Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Προσχεδιασμένη η εξόντωση των ΚΔΑΠ;

Published

on

Με επιστολή του στον Πρωθυπουργό, ο ΠΑ.Σ.Ε.ΚΔΑΠ  (Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζόμενων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών)  κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων λόγω των Κυβερνητικών μεθοδεύσεων που τα θέτουν εκτός σχολικών κτιρίων. Ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ ζητά από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε να διασφαλιστεί από τον ίδιο προσωπικά πως δεν θα επιτραπεί σε κανένα Υπουργείο να νομοθετήσει ρυθμίσεις οι οποίες θα έχουν σαν άμεσο αποτέλεσμα την εκτεταμένη συρρίκνωση ή ακόμα και τον αφανισμό των δημοτικών ΚΔΑΠ.

Αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή:

(…) Και να έρθουμε τώρα στο επίκεντρο της παρούσης επιστολής που δεν είναι άλλη από την πληροφορία που είχαμε από επαφές μας στο Υπ. Παιδείας, όπως αναφέραμε παραπάνω, πως  στα  πλαίσια  της  διαβούλευσης  του  εν  λόγω  σχεδίου  νόμου,  η Υπουργός  Παιδείας  κυρία  Κεραμέως,  ζήτησε από  το  Υπουργείο  Εργασίας να απαλειφθεί η διατύπωση που δίνει «κατ’ εξαίρεση» τη δυνατότητα στους Δήμους να στεγάζουν ΚΔΑΠ σε σχολικά κτίρια και αντ’ αυτού να μην επιτρέπεται ΚΑΘΟΛΟΥ η στέγαση των ΚΔΑΠ σε σχολικά κτίρια.

Η πρόταση, η θέση και η πρόθεση αυτή της Υπουργού Παιδείας αποτελεί μία ευθεία επίθεση εναντίον των δημοτικών ΚΔΑΠ, των εξυπηρετούμενων παιδιών σε αυτά και των εργαζομένων σε αυτά, καθώς όπως είναι γνωστό μεγάλο ποσοστό των δημοτικών ΚΔΑΠ στεγάζεται σε σχολικά κτίρια. Είναι αδιανόητο, τόσο για εμάς όσο και γενικότερα για την οικογένεια της αυτοδιοίκησης, η Υπουργός Παιδείας να επιχειρεί και να ζητά την έξωση των ΚΔΑΠ από τα σχολεία, ακολουθώντας τις πιέσεις και τα αιτήματα τόσο των συναδέλφων μας της ΔΟΕ (όπως έχουν  διατυπωθεί  δημόσια  στο  παρελθόν: https://www.ipaidia.gr/eidiseis/anakoinosi-tis-doe-gia-ta-kdap) όσο και των ιδιοκτητών των ιδιωτικών ΚΔΑΠ που θέλουν να «βγάλουν από  τη  μέση»  τα  δημοτικά  ΚΔΑΠ  για  να  μείνει  «η  πίτα»  της  χρηματοδότησης ολόκληρη μόνο για αυτούς και τις κρατικοδίαιτες «επιχειρήσεις» τους.

Η Κυβερνητική επίθεση στα ΚΔΑΠ των Δήμων (με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις όπως η επιπλέον χρηματοδότηση του ΥΠΕΣ)δείχνει να είναι προσχεδιασμένη, καλά οργανωμένη  και  να  έχει  ως  στόχο  τη  εκτεταμένη  συρρίκνωση  ή  ακόμα  και  τον αφανισμό των δημοτικών ΚΔΑΠ.

Η αρχή έγινε το καλοκαίρι με τον σχεδιασμό του Υπ. Εργασίας της ΚΥΑ και της Πρόσκλησης της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» μέσω της οποίας χρηματοδοτούνται (και) τα ΚΔΑΠ, όπου μπήκαν οριζοντίως και αδιακρίτως καταστροφικοί χρηματοδοτικοί περιορισμοί μόνο για τα ΚΔΑΠ. Αποτέλεσμα ήταν το σύνολο των δημοτικών ΚΔΑΠ πανελλαδικά να καλύψει το 50%  των προσφερόμενων θέσεων με  επιδοτούμενα με voucher παιδιά γεγονός  που  οδήγησε  στην χρηματοδοτική  καθίζηση των  δημοτικών  ΚΔΑΠ, αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τις Δομές, απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις ωρών εργασίας. Ευτυχώς, μετά από έντονες πιέσεις της ΚΕΔΕ και του ΠΑΣΕΚΔΑΠ, το Υπουργείο Εσωτερικών ήρθε να καλύψει με επιπλέον χρηματοδότηση τον παραπάνω ατυχή και επιθετικό σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας, κάτι που ως διαδικασία βέβαια,  δυόμιση  μήνες  μετά  την  έναρξη  της  σχολικής  χρονιάς, δεν  έχει  ακόμα ολοκληρωθεί.

Τώρα, λοιπόν, μαθαίνουμε πως το Υπουργείο Παιδείας ζητάει να μην στεγάζονται τα ΚΔΑΠ σε σχολικά κτίρια. Το ίδιο κάνει εμμέσως πλην σαφώς και το Υπουργείο Εργασίας μέσω της διατύπωσης της σχετικής παραγράφου της διάταξης, όπως αναλύσαμε παραπάνω(…).

Κλείνοντας αναφέρεται στην επιστολή:

(…)Επειδή δεν είναι λογικό να νιώθουμε, αλλά και να είμαστε στην πράξη, διαρκώς διωκόμενοι τόσο εμείς οι εργαζόμενοι στις Δομές όσο και οι Δήμοι που τις διοικούν, από τις κυβερνητικές επιλογές για το μέλλον των δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Σας  καλούμε  κύριε  Πρωθυπουργέ  να  μεριμνήσετε  προσωπικά  ώστε  να σταματήσει η οργανωμένη αυτή επίθεση στελεχών της Κυβέρνησης στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων. Σας  καλούμε  να  εισακούσετε  τις  κοινές  προτάσεις  της  ΚΕΔΕ  και  των εργαζομένων  στα  ΚΔΑΠ  και  ΚΔΑΠ-ΜΕΑ  για  αλλαγή  του  συστήματος χρηματοδότησης των Δομών, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση βάσει πραγματικού λειτουργικού κόστους και μονιμοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών αυτών. Σας καλούμε να σταθείτε στο πλάι των παιδιών που εξυπηρετούμε και των οικογενειών  τους,    στο  πλάι  του  επιτυχημένου  αυτού  θεσμού  της  τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλάι των συμβασιούχων επί 10, 15, ακόμα και 18 συναπτά και αδιάκοπτα έτη, όπως μας είχατε υποσχεθεί σε παλαιότερη συνάντησή μας. Παραμένουμε  στη  διάθεση  του  Γραφείου  Πρωθυπουργού  για  οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση κρίνετε απαραίτητη για όλα τα παραπάνω.

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΠΑΛ Ναυπάκτου:  Σχολείο -Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Published

on

By

Το 1ο ΕΠΑ.Λ Ναυπάκτου βρίσκεται ανάμεσα στα 100 σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (European Parliament Ambassador School Programme-EPAS), με σκοπό την πραγματοποίηση δράσεων που ενισχύουν το ενδιαφέρον και ενθαρρύνουν την ενεργό εμπλοκή των νέων στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιλογή του σχολείου μας έγινε μετά από ένα αριθμό ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής που ξεπέρασαν τις 240.

Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται με επιτυχία σε εθελοντική βάση σε Λύκεια Γενικής και  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών σχολείων, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016. Το Πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, αλλά ιδιαίτερα σε μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου, έχει ως πρωταρχικούς στόχους την προβολή των αξιών του κοινοβουλευτισμού και της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, τη βασική εκμάθηση θεμάτων που αφορούν στη δομή, στη λειτουργία και στο ρόλο των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα δε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και της κατανόησης του πολιτικού και νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η βασική ανταμοιβή του Προγράμματος είναι η απόκτηση γνώσεων και η καλλιέργεια δεξιοτήτων μέσω των διαφόρων δράσεων που οι μαθητές, μαζί με τους καθηγητές τους, υλοποιούν.

Μέσω των διαφόρων δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι μαθητές  μαθαίνουν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως Ευρωπαίοι πολίτες, με απώτερο στόχο την ενεργότερη συμμετοχή τους στο δημοκρατικό γίγνεσθαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ομάδα του προγράμματος θα πλαισιώσουν 6 εκπαιδευτικοί, γενικών και τεχνικών ειδικοτήτων καθώς και 12 μαθητές και των τριών τάξεων του σχολείου μας.

Στην Ελλάδα το εν λόγω Πρόγραμμα υλοποιείται με την έγκριση και υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Παιδείας και των Ελλήνων Ευρωβουλευτών.

Για το σύλλογο εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑ.Λ Ναυπάκτου

Η Διευθύντρια

Πατσιού Ιωάννα

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Απ. Κατσιφάρας: «Ευχαριστώ για το ωραίο ταξίδι στην αυτοδιοίκηση»

Published

on

By

Κατσιφάρας-Απόστολος-περιφέρεια-δυτικής-Ελλάδας

Σε ανακοίνωσή του ο πρ. Περιφερειάρχης και νυν επικεφαλής της  αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Δυτική Ελλάδα με την παράταξη «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ – ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» Απόστολος Κατσιφάρας ανακοινώνει την πρόθεσή του να μην συμμετάσχει στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Αναφέρει:

«Φίλες και Φίλοι

Ένας κύκλος πολύτιμος και δημιουργικός στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση κλείνει για μένα.

Εννέα χρόνια ως περιφερειάρχης και τρία χρόνια ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Δυτική Ελλάδα.

Κρατώ μέσα στην καρδιά μου, την ΑΓΑΠΗ σας και την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ σας. Όσο ζω θα σας τα ανταποδίδω με τον σεβασμό και την εκτίμησή μου.

Πίστεψα με πάθος στον θεσμό που υπηρέτησα. Έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για το ανώτερο, το καλύτερο, το αξιοπρεπές, το άδολο. Με πίστη και αγάπη για τον τόπο μας.

Εκλεγήκαμε το 2010 ως παράταξη ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ – ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, μέσα στην πιο δύσκολη οικονομικά περίοδο για την πατρίδα μας.

Λειτουργήσαμε τον θεσμό μέσα σε τρία μνημόνια, με περιορισμένα δημοσιονομικά μέσα  και πολιτική αστάθεια. Πήραμε χρέη και παραδώσαμε ταμείο, πήραμε βαλτωμένα έργα και παραδώσαμε ολοκληρωμένα και λειτουργικά έργα.

Πορευτήκαμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια.

Κτίσαμε έναν νέο θεσμό, πρωτοποριακό, αναπτυξιακό – συμμετοχικό – εξωστρεφή στην Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Δύο φορές εκλέχτηκα πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής, δηλαδή όλων των περιφερειών της Μεσογείου, και εννέα χρόνια αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στη επιτροπή περιφερειών της ΕΕ. Η τιμή μεγάλη.

Η Δυτική Ελλάδα απέκτησε αναγνώριση. Στο πρόσωπό μου αποδόθηκε τιμή στη συλλογική προσπάθεια της παράταξης μας και δημιουργήθηκε μια μεγάλη υπεραξία μέσα από την εμπειρία που αποκτήθηκε.

Στήσαμε ένα θεσμό λαϊκό και ανεξάρτητο, που δεν περίμενε εντολές από την Αθήνα. Εμείς συνεργαζόμασταν με την Αθήνα και διεκδικούσαμε αποτελεσματικά.

Εμείς πιστέψαμε και  πιστεύουμε, πραγματικά, στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Δουλέψαμε με όραμα, σχέδιο και στρατηγική και διαμορφώσαμε έναν θεσμό που άνοιγε δρόμους παντού. Στην έρευνα, τις υποδομές, το περιβάλλον, την ανάπτυξη και στην κοινωνία.

Με μια μόνο αξία και αρχή: Το Δικαίωμα στην Πρόοδο του τόπου μας.

Τι δεν ξεχνώ από το έργο μας

Τις ολοκληρωμένες επενδύσεις ( ΟΧΕ ) Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολύμπια και Μεσολόγγι -Αιτωλικό – Λιμνοθάλασσά. Πρωτοποριακές και οραματικές στρατηγικές.

Τις αστικές αναπλάσεις σε όλες τις Πόλεις και έδρες των δήμων και κωμοπόλεις. Όλες οι πόλεις είχαν δικαίωμα – όλες απέκτησαν έργα αστικής κινητικότητας.

Την πολιτική διεκδίκηση για την ανάπτυξη δικτύων ενέργειας για την πατρίδα και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και την ανάπτυξη της παραγωγής μας.

Τη διαρκή και σθεναρή στήριξη των παραγωγών μας και του Πρωτογενούς Τομέα.

Τη στήριξη με προγράμματα για την Έρευνα και την Εκπαίδευση του ανθού της κοινωνίας μας, τη Νέα Γενιά.

Δεν ξεχνώ τα δέκα πιο εμβληματικά έργα

Νοσοκομείο Αγρινίου,  Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα, Λιμάνι Κατάκολου , Λιμάνι Αιγίου,  Μουσείο Μεσολογγίου, Μουσείο Θέρμου, Παντάνασσα , Μίνι Περιμετρική Πάτρας, Χιονοδρομικό Καλαβρύτων, Προσβάσεις σε 30 Μονές και θρησκευτικά Μνημεία.

Δεν ξεχνώ επίσης ότι ανοίξαμε τον Δρόμο για την ανάπλαση του εργοστάσιού του Λαδόπουλου στην Πάτρα, την βόρεια έσοδο της Πάτρας, την Τριχωνίδα στο Αγρίνιο, το φράγμα Πείρου Παραπείρου και το φράγμα Πηνειού στην Ηλεία.

Δεν ξεχνώ, τέλος, τους κρίσιμους αγώνες που δώσαμε για την ολοκλήρωση των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών. Με συνέπεια και χωρίς να αλλάζουμε άποψη ανάλογα με το ποιος κυβερνά.

Είναι οι προκλήσεις του Αύριο. Θα ολοκληρωθούν γιατί τα θεμέλια που βάλαμε είναι γερά.

Παραδώσαμε ένα πρωτοποριακό τεχνικό πρόγραμμα που θα υλοποιείται για πολλά χρόνια γιατί συμπύκνωνε τις ανάγκες του μέλλοντος.

Φίλοι και φίλες,

Το 2019 η παράταξή μας δεν έχασε τις εκλογές. Η παράταξή μας  υπονομεύτηκε. Πλέον, όλα είναι γνωστά . Όπως είναι γνωστοί και οι πρωταγωνιστές. Οι ιδιοτελείς πράξεις τους παρέδωσαν ένα δημοκρατικό κάστρο της αυτοδιοίκησης στη συντηρητική παράταξη και αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα. Είναι όμως και ένα ιστορικό και βαθιά πολιτικό μάθημα για τον προοδευτικό κόσμο για να αγωνιστεί, ώστε να ανατρέψει την οπισθοδρόμηση και τον νεποτισμό τις ιδιοτέλειας και του ρουσφετιού.

Μέχρι σήμερα επέλεξα να μην κάνω καμία αναφορά για το θέμα, άφησα τον χρόνο να δώσει τις απαντήσεις και σήμερα όλα είναι γνωστά με κυριότερο την διαπραγμάτευση για τις θέσεις.

Βεβαίως, έγιναν λάθη, αστοχίες και παραλήψεις για τις οποίες έχω αναλάβει της ευθύνες μου. Ένα θέλω να γνωρίζετε ότι δεν υπήρξε ποτέ από μένα ιδιοτέλεια και σκοπιμότητα.

Ευχαριστώ για το ωραίο ταξίδι στην αυτοδιοίκηση, τα πολιτικά στελέχη και μέλη της παράταξης, τους άμεσους συνεργάτες του ιδιαίτερου γραφείου μου, την οικογένειά μου που με στήριξε πάντα με διακριτικό τρόπο.

Επέλεξα συνειδητά, να ανοίξω τον δρόμο τώρα, έναν ακριβώς χρόνο πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Θεωρώ πως είναι η κατάλληλη στιγμή για την παράταξη μας, να εκλέξει τον νέο επικεφαλής της, να αναπτύξει τον πολιτικό σχεδιασμό της, να προετοιμαστεί για τον επόμενο στόχο που είναι η νίκη.

Παρέμεινα στην θέση του περιφερειακού συμβούλου, σεβόμενος τη λαϊκή εντολή. Ο σεβασμός στην λαϊκή εντολή είναι κορωνίδα της δημοκρατίας.

Στη ζωή μου έχω βάλει πυξίδα να υπηρετώ τον άνθρωπο, το δίκαιο και τις αξίες της θεσμικής δημοκρατίας και την ακολουθώ στο ακέραιο.

Φίλες και Φίλοι,

Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα, αλλά η αισιοδοξία για το αύριο είναι ο οδηγός μου.

Ρωτούν πολλοί που, πραγματικά, ενδιαφέρονται για μένα και πιστεύουν τις αξίες που υπηρετώ, …”τι θα κάνει ο Αποστόλης την επόμενη μέρα.”

Απαντώ είμαι ελεύθερος!

Πάντοτε επέλεγα την αξιοπρέπεια από τον συμβιβασμό και τη διαπραγμάτευση.

Την Μεγάλη Εικόνα από τις μικροδιευθετήσεις.

Το Πολιτικό Όραμα για την κοινωνία από τους αποσπασματικούς σχεδιασμούς.

Το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΠΡΟΟΔΟ.

Παραμένω στην πολιτική ως ενεργός πολίτης.

Θα έχετε τη αγάπη μου, τον σεβασμό μου, την έμπρακτη στήριξή μου.

Είμαι περήφανος για το ταξίδι μας, νιώθω περήφανος για την όμορφη σχέση που κτίσαμε.

Μπροστά μας είναι ο Δρόμος!»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Parking πλέον… !!!

Published

on

By

Σε ένα ακόμα χώρο στάθμευσης έχει μετατραπεί  η πλατεία Κούμπιου  στο τμήμα του έργου της ανάπλασης που οδηγεί από την πλαζ Ναυπάκτου προς το λιμάνι.

Πέρα από την πλατεία, και το τμήμα αυτό του δρόμου έχει άτυπα μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης.

Ο λόγος που οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές δεν  επεμβαίνουν  είναι πως οι χώροι αυτοί εξακολουθούν να είναι εργοτάξιο!

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ