ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σήμερα το «ναι» για Σχολεία από τους ειδικούς – Τα μέτρα ασφαλείας που εξετάζονται
Published
3 εβδομάδες agoon

Τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων περιμένει σήμερα Δευτέρα 4/1 η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου. Η εκτίμηση τους είναι πολύ σημαντική καθώς σήμερα θα έχουν στη διάθεσή τους τα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν την περίοδο των Χριστουγέννων.
Στόχος το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια
Η απόφαση του αυστηρού lockdown ως την ερχόμενη Κυριακή, λήφθηκε από την Κυβέρνηση ως μία προληπτική κίνηση που θα φέρει μείωση των κρουσμάτων και θα επιτρέψει το άνοιγμα των σχολείων με μία μεγαλύτερη ασφάλεια. Στην κυβέρνηση θέλουν να αρχίσουν και πάλι τα δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία, σταδιακά σε όλες τις βαθμίδες, να αποκατασταθεί η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου.
“Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε στη σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά” ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, δίνοντας το στίγμα των στόχων της κυβέρνησης.
Τα μέτρα που εξετάζονται για ασφαλές άνοιγμα των Σχολείων
Σύμφωνα με μέχρι τώρα πληροφορίες, τα μέτρα στα σχολεία θα είναι αυστηρότερα, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα διενεργούνται τεστ σε μεγαλύτερους μαθητές (γυμνασίων και λυκείων δηλαδή). Υπάρχει η σκέψη να εφαρμοστεί ένα κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός γονέων και κηδεμόνων την ώρα που θα πηγαίνουν αλλά και την ώρα που θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.
Οι λοιμωξιολόγοι τόνιζαν πως το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, αλλά ο συνωστισμός που προκαλείται από τους γονείς όταν τα πηγαίνουν και όταν τα παραλαμβάνουν.
Όσο για τα τεστ, τη διενέργειά τους θα αναλάβουν ειδικές μονάδες του υπουργείου Υγείας και θα ενημερώσουν σχετικά τους γονείς, καθώς η διαδικασία θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα.
Τα σενάρια για την τηλεκπαίδευση
Ένα από τα ζητήματα που επίσης αναμένεται απάντηση από το υπουργείο, είναι το ερώτημα αν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, με τηλεκπαίδευση. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για το νέο lockdown δεν ξεκαθαρίζει το θέμα (αναφέροντας ότι υπάρχει «αναστολή της διά ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων…»), όμως ως προς αυτό το ζήτημα, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα εξ αποστάσεως τη συγκεκριμένη μέρα, πράγμα που σημαίνει πως τα σχολεία θα ανοίξουν διά ζώσης τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, και όχι στις 8 Ιανουαρίου όπως θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες.
Αναμένοντας το «ναι» από τους ειδικούς
Οι λοιμωξιολόγοι δείχνουν θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων και σήμερα αναμένεται να δώσουν το «ΟΚ» στην κυβέρνηση. Στα μέλη της επιτροπής υπάρχει θετική άποψη για τα δημοτικά, διότι γνωρίζουν ότι δεν συνέβαλαν στην εξάπλωση της επιδημίας.
Υπάρχουν ωστόσο και πιο συγκρατημένες «φωνές» που τονίζουν πως αν αποδειχθεί πως τα μέτρα δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο άρσης της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων.
Σύψας: Όχι στο άνοιξε – κλείσε των σχολείων
Στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας. «Η εισήγησή μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση, θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου.
Δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε. Αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο. Θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς», ανέφερε ο καθηγητής.
You may like
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Aνοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου – Τι ισχύει για ΑΕΙ, ΙΕΚ, ΟΠΑΠ, κυνήγι-ψάρεμα
Published
21 λεπτά agoon
22/01/2021
Τον τρόπο με τον οποίον θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Όπως τονίστηκε, ισχύουν όλοι οι κανόνες με τους έχουν ανοίξει και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως:
– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,Τι
– η χρήση αντισηπτικών,
– οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
– οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
– οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
– οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.»
Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Διευκρινίζεται:
– Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.
– Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.
Μία επιπλέον επισήμανση:
Φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου».
Παράταση απαγόρευσης για το κυνήγι και το ψάρεμα – Ανοίγουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ
Το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα συζητηθεί και την επόμενη Παρασκευή ενώ θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.
Για το κυνήγι ωστόσο εξαιρούνται οι Περιφέρειες Ροδόπης, Έβρου, Ξάνθης, όπου επιτρέπεται μόνο το κυνήγι αγριόχοιρου, έως τέσσερα άτομα, δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων προβλέπεται ανάκληση άδειας κυνηγιού αλλά και απαγόρευση λήψης νέας για μία τριετία.
Τέλος, από την Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, ανοίγουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ αλλά όχι τα ΟΠΑΠ play, υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο εισέρχεται στο τελικό στάδιο
Published
2 ημέρες agoon
20/01/2021
Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) εισέρχεται στο τελικό στάδιο της προβλεπόμενης διαδικασίας, καθώς τις επόμενες ημέρες τίθεται σε Διαβούλευση. Το Γ.Π.Σ. περιέχει τη γενική πρόταση πολεοδομικής οργάνωσης, η οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις χρήσεις γης, στην οικιστική ανάπτυξη, στην ελεγχόμενη ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων και περιλαμβάνει τυχόν απαγορεύσεις δόμησης και χρήσεων.
Βασίλης Γκίζας: «Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και η χωροταξία ψηλά στην ατζέντα μας»
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας δήλωσε:
«Με την επιτάχυνση των διαδικασιών και την ένταση των ενεργειών της σημερινής διοίκησης του Δήμου Ναυπακτίας, ένα σημαντικότατο έργο που ξεκίνησε το 2004, αλλά έκτοτε προχώρησε με αργούς ρυθμούς, ολοκληρώνεται. Πρόκειται για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό του Δήμου μας που θα επιλύσει χρόνια και σοβαρά προβλήματα.
Από την ανάληψη των καθηκόντων μας, θέσαμε ως πρωταρχικό στόχο να είμαστε αποτελεσματικοί, έχοντας ως κύριο μέλημά μας να δρομολογούμε λύσεις και σε χρόνια ζητήματα, όπως αυτό του ΓΠΣ. Εργαζόμαστε με μεθοδικότητα και αυτό το αποδεικνύουν τα αποτελέσματα, ένα εκ των οποίων είναι και το ότι, όπως ενημερώσαμε προ λίγων μηνών, ο Δήμος Ναυπακτίας ήταν από τους πρώτους δήμους της χώρας που προχώρησε άμεσα και με γοργούς ρυθμούς τη διαδικασία ένταξης στο Πρόγραμμα «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» για το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων.
Τα θέματα αυτής της κατηγορίας, όπως και οι επεκτάσεις των σχεδίων που επίσης δρομολογούμε, θέλουν επισταμένη εργασία και φυσικά επιμονή. Στο τέλος της θητείας μας είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Από Φεβρουάριο εμβολιασμοί και στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου
Published
4 ημέρες agoon
18/01/2021
Πανέτοιμο είναι το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου για τους εμβολιασμούς των πολιτών κατά του COVID-19, καθώς συμπεριλαμβάνεται στα εμβολιαστικά κέντρα ανά την χώρα.
Σε επικοινωνία του Nafsweek με την Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου κ. Βασιλική Μουσγά μας ενημέρωσε ότι από τις αρχές Ιανουαρίου το Κέντρο Υγείας είναι έτοιμο έχοντας τους απαραίτητους χώρους, τόσο για τον εμβολιασμό όσο και για την αναμονή των πολιτών, καθώς και τα αναγκαία φάρμακα (σε τυχόν περιπτώσεις παρενεργειών ), όπως και το έντυπο υλικό που θα διανέμεται στους πολίτες.
Αυτό που αναμένεται είναι οι δόσεις των εμβολίων, που σύμφωνα με πληροφορίες θα έρθουν το πρώτο διάστημα του Φεβρουαρίου.
Σήμερα οι άνω των 85 ετών εμβολιάζονται στα νοσοκομεία Μεσολογγίου και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης δύο πλατειών στον Γαλατά

Στρατηγικό σχεδιασμό για το Επενδυτικό Προφίλ και την προσέλκυση επενδυτών αποκτά η Δυτική Ελλάδα

Πρόσκληση από ΕΚΝΔ & ΕΕΚΕ για συμμετοχή των Δήμων στην συμμαχία κατά του covid-19

Τέλος απλή αναλογική και κάλπη για Κοινότητες – Με 42% η εκλογή Δημάρχου, Περιφερειάρχη

Κυκλοφορεί το 154 ο φύλλο

«Ξεχνούν» οι Τούρκοι όταν μιλούν για το Καστελόριζο



ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
-
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ3 έτη ago
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 έτη ago
Τα νέα δεδομένα για τα Πολεοδομικά της Ναυπάκτου
-
ΕΛΛΑΔΑ3 έτη ago
Μάντρα τέλος;
-
ΡΕΠΟΡΤΑΖ1 έτος ago
Από τα μαθητικά θρανία στα αμφιθέατρα
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 έτη ago
Επικίνδυνη εγκατάλειψη…
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago
Χόρεψαν με την ψυχή τους!
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago
«Έφυγε» ο Κώστας Κωτούλας…
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 έτη ago
«Τίτλοι τέλους» για το τμήμα ΤΕΙ της Ναυπάκτου