Λέγεται ότι μία τοπική πανηγυρική εκδήλωση (Έξοδος Ι. Π Μεσολογγίου, Καρναβάλι της Πάτρας, Ναυμαχία της Ναυπάκτου), πετυχαίνει όταν την επόμενη της λήξης της, οι αρμόδιοι φορείς μελετούν την καινούργια που έρχεται.
Κάπως έτσι σκέπτεται η ελληνική οικογένεια.
Λίγες μέρες μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αρχίζει ο επίμονος προγραμματισμός για το Πάσχα.
Καταφεύγει στα μετεωρολογικά δελτία να βρει τι καιρός προβλέπεται.
Η διαβεβαίωση ότι οι καιρικές συνθήκες είναι προμήνυμα του καλοκαιριού που έρχεται, της δίνει ώθηση.
Άλλωστε της έχει εμπεδωθεί.
Πάσχα στο χωριό Χριστούγεννα στην πόλη.
Ούτε ο διάχυτος προβληματισμός για το κύμα ακρίβειας αποτελεί τροχοπέδη.
Καθεμία οικογένεια σκέπτεται να γιορτάσει το Πάσχα σα να μην υπάρχει αύριο.
Μ’ αυτές τις συνθήκες, έπεσε στο κενό η απαλή πίεση στην Κυβέρνηση να χορηγήσει το μισθό του Μάη, τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Παραμονή του Λαζάρου και τα πλοία των γραμμών προς τα μαγευτικά νησιά, ταξιδεύουν με πληρότητα πάνω από εβδομήντα τοις εκατό.
Εύκολα αντιλαμβάνεται ο κόσμος τι πρόκειται να ακολουθήσει τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Αν και τα εισιτήρια έκαναν την υπέρβαση με την εκτόξευση στα ύψη της τιμής τους.
Τα καταστήματα είναι ανοιχτά το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων.
Παρέχεται αρκετός χρόνος για τα τελευταία αναγκαία ψώνια.
Από τις αρχές του Απρίλη οι βιτρίνες είναι χάρμα ομορφιάς.
Ανοιξιάτικα ρούχα και παπούτσια για όλα τα γούστα, για κάθε πορτοφόλι. Σοκολατένια αυγά και καταστόλιστες λαμπάδες ομορφαίνουν τις βιτρίνες.
Στα δελτία ειδήσεων κυριαρχούν ρεπορτάζ για την πληρότητα των καταλυμάτων σε κοσμικούς τόπους.
Η ελληνική οικογένεια πανηγυρίζει το Πάσχα.
Αναγνωρίζει ότι το Πάσχα συμβολίζει την Ανάσταση, τη συνέχεια.
Σε αντίθεση με τους Δυτικοευρωπαίους. Γι’ αυτούς είναι μία γιορτή οικογενειακή.
Ποιος ξεχνά τα δύο χρόνια του κορωνοϊού. Τότε που η δυνατότητα εξόδου από την πόλη δεν ήταν εύκολη. Κινδύνεψαν οι Έλληνες να πάθουν κατάθλιψη.
Γιατί το Πάσχα ξεχωρίζει μεταξύ όλων των εορτών και αργιών.
Δυο έννοιες δημιουργούν τη διαφορά. Η θρησκευτική διάσταση με τα υπαρξιακά προβλήματα και τις αγωνίες που φέρνει.
Ο ερχομός της Άνοιξης και η απελευθέρωση από το χειμώνα που καλλιεργούν καινούργιο τρόπο ζωής.
Πιστεύει στο Πάσχα σαν ευκαιρία ξεκούρασης και κοινωνικών επαφών.
Όμως φέτος η ευχάριστη μυρωδιά που αναδύεται καθώς το αρνί στη σούβλα αργοψήνεται, επισκιάζεται από την αναστάτωση και την αλλαγή που επικρατεί.
Δεν είναι μόνο τα εσωτερικά προβλήματα που σκιάζουν την ατμόσφαιρα.
Η διεθνής κατάσταση είναι τεταμένη. Όλα ρευστά.
Το Πάσχα ας απαλύνει την κοινωνική ένταση, τις ανησυχητικές διαθέσεις.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ





