Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην ΔΕΥΑΝ

Published

on

Πόρισμα εκατό σελίδων υπογράφουν οι επιθεωρητές δημοσίων έργων, σχετικά με την παραλαβή του έργου της αποχέτευσης. Στο πόρισμα, που συντάχθηκε προ μηνός, γίνεται λόγος – σύσταση για την παραλαβή του έργου με την σύνταξη του σχετικού πρωτοκόλλου από την επιτροπή προσωρινής παραλαβής. Ακολουθεί «σύσταση» προς την προϊσταμένη αρχή (ΔΤΕ) ,να προβεί άμεσα στην έγκριση του πρωτοκόλλου αυτού ως πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής, ώστε σε κάθε περίπτωση να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η έγκρισή τους να συντελεστεί αυτοδίκαια.

Η επόμενη «σύσταση» απευθύνεται προς την ΔΕΥΑ Ναυπακτίας,  η οποία οφείλει να τακτοποιήσει τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις της, καθόσον θα φέρει ακέραιη την ευθύνη στην περίπτωση επιβάρυνσης της δαπάνης του έργου με τόκους υπερημερίας.

Ταυτόχρονα το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων προτείνει να ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος στους επιβλέποντες το έργο μηχανικούς, σε μέλη της επιτροπής προσωρινής παραλαβής, καθώς  και σε εμπλεκόμενους υπαλλήλους της διευθύνουσας υπηρεσίας (ΤΔΠ/ΔΤΕ).

Τέλος προτείνεται, η έκθεσή τους να διαβιβαστεί προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας,, στον Δ/ντη των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Αιτωλ/νίας, τον δήμαρχο Ναυπακτίας, καθώς και τον εισαγγελέα Μεσολογγίου, για διερεύνηση τυχών ποινικών ευθυνών.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, είναι προφανές ότι η  ΔΕΥΑΝ βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια οφειλή ύψους 1.100.000 ευρώ συν το ΦΠΑ, που καλείται να καταβάλλει στον εργολάβο του έργου της αποχέτευσης, σύμφωνα με την «σύσταση» του Σώματος  Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων.

Είναι βέβαιο  ότι η Δημοτική Επιχείρηση δεν έχει την δυνατότητα να αποπληρώσει ένα τέτοιο ποσό, που στην καλύτερη περίπτωση να μπορεί να ρυθμιστεί σε δόσεις.

Όμως υπάρχουν και τα χειρότερα, αφού στην περίπτωση που από την πλευρά του εργολάβου γίνει απαιτητό όλο το ποσό, ευρισκόμενη σε οικονομικό αδιέξοδο η ΔΕΥΑΝ το πιο πιθανό είναι να οδηγηθεί  σε λουκέτο και εκκαθάριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΥΑΝ θα κινηθεί νομικά για το θέμα, μια και θεωρεί άδικο των επιμερισμό των βαρών.

Σημαντικό επιχείρημα κατά της απόφασης, η ΔΕΥΑΝ θεωρεί πως είναι η έλλειψη «προσυμβατικού ελέγχου» από μέρους  της Περιφέρειας, σε ένα τέτοιου μεγέθους έργο, αλλά και το υπερβολικά μεγάλο ποσό που αφορά τα μέτρα ασφαλείας και τις αντιστηρίξεις στο έργο, ύψους 600.000 ευρώ.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση δημάρχων Πατρών, Ναυπάκτου και Μεσολογγίου για τα διόδια της Γέφυρας

Published

on

By

Τα διόδια της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης των Δημάρχων, Πατρέων Κώστα Πελετίδη, Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου και Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα συνεργασίας για κοινή δράση, με στόχο όχι απλώς τη μη αύξηση, αλλά και τη μείωση των διοδίων, σε ό,τι αφορά τους διερχόμενους των τριών περιοχών, δεδομένου ότι υπάρχουν εργαζόμενοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες, καθώς και φοιτητές, που την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

«Η Γέφυρα πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει», δήλωσαν μετά την συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να υπάρξει μια σειρά ενεργειών που θα γίνουν από κοινού, η ανακοίνωση των οποίων θα γίνει αφού ενημερωθούν και τα Δημοτικά Συμβούλια των τριών Δήμων.

Στόχος είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα και μόλις οριστικοποιηθεί το πλαίσιο διεκδίκησης, να υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και να δοθεί η μοναδική αποδεκτή λύση, η μείωση του κόστους διέλευσης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινή δράση κατά των αυξήσεων της Γέφυρας από Δήμους και φορείς

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  πριν λίγη ώρα,  σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και 5των Σωματείων της δυναμής του, με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης, ώστε να μην εφαρμοστεί μία αύξηση στα διόδια της Γέφυρας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους τομείς της καθημερινότητας, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση κ.ά.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής του νομού και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο αντιδήμαρχος Ντίνος Τσουκαλάς, ο αντιδήμαρχος δήμου Δωρίδας Ανδρέας Ευσταθίου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων πρ. δήμαρχοι Γιάννης Μπουλές και Γιάννης Νταουσάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Σιαμαντάς και Ανδρέας Κοτσανάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος, η πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Βάσω Νταουσάνη, ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αριστομένης Χάρος, εκπρόσωποι Σωματείων και φορέων.

Κατά την συνάντηση κατατέθηκαν προτάσεις, με τον βουλευτή του νομού να σημειώνει πως το θέμα θα πρέπει να απαντηθεί κεντρικά με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον αρμόδιο υπουργό, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την σύμβαση που έχει το κράτος με την Γέφυρα ως “Δρακόντεια”.

Στο σύνολό τους οι προτάσεις που κατατέθηκαν περιλάμβαναν την κοινή στόχευση για την μείωση των διοδίων της Γέφυρας με τις δημοτικές αρχές  της περιοχής να συντονίζονται άμεσα για τον περεταίρω προγραμματισμό των ενεργειών τους.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και με την καταγραφή των προτάσεων αναμένεται άμεσα η σύνταξη ψηφίσματος που θα περιλαμβάνει:

Την άμεση συνάντηση των δημάρχων των όμορων με την Γέφυρα δήμων, τον συντονισμό για συνάντηση με Περιφέρεια και τον αρμόδιο υπουργό και κινητοποιήσεων για το άνοιγμα των διοδίων της Γέφυρας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ταυτόχρονα ορίστηκε μια προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή με επικεφαλής τους δημάρχους  Ναυπακτίας και Δωρίδας, τους προέδρους του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας και του ΝΤ ΑΔΕΔΥ,  όπου άμεσα θα συντονιστούν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα (18:30) η συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο για τις αυξήσεις στη Γέφυρα

Published

on

By

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εταιρίας ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ για αυξήσεις στα διόδια της

Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», το Ε.Κ.Ν.Δ. και τα Σωματεία Μέλη του δηλώνουν

την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αναπροσαρμογή λειτουργεί επιβαρυντικά στους

εξυπηρετούμενους εργαζόμενους και δημότες της περιοχής μας.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, ενέργεια, τρόφιμα, είναι συνεχείς εξανεμίζοντας το

εισόδημα των εργαζομένων, ενώ, αντιθέτως, οι αποδοχές των εργαζομένων

παραμένουν αμετάβλητες.

Το Ε.Κ.Ν.Δ. και τα Σωματεία της δύναμής του καλούν τους

Δήμους Ναυπακτίας-Δωρίδας και όλους τους φορείς της περιοχής μας σε κοινή

συνάντηση την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18:30 στην αίθουσα του

Εργατικού Κέντρου για τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης, ώστε να μην εφαρμοστεί

μία αύξηση στα διόδια της Γέφυρας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους

τομείς της καθημερινότητας, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση κ.ά.

ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ.Ν.Δ.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ