Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πρακτικές ευελιξίας και προσαρμοστικότητας στην πολιτική σκηνή της Ναυπακτίας

Published

on

Η πολιτική θεωρείται από πολλούς η τέχνη του εφικτού.  Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι το εφικτό επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους και ο πιο ενδεδειγμένος, γιατί είναι και ο πιο ασφαλής όπως φαίνεται, είναι ο περιορισμός των συγκρούσεων και η δημιουργία  συμμαχιών και συναινέσεων.

Η τακτική αυτή δείχνει σίγουρα ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Και τα δυο χαρακτηριστικά στην εποχή μας φαίνεται να λογίζονται  ως απαραίτητα εφόδια ενός καλού ηγέτη και μιας καλής ηγετικής ομάδας. Είναι δείγμα ότι η ηγεσία και η διοίκηση λαμβάνουν  υπόψη την κοινωνία, και έτσι διαμορφώνεται ένα συναινετικό κλίμα αποδυναμώνοντας εντάσεις που βρίσκονται ακόμα στο ξεκίνημά τους. Με αυτή την έννοια η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα δίνουν νόημα και περιεχόμενο στη δημοκρατία.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη, όταν η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα υπηρετούν και προάγουν τον     λαϊκισμό. Σε αυτή την περίπτωση ο ηγέτης και η διοίκηση επιλέγουν να προσαρμοστούν στις επιταγές της κοινωνίας ή και συμφερόντων προκειμένου να γίνουν αρεστοί και να μην προκαλέσουν καμία αντίδραση και κυρίως καμία σύγκρουση που θα επιφέρει  πολιτική φθορά.    Με αυτό τον τρόπο γίνονται δήθεν δεκτά τα «δίκαια» αιτήματα, παρόλο που αυτά έρχονται συχνά σε αντίθεση με τις πολιτικές εξαγγελίες και το πολιτικό πρόγραμμα που οδήγησαν και στην εκλογική νίκη.

Με την προσαρμοστικότητα δεν είναι λίγες οι φορές που οι τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία παραπέμπονται στις καλένδες. Γιατί μπορεί κάποια θέματα να περνάνε «αναίμακτα» για την ηγεσία, είναι όμως εξίσου ανώδυνα για την πρόοδο της κοινωνίας;

Η συζήτηση που έγινε το τελευταίο διάστημα για το νέο Δημαρχείο και η εξέλιξη που πήρε το θέμα έδειξε την ικανότητα της σημερινής ηγεσίας του Δήμου να προσαρμόζεται αμβλύνοντας τις διαφωνίες αλλάζοντας μόνο τον τίτλο του έργου, από νέο Δημαρχείο έγινε Διοικητήριο, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στη μελέτη και στα σχέδια που αυτή περιλαμβάνει.

Με τον ίδιο περίπου τρόπο αντιμετωπίστηκαν και οι αντιδράσεις που εγέρθηκαν για τη στέγαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στο κέντρο Τουριστικής και Πολιτιστικής Πληροφόρησης στο κτήριο Ναυπακτία.

Έγινε αποδεκτός ο ισχυρισμός ότι το κτήριο δεν θα χάσει την ταυτότητα του και τον σκοπό για το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί με την εγκατάσταση της υπηρεσίας του Λιμενικού Ταμείου χωρίς να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις για το πως θα είναι εφικτή η συλλειτουργία ούτε να προσδιοριστεί πως το κτήριο θα είναι ανοικτό ακόμα και αργίες.            Με τον τρόπο αυτό οι ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί απαλείφθηκαν ακόμα και από την αντιπολίτευση που είχε σηκώσει ψηλά το θέμα στα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης.

Προσαρμοστικότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η στάση που κρατά η δημοτική αρχή και πολύ περισσότερο εκείνη η πλευρά της αντιπολίτευσης που είχε αναρτήσει πανό διεκδικώντας μια διαφορετική τιμολογιακή πολιτική από τη ΓΕΦΥΡΑ. Το θέμα δεν έχει επανέλθει σε συζήτηση παρόλο που είχε ενταχθεί στην ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε ένα χρόνο πριν σχετικά με τα μέτρα στήριξης της τοπικής κοινωνίας από την πανδημία.

Αυτές και πολλές ακόμα αντίστοιχες περιπτώσεις στα όρια του δήμου μας εντάσσονται στο πλαίσιο της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας που φαίνεται να αμβλύνει συγκρούσεις και αντιθέσεις.

Αν αυτό γίνεται με γνώμονα την προστασία από την πολιτική φθορά ή με κριτήριο το πραγματικό συμφέρον της κοινωνίας θα φανεί εκ του αποτελέσματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 176 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 176ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#   Στη Ναύπακτο ο Χρήστος Σταϊκούρας :

Με  το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα της πανδημίας, την ανάγκη να δημιουργηθούν άμεσα συνθήκες ανάπτυξης και προόδου για την Αιτωλοακαρνανία και με τη συμμετοχή  κορυφαίων Υπουργών, η Ναύπακτος υποδέχτηκε το «3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας»…

Συντήρηση και Αποκατάσταση ΝΑ Τμήματος των Οχυρώσεων της Ναυπάκτου :

Ξεκίνησε το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης των τειχών του ανατολικού τμήματος του Κάστρου του λιμανιού της Ναυπάκτου καθώς και η συντήρηση ανάδειξη των κρηνών της πόλης.  Το έργο υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας…

#  Επανήλθαν για το αιολικό στον Άγιο Κωνσταντίνο Ναυπακτίας:

Δημοσιεύθηκε, εκ νέου, στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) προς δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον αιολικό σταθμό στο όρος Άγιος Κωνσταντίνος της δημοτικής ενότητας Πυλλήνης του δήμου Ναυπακτίας …

#  Σε εξαιρετικά επίπεδα η τουριστική κίνηση του Αγ. Πνεύματος :       

Κάνοντας έναν απολογισμό για την τουριστική κίνηση που εμφάνισε η Ναύπακτος και η Ναυπακτία το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος και γνωρίζοντας τα στοιχεία εκ των έσω, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού και πρόεδρος του Συλλόγου καφεστιατόρων της Ναυπάκτου,  Ντίνος Τσουκαλάς…

#  Οι 13 ακτές της Ναυπακτίας…  :

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ορίζονται ως κατάλληλες για κολύμβηση, από άποψη υγιεινής του θαλάσσιου ύδατος και υγιεινής της ακτής, για την κολυμβητική περίοδο του έτους 2021  οι παρακάτω ακτές κολύμβησης του Δήμου Ναυπακτίας…

Νέα πρόσωπα ή ικανοί για ρήξεις και αλλαγές  που χρειάζεται η κοινωνία;  :  (ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ)

Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης έχει από το νόμο   αρμοδιότητες που αφορούν όχι μόνο την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά επηρεάζουν αποφασιστικά και το μέλλον του …

#  Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Ναύπακτο :

Τη Ναύπακτο επισκέφτηκε ο  Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα…

#  Η Περιφέρεια στηρίζει την έρευνα για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού            που θα γίνει από το Πανεπιστήμιο Πατρών :

Σε καθεστώς παρακολούθησης τίθενται οι μεταλλάξεις του SARS COV-2 στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, με σκοπό να εντοπιστούν τα ήδη γνωστά, αλλά και τυχόν νέα μεταλλαγμένα στελέχη.  Αυτό προβλέπεται στην υπογραφή προγραμματική σύμβασης…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ένας τόνος πλαστικά καπάκια για ανακύκλωση από το Εργατικό Κέντρο

Published

on

By

Για μια ακόμα χρονιά, το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας συνεχίζει την δράση του με την ανακύκλωση πλαστικών καπακιών.  Σε ανακοίνωση αναφέρει:
“Η ευαισθητοποίηση του Ε.Κ.Ν.Δ. και της ΕΕΚΕ Παράρτημα Ναυπακτίας & Δωρίδας είναι εμφανής σε περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς παρέδωσε τηνΈ Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 σε εταιρία ανακύκλωσης στην Πάτρα 1010 κιλά πλαστικά καπάκια.
Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε την πρωτοβουλία αυτή από την πρώτη στιγμή. Η ιδιαίτερη συμβολή των σχολείων, των συλλόγων αλλά και μεμονωμένων δημοτών στήριξε την προσπάθεια αυτή και έδειξε το δρόμο για την ανακύκλωση σε συλλογικό επίπεδο.
Σε αυτή την προσπάθεια θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εταιρία ΚΟΤΡΩΝΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΒΕΕ για τη δωρεάν μεταφορά.
Να τονίσουμε επίσης ότι παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου στο χώρο του Εργατικού Κέντρου όπου ενημερώθηκαν για τη δράση μας
Η μεγάλη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο εγχείρημά μας, μας οδηγεί να συνεχίσουμε το έργο μας.
Για αυτό το λόγο καλούμε τους συνδημότες μας αλλά και τις επιχειρήσεις της περιοχής να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια με τη συλλογή πλαστικών καπακιών, όλων των συσκευασιών.
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑ
Από το Ε.Κ.Ν.Δ και την ΕΕΚΕ Ν&Δ”

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

γελοιογραφία-της-εβδομάδας-Ναύπακτος-πολιτική-σάτυρα-Nafsweek

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ