Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι καταστροφές των ναών και η «εν Χριστώ αδελφών» σύγκρουση

Published

on

Ναοί καταστρέφονται μέσα στη δίνη του πολέμου, ανεξαρτήτως εάν ανήκουν στη φιλορωσική πτέρυγα της Εκκλησίας ή στην Αυτοκέφαλη, ενώ η οργή για τη στάση του Πατριαρχείου Μόσχας ξεχειλίζει.

Μια τηλεφωνική δημοσκόπηση, με δείγμα 1.200 ατόμων, που διενεργήθηκε το διάστημα 8-9 Μαρτίου, κατέγραψε ποσοστό 63% των ερωτηθέντων να τάσσεται υπέρ της απόσχισης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Μόσχας (UΟC-ΜΡ), το 10% δήλωσε κατά και 18% απάντησαν ότι αδιαφορούν.

Σφοδρή συνεχίζεται και η αντίδραση μητροπολιτών και κληρικών της φιλορωσικής UΟC-ΜΡ για την εισβολή των «εν Xριστώ αδελφών», που ένας μετά τον άλλο με πρώτο τον ηγέτη τους, Ονούφριο, παύουν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο ως προκαθήμενό τους και με επιστολές προς τη Μόσχα αξιώνουν να σταματήσει τον πόλεμο που η πολιτική ηγεσία ξεκίνησε.

Αν έως τώρα το ρήγμα στην ορθοδοξία της Ουκρανίας ήταν μεταξύ της προσκείμενης στη Μόσχα UΟC-ΜΡ και της φίλα διακείμενης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Αυτοκέφαλης, πλέον, με την εισβολή, η φιλορωσική εκκλησιαστική οντότητα ανατολικά του Δνείπερου σείεται συθέμελα.

Οι ηγέτες της, πέραν του ότι θεωρούν αδιανόητο έναν ομόδοξο «αδελφοκτόνο» πόλεμο, αισθάνονται ότι κινδυνεύουν να μείνουν δίχως ποίμνιο, ειδικά σε περιοχές όπου το ρωσόφωνο στοιχείο δεν υπερτερεί, καθώς διαπιστώνουν ότι οι ορθόδοξοι χριστιανοί γυρίζουν την πλάτη τους στη Ρωσική Εκκλησία.

Ο πνευματικός τους ηγέτης, Πατριάρχης Κύριλλος, παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις ιερωμένων και κοσμικών να αποδοκιμάσει την εισβολή, μέχρι τώρα δεν το έχει πράξει. Μάλιστα, απαντώντας σε επιστολή του γ.γ. του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, Ρουμάνου επισκόπου Ιωάννη Σαούκα, με την οποία του ζητούσε να ασκήσει την επιρροή του στον Πούτιν ώστε να σταματήσει την αιματοχυσία, έβαλε στο «κάδρο» το Φανάρι στοχοποιώντας, όπως ανοιχτά κατήγγειλε πρόσφατα ο ίδιος ο κ.κ. Βαρθολομαίος, τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως συνυπαίτιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία!

Μητροπολίτες και κληρικοί της προσκείμενης στη Μόσχα Εκκλησίας έπαψαν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Κύριλλο ως προκαθήμενό τους

«Το πιο τρομερό δεν είναι τα όπλα, αλλά η προσπάθεια “επανεκπαίδευσης”, διανοητικής μετατροπής των Ουκρανών και των Ρώσων που ζουν στην Ουκρανία σε εχθρούς της Ρωσίας. Τον ίδιο σκοπό επιδίωξε και το εκκλησιαστικό σχίσμα που δημιούργησε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος το 2018 και το οποίο έχει πλήξει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», γράφει.

Το ποτήρι της οργής των χριστιανών ξεχείλισαν οι δηλώσεις του Ρώσου Πατριάρχη, με τις οποίες συνέδεσε τη στρατιωτική εισβολή και την παγκόσμια καταδίκη της με την… ομοφυλοφιλία.

«Η δοκιμή για να διαπιστωθεί ποιον υποστηρίζετε στον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι αν η χώρα σας είναι πρόθυμη να διοργανώσει gay pride», είπε σε κήρυγμα στις αρχές της εβδομάδας, προκαλώντας αποστροφή στο δοκιμαζόμενο χριστεπώνυμο ποίμνιο στην Ουκρανία, αλλά και διεθνώς.

Απηχώντας το αίσθημα των ομοθρήσκων συμπατριωτών του, ο γνωστός στον κόσμο της Εκκλησίας Ουκρανός καθηγητής των Θρησκειών Σέργιος Τσιμίλο ανάρτησε ένα συγκλονιστικό κείμενο, που γνώρισε μεγάλη απήχηση.

Γράφει: «Ο Πούτιν δικαιολόγησε την επίθεση ως επιθυμία του “να προστατεύσει τις ορθόδοξες αξίες” και την UΟC-ΜΡ. Με τους βομβαρδισμούς στην περιοχή Τσερνίχιφ, την περιοχή του Κιέβου, την περιοχή Ζιτομίρ και την περιοχή Χάρκοβο βλέπουμε ξεκάθαρα πώς ακριβώς τις “προστατεύει” (ακριβέστερα καθαρίζει!). Αυτοί οι ναοί έχουν καταστραφεί τις τελευταίες ημέρες, ακριβώς την Κυριακή της Συγχωρήσεως και της έναρξης της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όταν όλοι οι χριστιανοί πρέπει να επικεντρωθούμε στη μετάνοια, στην προσευχή και στην εσωτερική κάθαρση. Ο “αδελφοκτόνος πόλεμος” αυτές τις άγιες ημέρες καθαρίζει τη γη μας από… εμάς. Γιατί οι ρωσικές ρουκέτες και οβίδες δεν ψάχνουν σε τίνος πατριαρχείο ανήκουν. Σκοτώνουν και καταστρέφουν τα πάντα χωρίς έρευνα.

Σε αυτή την κατάσταση, τη μεγαλύτερη αποστροφή προκάλεσε η δήλωση του Πατριάρχη Κυρίλλου, ο οποίος μετά μια εβδομάδα σιωπής για τη στρατιωτική εισβολή μάς έδωσε την “πατρική” του εκτίμηση για τα τελευταία γεγονότα. Και τι μας είπε; Ανέφερε μήπως μία τουλάχιστον λέξη για τα χιλιάδες αθώα θύματα μεταξύ των φιλήσυχων κατοίκων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων και ενοριτών της UΟC-MP; Μήπως είπε κάτι για τις κατεστραμμένες από τη Ρωσία ειρηνικές πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίχιφ, Σούμι και άλλες, όπου ζει μεγάλη μερίδα του ρωσόφωνου πληθυσμού που δήθεν “προστατεύει” ο Πούτιν; Ή μήπως για τους ορθόδοξους ναούς που καταστράφηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα; Οχι! Προφανώς το μόνο που τον νοιάζει είναι οι γκέι παρελάσεις!!! Και ότι αυτός ο πόλεμος αποδεικνύεται αγώνας ενάντια στις παρελάσεις των ομοφυλοφίλων!

Ευλόγησε με μεγάλη ευκολία τον ρωσικό στρατό πριν από την εισβολή για την “προστασία των ξένων συνόρων” και τώρα προέβαλε μια “μεταφυσική” δικαιολογία για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και την καταστροφή του ουκρανικού λαού. Πολλοί περίμεναν να ακούσουν από αυτόν έστω μία λέξη καταδίκης αυτού του πολέμου και του απευθύνθηκαν με προσευχές και παρακλήσεις. Μάταια. Αποδείχθηκε ότι η διατήρηση της άνεσης, των περιουσιακών στοιχείων και της υποστήριξης του Πούτιν είναι πιο σημαντική γι’ αυτόν από τη λατρεία και την αλήθεια του Χριστού. Το να δικαιολογείς τέτοιες πράξεις και λόγια σημαίνει ότι αναλαμβάνεις το αμάρτημα της συνενοχής σε εκείνα τα αιματηρά εγκλήματα που διαπράττει ο ρωσικός στρατός κατοχής, για τον οποίο προσεύχεται και ευλογεί ο αθεόφοβος. Ο Κύριλλος έκανε την επιλογή του. Αυτή η επιλογή σίγουρα δεν είναι για το ουκρανικό ποίμνιο, και το έκανε ξεκάθαρα κατανοητό».

kathimerini.gr/Σταύρος Τζίμας

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

«Σαν παλιό σινεμά» από τα ΚΔΑΠ Αντιρρίου

Published

on

By

Μια υπέροχη μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση παρουσίασαν τα παιδιά του ΚΔΑΠ Αντιρρίου, στο θεατράκι της πλατείας Χορμόβα στο Αντίρριο.

Η παράσταση είχε τίτλο «Σαν παλιό σινεμά» και μας ταξίδεψε σε αξέχαστες, κλασικές και ανεπανάληπτες μουσικοχορευτικές σκηνές του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου, που ερμήνευσαν τεράστιοι Έλληνες ηθοποιοί και σφράγισαν την εποχή τους από το δικό τους μετερίζι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κος Βασίλης Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος κος Μπάμπης Καραδήμας, η Πρόεδρος της ΚΕΔΝ κα Άντα Καυκιά, ο Δημοτικός σύμβουλος κος Ανδρέας Κοτσανάς, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπάκτου κος Κώστας Κονίδας, η Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αντιρρίου κα Μαρία Μουχοπούλου, ο Πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αντιρρίου κος Ανδρέας Αθανασόπουλος, η Πρόεδρος του συλλόγου «Σκέπη» κα Γιώτα Μπούρη, η πρώην Πρόεδρος της ΚΕΔΝ κα Μαρία Ζιαμπάρα, οι γονείς των παιδιών και πλήθος κόσμου που απόλαυσε την παράσταση, καταχειροκρότησε και αποθέωσε τους μικρούς πρωταγωνιστές.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Βραβείο για τις Ενεργειακές Κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας

Published

on

By

Την πρώτη πανελλαδική διάκριση έλαβαν οι επτά Ενεργειακές Κοινότητες, η μεγάλη ενεργειακή συμμαχία για τη Δυτική Ελλάδα που στοχεύει στην κατασκευή του μεγαλύτερου συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη συγκρότηση Ενεργειακών Κοινοτήτων με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 60 τοπικών φορέων, βραβεύτηκε ως η καλύτερη πρωτοβουλία για την Ενέργεια και το Περιβάλλον στην Αυτοδιοίκηση και ως μία από τις καλύτερες στη χώρα, κατά τη διάρκεια του θεσμού «BRAVO SUSTAINABILITY DIALOGUES & AWARDS 2022».

Η εκδήλωση βράβευσης πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή, όπου ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Πρόεδρος των Ενεργειακών Κοινοτήτων, Λάμπρος Δημητρογιάννης, παρέλαβε το βραβείο από την πρόεδρο της Qualitynet Foundation, Χρυσούλα Εξάρχου, και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ενέργειας- Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνο Αραβώσση.

Η διάκριση των Ενεργειακών Κοινοτήτων της ΠΔΕ προήλθε ύστερα από διαδικασία αξιολόγησης των Επιτροπών αλλά και της δημόσιας ψηφοφορίας του ευρύτερου κοινού.

Ο κ. Δημητρογιάννης, παραλαμβάνοντας τη διάκριση, ανέφερε:

«Αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή η παρουσία μας ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε αυτό τον πανελλαδικό θεσμό. Και η διάκριση αυτή, αντανακλά στο σύνολο όσων συμμετέχουν και εργάζονται για την πραγματοποίηση αυτού του μεγάλου ενεργειακού έργου, που θα διαμορφώσει το μεγαλύτερο συνεργατικό ενεργειακό πάρκο της χώρας και αποτελεί ένα από τα πιο καινοτόμα ενεργειακά project στην Ευρώπη. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαγνώσαμε μία μεγάλη ανάγκη. Αυτή της εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του κόστος, ειδικά για τους αγρότες μας. Αλλά είδαμε και τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε η Δυτική Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος και να πρωταγωνιστήσει σε προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης με πράσινα έργα, για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Συνεχίζουμε την μεγάλη προσπάθεια μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Μέχρι να δώσουμε ενέργεια στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας…».

Σημειώνεται πως φέτος, ο θεσμός «BRAVO» συμπλήρωσε 14 χρόνια ζωής με ρεκόρ συμμετοχών (άνω των 300) από 185 φορείς και οργανισμούς, αλλά και με την ενεργή συμμετοχή περισσοτέρων από 16.000 πολιτών. Ο θεσμός στοχεύει στην ανάδειξη των καλύτερων πρωτοβουλιών που υλοποιούνται στη χώρα και συνδέονται με τους ευρύτερους εθνικούς στόχους καθώς και με τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Θερινό Ωράριο Εμπορικών Καταστημάτων Ναυπάκτου

Published

on

By

Ξεκινά από Δευτέρα 4 Ιουλίου το θερινό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων της Ναυπάκτου.

“Ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους καλές δουλειές την καλοκαιρινή περίοδο που είναι και η πιο σημαντική περίοδος για την οικονομία της περιοχής μας…”
Εκ του ΔΣ
του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου
Ο Πρόεδρος
Αποστόλης Παπαϊωάννου

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ