Μιζάρας

Μαρκαντόνιο Κολόνα: Νίκος Γαρόζης

Σεμπαστιάν Βενιέρ: Χρήστος Σταθόπουλος

Μουεζίν Ζαντέ Αλή Πασάς: Μπάμπης Αρταβάνης

Ομάδα τσίρκου: X-Saltibagos (Μαρία Βάρσου, Γιώργος Γαρόζης, Μαρία Θεοδωροπούλου, Fred Ashcraft, Ευτυχία Χρυσοβέργη, Ν. Αθανασόπουλος)

Βαρκάρης: Κοσμάς Μαλλίδης

Πολεμιστές: Ομάδα νέων, αποτελούμενη από μέλη της Θεατρικής και Χορευτικής Ομάδας του «Τεχνουργείον-Πολυχώρος Τέχνης», και του συλλόγου «Ναύπακτος-Πολιτιστικές Διαδρομές»

Τα κοστούμια του χορού αποτελούν ευγενική παραχώρηση του συλλόγου «Ναύπακτος- Πολιτιστικές Διαδρομές»

Τα σκάφη αποτελούν ευγενική παραχώρηση του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 286 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 286ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#   Ημέρες Ναυμαχίας :

Με την κορύφωση των εκδηλώσεων, την τελετή Αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στο ενετικό λιμάνι της πόλης, ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 452η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, του ιστορικού    γεγονότος…

# Τι απαντούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο Nafsweek.gr:

Αποκλειστική συνέντευξη παραχωρούν στο Nafsweek.gr  οι τέσσερεις υποψήφιοι δήμαρχοι   Ναυπακτίας. Ο Βασίλης Γκίζας,  ο Τάκης Λουκόπουλος, ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και ο Νίκος Μπίμπας, απαντούν σε κοινές για όλους ερωτήσεις που τους θέσαμε…

#   ΧΥΤΑμαχίες: Μπαράζ ανακοινώσεων και μομφών για τον ΧΥΤΑ  :

Το θέμα του ΧΥΤΑ του δήμου Ναυπακτίας που λειτουργεί στην Βλαχομάνδρα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με την δημοτική παράταξη «Ενωτική πρωτοβουλία» του Τάκη Λουκόπουλου να κατηγορεί την σημερινή δημοτική αρχή του Βασίλη Γκίζα…

#  Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ :

Καθυστέρηση παρατηρείται από τον αρμόδιο φορέα της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης –  (ΕΕΤΑΑ)  στην καταβολή των δεδουλευμένων σε όλα τα ΚΔΑΠ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας…

#   Φαινόμενο διάθλασης…    ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :  

Στις ψηφιακές παρέες που συγκροτούμε επιλέγουμε άτομα με τα οποία μοιραζόμαστε κοινούς, κυρίως,   κώδικες. Ο δικός μας ψηφιακός μικρόκοσμος, όμως…

#   Κυριαρχία Φαρμάκη στην Δυτική Ελλάδα :

Την απόλυτη κυριαρχία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, καταγράφει έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15-19 Σεπτεμβρίου 2023…

#   Εξαφανίζονται  οι μαθητές της Α’ δημοτικού :

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα, ο αριθμός των μαθητών της πρώτης τάξης του δημοτικού σχολείου σημείωσε πτώση κατά 16,5%.  Οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, καθώς  μέχρι το 2100, ο αριθμός των μαθητών των πρώτων δύο βαθμίδων εκπαίδευσης …

#   Ξεκινά σύντομα η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στην οδό Μεσολογγίου:

Έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και ξεκινά σύντομα το έργο αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων στην οδό Αθανασιάδη Νόβα (Μεσολογγίου).

Πρόκειται για ένα σημαντικό…

#   Τίμησαν τον Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο :

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση για τον Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο σε συνδιοργάνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας Ο.ΣΥ.Ν και της Αδελφότητας Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ό Επαχτος»…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ