Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρωτοβουλία εργαζόμενων για τη μείωση των διοδίων της γέφυρας

Published

on

Εδώ και χρόνια, έχουν γίνει προτάσεις/παραινέσεις/προτροπές/πορείες/διαμαρτυρίες προς αρμοδίους και μη, με στόχο την μείωση της τιμής των διοδίων στην Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» – Ρίου –Αντιρρίου. Πανό αναρτήθηκαν, δημοτικά συμβούλια έλαβαν αποφάσεις, δήμαρχοι συναντήθηκαν και… φωτογραφήθηκαν, διόδια αποκλείστηκαν, με αποτέλεσμα ΟΥΔΕΝ!

Κράτος, εταιρεία και ταγοί ..σφυρίζουν προκλητικά αδιάφορα με την τιμή της διέλευσης από την γέφυρα να κοστίζει  σήμερα μισό μεροκάματο!!!

Ως ουτοπία εμφανίζεται η πρωτοβουλία εκατοντάδων πολιτών ,  που κατοικούν στη μία πλευρά και εργάζονται στην άλλη της γέφυρας,  η συλλογή υπογραφών, ώστε να αποδειχθεί ότι πρόκειται για σημαντικό αίτημα που μέχρι σήμερα αρμόδιοι και μη δεν έχουν προσπαθήσει να δώσουν λύση.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Πολιτών Δυτικής Ελλάδας αναφέρει:

«Με το «καλημέρα» της καινούριας χρονιάς, ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις των διοδίων σε όλη τη χώρα και φυσικά και της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Έτσι, από 14,70 ευρώ η διέλευση θα κοστίζει πλέον 15,40 ευρώ!! Θα πει κάποιος: «…70 λεπτά παραπάνω είναι αμελητέο ποσό…». Για εμάς που χρησιμοποιούμε τη γέφυρα καθημερινά για να πάμε στην εργασία μας είναι σχεδόν 30 ευρώ το μήνα επιπλέον!! (44 διελεύσεις το μήνα δηλ, 44χ0,7=30,8 ευρώ). Ήδη το μηνιαίο κόστος ήταν δυσβάσταχτο (240 ευρώ το μήνα με το ergasia pass) και ψάχναμε να βρούμε συνοδοιπόρους για να φτιάχνουμε «γκρουπάκια» με ό,τι δυσκολίες αυτό συνεπάγεται.

Πριν δυο χρόνια, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια 4 εργαζόμενοι – ένας εκπαιδευτικός, μια νοσηλεύτρια, μια ιδιωτική υπάλληλος και ένας ελεύθερος επαγγελματίας – και αναδείξαμε το πρόβλημα αυτό στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Εκείνο το διάστημα – Γενάρης και Φλεβάρης του 2023 – πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τους Δημάρχους Πατρέων και Ναυπακτίας, το ΔΣ της Γέφυρας Α.Ε., την τότε υφυπουργό κα Αλεξοπούλου και τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας κο Μπονάνο!

Όλοι μας ακούσανε, όλοι αντιλήφθηκαν πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για τους εργαζομένους, όμως όλοι επικαλούνταν τη «σκληρή σύμβαση». Εμείς το μόνο που ζητάγαμε και ζητάμε και σήμερα είναι να πηγαίνουμε στην εργασία μας και να μην δίνουμε το ¼ του μισθού μας στη γέφυρα. Ζητάμε την επιδότηση της κάθε διέλευσης από την Πολιτεία, ώστε η τελική μας  επιβάρυνση να είναι στα 3 ευρώ ανά διέλευση για τους εργαζόμενους που διαμένουν στους όμορους νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας και τους όμορους δήμους Ναυπακτίας και Πάτρας. Δηλαδή αυτούς που μετακινούνται εντός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Για το λόγο αυτό, δημιουργήσαμε μια φόρμα στο google, ώστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν τα στοιχεία τους και να αποδείξουμε πως είμαστε πολλοί, εκατοντάδες, οι εργαζόμενοι που απαιτούμε πια την φθηνή και αξιοπρεπής μετακίνησή μας προς το χώρο εργασίας μας, χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς!!!

Το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη ήταν να ενώσει τις δυο πλευρές, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, προς όφελος των πολιτών. Δυστυχώς στις μέρες μας κάποιοι καπηλεύονται το όραμα του για όφελος ιδιωτών!”

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΩ

Συμπληρώστε τη φόρμα στο: https://forms.gle/vts2a6cwaT5Jxe1M7

***ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συμπλήρωση της φόρμας γίνεται καθαρά για στατιστικούς λόγους, ώστε να γνωρίζουμε πόσοι είμαστε, ενώ τα στοιχεία επικοινωνίας τα ζητάμε για να σας ενημερώνουμε για οποιαδήποτε εξέλιξη ή συνάντηση προγραμματιστεί και εννοείται πως δεν πρόκειται να δημοσιευθούν”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μια μεγάλη διαφορά…

Published

on

By

(…) Σήμερα υπάρχει μια μεγάλη διαφορά σε σύγκρισή με το ιστορικό πλαίσιο το οποίο υπήρχε όταν έλαβε χώρα η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ποια είναι αυτή;

Με άλλα λόγια , όταν κάνουμε λόγο για κατάλυση ή αποδυνάμωση της Δημοκρατίας συνήθως σκεφτόμαστε αυτομάτως ή το τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο ή την εικόνα της 11ης Σεπτεμβρίου του 1973 στη Χιλή.

Όταν οι βόμβες έπεφταν στο προεδρικό μέγαρο και ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος Αλλιέντε αυτοκτονούσε μέσα στις φλόγες ύστερα από ένα τελευταίο διάγγελμα στο λαό.

Όμως , στους καιρούς μας οι δημοκρατίες υφίστανται περισσότερο πλήγματα από εκλεγμένες κυβερνήσεις παρά από το στρατό. Αυτό ακριβώς συνέβη στη Βενεζουέλα , την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Αυτή η «εκλογική οδός» προς το θάνατο της δημοκρατίας είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, επειδή ακριβώς είναι παραπλανητική.

Τα πάντα φαίνονται «κανονικά». Δεν κυκλοφορούν τανκς στους δρόμους («Levitsky-Ziblatt, How Democracies Die»).

Παρόλα αυτά η διάβρωση της Δημοκρατίας συντελείται και είναι αδιόρατη. Τι εννοώ;

Όταν ένας Πρόεδρος , όπως ο Ντόναλντ Τραμπ στην Αμερική «ελέγχει» (με τους διορισμούς των δικαστών που έκανε) το Ανώτατο Δικαστήριο και εξασφαλίζει ασυλία για τα εγκλήματά του, τότε είναι προφανές ότι εκκολάπτεται ένας «σύγχρονος τύραννος», αφού ούτε η Δικαιοσύνη δεν θα μπορεί να ελέγχει την ενδεχόμενη ροπή του για τη διάπραξη και νέων εγκλημάτων (φορολογικών ή άλλων ).

Επίσης, όταν ένας Πρωθυπουργός στην Ευρώπη ακρωτηριάζει κάθε «αντίβαρο θεσμικού ελέγχου» της κυβερνητικής του εξουσίας , όπως λχ, τη δράση μιας Ανεξάρτητης Αρχής, τότε είναι επίσης προφανές ότι διαμορφώνεται ένας αυταρχικός «Ηγεμόνας» , σύμφωνα με το πρότυπο το οποίο είχε σκιαγραφήσει ο Μακιαβέλι στο ομώνυμο έργο του.

Επιπλέον, όταν καταλύονται βασικά συνταγματικά δικαιώματα , όπως το απόρρητο των επικοινωνιών (με αναιτιολόγητες και προσχηματικές επικλήσεις ενός μέγιστου εθνικού συμφέροντος), τότε είναι επίσης σαφές ότι η Δημοκρατία υφίσταται θανάσιμο πλήγμα.(…)

Απόσπασμα από άρθρο του  Γρηγόρη Καλφέλη, Καθηγητή της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δυο νέες παροχές από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ναυπακτίας (video)

Published

on

By

Την ανακοίνωση δυο ακόμα παροχών προς τους συνδημότες μας , από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ανακοίνωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ντίνος Τσουκαλάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον χώρο που στεγάζεται και λειτουργεί η δομή.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναβάθμιση των αντλιοστασίων Γριμπόβου και Ρέππα –

Published

on

By

Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του δίδυμου καταθλιπτικού αγωγού

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι υπεγράφη σήμερα, Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2025, η σύμβαση για το έργο κατασκευής του δίδυμου καταθλιπτικού αγωγού στο Γρίμποβο και της αναβάθμισης των αντλιοστασίων Γριμπόβου και Ρέππα. Πρόκειται για έργο στρατηγικής σημασίας για την πόλη, που θέτει στο επίκεντρο την καθαρότητα των θαλασσών, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη θωράκιση του περιβάλλοντος στο παραλιακό μέτωπο της Ναυπάκτου.

Η σύμβαση υπεγράφη, παρουσία του Δημάρχου Ναυπακτίας κ.Βασίλη Γκίζα, από την Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Ναυπακτίας κ.Αγγελική Σμπούκη και τον ανάδοχο.  Παρόντες ήταν επίσης οι Αντιδήμαρχοι κ.Θωμάς Κοτρωνιάς και κ.Θανάσης Κούκουνας και ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΝ κ.Δημήτρης Κότσαλος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Με την ολοκλήρωσή του θα επιλυθούν χρόνια ζητήματα υπερχειλίσεων και δυσλειτουργιών του αποχετευτικού δικτύου, θα ενισχυθεί σημαντικά η ικανότητα μεταφοράς των λυμάτων στη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού και θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των υποδομών, ακόμη και σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων. Η Ναύπακτος θα αποκτήσει ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα αποχέτευσης, ικανό να υποστηρίξει με ασφάλεια την ανάπτυξη της πόλης και να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει την ανακατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων στο Εργατικό Κέντρο με τοποθέτηση συστήματος απομάκρυνσης φερτών υλικών, αντικατάσταση αντλιών και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και την αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του κεντρικού αντλιοστασίου στο Αλσύλλιο Γριμπόβου. Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή δίδυμου καταθλιπτικού αγωγού από το αντλιοστάσιο του Γριμπόβου έως τη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική μεταφορά των λυμάτων προς επεξεργασία, η αποφυγή υπερχειλίσεων και η προστασία του παραλιακού μετώπου.

“Ένα έργο ορόσημο που ανοίγει το δρόμο για την επόμενη σημαντική παρέμβαση της ΔΕΥΑΝ”

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας δήλωσε: «Με το έργο αυτό κάνουμε πράξη μία ακόμη δέσμευσή μας για τη βελτίωση των υποδομών και την προστασία της θάλασσας. Η Ναύπακτος περνά σε μια νέα εποχή, με ένα σύγχρονο και ανθεκτικό σύστημα αποχέτευσης που διασφαλίζει καθαρές θάλασσες και ποιότητα ζωής. Είναι ένα περιβαλλοντικό έργο, ίσως το σημαντικότερο των τελευταίων ετών, που αφήνει σημαντικό αποτύπωμα για τις επόμενες γενιές.  Παράλληλα, η ΔΕΥΑ Ναυπακτίας προχωρά δυναμικά στο επόμενο μεγάλο της βήμα, καθώς αναμένεται σύντομα και η υπογραφή της σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων ύδρευσης και αποχέτευσης στις Δημοτικές Ενότητες Ναυπάκτου, Αντιρρίου και Χάλκειας. Το έργο αυτό, σε συνδυασμό με την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1MW, θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους, καθιστώντας τη ΔΕΥΑΝ πρωτοπόρα στην πράσινη μετάβαση και παράδειγμα βιώσιμης λειτουργίας».

«Επενδύουμε σε έργα ουσίας για την προστασία της περιβάλλοντος»

Η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ κ.Αγγελική Σμπούκη υπογράμμισε: «Η ΔΕΥΑΝ επενδύει με συνέπεια σε έργα ουσίας, που κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητα των πολιτών και διασφαλίζουν ένα καθαρότερο και ασφαλέστερο περιβάλλον. Με την υπογραφή αυτής της σύμβασης υλοποιούμε μια παρέμβαση σταθμό για τη λειτουργία του αποχετευτικού μας δικτύου. Ταυτόχρονα, προχωρούμε και στα επόμενα βήματα, με έργα που ενισχύουν την ενεργειακή μας αυτονομία και μειώνουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Η ΔΕΥΑΝ υπηρετεί στην πράξη τον στόχο μιας πόλης βιώσιμης, λειτουργικής και φιλικής προς το περιβάλλον».

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ