Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ρουά ματ» από μαθητές της Ναυπάκτου

Published

on

Με την συμμετοχή 47 ομάδων και 345 μαθητών και μαθητριών πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία το Ομαδικό και Ατομικό Πρωτάθλημα Μαθητών και Μαθητριών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Κλειστό Γυμναστήριο της ΕΑΠ στην Πάτρα.

Τα δύο Πρωταθλήματα διοργανώθηκαν από την Ένωση Αθλοπαιδιών Πατρών και την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία με μαθητές από Πάτρα, Ναύπακτο, Ζάκυνθο,.Κεφαλλονιά, Αγρίνιο, Αίγιο, Μεσολόγγι, Πύργο και Βόνιτσα να παίρνουν μέρος στην μεγαλύτερη γιορτή του σκακιού.

Εξαιρετική ήταν για άλλη μια χρονιά η παρουσία Ναυπάκτιων μαθητών και μαθητριών, καθώς συνολικά και στα δύο Πρωταθλήματα συμμετείχαν 27 σκακιστές από την Ναύπακτο.

Το Σάββατο στο Ομαδικό Πρωτάθλημα η πόλη μας εκπροσωπήθηκε από τρεις ομάδες, δύο του 1ο Δ.Σ. Ναυπάκτου και μία του 6ο Δ.Σ. Ναυπάκτου. Ανάμεσα σε 34 δημοτικά σχολεία το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου Β Ομάδα (Λουκοπούλου Λ., Τσιμιτσέλης Δ., Ασαρίδου Α., Καμάρα Β.) κατέκτησε την 6η θέση, το 6ο Δ.Σ. Ναυπάκτου (Πλούμης Δ., Πλούμης Α., Πλούμης Γ., Χασούρα Ι.) ισοβάθμησε στην 11η θέση και το 1ο  Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου Α Ομάδα (Κατσιέρης Β., Παπαγεωργίου Α., Κατσιέρης Μ., Σερεμέτη Ε., Αλεξοπούλου Γ.) στην 18η.

Την Κυριακή στο Ατομικό Πρωτάθλημα οι αποδόσεις των νεαρών μαθητών ήταν υψηλές και ο τελικός απολογισμός για τους Ναυπάκτιους σκακιστές ήταν 5 μετάλλια (τρία χρυσά και δύο ασημένια) και πολλές εμπειρίες.

Συγκεκριμένα στην κατηγορία των Νηπίων ο Παπίδας Δ. με 4 βαθμούς σε 7 αγώνες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο ως πρώτος μαθητής χωρίς δελτίο.

Στην Δ’ Δημοτικού η Λουκοπούλου Λ. αναδείχθηκε 1η νικήτρια με 5 βαθμούς, ενώ ο Πλούμης Δ. στην Ε’ Δημοτικού 2ος νικητής με 5 βαθμούς.

Στην Α’ Γυμνασίου η Αλεξοπούλου Μ. κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με την αδερφή της Αλεξοπούλου Β. να κατακτά το ασημένιο στην ενιαία κατηγορία των Λυκείων με 4 βαθμούς.

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία των παρακάτω μαθητών-μαθητριών:

Στη Β’ Δημοτικού ο Δημόπουλος Ι. με 5/7 κατέλαβε την 7η θέση ανάμεσα σε 38 διαγωνιζόμενους και στα Λύκεια ο Αλεξόπουλος Κ. την 5η με 4/7.

Η τελική φάση των Μαθητικών Πρωταθλημάτων θα διεξαχθεί στις 27-29 Απριλίου 2024 στο κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης στην Λάρισα στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή μαθητές και από την Ναύπακτο.

Συγχαρητήρια στα παιδιά της πόλης μας, που σε πείσμα των καιρών, ασχολούνται με το σκάκι και διακρίνονται σε αυτό.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα power bank

Published

on

By

Οι φορητές μπαταρίες (power bank) έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αφού μας επιτρέπουν να διατηρούμε τις συσκευές μας φορτισμένες, ακόμα και όταν βρισκόμαστε εν κινήσει. Είναι γεγονός ότι για την επιλογή ενός power bank οι περισσότεροι χρήστες δίνουν βάση στο μέγεθος, το βάρος ή την τιμή.

Ωστόσο, οι πιο ενημερωμένοι καταναλωτές κοιτούν την χωρητικότητα της μπαταρίας, η οποία μετριέται σε μιλιαμπερώρια. Στην πράξη όμως παρατηρούμε ότι τα power bank δεν αποδίδουν όση ενέργεια υπόσχονται. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψουμε μαζί γιατί το power bank μας δεν αποδίδει όσο υπόσχεται και θα μάθουμε πώς να υπολογίζουμε την πραγματική χωρητικότητά του, σε mAh.

Γιατί το power bank μας δεν αποδίδει όλη τη δηλωμένη ενέργεια: Η χωρητικότητα που διαφημίζεται στις συσκευασίες των power bank, όπως 10.000 mAh ή 20.000 mAh, δεν είναι η πραγματική ποσότητα ενέργειας που λαμβάνουν οι συσκευές μας. Ο λόγος έχει να κάνει με τη φυσική λειτουργία των μπαταριών και τις απώλειες ενέργειας κατά τη διαδικασία φόρτισης. Οι περισσότερες φορητές μπαταρίες διαθέτουν εσωτερικές μπαταρίες λιθίου που λειτουργούν σε τάση περίπου 3,7V. Ωστόσο, η έξοδος προς τις συσκευές γίνεται στα 5V, που είναι το πρότυπο για τις περισσότερες φορητές συσκευές. Αυτή η διαφορά στην τάση επηρεάζει την πραγματική διαθέσιμη ενέργεια.

Πώς θα υπολογίσουμε τη χωρητικότητα του power bank μας: Ο πιο ακριβής τρόπος να υπολογίσετε τη διαθέσιμη ενέργεια είναι να μετατρέψουμε τη δηλωμένη χωρητικότητα σε Βατώρες (Wh). Αυτό γίνεται με τον παρακάτω τύπο:

Wh = (Δηλωμένη Χωρητικότητα σε mAh × 3.7V) / 1.000

Για παράδειγμα, για ένα power bank 10.000 mAh:

(10.000 mAh × 3.7 V) / 1.000 = 37 Wh

Ωστόσο, δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε ολόκληρη την ενέργεια των 37 Wh, καθώς υπάρχει απώλεια ενέργειας λόγω της μετατροπής τάσης και της θερμότητας. Το ποσοστό απόδοσης (efficiency rate) είναι συνήθως γύρω στο 80%.

Για να υπολογίσουμε λοιπόν, την πραγματική διαθέσιμη ενέργεια:

37 Wh × 0.80 = 29.6 Wh

Μετατροπή Wh σε mAh για την πραγματική απόδοση:

Η ενέργεια σε Wh μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική απόδοση σε mAh για την έξοδο των 5V:

(29,6 Wh / 5 V) × 1.000 = 5.920 mAh

Αυτό σημαίνει ότι ένα power bank που διαφημίζεται ως 10.000 mAh, παρέχει πραγματικά περίπου 5.920 mAh σε τάση 5V.

Γιατί οι κατασκευαστές δηλώνουν υψηλότερες τιμές: Κάποιες εταιρείες, όπως η Ugreen, αναφέρουν δύο χωρητικότητες: την «χωρητικότητα κελιού» (cell capacity) και την «ονομαστική χωρητικότητα» (rated capacity). Παρόλο που τεχνικά δεν είναι ψευδές να δηλώνεται η χωρητικότητα της εσωτερικής μπαταρίας, οι καταναλωτές συχνά παραπλανούνται, καθώς δεν γνωρίζουν τις απώλειες που προκύπτουν κατά τη χρήση.

Πώς να επιλέξουμε το κατάλληλο power bank: Όταν αγοράζουμε ένα power bank, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες μας. Αν χρειαζόμαστε να φορτίσουμε τη συσκευή μας δύο φορές, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το power bank έχει αρκετή πραγματική χωρητικότητα για να καλύψει τις απαιτήσεις μας. Για παράδειγμα, αν η μπαταρία του smartphone μας έχει χωρητικότητα 4.000 mAh, ένα power bank με πραγματική απόδοση 6.000 mAh θα σας καλύψει για δύο περίπου φορτίσεις.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ της διαφημιζόμενης και της πραγματικής χωρητικότητας ενός power bank. Με τις παραπάνω πληροφορίες, μπορούμε να κάνουμε πιο ασφαλείς επιλογές και να αποφεύγουμε την αγορά συσκευών που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας.

Βασίλης Μαθιουδάκης

bill.mathioudakis@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λόγια ενός λούτρινου (γράφει η Χριστίνα Καρρά)

Published

on

By

Ξεκινάω επιθετικά και μπορείτε να με κρίνετε ανάλογα ,δεν με νοιάζει καθόλου.

Όλο τον χρόνο μωρέ είστε μούγκα στην στρούγκα και περιμένετε την ημερομηνία 14 του Φλεβάρη για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας στο ταίρι σας; Καλέ τι καμώματα είναι αυτά;

Μόνο τότε πρέπει να ανοίγει γενναιόδωρα η πορτοφόλα του κυρίου;

Δηλαδή όλη την χρονιά δεν του πέρασε ποτέ από τον νου να της πάρει ένα ωραίο κόσμημα;

Μάλιστα ,κατάλαβα . Την μέρα του  Αγίου Βαλεντίνου τα καβούρια στην τσέπη παίρνουν προφανώς ρεπό, δεν εξηγείται αλλιώς βρε αδέλφια!

Εγώ προσωπικά έχω εκνευριστεί πολύ μαζί σας και γιατί να το κρύψω ;

Βρε αχάριστα πλάσματα τι άλλο να κάνω πια για σας;

Όλη την χρονιά σας χαμογελώ γλυκά μέσα από βιτρίνες ,πάνω σε ράφια και γενικότερα επιδιώκω την επαφή μαζί σας.

Στην κοιλίτσα μου φέρω καμιά φορά ένα συμπαθέστατο «Σε αγαπώ « ή και καρδούλα κόκκινη σαν λαχταριστή, κόκκινη ντομάτα .

Σπάνια μου δίνετε σημασία κι ακούω σχόλια τύπου «Πολύ ακριβό το λούτρινο αρκουδάκι «λες και κοστίζω όλα τα κινητά και ακίνητα που είχε ο Ωνάσης μαζί !

Μόνο του Αγίου Βαλεντίνου θυμόμαστε να κάνετε φιγούρα με την αφεντιά μου και με πληρώνετε όσο όσο !

Άντε και καλά να περάσετε του Αγίου Βαλεντίνου κι ας έχω πάθει νευρικό κλονισμό !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η χαμένη εμπιστοσύνη στα έργα

Published

on

By

Έργα παντού, η Ελλάδα, η πόλη μας, ένα  απέραντο εργοτάξιο. Σημαντικές ενέργειες, δείχνουν την πρόοδο που συντελείται. Όμως η δημόσια σφαίρα κινδυνεύει να κατρακυλήσει ένα τεράστιο καφενείο έντονης, ίσως και κακόβουλης κριτικής των έργων. Σημαντικός και απρόβλεπτος ο χορός τους.

Μα πώς μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Λείπει η κοινή συναίνεση. Πλήθος φορέων εμπλέκονται.

Το δημόσιο, αόριστα, η περιφέρεια, ο δήμος, η Δ.Ε.Η, ο Ο.Τ.Ε,  το λιμενικό ταμείο, οι ιδιωτικοί φορείς. Προγραμματίζεται ένα έργο. Καμία ενημέρωση άνω φορέων, που ευδοκιμούν στην περιοχή. Μήπως και αυτοί προσανατολίζονται  για κάποιο έργο στον ίδιο χώρο.

Τελειώνει ο ένας φορέας, αρχίζει ο άλλος. Διπλά περίπου τα έξοδα. Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι, αναστατώνεται η πόλη.

Υπάρχουν  διαδικασίες και προδιαγραφές που ελληνική πολιτεία έχει θεσπίσει για τα δημόσια έργα και τις εργασίες, χρονοβόρες συχνά, ικανές όμως να δώσουν το χρόνο σωστής ενημέρωσης των άλλων φορέων, να δράσουν.

Αποφεύγεται η τήρησή τους. Έτσι τα λάθη των προηγούμενων επαναλαμβάνονται.

Το αλαλούμ με την εκτέλεση των έργων, σε συνδυασμό με την εύκολη κριτική, συνήθως αρνητική, σπάνια θετική, καλά κρατεί.

Γιατί καλά κρατεί;

Τα τελευταία χρόνια χάθηκε η απαραίτητη  εμπιστοσύνη του πολίτη έναντι της σωστής και έγκαιρης εκτέλεσης του έργου.

Επί πρωθυπουργίας του αείμνηστου Κ. ΣΗΜΙΤΗ,  δινόταν επίδομα – βοήθημα για την παράδοση του έργου, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Έτσι τελείωσαν τα μεγάλα έργα εντός του χρόνου που προβλεπόταν.

Αλυσιδωτές κατηγορίες άλλες αναπόδεικτες, για παράνομους οικονομικές ωφέλειες της εποπτεύουσας αρχής.

Πρόχειρη αποκατάσταση οδών, πλατειών, μετά την εκτέλεση του έργου.

Εκτέλεση έργων για την εξυπηρέτηση φίλων, ιδιαίτερα ενωρίτερα  των εκλογών.

Σειρά έργων για την προβολή κάποιας αρχής.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ένα απόσπασμα απολογιστικής ομιλίας του πρώην δημάρχου Αθηνών κ. Γ. ΚΑΜΙΝΗ.

«Μου ζητήθηκε πολλές φορές από συνεργάτες και φίλους να φροντίσω τη δημόσια μου εικόνα να επενδύσω σε έργα βιτρίνας και δημόσιες μεγαλόστομες παρεμβάσεις αρεστές αλλά όχι χρήσιμες, να λειτουργώ με όρους επικοινωνίας και όχι πολιτική ουσίας,  να προσπαθώ να πείσω τους πολίτες ότι είμαι ένας καλός δήμαρχος μες στοχευμένα δημοσιεύματα. Έκανα ακριβώς το αντίθετο. Και δεν μετανιώνω στιγμή…».

Ακόμα και η κατάτμηση ενός έργου για την ταχύτερη από περάτωσή του, όταν τα τμήματα παραδίδονται στην ίδια εταιρεία εκτέλεσης αφήνει υπόνοιες.

Υπάρχουν ασφαλείς δικλείδες αποφυγής στον παραπάνω που αμαυρώνουν την εικόνα των έργων;

Και βέβαια με μελετημένες τομές, επανέρχεται η εμπιστοσύνη στα έργα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ