Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Προγραμματική Συμφωνία ΥΠΕΣ – ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ για μείωση της γραφειοκρατίας

Published

on

Υπεγράφη από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη και τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστό, Προγραμματική Συμφωνία για τη Δράση «Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού – Απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού – Πιλοτική λειτουργία». Στην υπογραφή παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Με την υπογραφή της συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για μείωση της γραφειοκρατίας, αύξηση της αποδοτικότητας και απλούστευση των διοικητικών πράξεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα, του οποίου φορέας υλοποίησης είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την οποία θα είναι διασυνδεδεμένες όλες οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας.

Μέσω της πλατφόρμας ο κάθε συναλλασσόμενος με τους ΟΤΑ (πχ για λειτουργία καταστήματος), θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για τα έγγραφα που θα χρειαστεί και τις υπηρεσίες στις οποίες θα απευθυνθεί, ενώ ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται τα δικαιολογητικά για την αδειοδότηση.

Προβλέπεται επίσης, η απλούστευση και η προτυποποίηση των διαδικασιών, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε λιγότερες απαιτούμενες υπογραφές, λιγότερα χαρτιά, μικρότερο χρόνο διεκπεραίωσης υποθέσεων, άρα και λιγότερη ταλαιπωρία.

Σε σύντομες δηλώσεις, που προηγήθηκαν της υπογραφής, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε «εμβληματικό» το έργο, καθώς, όπως ανέφερε, «θα συντελέσει στο να αλλάξει την πραγματικότητα στις σχέσεις της αυτοδιοίκησης με τους πολίτες».

Από την πλευρά τους, οι κ. Αγοραστός και Πατούλης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, για το γεγονός ότι «επιτέλους ξεκινάει αυτό που περίμενε η αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια», ενώ υπογράμμισαν ότι η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας «δείχνει ότι υπάρχει η διάθεση από πλευράς κυβέρνησης για μεταρρυθμιστικές αλλαγές στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Η αναδιοργάνωση και ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπεται στο «Πρόγραμμα Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 325 Δήμων και των 13 Περιφερειών», προϋπολογισμού 30,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα», του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάληψη του έργου, το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί σε περίπου ένα έτος.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΛΛΑΔΑ

Παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμός παιδιών Ρομά στον Δήμο Ναυπακτίας

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας και το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ναυπακτίας ενημερώνουν ότι, στις 27 Απριλίου 2025, θα πραγματοποιηθεί Παιδιατρική κλινική εξέταση και Εμβολιασμός παιδιών Ρομά, στο Κέντρο Κοινότητας, μεταξύ 9:30 π.μ. – 14:30 μ.μ.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγεία για όλους», από την Εταιρεία Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας με την συνεργασία της 6ης Υ.ΠΕ, του Δήμου Ναυπακτίας και του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου, του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Έδρα της UNESCO για την υγεία και τις ασθένειες των εφήβων.

Τα εμβόλια που θα πραγματοποιηθούν, είναι:

  • MMR: (Ιλαράς, Ερυθράς, Παρωτίτιδας)
  • Prevenar 13 (Πνευμονιόκοκκου)
  • Vaqta (Hπατίτιδας A’)
  • Vaxelis (Διφθερίτιδας-Κοκκύτη, Hπατίτιδας B’-Τετάνου-Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδας- Αιμόφιλου)
  • Neisvac (Μηνιγγιτιδόκοκκου)
  • HBVAXPRO (Hπατίτιδας B’)
  • Varilrix (Ανεμευλογιάς)
  • Hexyon (Διφθερίτιδας-Τετάνου- Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδας- Αιμόφιλου)
  • Repevax (Διφθερίτιδας-Τετάνου-Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδας)

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πρόσβαση στον εμβολιασμό και την παιδιατρική φροντίδα αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η κοινή προσπάθεια των φορέων αναδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας για ένα πιο δίκαιο και υγιές μέλλον για όλους.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση συμβάσεων στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Published

on

By

Βοήθεια-στο-σπίτι-δήμος-ναυπακτίας

Εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο “Παράταση της διάρκειας των συμβάσεων του προσωπικού του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίες συνεχίστηκαν δυνάμει του άρθρου 77 του ν. 5027/2023 (Α’ 48).

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο,  ειδικότερα, στο άρθρο 27 παρ. 4 του  ν. 5188/2025 προβλέπεται ότι η διάρκεια των συμβάσεων του προσωπικού του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίες συνεχίστηκαν δυνάμει του άρθρου 77 του ν. 5027/2023 (Α’ 48), παρατείνεται από τη λήξη τους με το ίδιο καθεστώς και για την παροχή των ίδιων υπηρεσιών για χρονικό διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, με δυνατότητα παράτασης, κατά παρέκκλιση των άρθρων 5, περί διαδοχικών συμβάσεων, και 6, περί της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων, του π.δ. 164/2004 (Α’ 134). Σε κάθε περίπτωση αποκλείεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας σε αορίστου χρόνου.

Στη ρύθμιση αυτή εμπίπτει το προσωπικό του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», των οποίων οι συμβάσεις συνεχίστηκαν με το ίδιο καθεστώς και για την παροχή των ίδιων υπηρεσιών για χρονικό διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 77 του ν. 5027/2023 (Α’ 48), στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών του προς τους ωφελούμενους του προγράμματος.

Η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr στη διαδρομή: www.ypes.gr/Υπουργείο/Εγκύκλιοι.

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πού πάνε τα αιολικά όταν πεθάνουν;

Published

on

By

Σε κάποια βουνά κοντά στο νότιο άκρο της Εύβοιας, το τοπίο έχει κάτι το απόκοσμο και θυμίζει λατομείο από τους δρόμους και τις κομμένες πλαγιές, γεμάτο με ανεμογεννήτριες που βρίσκονται αποσυναρμολογημένες στο έδαφος, και σαπίζουν.

Η «απόσυρση» αιολικών πάρκων που έκλεισαν τον κύκλο ζωής τους είναι ένα ζήτημα που τώρα αρχίζει να αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς οι πρώτες άδειες για αιολικά πάρκα δόθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και πλέον λήγουν, έχοντας συμπληρώσει την 25ετία για την οποία αδειοδοτήθηκαν.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η ΡΑΕ, από το 2022 μέχρι το 2024 έληξε η άδεια αιολικών πάρκων 501 MW συνολικά σε όλη τη χώρα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν 202 ΜW το 2025.

Συνολικά, έως το 2030 θα λήξει η άδεια αιολικών πάρκων 1.551 ΜW.

Συνέχιση της λειτουργίας με repowering

Η κατεύθυνση που υπάρχει για τα αιολικά πάρκα που ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους είναι η αντικατάσταση των ανεμογεννητριών και η συνέχιση της λειτουργίας τους, το λεγόμενο repowering».

Όταν λήξει η άδεια, αν δεν επεκταθεί, δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει repowering για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς, τα πρώτα αιολικά πάρκα είχαν γίνει στις καλύτερες θέσεις από πλευράς αιολικού δυναμικού. Επιπλέον η υποδομή, όπως οι δρόμοι, είναι έτοιμη και η ύπαρξη του αιολικού πάρκου δεδομένη για δύο δεκαετίες – δεν υπάρχουν αντιδράσεις.

Η απεγκατάσταση και διαχείριση των παλιών ανεμογεννητριών δεν είναι απλή υπόθεση. Το 90% της μάζας μιας ανεμογεννήτριας είναι μεταλλικό, άρα ανακυκλώσιμο. Το ίδιο ισχύει και για τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό της. Το πρόβλημα είναι τα πτερύγια, που είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα σκάφη.

Στη χώρα μας τα παραλαμβάνουν πιστοποιημένες εταιρείες τα θρυμματίζουν και τα κάνουν ένα είδος πέλετ, που διοχετεύεται σε καύση. Μια άλλη εναλλακτική είναι η δημιουργία αστικού εξοπλισμού από αυτά, ένα είδος επαναχρησιμοποίησης.

Το θέμα της διαχείρισης των φτερωτών των ανεμογεννητριών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η  Wind Europe έχει ζητήσει να απαγορευθεί η ταφή των συνθετικών υλικών, κάτι που συμβαίνει κατά κόρον στην Αμερική. Γενικώς υπάρχουν δύο κατευθύνσεις στην έρευνα, για τις νέες τεχνικές ανακύκλωσης και την κατασκευή των νέων φτερωτών με ανακυκλώσιμα υλικά.

Το πρόγραμμα repowering στην Ελλάδα αφορούσε αιολικά πάρκα στη Λήμνο, στη Χίο, στα Ψαρά, στη Σάμο, στην Ικαρία, στην Κάρπαθο, στη νότια Εύβοια και στη Σητεία της Κρήτης.

Όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες που «αποσύρθηκαν», μέρος αυτών πωλήθηκε στη δευτερογενή αγορά και έφυγε στο εξωτερικό, είτε για να τοποθετηθούν αλλού με ανανέωση του μηχανισμού τους, ή για να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ