Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ρουά ματ» από μαθητές της Ναυπάκτου

Published

on

Με την συμμετοχή 47 ομάδων και 345 μαθητών και μαθητριών πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία το Ομαδικό και Ατομικό Πρωτάθλημα Μαθητών και Μαθητριών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Κλειστό Γυμναστήριο της ΕΑΠ στην Πάτρα.

Τα δύο Πρωταθλήματα διοργανώθηκαν από την Ένωση Αθλοπαιδιών Πατρών και την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία με μαθητές από Πάτρα, Ναύπακτο, Ζάκυνθο,.Κεφαλλονιά, Αγρίνιο, Αίγιο, Μεσολόγγι, Πύργο και Βόνιτσα να παίρνουν μέρος στην μεγαλύτερη γιορτή του σκακιού.

Εξαιρετική ήταν για άλλη μια χρονιά η παρουσία Ναυπάκτιων μαθητών και μαθητριών, καθώς συνολικά και στα δύο Πρωταθλήματα συμμετείχαν 27 σκακιστές από την Ναύπακτο.

Το Σάββατο στο Ομαδικό Πρωτάθλημα η πόλη μας εκπροσωπήθηκε από τρεις ομάδες, δύο του 1ο Δ.Σ. Ναυπάκτου και μία του 6ο Δ.Σ. Ναυπάκτου. Ανάμεσα σε 34 δημοτικά σχολεία το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου Β Ομάδα (Λουκοπούλου Λ., Τσιμιτσέλης Δ., Ασαρίδου Α., Καμάρα Β.) κατέκτησε την 6η θέση, το 6ο Δ.Σ. Ναυπάκτου (Πλούμης Δ., Πλούμης Α., Πλούμης Γ., Χασούρα Ι.) ισοβάθμησε στην 11η θέση και το 1ο  Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου Α Ομάδα (Κατσιέρης Β., Παπαγεωργίου Α., Κατσιέρης Μ., Σερεμέτη Ε., Αλεξοπούλου Γ.) στην 18η.

Την Κυριακή στο Ατομικό Πρωτάθλημα οι αποδόσεις των νεαρών μαθητών ήταν υψηλές και ο τελικός απολογισμός για τους Ναυπάκτιους σκακιστές ήταν 5 μετάλλια (τρία χρυσά και δύο ασημένια) και πολλές εμπειρίες.

Συγκεκριμένα στην κατηγορία των Νηπίων ο Παπίδας Δ. με 4 βαθμούς σε 7 αγώνες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο ως πρώτος μαθητής χωρίς δελτίο.

Στην Δ’ Δημοτικού η Λουκοπούλου Λ. αναδείχθηκε 1η νικήτρια με 5 βαθμούς, ενώ ο Πλούμης Δ. στην Ε’ Δημοτικού 2ος νικητής με 5 βαθμούς.

Στην Α’ Γυμνασίου η Αλεξοπούλου Μ. κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με την αδερφή της Αλεξοπούλου Β. να κατακτά το ασημένιο στην ενιαία κατηγορία των Λυκείων με 4 βαθμούς.

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία των παρακάτω μαθητών-μαθητριών:

Στη Β’ Δημοτικού ο Δημόπουλος Ι. με 5/7 κατέλαβε την 7η θέση ανάμεσα σε 38 διαγωνιζόμενους και στα Λύκεια ο Αλεξόπουλος Κ. την 5η με 4/7.

Η τελική φάση των Μαθητικών Πρωταθλημάτων θα διεξαχθεί στις 27-29 Απριλίου 2024 στο κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης στην Λάρισα στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή μαθητές και από την Ναύπακτο.

Συγχαρητήρια στα παιδιά της πόλης μας, που σε πείσμα των καιρών, ασχολούνται με το σκάκι και διακρίνονται σε αυτό.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεία Λειτουργία για τους υποψηφίους φοιτητές

Published

on

By

Τήν Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, τελέσθηκε στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου θεία Λειτουργία γιά τούς μαθητές–ὑποψηφίους φοιτητές, πού θά διαγωνιστοῦν στίς Πανελλήνιες Ἐξετάσεις, γιά τήν εἴσοδό τους στίς Ἀνώτατες Σχολές.
Στήν πρόσκληση τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως ἀνταποκρίθηκαν πολλοί μαθητές, οἱ διευθυντές ὅλων τῶν Λυκείων τῆς Ναυπάκτου, καθώς καί καθηγητές πού ἀγωνιοῦν μαζί μέ τούς μαθητές τους.
Στήν θεία Λειτουργία χοροστάτησε ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος, ὁ ὁποῖος στό κήρυγμά του ἔδωσε στούς μαθητές πού ἐκκλησιάστηκαν συμβουλές καί τρόπους μέ τούς ὁποίους μέσα στήν ἔνταση τῶν ἐξετάσεων θά ἰσορροποῦν τόν ἑαυτό τους καί θά τόν κρατοῦν νηφάλιο, ὁπότε καί ἀποδοτικό.
Τούς τόνισε ὅτι ὁ ἄνθρωπος δέν εἶναι ποτέ ἱκανοποιημένος. Οὔτε ἡ ἐπιτυχία στήν Σχολή πού θέλουν μπορεῖ νά τούς ἱκανοποιήση πλήρως, οὔτε ἡ ἀποτυχία θά πρέπει νά τούς ἀπογοητεύση. Τούς εἶπε ὅτι ὁ Πλάτωνας μιλοῦσε γιά τό τριμερές τῆς ψυχῆς, κάτι πού δέχθηκαν καί οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας. Ἡ ψυχή ἔχει τό λογιστικό καί τό παθητικό μέρος, στό ὁποῖο ἐντάσσεται τό ἐπιθυμητικό καί τό θυμικό.
Τό θυμικό εἶναι ἡ δύναμη πού πραγματοποιεῖ τίς ἐπιθυμίες.
Πρέπει ὅμως οἱ ἐπιθυμίες καί οἱ θυμοί νά ἰσορροποῦν στό μέσον τῶν ἄκρων, τῶν ὑπερβολῶν καί τῶν ἐλλείψεων καί τόν ρόλο τοῦ ἐξισορροπιστῆ ἔχει τό λογιστικό. Πρέπει νά ἔχουν καλούς λογισμούς, νά κυριαρχῆ μέσα τους ὁ «αὐτοδέσποτος εὐσεβής λογισμός» για τόν ὁποῖο κάνει λόγο τό βιβλίο τῶν Μακκαβαίων Δ΄.
Κατόπιν ἀνέφερε ἕνα λόγο τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν κ. Ἱερωνύμου, ὁ ὁποῖος σέ μήνυμά του στούς ἐξεταζόμενους μαθητές εἶπε ὅτι ὅλα στήν ζωή δέν εἶναι ἄσπρο ἤ μαῦρο. Καί συμπλήρωσε ὁ Σεβασμιώτατος ὅτι ὑπάρχουν καί ἄλλα χρώματα, ὅπως τό πράσινο, πού εἶναι χρῶμα τῆς ἐλπίδας. Ἀφοῦ οἱ ἴδιοι ἐργαστοῦν καί κοπιάσουν, νά σκέφτονται ὅτι ὑπάρχει καί ἡ πρόνοια τοῦ Θεοῦ, πού μπορεῖ τίς ἀποτυχίες νά τίς μετατρέψη σέ ἐπιτυχίες.
Τόνισε τέλος ὅτι πρέπει νά ἀποφεύγουν τά ἄκρα, ὑπεραισιοδοξίες καί ἀπαισιοδοξίες, νά ἔχουν τήν εὐλογία τοῦ Θεοῦ καί νά κρατοῦν γιά τόν ἑαυτό τους τήν «νηφάλια μεσότητα».
Ὁ Σεβασμιώτατος κατά τήν διανομή τοῦ ἀντιδώρου ἔδωσε στούς μαθητές ὡς εὐλογία ἀπό ἕνα στυλό καί μιά μικρή εἰκόνα μέ τίς εύχές του.
Μετά τό τέλος τῆς θείας Λειτουργίας ὁ Συνδεσμος Ἀγάπης τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ ἁγίου Δημητρίου δεξιώθηκε τούς μαθητές καί τούς καθηγητές τους στήν αἴθουσα τοῦ ἐνοριακοῦ κέντρου.
 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την Τρίτη 28/5 κλιμάκιο του Ινστιτούτου Δασικών Οικοσυστημάτων στην Ναύπακτο για τα πλατάνια

Published

on

By

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας ενημέρωσε το σώμα ότι, μετά τη σχετική λήψη δειγμάτων, συνολικά πέντε πλατάνια, τρία στην περιοχή του Γριμπόβου και δύο στην περιοχή της Ψανής, έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.

Το γεγονός τέθηκε σε γνώση του Δήμου Ναυπακτίας εγγράφως από το Δασαρχείο Ναυπάκτου ενώ έχει λάβει γνώση και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, κλιμάκιο του οποίου θα βρεθεί στην Ναύπακτο την Τρίτη, 28 Μαΐου 2024 προκειμένου να οριστούν οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Όπως είναι γνωστό, η καταστρεπτική για τα πλατάνια ασθένεια καταγράφηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία και στην Ευρώπη.  Εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί στην Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία, το Βέλγιο και σε πολλές ακόμη χώρες.  Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα διαγνώστηκε το 2003 στην περιοχή της Μεσσηνίας και έκτοτε η εξάπλωση της ασθένειας είναι ταχύτατη.

Ήδη έχουν νεκρώσει χιλιάδες δένδρα πλατάνου στην Πελοπόννησο, στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Στην Αιτωλοακαρνανία η ασθένεια καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2016 στο Τρίκορφο Ναυπακτίας και ακολούθως διαπιστώθηκαν προσβολές σε αρκετές περιοχές του νομού.

Το 2017 κρούσμα μεταχρωματικού έλκους διαγνώστηκε για πρώτη φορά  και στην πόλη της Ναυπάκτου σε πλατάνι της παραλίας Γριμπόβου στο Ξενία.

Στο πλαίσιο των διαδοχικών εκτεταμένων ελέγχων που πραγματοποιούνται έκτοτε συστηματικά, τον Μάιο του 2020 καταγράφηκε αντίστοιχο περιστατικό κρούσματος στην παραλία της Ψανής,. Η αντίδραση του Δασαρχείου Ναυπάκτου, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ήταν άμεση και λήφθηκαν έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης με τη συνδρομή του Ινστιτούτου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν σε διαρκείς ενημερώσεις και συστάσεις προς τους πολίτες ώστε να αποφεύγονται οι αυθαίρετες ενέργειες κοπής κλαδιών και πληγώσεις κορμών και ριζών.

Κάθε είδους εργασίες συντήρησης των πλατανιών γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τη συνδρομή του Δασαρχείου και πάντα με την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφεται ως μη αναστρέψιμη,  ο Δήμος Ναυπακτίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, το Δασαρχείο Ναυπάκτου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια διάσωσης του φυσικού μας πλούτου.  Χρειάζεται ωστόσο διαρκής επαγρύπνηση από όλους μας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακοίνωση “ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ” για τα πλατάνια

Published

on

By

Γρήγορα αντανακλαστικά, σωστές αποφάσεις, αναζήτηση ευθυνών

Στο Δημοτικό Συμβούλιο ενημερωθήκαμε από τη Δημοτική Αρχή του κ. Γκίζα ότι 3 πλατάνια στο Γρίμποβο και 2 στην Ψανή έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.

Θέλουμε με την σημερινή μας ανακοίνωση να επισημάνουμε τα εξής:

  • Την μεγάλη σημασία των πλατανιών καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη φυσιογνωμία της πόλης της Ναυπάκτου, με την μοναδικότητα να έχουμε πλατάνια στις παραλίες.
  • Το μεγάλο ενδιαφέρον της παράταξης μας για την προστασία τους καθώς μετά το πρώτο συμβάν μεταχρωματικού έλκους πριν από 6-7 χρόνια στην περιοχή του φλοίσβου, πήρε αυστηρά μέτρα προστασίας και δημιούργησε μεταξύ άλλων και σχετικό μητρώο πλατανιών. Επιπλέον ο μέχρι πρότινος επικεφαλής κ. Λουκόπουλος τουλάχιστον 10 φορές έχει φέρει με πρωτοβουλία του στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της προστασίας τους με παροτρύνσεις στους αρμοδίους με ιδιαίτερες αναφορές στη σημασία της προστασίας τους και την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων όταν γίνεται παρέμβαση από οποιονδήποτε (Λιμενικό ταμείο, Δήμο, ιδιώτες κτλ) στην περιοχή των παραλιών.
  • Το ερώτημα κάθε πότε γινόταν έλεγχος για το αν έχουν προσβληθεί πλατάνια (πράγμα που έπρεπε να γίνεται συχνά) καθώς δεν μπορεί να διαγνώσκονται τουλάχιστο 5 πλατάνια που νοσούν, ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία.
  • Τον προβληματισμό μας για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, στο πλαίσιο του οποίου ζητήσαμε άμεσα Δημοτικό συμβούλιο μόνο με αυτό το θέμα και την κλήση σε αυτό όλων των εμπλεκόμενων (επιστήμονες, αρμόδιοι υπάλληλοι και αιρετοί, επιχειρήσεις των παραλιών, φορείς της πόλης κτλ.)
  • Το ερώτημα μας γιατί σε ένα τόσο, μα τόσο σημαντικό θέμα που ο Δήμαρχος μας είπε ότι το γνώριζε από την Τρίτη δεν μας ενημέρωσε άμεσα με τηλέφωνο ή στην Δημοτική επιτροπή που συνεδρίασε την Τρίτη το μεσημέρι. Και αυτό επιλέγοντας να μην πιστέψουμε πληροφορίες ότι μέλη της Δημοτικής Αρχής γνώριζαν το θέμα αρκετές μέρες νωρίτερα.
  • Το ερώτημα αν ο Δήμαρχος πάραυτα διέταξε ένορκη εξέταση για το αν το προηγούμενο διάστημα (τουλάχιστον 2-3 χρόνια πίσω) τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα για την προστασία τους (σωστός ψεκασμός, σωστή αποκλάδωση, απαγόρευση παρεμβάσεως μηχανημάτων έργου πάσης φύσεως στην περιοχή, ή αν υπήρχε απόλυτη ανάγκη χρήσης τους αν αυτή έγινε μετά από απολύμανση των μηχανημάτων πριν και ποιος το πιστοποιούσε αυτό κτλ.)

Με αυτές τις επισημάνεις ζητάμε από όλους και κυρίως από το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και τα λοιπά μέλη της Δημοτικής αρχής να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων με σκοπό: α) τον περιορισμό της ζημιάς β) την λήψη μέσα από διαβούλευση με ειδικούς, παρατάξεις και φορείς των κατάλληλων αποφάσεων για το τι μέλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.

Απαιτείται αυτό που δεν υπήρξε μέχρι τώρα, δηλαδή γρήγορα αντανακλαστικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ