Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προφήτη Ηλία στο Κάστρο της Ναυπάκτου – 24η Επέτειος εκλογής και χειροτονίας Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου

Published

on

Τό Σάββατο 20 Ἰουλίου, ἑορτή τοῦ Προφήτη Ἠλία, πανηγύρισε τό ὁμώνυμο Ἐξωκκλήσι  στήν κορυφή τοῦ Κάστρου τῆς Ναυπάκτου.

Τήν παραμονή τῆς ἑορτῆς, τήν Παρασκευή τό ἀπόγευμα, τελέσθηκε Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, στόν ὁποῖο χοροστάτησε ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος, πλαισιωμένος ἀπό Κληρικούς τῆς Μητροπόλεως.

Πλῆθος κόσμου ἀνηφόρισε, πεζοπορώντας γιά ἕνα μεγάλο διάστημα, γιά νά συμμετάσχη στήν ἀκολουθία καί νά λάβη τήν εὐλογία τοῦ μεγάλου Προφήτη. Μεταξύ τῶν προσκυνητῶν ὁ νέος Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, ἡ Πρόεδρος τοῦ Δημοτικοῦ Συμβουλίου Ναυπακτίας κ. Ἀλεξάνδρα Σμπούκη καί δημοτικοί σύμβουλοι.

Ὁ Σεβασμιώτατος στόν λόγο του ἀναφέρθηκε στό ἱστορικό πλαίσιο μέσα στό ὁποῖο ἔζησε καί ἔδρασε ὁ προφήτης Ἠλίας, τόν 9ο π.Χ. αἰώνα, καί ἑστίασε στό μεγάλο «πείραμα» πού ἔκανε ὁ προφήτης Ἠλίας, ἀποδεικνύοντας μέ τήν θυσία του ὅτι ὁ ἀληθινός Θεός ἦταν ὁ Θεός τῶν Πατέρων τους, τοῦ Ἀβραάμ, τοῦ Ἰσαάκ καί τοῦ Ἰακώβ  καί ὄχι ὁ θεός τῶν μάγων, ὁ Βάαλ. Αὐτό τό «πείραμα» καί ὅσα ἀκολούθησαν, πάντα στό πλαίσιο τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης, ἀπετέλεσαν μιά σύγκρουση «εὐλογημένη», ὅπως τήν χαρακτήρισε ὁ Σεβασμιώτατος, γιατί ἀκριβῶς ἔγινε γιά ἕναν μεγάλο σκοπό, τήν σωτηρία τοῦ λαοῦ, καί γιά τήν ἀλήθεια. Τέτοιες εὐλογημένες συγκρούσεις, στό πλαίσιο πλέον τῆς Καινῆς Διαθήκης καί τοῦ Εὐαγγελίου, μᾶς καλεῖ ὁ Ἴδιος ὁ Χριστός νά κάνουμε, ὅταν χρειάζεται νά παλέψουμε γιά τήν ἀλήθεια καί γιά τήν ἀγάπη Του, πού ὑπερβαίνει κάθε ἄλλη ἀγάπη, ὅπως φαίνεται στήν ἐκκλησιαστική ἱστορία καί τά συναξάρια τῶν ἁγίων. Αὐτές οἱ «εὐλογημένες» συγκρούσεις εἶναι ἀπαραίτητες καί ὅταν κινδυνεύει ἡ ὀρθόδοξη πίστη καί ἡ ἐκκλησιολογία μας, ἀπό διαφόρους ἐκκοσμικευμένους Χριστιανούς ἤ Κληρικούς.

Τήν Κυριώνυμο ἡμέρα ὁ Σεβασμιώτατος στήν ὁμιλία του ἀναφέρθηκε στήν κακοπάθεια τῶν Προφητῶν καί τῶν Ἀποστόλων, μέ ἀφορμή τόν λόγο τοῦ Ἀποστόλου Ἰακώβου τοῦ Ἀδελφοθέου «ὑπόδειγμα λάβετε τῆς κακοπαθείας καί τῆς μακροθυμίας τούς προφήτας» καί «κακοπαθεῖ τις ἐν ὑμῖν; προσευχέσθω». Ὅποιος μιλάει θεολογικά, θεραπευτικά καί προσπαθεῖ νά ἐξυψώση τόν νοῦ τῶν ἀνθρώπων πρός τά αἰώνια, δέχεται τήν ἀντίδραση τῶν κοσμικῶν ἀνθρώπων καί κακοπαθεῖ. Οἱ Προφῆτες καί οἱ Ἀπόστολοι δέχονταν τήν κακοπάθεια μέ μακροθυμία καί μέ προσευχή. Ὅσοι καλοῦνται ἀπό τήν Ἐκκλησία νά τήν διακονήσουν, εἶπε ὁ Σεβασμιώτατος, ὀφείλουν νά ἀκολουθοῦν αὐτό τό ὑπόδειγμα τῶν Προφητῶν καί Ἀποστόλων στήν κακοπάθεια ὑπέρ τοῦ λόγου τοῦ Θεοῦ καί τῆς μακροθυμίας, καί ὄχι νά ἐπιλέγουν τά δικαιώματα τῆς ἐξουσίας.

Στό τέλος τῆς θείας Λειτουργίας, ὁ Πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως π. Καλλίνικος Γεωργᾶτος, εὐχήθηκε ἐκ μέρους Κλήρου καί λαοῦ κατάλληλα στόν Σεβασμιώτατο γιά τήν 24η ἐπέτειο ἐκλογῆς του (19 Ἰουλίου) καί χειροτονίας του (20 Ἰουλίου) εἰς Ἐπίσκοπο καί Μητροπολίτη Ναυπάκτου, ἐνῶ ὁ λαός, μέ τό στόμα τῶν ἱεροψαλτῶν Χρήστου Πολιτόπουλου, Ἰωάννου Ἀναστασόπουλου κλπ. ἔψαλε τό πολυχρόνιο τοῦ Σεβασμιωτάτου.

Μετά τήν θεία Λειτουργία οἱ προσκυνητές ἀπήλαυσαν τό θαυμάσιο τοπίο τοῦ Κάστρου τῆς Ναυπάκτου μέ θέα τόν Κορινθιακό καί ἄκουσαν τίς διηγήσεις τοῦ Μητροπολίτου γιά τήν ἐκλογή καί τήν χειροτονία του καί γιά ἄλλα ἐκκλησιαστικά καί ἱστορικά θέματα.

 Ἀπό τό Γραφεῖο Τύπου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

 

Από την Θεία Λειτουργία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το περίπτερο… έβγαλε στον αφρό το θέμα των κοινόχρηστων χώρων

Published

on

By

Τοπική-κοινοτητα-ναυπακτου

Συνεδρίασε χθες  Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Ναυπάκτου.  Στα θέματα που το απασχόλησαν να αναφέρουμε την ομόφωνη απόφαση της επέκτασης των πεζοδρομίων στην Παλαιοπαναγιά καθώς και την απόφαση για τοποθετήσεις εγκεκριμένων πινακίδων με τα οδωνυμικά στις οδούς της πόλης.

Ένα σοβαρό θέμα που ήρθε προς συζήτηση και έκφραση γνώμης από το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας ήταν και αυτό της μεταφοράς του περιπτέρου πού βρίσκεται επί των οδών Τζαβέλα και στο στενάκι Παπαχριστοπούλου.

Το συγκεκριμένο περίπτερο, που διαθέτει όμως άδεια, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου βρίσκεται επί της Δημοτικής οδού Παπαχριστοπούλου, φέρνει στο προσκήνιο πάλι το μείζον ζήτημα της  χωροθέτησης των περιπτέρων αλλά και γενικά των κοινόχρηστων χώρων στην πόλη της Ναυπάκτου.

Μετά από αρκετή συζήτηση με την κατάθεση των επιχειρημάτων και των δύο πλευρών, τόσο του επαγγελματία περιπτερούχου όσο και κατοίκων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, προτάθηκαν από την πλευρά του σώματος κάποια σημεία όπου θα μπορούσε δυνητικά  να μεταφερθεί το περίπτερο.

Αυτά τα σημεία είναι: επί της οδού Μεναίχμου απέναντι από το ΕΠΑΛ (στην μικρή πλατεία), στην πλατεία Βλάντη, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΝ στο αντλιοστάσιο Νόβα,  στο τρίγωνο που σχηματίζεται απέναντι από το βιβλιοπωλείο «Χαρτί και καλαμάρι» και στον πεζόδρομο της Αγίας Παρασκευής.

 

Το «μπαλάκι» στην Τοπική Κοινότητα

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η απόφαση της Τοπικής Κοινότητας έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα καθώς θα πρέπει στη συνέχεια να εξεταστεί από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, να αποτυπωθούν σε σχέδια το εμβαδόν και ο χώρος πέριξ του περιπτέρου και στην  συνέχεια να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο εδώ εμπλέκονται και άλλοι παράμετροι όπως είναι αυτή  της έγκρισης από την αστυνομία η οποία μπορεί να ανατρέψει όλα τα παραπάνω.

Σύμφωνα με το νόμο, υπάρχει και ο παράγων του ιδιοκτήτη του περιπτέρου, ο οποίος μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης αν θίγεται οικονομικά από την μεταφορά αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας εμφανίζεται να είναι αναρμόδιο, όπως σημείωσε και το μέλος του συμβουλίου Γιώργος Υφαντής,  καθώς μόνο γνωμοδοτική άποψη μπορεί να εκφέρει και χωρίς να γνωρίζει εκ των προτέρων κάποια τεχνικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά.

 

Αποφάσεις υπάρχουν…

Με το θέμα, άνοιξε και πάλι η συζήτηση για την διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων στην πόλη της Ναυπάκτου. Αν  και το 2012 – 2013 υπήρξαν αποφάσεις Δημοτικού συμβουλίου για το πώς πρέπει να είναι μορφολογικά τα περίπτερα ώστε να συνάδουν με τον χαρακτήρα και την ιστορικότητα της πόλης, πόσα τετραγωνικά μπορούν να καταλαμβάνουν, μέχρι σήμερα και μετά από έξι χρόνια δεν υπήρξε καμία απόφαση και καμία πρωτοβουλία.

Το ζήτημα των κοινόχρηστων χώρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα των κατοίκων της, την εικόνα και την προσωπικότητα – ταυτότητα της πόλης και κάποια στιγμή θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλες εκείνες οι κρίσιμες παράμετροι, αλλά και οι σχεδιασμοί, ώστε να υπάρχει μία μορφολογία στα περίπτερα έτσι ώστε να μην εμποδίζουν πεζούς και οχήματα, με τον όλο σχεδιασμό και τις αποφάσεις για τους κοινόχρηστους χώρους να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Τοπική-κοινοτητα-ναυπακτου-3-12-2019

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

115.310 ευρώ από Τέλη Διαφήμισης  και ΤΑΠ στον Δήμο Ναυπακτίας

Published

on

By

Ναύπακτος-Δήμος-έσοδα-ΤΑΠ-Διαφήμιση

Συνολικά 43.000.000 ευρώ αποδίδονται σε όλους τους Δήμους της Χώρας, με υπουργική απόφαση που  δημοσιεύθηκε την 11η Δεκεμβρίου 2019.

Από αυτά, τα 25 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από έσοδα του αρ.9 του ν.2880/2001, δηλαδή από τα Τέλη Διαφήμισης κατηγορίας Δ’.

Τα 18 εκατομμύρια ευρώ έχουν ως πηγή έσοδα του αρ.24 του ν.2130/1993, ήτοι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Αναφορικά με τον Δήμο Ναυπακτίας, τα ποσά αυτά ανέρχονται:   από Τέλη Διαφήμισης  στα 64.280 ευρώ και από  Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) στα 51.030 ευρώ

Τα συγκεκριμένα χρήματα διατίθενται υποχρεωτικά κατά ποσοστό 50% τουλάχιστον για την εκτέλεση έργων, καταβολή αποζημιώσεων ρυμοτομούμενων ή απαλλοτριωμένων ακινήτων και αγορά ακινήτων και το υπόλοιπο για την κάλυψη άλλων αναγκών.

Για την κατανομή των εν λόγω εσόδων στους 332 Δήμους, ελήφθη υπόψη ο πραγματικός πληθυσμός, όπως αυτός προέκυψε από την απογραφή του 2011.

Ναύπακτος-Δήμος-έσοδα-ΤΑΠ-Διαφήμιση

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί  το 97ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 97ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr, που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e- mail των συνδρομητών μας.

 

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#   «Παγώνει» η Ανάπλαση:

Φαίνεται να συμβαδίζει με το βαρομετρικό χαμηλό του καιρού και το ψύχος που επικρατεί  στη Ναύπακτο αυτό το διάστημα  και το έργο της Ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης.  Με τον εργολάβο να έχει πλέον εγκατασταθεί στο έργο και για όλον τον σχεδιασμό να έχουν γίνει συζητήσεις και συναντήσεις προς ενημέρωση…

#   Ξεκίνησαν μετά από 4 χρόνια!!! :

Έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια, από τον Φεβρουάριο του 2015 που είχαμε τις  φυσικές καταστροφές από θεομηνίες, με συνέπεια τα σοβαρά κατολισθητικά φαινόμενα στις Τοπικές Κοινότητες Περίστας και Κλεπάς του Δήμου Ναυπακτίας, που ανάγκασε τις αρμόδιες αρχές να κηρύξουν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Το φαινόμενο επαναλήφθηκε και τον Μάρτιο του 2016 προκαλώντας βλάβες στο οδικό δίκτυο και στο δίκτυο ύδρευσης της Τοπικής Κοινότητας Περίστας, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο κατοικίες ακόμα και ανθρώπινες ζωές…

#   Σχεδιάζουμε τι πόλη θέλουμε :

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα της Αστικής Κινητικότητας (ELTIS, n.d.), ένα ΣΒΑΚ παρουσιάζει, ή συνδέεται με μια υπάρχουσα, μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη μελλοντική ανάπτυξη μιας αστικής περιοχής και ειδικότερα της υποδομής και των υπηρεσιών μεταφορών και κινητικότητας. Περιλαμβάνει, επίσης, ένα σχέδιο βραχυπρόθεσμης υλοποίησης της στρατηγικής…

Δίκτυο Πόλεων με λίμνες : 

Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες είναι Ένωση Δήμων της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, που μέσα στα γεωγραφικά τους όρια υπάρχουν μία ή περισσότερες λίμνες.

Σήμερα αριθμεί ως μέλη, 44 Δήμους από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλβανία, την Βουλγαρία και την Ουκρανία. Επίσης έχει ως μέλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβάλλοντος Έρευνας & Κατάρτισης του  Παντείου Πανεπιστημίου…

#  Κοινόχρηστος χώρος, το σκηνικό της δημόσιας ζωής (Άρθρο):

Οι ημέρες αυτές προσφέρονται για να σκεφτούμε την  αξία και τη σημασία που έχει ο κοινόχρηστος, ο δημόσιος,  χώρος. Ο στολισμός και ο διάκοσμος του κοινόχρηστου χώρου δημιουργεί και διαμορφώνει το εορταστικό κλίμα των ημερών…

Πρόγραμμα 15 εκατ. στους Δήμους για κοινόχρηστους χώρους:

Το Πρόγραμμα έχει τίτλο «Απόκτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων στις πόλεις 2019» και αφορά σε ώριμες απαλλοτριώσεις αμιγώς κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου που προβλέπονται σε εγκεκριμένα Ρυμοτομικά Σχέδια…

 

Γίνε συνδρομητής στο Nafsweek:     (ΕΤΗΣΙΑ Συνδρομή 20 ευρώ)

1)    Επικοινωνώντας μαζί μας στο τηλ:  6978 500 005

2)    Μέσα από την ιστοσελίδα μας στο πεδίο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, όπου υπάρχουν οδηγίες.

3)   Στο e-mail:    info@nafsweek.gr

Nafsweek-εβδομαδιαία-ηλεκτρονική-συνδρομητική-εφημερίδα

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ