Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόσο έτοιμοι είμαστε για τον χειμώνα που έρχεται

Published

on

Απαντήσεις δίνει ο αντιδήμαρχος  για την πολιτική προστασία Θωμάς Κοτρωνιάς

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Όσο και αν  ακούγονταν ως γραφικοί  όλοι εκείνοι που πριν από μια δεκαετία φώναζαν και προειδοποιούσαν, κάνει ολοένα και πιο έντονα την εμφάνιση της τόσο σε παγκόσμιο όσο και τοπικό   επίπεδο.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση έχουν μεγάλη συμβολή σε ό,τι συμβαίνει. Ο αριθμός των    ακραίων καιρικών φαινόμενων αυξάνεται και αυτά θα γίνουν συχνότερα σε πολλές περιοχές ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Αυτό σημαίνει περισσότεροι καύσωνες, μεγαλύτερες  ξηρασίες και πυρκαγιές δασών, έντονες βροχοπτώσεις και καταστροφικές πλημμύρες.

Δυστυχώς το πρόβλημα των καταστροφικών πλημμυρών το έχει βιώσει η Ναυπακτία τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα  πόσο έτοιμοι είμαστε ώστε να αντιμετωπίσουμε τα όποια φαινόμενα θα εμφανιστούν στην διάρκεια του χειμώνα;

Στο ερώτημα αυτό του Nafsweek.gr απαντά ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας του Δήμου Ναυπακτίας Θωμάς Κοτρωνιάς.

………………………………………………………………………………………………………………………….

ΕΡ.  Είναι πλέον δεδομένο ότι καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται  και πιο συχνά και είναι και πιο έντονα.      Πόσο έτοιμοι είμαστε ως Δήμος Ναυπακτίας για το χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών;

«Στον Δήμο Ναυπακτίας υπάρχει το συντονιστικό τοπικό όργανο που βρίσκεται σε συνεχή επαφή και με το αντίστοιχο συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στις 26  Σεπτεμβρίου συνεδρίασε στο δημαρχείο της  Ναυπάκτου το συντονιστικό αυτό τοπικό όργανο, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Ναυπακτίας  Βασίλη Γκίζα, στο οποίο και συμμετείχαν, εγώ ως  αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, η τεχνική  υπηρεσία του δήμου, οι διοικητές της Αστυνομίας, της Τροχαίας, του Λιμενικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας και Ναυπάκτου, το Δασαρχείο  καθώς και η τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΝ.

Η συνάντηση αυτή είχε σαν στόχο τον προγραμματισμό και τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας    Δήμου Ναυπακτίας για την προετοιμασία για την όποια εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων,          χιονοπτώσεων και του παγετού για το έτος 2023-24.»

ΕΡ.  Σχετικά με τον ορεινό όγκο, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει;

«Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στην    Ορεινή Ναυπακτία υπάρχει πρόβλημα πάγου,   χιονιού και καταπτώσεων.

Μέλημά μας είναι η συντήρηση, ο εκχιονισμός και γενικά να παραμένει ανοικτό το οδικό δίκτυο σε όλες τις ορεινές ενότητες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και συνεργασία με την Περιφέρεια δυτικής Ελλάδας.

Έτσι από τις αρχές Νοεμβρίου προχωράμε στην προμήθεια 200 τόνων αλατιού.

Οι 50 τόνοι από την συνολική ποσότητα θα πάνε στην δημοτική ενότητα Πυλήνης, οι  50 στην δημοτική ενότητα Πλατάνου και οι 100 τόνοι στην δημοτική ενότητα Αποδοτίας,  μία και η τελευταία έχει μεγαλύτερη πίεση λόγω του ότι είναι κατά τους χειμερινούς μήνες τουριστικός προορισμός.

Σε επίπεδο υποδομών ο Δήμος Ναυπακτίας διαθέτει δύο αλατιέρες και πέντε μηχανήματα έργου τα οποία συμβάλλουν στο να κρατούν τους κεντρικούς δρόμους και όχι μόνο ανοιχτούς από χιόνι ή πάγο.»

ΕΡ.  Όσον αφορά το πεδινό κομμάτι την Ναύπακτο  πόσο έτοιμοι είμαστε;

«Να αναφέρουμε πως σε καθημερινή βάση η  ΔΕΥΑΝ προχώρα στον  καθαρισμό των φρεατίων ώστε να μπορούν να διοχετεύσουν τα όμβρια.

Με ένα σοβαρό πρόβλημα που είχαμε στην οδό Καλυδώνος, αυτό έχει βελτιωθεί λόγω των παρεμβάσεων της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου με τη δημιουργία φρεατίου ομβρίων.  Επίσης το ίδιο έχει γίνει με  παρεμβάσεις και στο δρόμο προς περιφερειακό προς Βαριά.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο καθαρισμός, η διευθέτηση και η απομάκρυνση των φερτών υλικών από τους χειμάρρους  και τα ποτάμια είναι έργο της περιφέρειας δυτικής Ελλάδος η οποία έχει κάνει πραγματικά παρεμβάσεις, τόσο αντιστήριξης και καθαρισμού στην κοίτη του χειμάρρου Σκα όπως αντίστοιχα και στην κοίτη του χειμάρρου Βαριά  που είναι και τα πιο κρίσιμα σημεία για την περιοχή μας.

Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μελέτη του δήμου Ναυπακτίας για αντιπλημμυρικά έργα από το λιμάνι της Ναυπάκτου έως τα φανάρια της οδού Μεσολογγίου η οποία πάει προς χρηματοδότηση. Το έργο αυτό θα δώσει λύση σε χρόνια και σοβαρά  προβλήματα καθώς θα συλλέγει όλα τα όμβρια που έρχονται από Βορρά, από την περιοχή του Κάστρου, και θα τα οδηγεί στη θάλασσα.

Επειδή τα καιρικά φαινόμενα έχουν δυναμική, ο     Δήμος Ναυπακτίας σε συντονισμό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε κάθε περίπτωση θα προχωράμε σε καθαρισμούς από φερτά υλικά σε      χείμαρρους σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα και είμαστε πεπεισμένοι ότι κάνοντας τα ανθρωπίνως δυνατά, και μερικές φορές και πάνω από τις δυνάμεις μας, δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ούτε στα  ορεινά ούτε στα πεδινά στο Δήμο Ναυπακτίας.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Δρ. Ολυμπία Βικάτου Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.

Published

on

By

Την θέση της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, αναλαμβάνει η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Δρ. Ολυμπία Βικάτου. Πρόκειται για το ανώτερο αξίωμα της υπηρεσιακής ιεραρχίας του υπουργείου Πολιτισμού, θέση που αναλαμβάνει μέσα από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Η Ολυμπία Βικάτου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αρχαία Ολυμπία, είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής των Πανεπιστημίων της Genova Ιταλίας (Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης), του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο Αθηνών και της Σχολής Ξεναγών Αθηνών, είναι κάτοχος πτυχίου Ιταλικής Φιλολογίας και διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μέχρι το 2010 υπηρετούσε για 20 χρόνια ως αναπληρώτρια προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ και τότε είχε αγωνιστεί για την αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας και του Κρόνιου Λόφου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, προσφορά για την οποία τιμήθηκε με ηθική ανταμοιβή.

Ακολούθως ανέλαβε τα ηνία της ΣΤ’ ΕΠΚΑ και μετέπειτα Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Μεγάλο έργο αφήνει πίσω της, έχοντας δημιουργήσει το αρχαιολογικό Μουσείο Θερμού που εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και το “Ξενοκράτειο” το αρχαιολογικό μουσείο της Ι.Π. Μεσολογγίου, καθώς και αποκαταστάσεις αρχαιολογικών μνημείων στην Λευκάδα και στην Ναύπακτο.

Η Δρ. Ολυμπία Βικάτου έχει βραβευθεί ως «Πρόσωπο της Χρονιάς 2022» στην κατηγορία «Πολιτισμός» για το έργο που προσέφερε ως προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Συγχαρητήρια από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Β. Γκίζα

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας:

«Η κα Βικάτου έχοντας ως εφόδια τα αδιαμφισβήτητα χαρακτηριστικά του υποδειγματικού επαγγελματισμού, της εμπειρίας, της συνεργατικότητας και της βαθιάς γνώσης, θα αφήσει το δικό της στίγμα και σε αυτή τη νέα θέση που αναλαμβάνει.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κέρδισε πολλά από την παρουσία της. Είναι γεγονός ότι στην περιοχή ευθύνης της αφήνει ένα τεράστιο έργο, ενώ το Μεσολόγγι μπορεί να υπερηφανεύεται για το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο είναι επίσης δικό της έργο».

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμος Ναυπακτίας: Και αυτά τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε μαζί!

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας με ένα πλούσιο Πρόγραμμα εκδηλώσεων, δράσεων και δραστηριοτήτων προσκαλεί όλους, μικρούς και μεγάλους, να γιορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια!

Επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων θα είναι η πλατεία απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα:

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

v  6:00μ.μ. Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση και άναμμα  του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στον Γαλατά, σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Γαλατά,  τα ΚΔΑΠ Δήμου Ν/κτίας και την Τοπική Κοινότητα Γαλατά.

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

v  7:30μ.μ. Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση και άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη Ναύπακτο.

Συμμετέχουν: η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου,  ο Σύλλογος «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές», η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική, τα ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας. Λιμάνι Ναυπάκτου

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

v  6:00μ.μ. Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση  και άναμμα  του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην ΤΚ  Δάφνης.

Σε συνεργασία με την  Τοπική Κοινότητα Δάφνης, το Δημοτικό Σχολείο Δάφνης & τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου Δάφνης.

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

v  5:30μ.μ. Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση και άναμμα  του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Αντίρριο, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αντιρρίου «Το Καστέλι»,  τη συμμετοχή της  Χορωδίας του πολιτιστικού συλλόγου, το ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας & τον Σύλλογο Φίλων Φιλαρμονικής Αντιρρίου  «ο Απόλλων».

Πλατεία Χορμόβα Αντιρρίου

v  6:00μ.μ. – 8:00μ.μ. Ζωγραφίζω και παίζω στο Χωριό του Αϊ Βασίλη

Από τον σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές»

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

v  6:00 μ.μ. – 8:00μ.μ. Χριστούγεννα με τα ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας (2ο,3ο & 4ο) στο Χωριό του Αϊ Βασίλη

Από τον σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές»

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 έως 05 Ιανουαρίου 2024

v  11:00π.μ. – 1:00μ.μ Ζωγραφίζω και παίζω στο Χωριό του Αϊ Βασίλη

(εκτός Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς)

Από τον σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές»

v  6:00μ.μ. – 8:00μ.μ Στολίζω το Ευχόδεντρο στο Χωριό του Αϊ Βασίλη

Από τον σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές»

v  5:30μ.μ. – 8:00μ.μ «Τι αξία έχουν τα δώρα;»

Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για παιδιά (Facepainting, Γράμματα στον Αϊ Βασίλη, κατασκευή χριστουγεννιάτικης κάρτας, Ζαχαροπλαστική, Παιχνίδι στόχου) με κεράσματα και εκπλήξεις από το ΚΔΑΠ MORFOSIS στο Χωριό του Αϊ Βασίλη.

Μετά τη λήξη των εργαστηρίων θα ακολουθήσει κουκλοθέατρο καθώς και τραγούδια από την παιδική χορωδία του ΚΔΑΠ MORFOSIS.

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

v  6:00μ.μ. – 8:00μ.μ. Κατασκευή Χριστουγεννιάτικης Κάρτας στο Χωριό του Αϊ Βασίλη

Από τον σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές»

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

v  12:00μ.μ. Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Ναυπάκτου στις πλατείες της πόλης μας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δ. Αμπατζή.

Πλατεία Φαρμάκη

v  11:00π.μ. – 1:00μ.μ. Χριστουγεννιάτικα Μουντζουρώματα «MessyPlay» στο Χωριό του Αϊ Βασίλη με τη «ΣΒΟΥΡΑ»

Από τον σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές»

v  6:00π.μ. – 8:00μ.μ. Κατασκευή Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών στο Χωριό του Αϊ Βασίλη

Από τον σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές»

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

v  6:00μ.μ. – 8:00μ.μ. Σαλτιμπάγκοι στο Χωριό του Αϊ Βασίλη

Από τον σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές»

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

v  6:00μ.μ. – 8:00μ.μ. Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές στο Χωριό του Αϊ Βασίλη

Από τον σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές»

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023,

v  6:00μ.μ. – 8:00μ.μ. Γράμμα στον Αϊ Βασίλη στο Χωριό του Αϊ Βασίλη

Από τον σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές»

v  8:00μ.μ. Μουσική συνάντηση Ναυπάκτιων καλλιτεχνών: (Γιώργος & Δημήτρης Αγγελόπουλος, Γιάννης Μητσόπουλος & Κων/να Χατζηανδρέου).

Στενοπάζαρο Ναυπάκτου

Παρασκευή  29 Δεκεμβρίου 2023

v  6:00μ.μ. – 8:00μ.μ. Φτιάχνω το Ημερολόγιο μου στο Χωριό του Αϊ Βασίλη

Από τον σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές»

v  9:00μ.μ. Αξέχαστες γιορτές με τους DJs: (FokionPsychoBulba)

Λιμάνι Ναυπάκτου

Σάββατο  30 Δεκεμβρίου 2023

v  6:00μ.μ. – 8:00μ.μ. «Μα που πήγαν τα δώρα του Αϊ Βασίλη;» στο Χωριό του Αϊ Βασίλη

Παραμύθι από τη ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΡΑ

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

v  12:00μ.μ. Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Δημοτική Φιλαρμονική Ναυπάκτου στις πλατείες της πόλης μας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δ. Αμπατζή.

v  6:00μ.μ. – 8:00μ.μ. Χριστουγεννιάτικες Λιχουδιές στο Χωριό του Αϊ Βασίλη

Από τον σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές»

Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2024

v  6:00μ.μ. – 8:00μ.μ. Σαλτιμπάγκοι στο Χωριό του Αϊ Βασίλη

Από τον σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές»

Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2024

v  6:00μ.μ. – 8:00μ.μ. Παίζω και Ζωγραφίζω στο Χωριό του Αϊ Βασίλη

Από τον σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές»

Πέμπτη 04 Ιανουαρίου 2024

v  6:00μ.μ. – 8:00μ.μ. Παίζω και Ζωγραφίζω στο Χωριό του Αϊ Βασίλη

Από τον σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές»

Παρασκευή 05 Ιανουαρίου 2024

v  6:00μ.μ. – 8:00μ.μ. «Καλικαντζαροζουζουνιές» στο Χωριό του Αϊ Βασίλη

Διαδραστικό Δρώμενο με τη ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΡΡΑ

Σάββατο 06 Ιανουαρίου 2024

v  Εορτασμός Θεοφανείων – Λιμάνι Ναυπάκτου

……………………………………………………………………………………………………………………………

Το Χωριό του Αϊ Βασίλη θα λειτουργήσει από τον Δήμο Ναυπακτίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές». Θα υλοποιούνται καθημερινά δράσεις για τα παιδιά στην Πλατεία απέναντι από τον Ι.Ν Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου  από τις 18/12/2023 έως και 05/1/2024 και ώρες 18:00-20:00  (εκτός 25ης /12/2023 και 1η1/1/2024).

Βοηθός του Αϊ Βασίλη η κα Πέννυ Αριτζάκη

Χριστουγεννιάτικα  σπιτάκια θα λειτουργούν  και  από τους Συλλόγους Αλκυόνη και Φλόγα.

Σε περίπτωση ανωτέρας βίας ή δυσμενών καιρικών συνθηκών ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές στις ημερομηνίες ή τον τόπο διεξαγωγής των εκδηλώσεων.

Θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση.

Καλές Γιορτές σε όλους!

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου η ορκωμοσία του Δημάρχου Βασίλη Γκίζα και της νέας δημοτικής αρχής

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, η ορκωμοσία του Δημάρχου Βασιλείου Γκίζα και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ναυπακτίας θα πραγματοποιηθεί στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου (οδός Γεωργίου Αθανασιάδη Νόβα 40, πρώην Μεσολογγίου), στις 19 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 20.00΄.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ