Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προγραμματική συνεργασία Γκίζα, Μπουλέ, Τσουκαλά

Published

on

Με Δελτίο τύπου που υπογράφουν από κοινού οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Γκίζα, «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ»  με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Μπουλέ, «ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ – Πρωταγωνιστής ο Άνθρωπος» με επικεφαλής τον κ. Ντίνο Τσουκαλά, παρουσιάζουν το ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ.

Αναφέρει το δελτίο τύπου:

Η έναρξη της νέας θητείας στην τοπική αυτοδιοίκηση  λαμβάνει χώρα υπό τις νέες συνθήκες που ορίζει ο νόμος της απλής αναλογικής (Ν. 4555/2018). Στο δήμο Ναυπακτίας, και βάσει των αποτελεσμάτων της εκλογικής διαδικασίας της 26ης Μαΐου, εξελέγησαν 27 δημοτικοί σύμβουλοι προερχόμενοι από 7 δημοτικές παρατάξεις, με συνέπεια καμία εξ αυτών να μην διαθέτει   πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ανάγκη για συνεργασία είναι δεδομένη. Σ’ αυτή ακριβώς την ανάγκη, αλλά και τη βαθειά πεποίθησή μας που εκφράσαμε προεκλογικά, ότι τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο δήμος είναι σύνθετα και διαχρονικά, έρχεται να απαντήσει η προγραμματική συνεργασία των τριών παρατάξεων που υπογράφουν την παρούσα ανακοίνωση.

Με την ενέργειά μας αυτή θεωρούμε ότι ανταποκρινόμαστε, αφενός στις επιτακτικές ανάγκες του δήμου και αφετέρου στη βούληση της κοινωνίας για συνεργασία αυτών που την εκπροσωπούν στο δημοτικό συμβούλιο. Προφανώς, στο πλαίσιο της σωστής λειτουργίας κάθε δημοτικής αρχής, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή θεσμική λειτουργία όλων των δημοτικών συμβούλων, μέρος των οποίων θα πρέπει να ελέγχει από τη θέση της αντιπολίτευσης τους ασκούντες διοίκηση.

Βασικός πυλώνας της συνεργασίας των τριών παρατάξεων είναι η μεταξύ τους προγραμματική συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει στην υλοποίηση ενός κοινού προγράμματος, ώστε να δοθούν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που για δεκαετίες ταλαιπωρούν το δήμο μας. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί υποχρέωσή μας η συνέχιση των έργων που έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα, γιατί πιστεύουμε  ότι ο δήμος έχει συνέχεια και ότι είναι χρέος μας να ολοκληρώσουμε αυτά που θα παραλάβουμε.

Η στόχευσή μας, όμως, δεν σταματά στο κοινό μας πρόγραμμα για την   τρέχουσα  τετραετία, καθώς η συνεργασία μας περιλαμβάνει και το σχεδιασμό σε βάθος χρόνου όλων των έργων που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη του δήμου μας και την ευημερία της κοινωνίας μας. Η διαδικασία αυτή, φυσικά, θα απαιτήσει χρόνο, αλλά και ολοκληρωμένο κοινωνικό διάλογο με την παρουσία του συνόλου των φορέων της περιοχής, και με βασική του αρχή την ειλικρινή διάθεση των συμμετεχόντων. Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι βέβαιο ότι θα έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα τόσο για το άμεσο μέλλον, όσο και μακροπρόθεσμα.

Η έναρξη της νέας θητείας συνεπάγεται για το δήμο Ναυπακτίας μία πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς η διοίκησή του θα περνά μέσα από τη συνεργασία τριών παρατάξεων, οι οποίες εκπροσωπούν το 60% του εκλογικού σώματος. Αυτή η πλειοψηφία συνιστά από μόνη της μια πολύ σημαντική δημοκρατική κατάκτηση.

Φιλοδοξούμε και δεσμευόμαστε απέναντι στους πολίτες πως μέσα από τη συνεργασία θα μπορέσουμε να λύσουμε προβλήματα του παρόντος και της καθημερινότητας, αλλά και θα σχεδιάσουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις για το αναπτυξιακό μέλλον του δήμου μας. Θέλουμε και μπορούμε να συμβάλουμε στην βελτίωση της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης με προτάσεις και πρωτοβουλίες που θα ξεπερνούν  τα στενά πλαίσια της Ναυπακτίας.

Ενδεικτικά, και στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων από μέρους μας αναγκαίων παρεμβάσεων, αναφέρουμε 1) την ανάδειξη και στοχευμένη προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής σε συνδυασμό με την ενεργή στήριξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης   και το σεβασμό στο περιβάλλον,  2) την εστίαση στις ανάγκες της νεολαίας, με προτεραιότητα στην περαιτέρω βελτίωση των αθλητικών υποδομών, 3) την επένδυση στην πολιτισμική μας κληρονομιά,  4) τη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την καθημερινότητα των πολιτών, 5) την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής που έχει ανάγκη ο δήμος μας, 6) την προετοιμασία της επόμενης προγραμματικής περιόδου, 7) τη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και 8) τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου δήμου προσβάσι μου και φιλικού προς όλους.

Η συνεργασία μας αυτή στηρίζεται σε αρχές,  τις οποίες  πρέπει να ανακτήσουμε ως δήμος, αλλά και σε αξίες που πρέπει να αναδείξουμε ως  κοινωνία.

Μας ενώνει η ομόφωνη απόφασή μας:

 • Για τη εμπέδωση της νομιμότητας
 • Για τη διαφάνεια και τη χρηστή Διοίκηση
 • Για την προστασία των κοινωνικών συμφερόντων, τον απόλυτο σεβασμό και τη μέγιστη αξιοποίηση του δημοσίου χρήματος.
 • Για την ορθολογική οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών του δήμου και των εποπτευόμενων φορέων του.
 • Για τη διάκριση των ρόλων ανάμεσα στις Υπηρεσίες και τους αιρετούς.
 • Για την εξυπηρέτηση των δημοτών σύμφωνα με το νόμο και χωρίς καμία απολύτως διάκριση.
 • Για τη στενή συνεργασία με τους προέδρους των κοινοτήτων
 • Για τη διαβούλευση με τα θεσμοθετημένα όργανα και τους συλλόγους του δήμου.
 • Για την πλήρη ενημέρωση των δημοτών σχετικά με τα θέματα του δήμου και τις προτεινόμενες λύσεις.

Η υλοποίηση των ανωτέρω και η εξειδίκευση του προγράμματος της τετραετίας περνάει μέσα από την αξιοποίηση των αιρετών στελεχών των συνεργαζόμενων παρατάξεων, αλλά και δημοτών που διαθέτουν  γνώσεις και συναφείς με τα αντικείμενα εμπειρίες, τους οποίους θα αξιοποιήσουμε. Η συνεργασία και η κατανομή του έργου μεταξύ των παρατάξεων αφορά ολόκληρη την τετραετία 2019-23, ενώ ο ορισμός των στελεχών που θα αναλάβουν την υλοποίηση του έργου ανά τομέα είναι ευθύνη της κάθε παράταξης.

Είναι βαθιά η πεποίθησή μας ότι η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στη διοίκηση και τους δημότες χτίζεται καθημερινά με ειλικρίνεια και διαφάνεια. Για το λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε επίσημα για τον τρόπο με τον οποίο θα εργαστούμε  την ερχόμενη τετραετία.

Η συνεργασία των τριών παρατάξεων στηρίζεται στην ειλικρίνεια, τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την προτεραιότητα που δίνουμε για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και του δημοσίου χρήματος χωρίς καμία έκπτωση.

Σ’ αυτή μας την προσπάθεια θέλουμε  και το δημότη ενεργό!

Η Ναυπακτία μας χρειάζεται όλους και ενωμένους για τους κοινούς στόχους!

Β. ΓΚΙΖΑΣ                     Γ. ΜΠΟΥΛΕΣ                                Κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απάντηση Σπ. Τσέλιου στον Αντ. Φράγκο για μαρίνα και καταφύγιο

Published

on

By

Τσέλιος-απάντησ-σε-Φράγκο-μαρίνα-ναυπάκτου

Απάντηση στην ανακοίνωση του πρώην προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας Αντώνη Φράγκου έδωσε μέσα από ανακοίνωσή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου ο νυν πρόεδρος του Ταμείου – δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Τσέλιος.

Ανέφερε στην ανακοίνωση ο κ.Τσέλιος:

«Ο τέως. Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου κ. Αντώνης Φράγκος με μακροσκελέστατη γραπτή ανακοίνωσή του στα ΜΜΕ της πόλης μας αναφέρεται σε μερικές ανακρίβειες για τις οποίες έχω να ανακοινώσω τα εξής:

 1. Ο κ. Φράγκος όφειλε ως τέως πρόεδρος του ΔΛΤΝ να παραστεί στο ΔΣ και να εξηγήσει τη θέση του και τις ενέργειες που έκανε για το τουριστικό Καταφύγιο. Φυσικά δεν πήγε στο Δημ. Συμβούλιο όπου υπάρχει διάλογος. Δεν θέλησε να απαντήσει στα ερωτήματα που έχει η κοινωνία. Προτίμησε το μονόλογο για ευνόητους λόγους. Επικαλέστηκε το γραπτό απολογισμό που παρέδωσε στη δημοτική αρχή Λουκόπουλου η δημοτική αρχή Μπουλέ για να πει ότι η ΑΔΚΝ είχε δήθεν συμφωνήσει για Τουριστικό Καταφύγιο και όχι Μαρίνα στο Γρίμποβο.
 2. Για το σημείο αυτό έχω δύο παρατηρήσεις:
  Α) Δέχεται ότι η δημοτική αρχή Μπουλέ τους παρέδωσε το 2014 γραπτό απολογισμό. Αυτοί τι παρέδωσαν στη σημερινή δημοτική αρχή;
  Β) Στον απολογισμό που παρέλαβε ο κ. Λουκόπουλος από τη δημοτική αρχή Μπουλέ αναφέρεται ότι το μέγεθος σε συνδυασμό με το κόστος της Μαρίνας πρέπει να αναθεωρηθούν. Δεν μιλάει για τουριστικό Καταφύγιο.
 3. Πράγματι ως παράταξη ψηφίσαμε όλες τις προτάσεις της δημοτικής αρχής Λουκόπουλου καλόπιστα γιατί δεν θέλαμε να έχει κανένα εμπόδιο στην πολιτική του (ΞΕΝΙΑ, Ανάπλαση, λιμενικά έργα κλπ). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε τις δικές μας προτάσεις και το δικό μας πρόγραμμα. Ως αντιπολίτευση έπρεπε να ελέγχουμε όχι να εμποδίζουμε το πρόγραμμα του κ. Λουκόπουλου. Ας θυμηθεί ο κ. Φράγκος ποια πολιτική ακολουθούσαν οι πρώην συνεργάτες του ως αντιπολίτευση.

Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν :

 1. Η Μαρίνα έχει χερσαίες δραστηριότητες και ως εκ τούτου θέσεις εργασίας και έσοδα. Αυτά προκαλούν και το ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις Μαρίνες.
  2. Το τουριστικό καταφύγιο εκ του νόμου δεν έχει χερσαίες δραστηριότητες, δεν έχει ουσιώδη έσοδα και δεν έχει ιδιωτικό ενδιαφέρον. Ποιος ιδιώτης θα ενδύσει 8,5 εκατ.€ για να φτειάξει με τα χρήματά του ένα δημόσιο έργο;
  3. Το δημόσιο έργο πρέπει να το χρηματοδοτήσει ο δήμος, ή η Περιφέρεια ή το κράτος. Αυτό είναι ανέφικτο στο ορατό μέλλον. Αν ήταν εφικτό ο κ. Φράγκος και η δημοτική αρχή Λουκόπουλου θα εύρισκαν τα χρήματα και δεν θα έμειναν μόνο στις μακέτες του έργου.
  4. Για να δημοπρατηθεί το έργο πρέπει να δεσμευθούν 10,5 εκατ. €. Υπάρχουν; Όχι. Άρα το έργο δεν μπορεί να δημοπρατηθεί. Συνεπώς το ποσό των 2 εκατ. του Interreg δεν μπορεί να απορροφηθεί.
  5. Καταλήγουμε λοιπόν ότι με αυτές τις ενέργειες θα είχαμε υποβιβάσει τη Μαρίνα σε τουριστικό καταφύγιο το οποίο όμως δεν θα μπορούσε να δημοπρατηθεί. Άρα το ποσό του Interreg δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.
  6. Η κατασκευή του λιμενικού έργου στη βαρειά προβλέπεται από το ΓΠΣ Ναυπάκτου. Εφ’ όσον χωροθετηθεί θα μπορεί να κατασκευασθεί με το ποσό του Interreg (2 εκατ.€) ως αυτόνομο έργο που θα λειτουργεί νόμιμα.
  7. Η μαρίνα θα παραμείνει χωροθετημένη στο Γρίμποβο με κόστος κατασκευής προσαρμοσμένο στις συνθήκες της αγοράς.
  8. Για την ακύρωση της αλλαγής της Μαρίνας σε καταφύγιο πήρε απόφαση το ΔΣ του ΔΛΤΝ.
  9. Σε ότι αφορά τα ατοπήματα ας τα διαβάσει πιο προσεκτικά ο κ. Φράγκος, εγώ δεν πρόκειται να αναφερθώ στα έργα τα οποία βλέπουν και κρίνουν οι δημότες.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείτε ζωντανό το Δημοτικό συμβούλιο (στις 18:00) με θέμα την ενημέρωση για το έργο της ανάπλασης

Published

on

By

Δημοτικο-συμβούλιο-Ναυπακτίας

Σήμερα  Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00 συγκαλείται σε Τακτική Συνεδρίαση το Δημοτικό συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής (δυτική αίθουσα), κόμβος περιφερειακού – Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου.

Μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη:  • Συζήτηση-ενημέρωση για το έργο «Αστική ανάπλαση εντός του ιστορικού κέντρου της πόλεως της Ναυπάκτου», με εισηγητή τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Β. Γκίζα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απάντηση Αντ. Φράγκου στους «επαγγελματίες» πολιτικούς για τα λιμενικά έργα της Ενωτικής Πρωτοβουλίας αλλά και περί «φιάσκου»

Published

on

By

Φράγκος-Αντώνης-Ναύπακτος-τουριστικό-καταφύγιο-σκαφών

Με ανακοίνωση του ο Αντώνης Φράγκος, πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου απαντά στα όσα τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας, ακούστηκαν και γράφηκαν. Δίνει απαντήσεις στην δημοτική αρχή για το θέμα του τουριστικού καταφυγίου Ναυπάκτου και όχι μόνο.

Αναφέρει στην ανακοίνωσή του τα ακόλουθα:

«Ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα»

«Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα λιμενικά έργα και βρήκαν την ευκαιρία όλοι αυτοί, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είτε προσωπικά είτε μέσω των οικείων τους αντιτάχθηκαν σε αυτά με ένα ύφος απίστευτου ρεμβασισμού να μιλήσουν με το γνωστό «πολιτικάντικο» ύφος τους.

Αν και είχα λάβει την απόφαση να μην τοποθετηθώ καθώς μόνο λίγοι μήνες έχουν παρέλθει από τότε που έληξε η θητεία μου στο Λιμενικό ταμείο, θεωρώντας ότι απαιτείται χρόνος για να βρουν κάποιοι «αν και επαγγελματίες πολιτικοί» τον βηματισμό τους, δεν μπορώ να μείνω αμέτοχος σε σχόλια περί λαϊκισμού και φιάσκου. Όταν μιλάς με έργα δεν μπορείς να σιωπάς και η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει!

Ας πούμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομα τους.

Η χωροθέτηση του τουριστικού καταφυγίου δεν ήταν μια αυθαίρετη ενέργεια μου. Η αλλαγή του σχεδιασμού από μαρίνα σε τουριστικό καταφύγιο επήλθε έπειτα από διάλογο και διαβούλευση τόσο στο Λιμενικό Ταμείο, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ δεν έλλειψε και ενημερωτική ημερίδα επί τούτου. Ήταν μια πολιτική απόφαση που ξεκίνησε πολύ πριν υπάρξει η οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Οι οικονομικές συνθήκες ήταν αυτές που μας οδήγησαν σε αυτή την πρόταση καθώς το έργο της μαρίνας ήταν εκτός των σημερινών οικονομικών και τεχνικών δεδομένων. Μάλιστα θα ήθελα να θυμίσω ότι στον γραπτό απολογισμό που μας παρέδωσε τον Σεπτέμβριο του 2014 η απερχόμενη δημοτική αρχή ΑΔΚΝ έγραφε: «Η Μαρίνα Ναυπάκτου είχε ένα άγονο διαγωνισμό επί της δημοτικής αρχής Παπαθανάση. Μετά από επαφές που είχαμε με αρμόδιους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς φαίνεται ότι το μέγεθος της σχεδιασθείσης Μαρίνας σε συνδυασμό με το κόστος του έργου είναι εκτός των σημερινών οικονομικών και τεχνικών δεδομένων και ως εκ τούτου το όλο σχέδιο πρέπει να αναθεωρηθεί. Οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο έληξαν το 2009». Ακόμη και στο προεκλογικό της πρόγραμμα το 2019, μιλούσε για τουριστικό καταφύγιο και όχι για Μαρίνα.

Η χρηματοδότηση των μελετών έγινε στον μεγαλύτερο βαθμό με προγραμματικές συμβάσεις του Δήμου με το Λιμενικό ταμείο, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και ψηφίστηκαν από όλο το δημοτικό συμβούλιο. Αυτοί που ψήφισαν, είναι αυτοί που σήμερα αντιτάσσονται καθώς φαίνεται ότι η μνήμη σε κάποιους είναι «βραχεία»

Ποτέ δεν είπαμε ότι με το ποσό που εγκρίθηκε από το Interreg θα χρηματοδοτηθεί όλο το έργο του τουριστικού καταφυγίου.

Τόσο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όσο και στην επιτροπή του Interreg καταθέσαμε από την πρώτη στιγμή τον φάκελο χωροθέτησης. Μάλιστα στη σελίδα 91 του φακέλου αναφέρεται αναλυτικά το ενδεικτικό κόστος κατασκευής του Τουριστικού καταφυγίου, το οποίο ανέρχεται σε 8.571.800€. Για το τελικό ποσό που εγκρίθηκε για το Τουριστικό Καταφύγιο λάβαμε γνώση μόλις τον Ιούνιο 2019 και από τον Ιούνιο μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα καμία επίσημη ενέργεια δεν είχε γίνει σχετικά με το έργο.

Το ότι τα χρήματα δεν επαρκούν για την ολοκλήρωση του έργου το γνωρίζαμε όλοι. Μόνο κάποιος που δεν διάβαζε ούτε τις τοπικές ειδήσεις, μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε.  Εμείς για πρώτη φορά αντλήσαμε ποσό περίπου 2.000.000€ για λιμενικό έργο, για ένα έργο που η πόλη οραματίζεται χρόνια. Εσείς ψάξατε για άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ολοκλήρωση του έργου, όπως νέα χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, δημοπράτηση, ΣΔΥΤ κλπ; Ήρθατε σε επαφή με την διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, στην Περιφέρεια, ζητώντας να διερευνήσει την δυνατότητα να ενταχθεί σε πρόσκληση του ΕΣΠΑ, για Λιμενικά έργα, το υπόλοιπο του έργου;

ΟΧΙ

Γιατί δεν φέρνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον μελετητή για να τοποθετηθεί για το έργο και να ενημερωθεί επισταμένως το ΔΣ;

Αντί αυτού επιλέξατε μια άλλη λύση. Επιλέξατε να προτείνεται την κατασκευή αγκυροβολίου στην Βαριά, ενός έργου 34 θέσεων με σκοπό, όπως λέτε, να μεταφερθούν εκεί οι βάρκες από το λιμάνι για να μη χαθεί το όνειρο της ΜΑΡΙΝΑΣ. Θεωρείται ότι το Λιμάνι Ναυπάκτου ενδείκνυται για ελλιμενισμό Τουριστικών σκαφών; Γνωρίζετε τους περιορισμούς που θέτει η αρχαιολογία; Αν και οι ίδιοι παραδέχεστε σε πρόσφατη ανακοίνωσή σας, ότι οι πιθανότητες να προλάβετε τις προϋποθέσεις του προγράμματος, είναι πολύ μικρές. Δυστυχώς διαπιστώνετε μόνοι σας, πως με τους χειρισμούς σας η χρηματοδότηση που κερδήθηκε για πρώτη φορά, θα χαθεί. Ίσως έτσι κατανοήσετε πόσο σοβαρή προετοιμασία είχε γίνει για να εξασφαλίσουμε τα 2.000.000 €, από διακρατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αυτό που σίγουρα θα μείνει για να μας δυσκολεύει, είναι η επέκταση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος μέχρι την Βαριά, η υποβάθμιση της δημοτικής περιουσίας στις πρώην νεροτσουλήθρες και η πιθανότατα απώλεια ενός κρίσιμου για την ανάπτυξη του τόπου μας έργου.

Και όλα αυτά γιατί;

Γιατί κάποιοι «επαγγελματίες πολιτικοί», δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι στον τόπο μας μπορούν όλοι να προσφέρουν.

Προκειμένου λοιπόν, να έχετε κάποιες πιθανότητες να προλάβετε και να απορροφήσετε το ποσό του Interreg, αν και «επαγγελματίες πολιτικοί» προβήκατε σε πολλά νομικά και πολιτικά ατοπήματα:

ΑΤΟΠΗΜΑ 1ο – Ενώ το Λιμενικό Ταμείο και το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση του δέχεται να γίνει τουριστικό καταφύγιο στο Γρίμποβο δεν αφήσατε να προχωρήσει η Διυπουργική επιτροπή στη Χωροθέτηση του Τουριστικού καταφυγίου, δηλαδή στην τελευταία ενέργεια για την οριστική αδειοδότηση του έργου. Με ποια νομιμοποίηση το πράξατε αυτό; Με ποια απόφαση; Πως εσείς οι «τυπολάτρες – επαγγελματίες πολιτικοί» ανακαλέσατε με την ενέργεια σας απόφαση συλλογικού οργάνου, ήτοι του ΔΛΤΝ και του Δήμου Ναυπακτίας;

ΑΤΟΠΗΜΑ 2ο -Πριν τη λήξη του 2019 σκοπεύατε να συγκαλέσετε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το αγκυροβόλιο αγνοώντας ότι η χερσαία ζώνη λιμένα, δηλαδή η αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου εκτείνεται μέχρι τον Φλοίσβο. Το συμβούλιο ουδέποτε έγινε καθώς πληροφορηθήκατε ότι η χερσαία ζώνη λιμένα θα έπρεπε να επεκταθεί μέχρι τη Βαριά διότι για να εκτελεσθεί το έργο από το Λιμενικό Ταμείο θα έπρεπε αυτό να είναι αρμόδιο στον προτεινόμενο χώρο, ενώ ΔΕΝ ΗΤΑΝ.

ΑΤΟΠΗΜΑ 3ο – Λάβατε απόφαση περί επέκτασης της χερσαίας ζώνης λιμένα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου συντάσσοντας και τα απαιτούμενα σχέδια, στα οποία συμπεριλάβατε και τις νεροτσουλήθρες, δηλαδή δημοτική έκταση. Με ποια απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο συναίνεσε σε αυτό καθώς ο Δήμος Ναυπακτίας ουσιαστικά θα απωλέσει ένα σοβαρό περιουσιακό του στοιχείο; Εσείς οι «τυπολάτρες – επαγγελματίες πολιτικοί» δεν γνωρίζατε ότι έπρεπε να προηγηθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παραχώρηση του χώρου;

ΑΤΟΠΗΜΑ 4ο – Εγκρίνατε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για το αγκυροβόλιο στη Βαριά, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επέκτασης της χερσαίας ζώνης λιμένα και ο χώρος δεν ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο. Τη σύμβαση αυτή θα την αποστείλετε στο Υπουργείο Ναυτιλίας για έγκριση, όπως ο νόμος ορίζει; Θα ζητήσετε δηλαδή στο Υπουργείο Ναυτιλίας να γνωμοδοτήσει για μια σύμβαση για εκτέλεση μελετών από τον Λιμενικό Ταμείο σε χώρο που δεν έχει ακόμη αρμοδιότητα; Βέβαια εσείς οι «επαγγελματίες πολιτικοί» στο παρελθόν με τις αρμοδιότητες είχατε τον τρόπο σας. Θυμίζω πριν αναλάβουμε το Λιμενικό Ταμείο οι όποιες προμελέτες για το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης, την Πλαζ, την συνένωση των παραλιών χρηματοδοτήθηκαν από τον Δήμο χωρίς προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο. Για να κατανοηθεί το ατόπημα είναι σαν να λέμε ότι το Λιμενικό Ταμείο εκπονεί μελέτες στη Γραμμένη Οξυά

ΑΤΟΠΗΜΑ 5ο – Μιλάτε για λαϊκισμό, όταν η θητεία μας στο λιμενικό ταμείο αποδεικνύεται με έργα στα οποία αντιταχθήκατε σθεναρά.

 • Εμείς οι λαϊκιστές τοποθετήσαμε την πλωτή εξέδρα στο Λιμάνι.
 • Εμείς οι λαϊκιστές εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για να αρχίσει το Τουριστικό καταφύγιο, ενώ εκπονήσαμε και όλες τις απαραίτητες μελέτες. Για πρώτη φορά για λιμενικό έργο εξασφαλίσθηκε ποσό 2.000.000€ περίπου.
 • Εμείς οι λαϊκιστές τοποθετήσαμε τον φωτισμό στο λιμάνι, ο οποίος είχε εγκριθεί επί Παπαθανάση και δεν είχατε τοποθετήσει καθώς δεν σας άρεσε
 • Εμείς οι λαϊκιστές εκπονήσαμε μελέτη για το Αλσύλλιο και ξεκινήσαμε εργασίες, ενώ λέγατε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι μελέτη δεν ΥΠΑΡΧΕΙ.
 • Εμείς οι λαϊκιστές νομιμοποιήσαμε τις πέργκολες στην Ψανή λύνοντας ένα μεγάλο πρόβλημα, ενώ εσείς για άλλη μια φορά αντιταχθήκατε.
 • Εμείς οι λαϊκιστές εκπονήσαμε και παραδώσαμε έτοιμη μελέτη για δημοπράτηση ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ για την συνένωση των παραλιών, ενώ εσείς είχατε μείνει μόνο σε μακέτες.
 • Εμείς οι λαϊκιστές αδειοδοτήσαμε και ολοκληρώσαμε τη ράμπα ανέλκυσης – καθέλκυσης σκαφών στο Γρίμποβο.
 • Εμείς οι λαϊκιστές με τον Δήμο Ναυπακτίας ασφαλτοστρώσαμε τα παζάρια εξασφαλίζοντας τις σχετικές αδειοδοτήσεις.
 • Εμείς οι λαϊκιστές εγκαταστήσαμε στη Ψανή εγκατάσταση SEATRAC προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα και άτομα με ειδικές ανάγκες.
 • Εμείς οι λαϊκιστές εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και εκπονήσαμε μελέτες για την αποκατάσταση του Δυτικού προβλήτα στο Αντίρριο.
 • Εμείς οι λαϊκιστές για πρώτη φορά τοποθετήσαμε ομπρέλες στο παραλιακό μέτωπο, όπως έπραξε και ο Δήμος προκειμένου τη θάλασσα να τη χαίρονται και αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθούν καταστήματα για το μπάνιο τους.
 • Εμείς οι λαϊκιστές συντάξαμε το μητρώο πλατάνων για την καλύτερη συντήρηση του παραλιακού μετώπου.
 • Εμείς οι λαϊκιστές υδροδοτήσαμε τις ντουζιέρες Γρίμποβο από το ποταμάκι στα ΚΕΠ.
 • Εμείς οι λαϊκιστές συντηρήσαμε ένα μηχάνημα που σάπιζε στον βιολογικό για τον καθαρισμό των παραλιών και με δικό μας προσωπικό καθαρίσαμε τις παραλίες
 • Εμείς οι λαϊκιστές παραλάβαμε πλήρη εγκατάλειψη στο Κρυονέρι και την Κάτω Βασιλική και με όσα μέσα είχαμε αποκαταστήσαμε τον ηλεκτροφωτισμό και συντηρήσαμε την ΧΖΛ.

Αν όλα αυτά είναι λαϊκισμός, τότε έχετε δίκιο. Είμαστε μεγάλοι λαϊκιστές και χαιρόμαστε για αυτό.

Εσείς που δεν λαϊκίζετε πείτε τουλάχιστον την αλήθεια. Το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την πολιτική απόφαση να δημιουργηθεί τουριστικό καταφύγιο αντί μαρίνας, πολύ πριν βρεθεί η όποια χρηματοδότηση. Αν δεν μπορείτε να απορροφήσετε τα χρήματα, θα μπορούσατε, αν θέλατε, να δημοπρατήστε το τουριστικό καταφύγιο στο σύνολο του καθώς με τις υπάρχουσες μελέτες αυτό είναι εφικτό. Αντί αυτού επιλέξατε

Α. Να πετάξετε στον κάλαθο των αχρήστων τις μελέτες του τουριστικό καταφυγίου που και πολλοί από εσάς ψήφισαν

Β. Να επιδιώξετε την κατασκευή αγκυροβολίου για να πείτε ότι προσπαθήσατε να μην χαθούν τα χρήματα και

Γ. Μελλοντικά να επιδιώξετε να εκπονήσετε τις μελέτες για την μαρίνα ελπίζοντας σε έναν mega επενδυτή!

Σε εσάς λοιπόν, τους «επαγγελματίες πολιτικούς» που έχετε όραμα και δεν λαϊκίζετε, ένα θα πω: Ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Με τις επιλογές σας μια μεγάλη και ίσως η μοναδική ευκαιρία για να αποκτήσουμε σοβαρή λιμενική εγκατάσταση στη Ναύπακτο ΧΑΝΕΤΑΙ.

 Υ.Γ. Όταν η χρηματοδότηση είναι πραγματική δεν μπορείς να μιλάς για πολιτικά τερτίπια του πρώην Περιφερειάρχη. Όταν όμως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τώρα έχει να διαχειριστεί περισσότερα από 500.000.000 € ευρώ και σιωπά προβληματίζεσαι!

Αντώνης Φράγκος, Δικηγόρος, πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου.».

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ