Μετά από σχεδόν δέκα μήνες σχετικών εξαγγελιών, «βγήκαν στον αέρα» στις 24 Ιουλίου οι πρώτες έξι Προσκλήσεις του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις έξι πρώτες, από το σύνολο των δώδεκα Προσκλήσεων, ανέρχεται στο ποσό των 950 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ήρθε σε αντικατάσταση του προγράμματος «ΦιλόΔημος».
Το πρόγραμμα / χρηματοδοτικό εργαλείο αφορά Δήμους και Περιφέρειες της χώρας, με τον συνολικό του προϋπολογισμό να φτάνει στα 2,5 δις ευρώ. Η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω επενδυτικών δανείων που θα συνομολογούν οι ΟΤΑ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με κάλυψη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμμετέχει με 1,5 δισ. ευρώ.
Τι χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Έργα ύδρευσης με καταρχήν προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Στόχος η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών, με την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης σε πολλές πόλεις και οικισμούς της χώρας και η εξοικονόμηση του νερού με σύγχρονες μεθόδους.
Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων με καταρχήν προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, πρόσκληση που αφορά την αναβάθμιση υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών, κατασκευές νέων δικτύων αποχέτευσης και ιδιαιτέρως στους μικρούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, νέους βιολογικούς καθαρισμούς, καθώς αυτοί δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Παρεμβάσεις, οι οποίες θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό και οικονομικό κόστος για τις ΔΕΥΑ. Προϋπολογισμός: 150 εκατ. ευρώ.
Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και διαχείριση των βιοαποβλήτων. Προϋπολογισμός: 220 εκατ. ευρώ
Έργα αστικής αναζωογόνησης με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ στους αστικούς δήμους, οι οποίοι πρακτικά είχαν εξαιρεθεί από τα προηγούμενα προγράμματα. Τα έργα στοχεύουν να αναβαθμίσουν τις γειτονιές των πόλεών με αναπτυξιακές παρεμβάσεις ποιότητας ζωής των πολιτών. Εδώ εντάσσονται και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στις γειτονιές από σχετικά προγράμματα των δήμων, καθώς και η ειδική φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα.
Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος και εμβληματικά κτίρια στους δήμους και αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Στον τομέα αυτόν θα υπάρξει ακόμα πιο στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τη γραμματεία των συγχρηματοδοτούμενων έργων, καθώς προκρίνεται η κατασκευή των σχολικών κτιρίων να γίνει με ΣΔΙΤ.
Μελέτες και έργα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων και των αυτοδιοικητικών κτιρίων, με καταρχήν προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ. Σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας και το υπουργείο Υποδομών, καθώς και την Πολιτική Προστασία, για ένα ξεχωριστό ειδικό πρόγραμμα έργων της Αυτοδιοίκησης και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.
Έξυπνες πόλεις: Προϋπολογισμός 130 εκατ. ευρώ. Μέτρα και συστήματα πρόληψης – παρακολούθησης – ελέγχου στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας. Έξυπνα συστήματα και εφαρμογές στην κινητικότητα, τη στάθμευση, την κυκλοφορία και ασφαλώς την ηλεκτροκίνηση. Εξυπηρέτηση των πολιτών με ψηφιακές εφαρμογές και συστήματα. Υποστήριξη του τοπικού θεματικού τουρισμού, έξυπνα συστήματα για την ανάδειξη του Πολιτισμού – Τουρισμού. Μείωση της ενεργειακής σπατάλης στους δήμους.
Έργα αγροτικής οδοποιίας, με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ, με στόχο τη διευκόλυνση των αγροτών και των επαγγελματιών που σχετίζονται μαζί τους και φυσικά την ασφάλεια των μετακινήσεών τους.
Ανοιχτοί χώροι, ένα πρόγραμμα αναβάθμισης χώρων αθλητικών υποδομών, αναψυχής για τα παιδιά, με στόχο τη βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών και την ασφάλεια των παιδιών. Σε αυτή την πρόσκληση επίσης εντάσσεται το πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις ακτές και τις θάλασσές μας. Προϋπολογισμός 40 εκατ. ευρώ.
Ξεχωριστή πρόσκληση για μελέτες με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, με στόχο να διευκολυνθούν όλοι οι δήμοι που έχουν ανάγκη, και ιδιαίτερα οι δήμοι με σοβαρές ελλείψεις στις τεχνικές τους υπηρεσίες.
Πόσο έτοιμοι είμαστε;

Με το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση, που ακούει στο όνομα «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, να έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 31η Δεκεμβρίου 2020, είναι επόμενο ότι όσοι Δήμοι έχουν ώριμες μελέτες θα υποβάλουν φακέλους για την ένταξη έργων και την χρηματοδότηση τους από αυτό.
Και εδώ μπαίνει το ερώτημα…
Ως Δήμος Ναυπακτίας πόσες μελέτες έχουμε έτοιμες στο «συρτάρι» ώστε να αδράξουμε την ευκαιρία να τις υποβάλουμε για ένταξη και υλοποίηση αναγκαίων έργων για την Ναυπακτία;
Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε και με τα έργα του Βιολογικού της Άνω Χώρας και της Ενίσχυσης του δικτύου ύδρευσης των δυτικών περιοχών της Ναυπάκτου, να έχουν περάσει ως “έργα γέφυρα” από το «Φιλόδημος» στο «Αντώνης Τρίτσης», έτερον ουδέν!
Όσον αφορά τις αναπλάσεις των πλατειών Κεφαλόβρυσου οι μελέτες …αναμένονται.
Και εδώ επανέρχεται το θέμα του σε βάθος χρόνου σχεδιασμού και αξιολόγησης έργων με την αντίστοιχη παραγωγή μελετών, ώστε όταν φανεί στον ορίζοντα κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα να είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε τους φακέλους με τις προτάσεις μας. Αυτό προϋποθέτει ένα πλάνο/όραμα με ορίζοντα δεκαετίας και μια ειλικρινή διαπαραταξιακή συζήτηση.



