Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προβληματισμοί και ερωτήματα για την… επόμενη ημέρα

Published

on

Την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς η Ναύπακτος κατακλύστηκε από κόσμο,  ντόπιους και επισκέπτες, με την εικόνα που παρουσίασε η πόλη και η περιοχή  της Ναυπακτίας να είναι πρωτόγνωρη.

Ποια ήταν όμως αυτή η εικόνα μέσα από την ματιά των επαγγελματιών της περιοχής, τι άφησε τελικά όλος  αυτός ο  κόσμος;  Έμειναν ευχαριστημένοι από την πόλη, από τη φιλοξενία και τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν;

Υπάρχει η  προοπτική να  επανέλθουν ή να διαφημίσουν την πόλη μας και τελικά που  θα πρέπει να  είναι η στόχευση ώστε  να είναι ευχαριστημένοι και οι  κάτοικοι και οι επαγγελματίες του τουρισμού;

Στα ερωτήματα αυτά και τους προβληματισμούς του καταγράφει δίνοντας απαντήσεις μέσα από συνέντευξη στο Nafsweek.gr ο ιδιοκτήτης του «Lepanto Hotel»          Δημήτρης Αντωνόπουλος.

«Η αλήθεια είναι ότι ήταν υπερβολικός ο κόσμος για εμάς και αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι αν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε τόσο πολύ κόσμο.       Το θέμα δεν είναι να έχεις πολύ κόσμο για ένα τριήμερο ή δυο τριήμερα και για κάποιο διάστημα, αφού αυτό εδώ μπορεί να το χάσεις ανά πάσα στιγμή.  Η αρνητική διαφήμιση δηλαδή αν δεν υπάρχει σωστή παροχή υπηρεσίας είναι πάρα πολύ σημαντική.

Ένας δυσαρεστημένος πελάτης σημαίνει 10 δυσαρεστημένοι πελάτες και ένας ευχαριστημένος σημαίνει τρεις ευχαριστημένος.

Άρα πρέπει να προβληματιστούμε αν μπορούμε να      δεχτούμε και να εξυπηρετήσουμε αυτό τον όγκο του κόσμου και ταυτόχρονα το τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας, στα πλαίσια βέβαια των δυνατοτήτων μας.

Ξέρετε δεν είναι πολύ εύκολο να επενδύσουν οι επιχειρηματίες σε υποδομές στις επιχειρήσεις για 60 μέρες πρακτικά δουλειά όλο το χρόνο».

Άρα ποια πρέπει να είναι η στόχευση, η  διεύρυνση  της τουριστικής περιόδου;

«Σαφώς είναι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και το έχω το έχουμε ξανασυζητήσει και έχω πει ότι η Ναύπακτος πάρα πολύ εύκολα, και το τονίζω αυτό,  ότι μπορεί να έχει κόσμο από 1η Απριλίου μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Δηλαδή όλα τα Σαββατοκύριακα αυτής της περιόδου και κάποιες καθημερινές και αυτές τις 60 μέρες που γεμίζουμε τον    Ιούλιο και τον Αύγουστο και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτό πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ εύκολο και είναι εφικτό».

Το ζητούμενο είναι θέλουμε να γίνουν αυτά τα πράγματα,  μπορούν να γίνουν;

«Σίγουρα  οι επαγγελματίες προβληματίζονται και με τις συζητήσεις που έχουμε κάνει έχουμε καταλήξει ότι είναι δύσκολο να εξυπηρετήσουμε όλον αυτό τον κόσμο και είναι ξεκάθαρο το αίτιο.  Δεν είναι ότι δεν θέλουμε αλλά δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε αυτό τον όγκο του κόσμου, μία και οι επιχειρήσεις μας δεν είναι δομημένες και φτιαγμένες έτσι ώστε να έχουνε πάρα πολύ προσωπικό και μεγάλες υποδομές. Για να παρέχουμε τις υπηρεσίες  που πρέπει θα έπρεπε να μιλάμε για επιχειρήσεις που έχουν 12 μήνες το χρόνο δουλειά,  έχουν το ανάλογο προσωπικό και τις υποδομές,  κάτι που δεν συμβαίνει εδώ.

Σίγουρα υπάρχουν λύσεις για να το αντιμετωπίσουμε και κάθε επιχειρηματίας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει.

Όσον αφορά για την επόμενη μέρα,  το επόμενο βήμα υπάρχουν τρία ερωτήματα.

Εάν το θέλουμε να γίνουμε τουριστικός- παραθεριστικός προορισμός;  Που θέλουμε να στοχεύσουμε σε τι γκρουπ τουρισμού θα απευθυνθούμε και τέλος  τι πρέπει να     κάνουμε για να το υλοποιήσουμε αυτό.

Η ερώτηση βέβαια που πρέπει να μπει εδώ είναι ότι:  ναι  μεν οι επιχειρηματίες το θέλουν αυτό και στοχεύουν σε  αυτό,  οι απλοί πολίτες το θέλουν;

Αναφέρομαι σε αυτούς οι οποίοι έρχονται στη Ναύπακτο για κάποιες μέρες, αλλά δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι.

Μετά από 29 χρόνια στο επάγγελμα έχω καταλήξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό νομίζω ότι δεν θέλει η πόλη να γίνει    τουριστικό μέρος.

Δεν το κατηγορώ αυτό γιατί πρώτα από όλα η απόφαση είναι του Πολίτη, αυτού που ζει στην πόλη και είναι σημαντικό να ζει ποιοτικά σε μία πόλη».

Ανοίγοντας την τουριστική περίοδο γεννιούνται θέσεις εργασίας,  μένει χρήμα στην πόλη το οποίο κατανέμεται μέσα στην ίδια την πόλη.                  Αυτό δεν είναι σημαντικό;

«Συμφωνώ ότι τελικά τα οφέλη είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Σίγουρα δεν θα πρέπει να έχουμε μία     οικονομία μονόπλευρη, ωστόσο ο τουρισμός είναι ο    κλάδος εκείνος που ανεβάζει το ΑΕΠ μιας περιοχής ή μιας χώρας.

Αν μου επιτρέπεται θα ήθελα να δώσω μία συμβουλή στα νέα παιδιά.  Ο τουρισμός είναι ένα πάρα πολύ ωραίο κομμάτι που μπορεί να ασχοληθεί κάποιος. Γνωρίζοντας έστω μία μόνο ξένη γλώσσα,  μπορεί να δουλέψει στην πόλη του,  μπορεί να ανοιχτούν και άλλες προοπτικές και δεν πρόκειται να μείνει χωρίς δουλειά.

Όλο αυτό γιατί υπάρχει μία δυσκολία να βρούμε άτομα να δουλέψουν σε διάφορες θέσεις που αφορούν το τουριστικό κομμάτι στην περιοχή μας .

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι η Ναύπακτος δεν μπορεί να στοχεύσει και δεν πρέπει να στοχεύσει  ούτε στο νεανικό τουρισμό ούτε στο θορυβώδη τουρισμό.

Αυτό που ταιριάζει στην Ναύπακτο και στην περιοχή είναι οι ηλικίες 60 και άνω.

Οι άνω των 60 ετών τουρίστες, ξένοι  και Έλληνες θα κάνουν ακριβώς αυτό που κάνει και ο ντόπιος. Θα κάνει το μπάνιο του ήσυχα  στην παραλία, θα πάει να φάει το ψάρι του , θα πάει μία βόλτα,  θα καταναλώσει στα μαγαζιά της πόλης  και θα πάει στο δωμάτιό του νωρίς.

Είναι ένας πελάτης όχι των 50-60 ευρώ την ημέρα Αλλά των 200 ευρώ μαζί με το κατάλυμα ημερησίως».

Ποια είναι εκείνα τα σημεία για τα οποία θα πρέπει να ζητηθεί η στήριξη του δήμου, όχι για τους επαγγελματίες αλλά για την περιοχή;

«Παράδειγμα η Ναύπακτος δεν έχει ένα μουσείο και έχει το Θερμό με τα μισά εκθέματα να είναι από τη Ναύπακτο, αυτά είναι λάθη ετών. Από την άλλη μεριά από το δήμο αναμένουμε να παρέχει τα βασικά. Την καθαριότητα, την  πρόβλεψη για κάποιους χώρους στάθμευσης , να ακούει τη γνώμη των επαγγελματιών χωρίς όμως να υποτάσσεται σε κάθε συμφέρον του κάθε επαγγελματία.

Ο δήμος βασικά πρέπει να έχει ευτυχισμένους τους δημότες του. Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι και το κυκλοφοριακό το οποίο πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί, αν όχι οριστικά,  στο μέτρο του δυνατού.

Σήμερα στην εποχή της ταχύτητας με τα πολυμέσα να έχουν κατακλύσει τα πάντα, η διαφημιστική προώθηση της Ναυπάκτου πρέπει να είναι σύμπραξη του δήμου των επαγγελματιών και της κοινωνίας , με πιο σημαντικό     στόχευση.

Θα πρέπει τα χρήματα που καταναλώνονται για το διαφημιστικό προϊόν να πιάνουν απόλυτα τόπο».

Ποια θα μπορούσαμε τελικά να πούμε ότι πρέπει να είναι ή στόχευση τόσο για τη Ναύπακτο όσο και για το ορεινό κομμάτι της Ναυπακτίας;

«Το πρόβλημα με τους ορεινούς προορισμούς της Ναυπακτίας που είναι εκπληκτική είναι το θέμα της πρόσβασης.  Εάν δεν έχεις δίκτυο δεν μπορεί να  αναπτυχθείς.

Αν τελικά όλοι αποφασίσουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε τη Ναύπακτο μία περιοχή ήπιου τουρισμού, που σε αυτό το κομμάτι είμαι υπέρ , από τον Απρίλιο μέχρι και τον    Οκτώβριο.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να έχουμε  παραθεριστικό τουρισμό και  τους υπόλοιπους μήνες θεματικό τουρισμό.  Δηλαδή κάθε Σαββατοκύριακο να έχουμε κάποια διοργάνωση, κάποια αιτία για να έρχεται κόσμος στη Ναύπακτο. Αυτό θα αφορούσε αθλητικές διοργανώσεις, πολιτιστικές διοργανώσεις, συνέδρια,  οτιδήποτε θα μπορούσε να προσελκύσει συγκεκριμένο κόσμο στη Ναύπακτο, ταυτόχρονα με  τον εξωτερικό τουρισμό ηλικίας 60 και άνω».

Πρέπει δηλαδή να καθίσουμε πάλι στο τραπέζι  όλοι οι φορείς και να βάλουμε τη στόχευση και το όραμα για την επόμενη μέρα;

«Όλα αυτά τα 29 χρόνια που είμαι στον κλάδο θυμάμαι να καθόμαστε και να συζητάμε…  Λοιπόν να σταματήσουμε τις συζητήσεις και να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε.

Ακόμα θεωρώ ότι είμαστε στα πρώτα βήματα ως περιοχή που θέλει να γίνει τουριστικός προορισμός.  Ζητούμενο είναι να έχουμε ευτυχισμένη την τοπική  κοινωνία, να υπάρχουν δουλειές και να μπορούμε να προσφέρουμε και αξιόπιστες υπηρεσίες στους επισκέπτες μας.

Έχουμε μία όμορφη πόλη που πρέπει να την ευχαριστιόμαστε να τη ζούμε εμείς και αυτοί οι οποίοι θα έρθουν σαν επισκέπτες να περάσουν τις διακοπές τους εδώ».

Τι θα πρέπει να αναμένουμε για την καλοκαιρινή περίοδο που ξεκίνα θεωρητικά τον επόμενο μήνα;

«Θα είμαι ευχαριστημένος , άλλωστε είναι και ο στόχος της χώρας αυτός ,εάν φτάσουμε στο 80% των εσόδων του 2019.  Πάνω από αυτό  ότι έρθει είναι κέρδος και για τους επαγγελματίες αλλά και για την περιοχή.

Όλα αυτά που αναφέραμε  βρίσκονται κάτω από τρεις λέξεις:

Απόφαση αν θέλουμε να το κάνουμε, Στόχευση και Δουλειά».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σπ. Τσέλιος: «Άθλος αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα»

Published

on

By

Έχουν συμπληρωθεί ήδη τρία χρόνια πού στο τιμόνι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας βρίσκεται ο δημοτικός σύμβουλος   Σπύρος   Τσέλιος.  Σε αυτά τα τρία χρόνια  υπήρξαν και δύσκολες και εύκολες καταστάσεις και έχουν προχωρήσει σε διάφορα επίπεδα κάποια  σημαντικά έργα.

Για τα πεπραγμένα μέχρι  σήμερα, τις καθυστερήσεις  και τα όσα έχουν δρομολογηθεί μιλά στο Nafsweek.gr, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη,  ο πρόεδρος του   Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας Σπύρος Τσέλιος.

«Να ξεκινήσουμε από τα πιο ευχάριστα, αναφέροντας το κομμάτι στις πρώην νεροτσουλήθρες και το κομμάτι του αλσυλλίου στο Γρίμποβο όπου δημοπρατήθηκαν τα έργα και εντός των ημερών περιμένουμε να υπογραφεί σύμβαση. Πρόκειται για δύο σημαντικά σημεία της πόλης που θα μπορεί να επισκέπτεται ο κόσμος όταν ολοκληρωθούν τα έργα,  με πιθανότητα ολοκλήρωσης πριν το Πάσχα.

Πρόκειται για δύο μεγάλα πάρκα, που θα περιλαμβάνουν παιδικές χαρές, όργανα γυμναστικής και χώρο περιπάτου όσον αφορά το αλσύλλιο, ενώ αντίστοιχα στις νεροτσουλήθρες θα δημιουργήσουμε μία μεγάλη σύγχρονη παιδική χαρά 450 τετραγωνικών, τετραπλάσια από αυτή που υπάρχει στην Ψανη, γήπεδα Beach Volley για για την φιλοξενία  και Πανελληνίου Πρωταθλήματος με κερκίδες και χώρο που θα μετατρέπεται σε συναυλιακό, τοποθέτηση φωτιστικών κλπ και γενικά   θεωρούμε ότι θα είναι μία εξαιρετική ανάδειξη και των δύο αυτών σημείων στα άκρα της πόλης».

Δίπλα από το χώρο στις νεροτσουλήθρες προβλέπεται  το αλιευτικό καταφύγιο. Έχει προχωρήσει το έργο αυτό;

«Έχουμε και εδώ μία καλή εξέλιξη, αργοπορημένη μεν καλή δε. Αφού έχουμε πάρει τις διάφορες αδειοδοτήσεις, μένει για να ολοκληρωθούν οι μελέτες η επίσκεψη ενός μεγάλου σκάφους για να κάνει κάποιες γεωτρήσεις, και να περάσουμε στο τελευταίο στάδιο της ολοκλήρωσης των μελετών.

Πραγματικά παίζουμε με το χρόνο και να σημειωθεί ότι μπαίνουμε σε μία προεκλογική περίοδο, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά πρόβλεψη για την πρόοδο και την επόμενη φάση του έργου, τη δημοπράτηση του έργου και την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο και με δεδομένο ότι υπάρχει η χρηματοδότηση.

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα.  Η  Ναύπακτος δεν έχει λιμάνι και το λιμάνι που υπάρχει  είναι αρχαιολογικός χώρος.  Ανά πάσα στιγμή το  Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να αποφασίσει να κλείσει το λιμάνι όπως και θα το κλείσει λόγω των εργασιών αναστήλωσης που σε λίγο διάστημα θα ξεκινήσουν, θα πρέπει να εξασφαλιστούν κάποιες θέσεις αυτών οι οποίοι δένουν τα σκάφη τους.

Είναι παράδοξο μία παραλιακή πόλη να μην έχει ένα κομμάτι που να μπορούν να δέσουν τουλάχιστον οι επαγγελματίες τα σκάφη τους».

Αναφέρατε για εργασίες στο λιμάνι από το Υπουργείο Πολιτισμού, πότε θα ξεκινήσουν αυτές;

«Το έργο της αναστήλωσης του λιμανιού γίνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, έχουμε ανάδοχο και πλέον είμαστε στη φάση της υπογραφής σύμβασης.  Είναι μία πάρα πολύ καλή εξέλιξη και περιμένουμε να  ξεκινήσει το έργο για την αποκατάσταση του λιμανιού μία και γνωρίζουμε ότι οι σπηλαιώσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στο λιμάνι είναι επικίνδυνες για το μνημείο».

Ένα ακόμα σοβαρό θέμα αφορά τον προβλήτα του  Αντιρρίου, ένα έργο το οποίο φαίνεται να είναι στάσιμο. Υπάρχουν κάποιες εξελίξεις;

«Όλη η προβλήτα του Αντιρρίου είναι προβληματική και όχι μόνο το κομμάτι το επιλέχθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Με μεγάλες δυσκολίες ξεκινήσαμε το έργο, δυστυχώς όμως το έργο αυτό προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα αποδώσει ευθύνες, αν ευθύνεται ο εργολάβος ή η  δημόσια διοίκηση με τις παρατάσεις που δίνει.

Εκ του αποτελέσματος όμως βλέπουμε ότι αυτό το έργο είναι προβληματικό ως προς την υλοποίησή του, ένα έργο που κατ’ εμέ θα έπρεπε να είχε τελειώσει σε έξι μήνες  έχει φτάσει στα 3 χρόνια, γιατί καταφέρνουν αυτοί οι οποίοι περνάνε νομοσχέδια να καλύπτουν τους  εργολάβους ως προς τις παρατάσεις.

Όλες οι παρατάσεις που έχουν μέχρι τώρα δοθεί είτε από την τεχνική υπηρεσία είτε από το δημοτικό λιμενικό ταμείο είναι στα πλαίσια της Ελληνικής νομοθεσίας.   Οποιοσδήποτε λοιπόν πιστεύει ότι σαν διοίκηση εμείς έχουμε δώσει παράνομες παρατάσεις μπορεί να προσφύγει στον εισαγγελέα και μόνο».

Πρόσφατα έφυγε από το χώρο του λιμανιού η πλωτή εξέδρα, ένα θέμα που έχει γίνει σίριαλ όλο το  προηγούμενο διάστημα. Τι γίνεται με αυτό το θέμα;

«Όπως γνωρίζετε η πλωτή εξέδρα δεν είχε μόνιμο χαρακτήρα δεν είχε τις αδειοδότησεις για να μπορέσουμε να την κρατήσουμε για ένα μεγάλο διάστημα.

Το πρώτο πράγμα που κάναμε και ο δήμαρχος και εγώ σαν πρόεδρος του Δημοτικού λιμενικού ταμείου ήταν να πάμε υπουργείο –  υπουργείο για να πάρουμε μία      παράταση.  Ήδη υπήρχε ένα πρόστιμο 8.500 ευρώ περίπου από την προηγούμενη διοίκηση.

Η άδεια της εξέδρας είχε λήξει, ενώ ταυτόχρονα καταπονήθηκε από τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Kitesurf γιατί έδεσαν αρκετά σκάφη επάνω και έπρεπε να βγει υποχρεωτικά για συντήρηση.

Πιστεύουμε ότι μετά τη συντήρηση και την εξασφάλιση των απαραίτητων  αδειοδοτήσεων θα επανατοποθετήσουμε καλώς εχόντων των πραγμάτων  την πλωτή   εξέδρα στο λιμάνι,  περίπου τον Μάιο».

Υπάρχει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος ύψους 600 χιλ.  ευρώ για τη συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ναυπακτίας.          Πού βρισκόμαστε σε αυτό το κομμάτι;

«Τροποποιούμε την απόφαση που είχαμε πάρει το 2019 μία και το πρόγραμμα Φιλόδημος πήρε παράταση, με τα έργα να πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον τέλος του 2024.

Εκεί έχουμε μελέτες για έργα τόσο για τη Ναύπακτο όσο και για το Αντίρριο και το Κρυονέρι και την Κάτω Βασιλική.

Να σημειώσω ότι από αυτό το ποσό των 600 χιλιάδων έχει δεσμευθεί ποσό 100 χιλιάδων για τον επανασχεδιασμό του έργου της μαρίνας του Γριμπόβου.

Για την Κάτω Βασιλική προβλέπεται ένα λιμανάκι το    οποίο έχει ζητήσει η τοπική κοινότητα και ομοίως και  στο Κρυονέρι έχει προβλεφθεί ένας Μώλος».

Για το έργο που διαχρονικά συζητάει η Ναύπακτος, τη δημιουργία μαρίνας στο Γρίμποβο έχουμε κάποια   εξέλιξη;

«Πέραν από τις 100.000 ευρώ που προαναφέραμε για την τροποποίηση των μελετών για τη μαρίνα, έχουμε πάρει απόφαση σαν δήμος από το Συμβούλιο του ΔΛΤ,  με εγκεκριμένα χρήματα, για απαλλοτρίωση του οικοπέδου ανατολικά του χώρου της μαρίνας ώστε να υπάρξει ένας ενιαίος χώρος.

Με δεδομένο ότι ο πραγματικός κόμβος για το Ιόνιο  είναι η Ναύπακτο αλλά και το ενδιαφέρον του  αρμόδιου υπουργείου που θέλει να “τρέξει” το έργο, ταυτόχρονα με το ενδιαφέρον επενδυτών, αυτό  μας κάνει αισιόδοξους».

Αν και υπάρχουν ακόμα δέκα μήνες μέχρι τη λήξη της θητείας της δημοτικής αρχής αυτά τα τρία χρόνια της θητείας σας στο δημοτικό λιμενικό ταμείο ποιό  θεωρείται  πως είναι το πρόσημο;

«Το πρόσημο που αναφέρετε θα το βάλει η κοινωνία, η πόλη της Ναυπάκτου και οι δημότες.

Εκτιμώ όμως ότι μία διοίκηση η οποία παρέλαβε στερημένα οικονομικά λόγω Covid,  με ένα ενεργειακό  κόστος το οποίο έχει εκτιναχθεί, με τις μειωμένες   εισπράξεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, πάλι λόγω πανδημίας, θεωρώ άθλο όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει μέχρι τώρα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Στον αέρα» Δημοτικές Επιτροπές με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ

Published

on

By

Με την υπ’ αριθμό 2377/2022 Απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας- ΣτΕ, κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις της κυβέρνησης  που -μετά τις εκλογές του 2019- άλλαξε εκ των υστέρων τόσο τη σύνθεση όσο τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των Δήμων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι διατάξεις της Κυβέρνησης, όσον αφορά την τρέχουσα θητεία, “έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του Συντάγματος”.

Όπως γίνεται αντιληπτό, έχει πλέον τιναχθεί στον αέρα μια ολόκληρη αυτοδιοικητική θητεία και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι στο εξής…

Για την απολύτως προδιαγεγραμμένη αυτή  εξέλιξη, είχαν εγκαίρως από την πρώτη  στιγμή προειδοποιήσει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά η κυβέρνηση  αρνούνταν εδώ και 3,5 χρόνια να δει τη νομική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ:  Οι διατάξεις της κυβέρνησης επέφεραν δύο βασικές αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα, οι οποίες είναι  μεταξύ τους αλληλένδετες: Αφενός μετέβαλε τον τρόπο συγκροτήσεως της  Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να  εξασφαλισθεί ότι σε αυτές η πλειοψηφία θα ανήκει στην παράταξη με την  οποία εξελέγη ο Δήμαρχος· αφετέρου προέβη σε μεταφορά αρμοδιοτήτων από  το δημοτικό συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή, προς την οποία  μεταβιβάστηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού  αντικειμένου και προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προς την οποία  μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα λήψεως αποφάσεων που αφορούν την κυκλοφορία.

Οι εν λόγω διατάξεις κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επομένη των δημοτικών εκλογών περίοδο μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρούμενου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των Ο.Τ.Α.· και τούτο, διότι η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων είχε διαμορφωθεί κατά συνεκτίμηση, εκτός των άλλων, και του ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα κατά τις εκλογές αυτές νομοθεσία, οι αποφάσεις που αφορούν σημαντικές αρμοδιότητες του δήμου, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν και που αφορούν ζητήματα που κατ’ εξοχήν συνάπτονται με την κατοχυρούμενη στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α., θα λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο, όργανο διοικήσεως του δήμου με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτουμένων ενδεχομένως ευρύτερων συναινέσεων για την επίτευξη πλειοψηφίας και από δημοτικούς συμβούλους που δεν εξελέγησαν με τον συνδυασμό του Δημάρχου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συναυλία Αγάπης από την Χορωδία, την Φιλαρμονική Ναυπάκτου & την “Αλκυόνη”

Published

on

By

Την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 στις 19:00,  η Μικτή χορωδία Ναυπάκτου, η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική και η χορωδία του Συλλόγου “Αλκυόνη” θα  δώσουν Χριστουγεννιάτικη συναυλία στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην “Αλκυόνη” και σε όλα τα ΑμΕΑ, με αφορμή την 3η Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ