Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και δημοτική πολιτική

Published

on

Η οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα εδώ και μια δεκαετία έχει άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση κυρίως των νέων ανθρώπων. Μεταξύ αυτών ιδιαίτερα πλήττονται οι νέοι επιστήμονες από τους οποίους οι πλέον προσοντούχοι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.

Με βάση αυτή τη λογική το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό έχει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε οικονομία που στηρίζεται σε υπηρεσίες και έχει πολλές δυνατότητες αν αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες προς όφελός της. Κάθε σκεπτόμενος πολίτης θα περίμενε από την πολιτεία να πάρει ειδικά μέτρα και να δημιουργήσει προγράμματα και προϋποθέσεις ώστε οι νέοι να παραμείνουν στη χώρα και το συντομότερο δυνατό να επιστρέψουν και όσοι λόγω της κρίσης έχουν ξενιτευτεί.

Επειδή όμως η ανεργία δεν περιορίζεται στους νέους πτυχιούχους αλλά αφορά ολόκληρη τη νεολαία και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, για την αντιμετώπισή της δημιουργήθηκαν  μέσω του ΟΑΕΔ προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Πολλά από αυτά αφορούν την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού και οι απασχολούμενοι είναι κυρίως χειρώνακτες μακροχρόνια  άνεργοι.  Στο δήμο Ναυπακτίας απασχολούνται σε οκτάμηνη βάση πάνω από 100 άτομα αυτής της κατηγορίας κυρίως από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και την Τεχνική Υπηρεσία. Αντικείμενο της απασχόλησής τους είναι οι καθαρισμοί κοινοχρήστων χώρων και διάφορα μικροέργα  με αυτεπιστασία κλπ.

Οι εργαζόμενοι αυτοί  θα μπορούσαν να καλύψουν όλες τις ανάγκες του δήμου στον τομέα της  καθαριότητας των κοινοχρήστων χώρων. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να πούμε ότι η Κυβέρνηση ενίσχυσε την αυτοδιοίκηση εμμέσως  αφού το κόστος για όλους τους εργαζόμενους στην κοινωφελή εργασία το καλύπτει το κράτος. Επίσης εκτονώνεται σε μεγάλο βαθμό την πίεση που ασκούν οι άνεργοι κάθε δήμου στο δήμαρχο για ανεύρεση εργασίας.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ενώ αυτός ο τομέας της καθαριότητας θα μπορούσε να εξασφαλισθεί με τους εργαζόμενους από την κοινωφελή εργασία τα χρήματα που δόθηκαν σε ιδιώτες για τους αντίστοιχους καθαρισμούς ήταν όσα και τα προηγούμενα χρόνια.

Πρέπει συνεπώς να απαντηθούν δύο ερωτήματα.  Τι έργο έκαναν στο δήμο αυτοί που για 8 μήνες πληρώθηκαν από τον ΟΑΕΔ ;  Γιατί δεν περιορίσθηκε η δαπάνη του δήμου και χρειάσθηκε να δοθούν σε ιδιώτες χρήματα ίδια με τα προηγούμενα χρόνια;

Σε ένα δήμο που κυριαρχεί η διαφάνεια και ο ορθολογισμός με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να εξασφαλίσει σημαντικούς για τη Ναύπακτο χώρους από τους οποίους εξαρτάται η υλοποίηση μεγάλων δημοτικών έργων. Έργων με μόνιμες θέσεις εργασίας και τη δημιουργία πραγματικών εισοδημάτων. Αυτό βέβαια αντίκειται στη λογική των μόνιμων επιδομάτων.

Δεν είναι λοιπόν κατακριτέα μόνο η κεντρική πολιτική. Στον ίδιο βαθμό κατακριτέα πρέπει να είναι και η όποια δημοτική πολιτική αντιγράφει πιστά πολιτικές λαϊκισμού και ψηφοθηρίας.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η χαρά της ενάτης δεκαετίας

Published

on

By

Η πανδημία του κορωνοϊού, έφερε στην επιφάνεια θέματα που άπτονται της συμπεριφοράς της οργανωμένης πολιτείας, έναντι των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Σηματοδοτήθηκαν ανάρμοστες συμπεριφορές στη διαχείριση της πανδημίας έναντι των ηλικιωμένων. Είναι κάποιας ηλικίας, αφήστε τον στην τύχη του. Αυτά λέγεται συνέβησαν σε προηγμένα κράτη. Βέβαια στην Ελλάδα δεν ακούσθηκαν ανάρμοστα γεγονότα. Ο Καιάδας, που αποτελεί    μελανή κηλίδα στον πολιτισμό μας, ανήκει στο απώτερο παρελθόν. Οι ηλικιωμένοι απολαμβάνουμε το σεβασμό της οικογένειας και τη θαλπωρή των φορέων της κοινωνίας.

Σε μια κοινωνία, με τα όμορφα, με τα άσχημα, είναι δυνατόν να συμβεί κάποια υπερβολή. Ως εκεί, μεμονωμένη, χάνεται στο πλήθος των ωραίων στιγμών.

Διανύω την ένατη δεκαετία. Δυσκολευόμουν μέχρι προχθές να το συνειδητοποιήσω. Πίστευα ότι η ζωή μου τώρα αρχίζει. Χωρίς κάτι συναρπαστικό να με ωθήσει σ’ αυτή τη σκέψη. Ένα απροσδόκητο ατύχημά μου, μ’ έκανε       ν’ αναθεωρήσω. Η παρουσία μου στα εγκόσμια μπορεί να οδεύει στο τέλος της. Μακριά από μένα η σκέψη ότι εξομολογούμαι. Το ίδιο συναίσθημα με είχε κυριεύσει στην ηλικία της τέταρτης δεκαετίας. Ξαφνικά ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου μ’ έφερε στα πρόθυρα. Ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες αναμνήσεις ξετυλίγονταν σαν κινηματογραφική ταινία. Οι πιο πολλές αναφέρονταν σ’ όλα εκείνα που άλλοι μ’ απλοχεριά μου είχαν   χαρίσει. Αλλά και στα λίγα που πρόσφερα. Μου έδιναν άλλον αέρα, άντεξα.

Στη μέση της ένατης δεκαετίας, χωρίς κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, χαρούμενο. Δε μου διαφεύγει της προσοχής πόσοι συνομήλικοί μου δε ζουν πια. Πως κάποιοι άλλοι μπορεί να υποφέρουν δοκιμασίες. Κρατώ τα ευχάριστα γεγονότα, μπορώ και απορρίπτω τ’ αντίθετα. Στριφογυρίζουν στο μυαλό μου παραλείψεις. Θυμάμαι τον αγαπητό, αείμνηστο καθηγητή αγγλικών, να παροτρύνει ν’ ασχοληθούμε με την ξένη γλώσσα δωρεάν. Μαζί με άλλους κώφευα στις παρακλήσεις του. Ανάπτυξα φιλικές σχέσεις με αξιόλογα άτομα. Λυπάμαι που πνευματικά ελάχιστα ωφελήθηκα.

Στα ογδόντα πέντε αποφεύγω να σκέπτομαι τα γηρατειά σα μια άσχημη περίοδο της επίγειας πορείας που πρέπει να υπομείνεις. Είναι μια χρονική περίοδος με πλούσιο ελεύθερο χρόνο. Παρέχει πλήθος ευκαιριών. Χρόνος απαλλαγμένος από το άγχος των αναγκών των νέων ηλικιών. Δε μου διαφεύγει όμως πόσοι κίνδυνοι καραδοκούν. Άλλωστε τόσα λέγονται από τον λαό για μας της ένατης ή της δέκατης δεκαετίας.

Με παρηγορεί, με ενθαρρύνει το «γηράσκω αεί διδασκόμενος». Ανοίγει ορίζοντες αντί να περιορίζει. Το γεγονός ότι έζησα πόλεμο, εμφύλιο, χούντα, Δημοκρατία, επιτυχίες οικονομικές και επιστημονικές, μου δίνει τη δυνατότητα της χαράς της τρίτης ηλικίας.

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ας μην αφήσουμε έναν ιό να σκοτώσει τον Τύπο!

Published

on

By

Η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) είναι ο φορέας 180 περίπου Δημοσιογραφικών Επιχειρήσεων που εκδίδουν Εφημερίδες και Περιοδικά εβδομαδιαία, 15θήμερα, μηνιαία, διμηνιαία έως και τριμηνιαία, καθώς και ηλεκτρονικές εκδόσεις – ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Οι Επαγγελματίες και καταξιωμένοι Δημοσιογράφοι Μέλη της, καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, με αναγνωστικό κοινό που υπερβαίνει τα 2.000.000 άτομα.

Τα έντυπα της ΕΔΙΠΤ διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  • Περιφερειακές – Τοπικές Εφημερίδες όλης της χώρας
  • Κλαδικά – Επαγγελματικά Περιοδικά, που καλύπτουν τους μεγαλύτερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας & τους επαγγελματίες αυτών.

Η κρίση που έχει ξεσπάσει λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού  έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές για πολλές Περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες, αλλά και αρκετά κλαδικά έντυπα, που με πολύ κόπο τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να επιβιώσουν για να στηρίξουν τον τόπο ή τον κλάδο τους.

Οι εκδοτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Περιοδικού Τύπου, αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, καθώς  βλέπουν τα έσοδα τους από την διαφήμιση και τις πωλήσεις των εντύπων τους να είναι πλέον μηδενικά, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Μάλιστα πολλές Περιφερειακές εφημερίδες αλλά και Κλαδικά Περιοδικά αποκλείστηκαν από την καμπάνια των 20 εκατ. ευρώ για τον Covid-19.

Όλα αυτά όμως συντελούνται σε μια περίοδο κατά την οποία ο Περιοδικός και Περιφερειακός Τύπος, που εκπροσωπεί η ΕΔΙΠΤ, δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται απανωτά πλήγματα, αλλά και αναιτιολόγητους αποκλεισμούς, όπως:

  1. Άδικη επιβολή της ειδικής εισφοράς του 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς ωστόσο να ληφθεί καμία μέριμνα για μέτρα αντιστάθμισης των απωλειών, όπως συνέβη για τους ιδιοκτήτες άλλων Μ.Μ.Ε.. (για π.χ. στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών νομοθετήθηκε μείωση του ειδικού φόρου διαφημίσεων).
  2. Αδικαιολόγητος αποκλεισμός ολόκληρου του Περιοδικού Τύπου και μια μεγάλη μερίδα του Περιφερειακού Τύπου και από τα Προγράμματα Ενίσχυσης του Τύπου, που ψηφίστηκαν αρχές Μαρτίου στη Βουλή, καθώς σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μόνο οι εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, ενώ από τις Περιφερειακές συμπεριλαμβάνονται μόνο οι ημερήσιες και αρκετές εβδομαδιαίες.
  3. Άδικος αποκλεισμός των Περιφερειακών εντύπων της από το Μητρώο Περιφερειακού Τύπου.
  4. Κατάργηση της μικρής επιδότησης για την ταχυδρομική διακίνηση των εντύπων μέσω ΕΛΤΑ,  μόνο για τα έντυπα της ΕΔΙΠΤ. Η επιδότηση διατηρήθηκε μόνο για τις ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες.

Ρωτάμε λοιπόν:

– Για την Πολιτεία είμαστε Τύπος ή όχι;

– Αν δεν είμαστε, τότε γιατί καλούμαστε κι εμείς να πληρώσουμε το 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ;

– Αν πάλι είμαστε, τότε γιατί αποκλειόμαστε από τα μέτρα οικονομικής στήριξης;

– Τα περιοδικά είναι Τύπος ή όχι, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες;

ΖΗΤΑΜΕ

Από την Πολιτεία να στηρίξει το σύνολο του Τύπου της χώρας, χωρίς διακρίσεις. Την ύστατη στιγμή να υπάρξει άμεσα σχετική τροπολογία προκειμένου να ενσωματωθεί  ολόκληρος ο  Τύπος στα Προγράμματα Οικονομικής στήριξης του Τύπου

Η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει την ισονομία και να συνδράμει στην διάσωση όλου του τύπου της χώρας,  προκειμένου αυτή  η κρίση να μην αποβεί καταστροφική για πολλές Περιφερειακές και Τοπικές εφημερίδες, αλλά και αρκετά Κλαδικά Περιοδικά με περίπου 2.000.000 αναγνώστες, αλλά και πολλούς εργαζομένους.

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ