Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόσο έτοιμοι είμαστε για τον χειμώνα που έρχεται

Published

on

Απαντήσεις δίνει ο αντιδήμαρχος  για την πολιτική προστασία Θωμάς Κοτρωνιάς

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Όσο και αν  ακούγονταν ως γραφικοί  όλοι εκείνοι που πριν από μια δεκαετία φώναζαν και προειδοποιούσαν, κάνει ολοένα και πιο έντονα την εμφάνιση της τόσο σε παγκόσμιο όσο και τοπικό   επίπεδο.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση έχουν μεγάλη συμβολή σε ό,τι συμβαίνει. Ο αριθμός των    ακραίων καιρικών φαινόμενων αυξάνεται και αυτά θα γίνουν συχνότερα σε πολλές περιοχές ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Αυτό σημαίνει περισσότεροι καύσωνες, μεγαλύτερες  ξηρασίες και πυρκαγιές δασών, έντονες βροχοπτώσεις και καταστροφικές πλημμύρες.

Δυστυχώς το πρόβλημα των καταστροφικών πλημμυρών το έχει βιώσει η Ναυπακτία τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα  πόσο έτοιμοι είμαστε ώστε να αντιμετωπίσουμε τα όποια φαινόμενα θα εμφανιστούν στην διάρκεια του χειμώνα;

Στο ερώτημα αυτό του Nafsweek.gr απαντά ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας του Δήμου Ναυπακτίας Θωμάς Κοτρωνιάς.

………………………………………………………………………………………………………………………….

ΕΡ.  Είναι πλέον δεδομένο ότι καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται  και πιο συχνά και είναι και πιο έντονα.      Πόσο έτοιμοι είμαστε ως Δήμος Ναυπακτίας για το χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών;

«Στον Δήμο Ναυπακτίας υπάρχει το συντονιστικό τοπικό όργανο που βρίσκεται σε συνεχή επαφή και με το αντίστοιχο συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στις 26  Σεπτεμβρίου συνεδρίασε στο δημαρχείο της  Ναυπάκτου το συντονιστικό αυτό τοπικό όργανο, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Ναυπακτίας  Βασίλη Γκίζα, στο οποίο και συμμετείχαν, εγώ ως  αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, η τεχνική  υπηρεσία του δήμου, οι διοικητές της Αστυνομίας, της Τροχαίας, του Λιμενικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας και Ναυπάκτου, το Δασαρχείο  καθώς και η τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΝ.

Η συνάντηση αυτή είχε σαν στόχο τον προγραμματισμό και τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας    Δήμου Ναυπακτίας για την προετοιμασία για την όποια εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων,          χιονοπτώσεων και του παγετού για το έτος 2023-24.»

ΕΡ.  Σχετικά με τον ορεινό όγκο, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει;

«Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στην    Ορεινή Ναυπακτία υπάρχει πρόβλημα πάγου,   χιονιού και καταπτώσεων.

Μέλημά μας είναι η συντήρηση, ο εκχιονισμός και γενικά να παραμένει ανοικτό το οδικό δίκτυο σε όλες τις ορεινές ενότητες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και συνεργασία με την Περιφέρεια δυτικής Ελλάδας.

Έτσι από τις αρχές Νοεμβρίου προχωράμε στην προμήθεια 200 τόνων αλατιού.

Οι 50 τόνοι από την συνολική ποσότητα θα πάνε στην δημοτική ενότητα Πυλήνης, οι  50 στην δημοτική ενότητα Πλατάνου και οι 100 τόνοι στην δημοτική ενότητα Αποδοτίας,  μία και η τελευταία έχει μεγαλύτερη πίεση λόγω του ότι είναι κατά τους χειμερινούς μήνες τουριστικός προορισμός.

Σε επίπεδο υποδομών ο Δήμος Ναυπακτίας διαθέτει δύο αλατιέρες και πέντε μηχανήματα έργου τα οποία συμβάλλουν στο να κρατούν τους κεντρικούς δρόμους και όχι μόνο ανοιχτούς από χιόνι ή πάγο.»

ΕΡ.  Όσον αφορά το πεδινό κομμάτι την Ναύπακτο  πόσο έτοιμοι είμαστε;

«Να αναφέρουμε πως σε καθημερινή βάση η  ΔΕΥΑΝ προχώρα στον  καθαρισμό των φρεατίων ώστε να μπορούν να διοχετεύσουν τα όμβρια.

Με ένα σοβαρό πρόβλημα που είχαμε στην οδό Καλυδώνος, αυτό έχει βελτιωθεί λόγω των παρεμβάσεων της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου με τη δημιουργία φρεατίου ομβρίων.  Επίσης το ίδιο έχει γίνει με  παρεμβάσεις και στο δρόμο προς περιφερειακό προς Βαριά.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο καθαρισμός, η διευθέτηση και η απομάκρυνση των φερτών υλικών από τους χειμάρρους  και τα ποτάμια είναι έργο της περιφέρειας δυτικής Ελλάδος η οποία έχει κάνει πραγματικά παρεμβάσεις, τόσο αντιστήριξης και καθαρισμού στην κοίτη του χειμάρρου Σκα όπως αντίστοιχα και στην κοίτη του χειμάρρου Βαριά  που είναι και τα πιο κρίσιμα σημεία για την περιοχή μας.

Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μελέτη του δήμου Ναυπακτίας για αντιπλημμυρικά έργα από το λιμάνι της Ναυπάκτου έως τα φανάρια της οδού Μεσολογγίου η οποία πάει προς χρηματοδότηση. Το έργο αυτό θα δώσει λύση σε χρόνια και σοβαρά  προβλήματα καθώς θα συλλέγει όλα τα όμβρια που έρχονται από Βορρά, από την περιοχή του Κάστρου, και θα τα οδηγεί στη θάλασσα.

Επειδή τα καιρικά φαινόμενα έχουν δυναμική, ο     Δήμος Ναυπακτίας σε συντονισμό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε κάθε περίπτωση θα προχωράμε σε καθαρισμούς από φερτά υλικά σε      χείμαρρους σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα και είμαστε πεπεισμένοι ότι κάνοντας τα ανθρωπίνως δυνατά, και μερικές φορές και πάνω από τις δυνάμεις μας, δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ούτε στα  ορεινά ούτε στα πεδινά στο Δήμο Ναυπακτίας.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε εξέλιξη ο Διαγωνισμός για τη μελέτη της Μαρίνας Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για τη «Σύνταξη Μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των Λιμενικών Υποδομών», προϋπολογισμού 608.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

Στις μελέτες αυτές περιλαμβάνεται και η μελέτη κατασκευής της Μαρίνας Ναυπάκτου, ύψους 105.000 ευρώ, καθώς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει από κοινού Δήμος Ναυπακτίας και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο το 2023.

Οι μελέτες αφορούν επίσης στα εξής έργα:

  • Αναβάθμιση-εκσυγχρονισμός λιμένος Αντιρρίου και προστασία αντιστήριξης του παρακείμενου κάστρου Αντιρρίου
  • Κατασκευή λιμενίσκου-καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Κάτω Βασιλική
  • Επισκευή-επέκταση υπάρχοντος προβλήτα λιμένα και ανάπλαση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος Κρυονερίου.

Τόσο ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Σπύρος Τσέλιος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία της διαδικασίας.

Β. Γκίζας: «Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση του παραλιακού μας μετώπου»

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Γκίζας σημείωσε ότι «Οι μελέτες αυτές αποτελούν ένα ακόμη καθοριστικό βήμα στον καίριο στόχο που έχουμε θέσει ως δημοτική αρχή για την συνολική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Ναυπακτίας.  Με την ολοκλήρωσή τους θα ληφθούν χρηματοδοτήσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και θα υλοποιηθούν λιμενικά έργα που θα βελτιώσουν την πρόσβαση και τη λειτουργικότητα των υποδομών μας από θαλάσσης.

 Ιδιαιτέρως και όσον αφορά στην περίπτωση της Μαρίνας Ναυπάκτου, με την ανάδειξη του αναδόχου και στη συνέχεια την ολοκλήρωση της μελέτης, θα έρθουμε ακόμη πιο κοντά στην βασική μας επιδίωξη που δεν είναι άλλη από το να αποτελέσει ο τόπος μας πόλο έλξης τουρισμού υψηλού επιπέδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική μας οικονομία και ανάπτυξη.  Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις του Αντιρρίου, της Κάτω Βασιλικής και του Κρυονερίου».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νίψον ανομήματα…

Published

on

By

Και ξαφνικά όπως περπατάς στη πλατεία Τζαβελαίων,   στον βραχόκηπο που υπάρχει  εκεί. συναντάς τον κατάλευκο νιπτήρα ανάμεσα στα αγκωνάρια.

Δεν είχε φαίνεται τι να τον κάνει  ο πρώην ιδιοκτήτης του και τον έβγαλε σε δημόσια θέα ή  μήπως η αίσθηση του  χιούμορ που διαθέτει  τον ώθησε να  κάνει την  σημειολογική αυτή κίνηση  σε αναμονή της…  ανάπλασης του χώρου;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δευτέρα 17/6 (Ζωντανά) η Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής του Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Δήμος-Ναυπακτίας-δημοτικό-συμβούλιο-συνεδρίαση

Συνεδριάζει σήμερα   Δευτέρα 17-06-2024  και  ώρα  18:00,   σε Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας η δημοτική αρχή του Δήμου Ναυπακτίας, στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής , με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Συζήτηση-ενημέρωση για το σοβαρό πρόβλημα ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων του Δήμου Ναυπακτίας. Εισηγητής κ. Δήμαρχος.
  2. Ενέργειες για την αντιμετώπιση του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων του Δήμου Ναυπακτίας. Θέμα δημοτικού συμβούλου κ. Γεώργιου Σιαμαντά.
  3. Αξιοποίηση και λειτουργία του κτηρίου Ξενία μετά την οριστική παραλαβή από της 31-01-2024. Θέμα δημοτικού συμβούλου κ. Γεώργιου Ασημακόπουλου.
  4. Ενέργειες για την πολεοδόμηση στην περιοχή της Παλαιοπαναγιάς και την αποκατάσταση της παραλιακής οδού. Θέμα δημοτικού συμβούλου κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλου.
  5. Ενέργειες του Δήμου Ναυπακτίας για την ενίσχυση εξωστρέφειας και καινοτομίας επιχειρήσεων. Θέμα δημοτικού συμβούλου κ. Παναγιώτη Κεχαγιά.
  6. Αθλητικοί χώροι Αντιρρίου. Θέμα προέδρου δημοτικής κοινότητας Αντιρρίου, κ. Ταμπάκη Νικολάου:

α) Ενημέρωση για την αδειοδότηση του Κλειστού Γυμναστηρίου Αντιρρίου.

β) Λειτουργία Κλειστού Γυμναστηρίου Αντιρρίου. Πότε θα μπουν τα όργανα γυμναστικής στο νέο τμήμα που κατασκευάστηκε, και πότε θα δοθεί σε χρήση.

γ) Προβολείς στο γήπεδο Αντιρρίου. Πότε θα γίνει η αντικατάσταση των προβολέων στο γήπεδο ποδοσφαίρου Αντιρρίου – (Επισυναπτόμενο έγγραφο τμήματος Ηλεκτρομηχ/κών έργων).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ