Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σημαντικές ρυθμίσεις για ΟΤΑ και 28 αλλαγές στο Ν/Σ του ΥΠΕΣ

Published

on

υπουργείο-εσωτερικών-ΚΑΠ-Δήμοι-ναυπακτος

Σημαντικές τροποποιήσεις στο Νομοσχέδιο-“σκούπα” του Υπουργείου Εσωτερικών επέφερε ο Υπουργός, με έγγραφο “νομοτεχνικών βελτιώσεων” που κατέθεσε στη Βουλή την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου. 

Συνολικά από τις 28 αλλαγές, οι 18 αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ πολλές αποτελούν μεταβολές ουσίας και δεν είναι απλά “νομοτεχνικές βελτιώσεις”.  Υπενθυμίζεται ότι το Ν/Σ ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής αυτή την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά λοιπόν ειδικά τους ΟΤΑ, τροποποιήσεις ουσίας είναι οι εξής:

– Χίλια (1.000) ευρώ το μήνα ως έξοδα παράστασης θα λαμβάνουν, όχι μόνο οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) που δεν είναι Δήμαρχοι, αλλά όλοι οι Πρόεδροι των ΠΕΔ.

– Οι Συνεργάτες/Σύμβουλοι Δημάρχων θα μπορούν να συντάσσουν μελέτες και τεύχη διαγωνισμών, όχι μόνο «για έργα και υπηρεσίες του Δήμου» (ως είχε κατατεθεί), αλλά και «για προμήθειες». Αυτό θα γίνεται, όχι μόνο για την υποβοήθηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά όλων των Υπηρεσιών του Δήμου.

– Επιτρέπεται η οδήγηση των υπηρεσιακών οχημάτων και στους «Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων» (κατά τη διαδικασία που θεσπίζεται για τους Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους και Γενικούς Γραμματείς των Δήμων, δηλαδή κατόπιν έγκρισης Δημάρχου)

Βοήθεια στο Σπίτι:

Η παράταση του ΒσΣ δεν δίδεται τελικά μόνο «μέχρι και την 31η.12.2020», αλλά «μέχρι τη δημοσίευση του διορισμού των επιτυχόντων των οριστικών πινάκων διοριστέων της Προκήρυξης 4Κ/2020 στις αντίστοιχες θέσεις». Επιπλέον, ορίζεται ότι «ειδικά για την Προκήρυξη αυτή, δεν έχουν εφαρμογή διατάξεις για την πρόσληψη επιτυχόντων με προσωρινούς πίνακες». Τέλος, προστίθεται ρητά αναδρομική ισχύ σε ολόκληρο το άρθρο «από την 01.10.2020».

– Όσον αφορά τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ), αν δεν πληρούται η ελάχιστη στελέχωση του Ν/Σ, με ευθύνη του οικείου Δημάρχου οι αρμοδιότητες της ΥΔΟΜ θα ασκούνται «με συμβάσεις διαδημοτικής και διαβαθμιδικής συνεργασίας με Δήμους και Περιφέρειες».

– Διόρθωσαν  την “γκάφα” του αρ.43, όπου αρχικά όριζαν την Οικονομική Επιτροπή αρμόδιο όργανο να αποφασίζει για τη νομική υποστήριξη και των Υπαλλήλων στα Υπουργεία, τις Ανεξάρτητες Αρχές, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΝΠΔΔ. (Διατηρούν την αποφασιστική αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής για τους Υπαλλήλους των ΟΤΑ).

– Διέγραψαν διάταξη του Ν/Σ με την οποία άλλαζαν αναδρομικά από το 2016 (!) το ν.4412/2016 περί Δημοσίων Συμβάσεων.

– Διέγραψαν ρύθμιση του Ν/Σ που καταργούσε την ισχύουσα διάταξη ότι οι Αναπτυξιακές Α.Ε. των ΟΤΑ δεν ανήκουν στο Δημόσιο Τομέα

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

– Αναφορικά με τις αποφασιστικές αρμοδιότητες της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των Δήμων: 1) Προβλεπόταν στο Ν/Σ ότι θα αποφασίζει για « τη χορήγηση, ύστερα από γνώμη του Προέδρου της οικείας Δημοτικής Κοινότητας, θέσεων στάθμευσης στους δικαιούχους κατοίκους, με βάση την κείμενη νομοθεσία και τις κανονιστικές αποφάσεις του Δήμου». Στο τέλος αυτής της αποφασιστικής αρμοδιότητας προστίθεται η φράση «ή με βάση ισχύον σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, καθώς και την ανάκληση ή την τροποποίηση της χορήγησης αυτών». 2) Στην κατά το Ν/Σ αποφασιστική αρμοδιότητα ως προς τους οικογενειακούς τάφους, η διατύπωση τροποποιείται σε «ή παράταση του δικαιώματος χρήσης οικογενειακών τάφων και την παράταση του δικαιώματος χρήσης τάφων 3ετούς ταφής».

– Στο αρ.32 1) διέγραψαν τη δυνατότητα που έδιναν σε συμβασιούχους (έργου και ιδοχ) των “Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης” και της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., να θεωρούν μελέτες έργων και υπηρεσιών και τεύχη δημόσιων διαγωνισμών. (Παραμένει η δυνατότητα να συντάσσουν), 2) θεσπίζουν για τους ανωτέρω ασυμβίβαστο, πως για όσους έχουν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία η άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματός τους είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση των εν λόγω καθηκόντων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Δήμος Ναυπακτίας τίμησε την Ολυμπιονίκη Ευαγγελία Πλατανιώτη

Published

on

By

Πλατανιώτη-ευαγγελία-βραβευση-ναυπακτια

Ο Δήμος Ναυπακτίας τίμησε την Ολυμπιονίκη και Παγκόσμια  Πρωταθλήτρια Ευαγγελία Πλατανιώτη «για τις κορυφαίες διακρίσεις της και τη σημαντική προσφορά της στην καλλιτεχνική κολύμβηση».

Την ναυπάκτια στην καταγωγή κ. Πλατανιώτη βράβευσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιερόθεος και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης Ημερίδας «Υγιής Αθλητισμός και Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Lepanto Formula Kite 2022.

Πλατανιώτη-ευαγγελία-βραβευση-ναυπακτια

Νωρίτερα, η κ.Πλατανιώτη που συμμετείχε ως ομιλήτρια στην Ημερίδα μοιράστηκε με το κοινό την εμπειρία της και στιγμές από την αθλητική της πορεία.  Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην καθοριστική στήριξη και συμβολή της οικογένειά της και όσων στάθηκαν στο πλευρό της όλα αυτά τα χρόνια.

Παρόντες ήταν ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Σιμάκης, οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Ντίνος ΤσουκαλάςΣωκράτης ΠαπαβασιλείουΓιάννης Παπαϊωαννίδης, ο Πρόεδρος Κοινότητας Πλατάνου κ. Γιώργος Πολύχρονος, ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Κλάσης Αετοσανίδας (International Kiteboarding Association) κ. Σπύρος Κρότσης, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης κ. Άκης Τσαλίκης και ο Αθλητικός Διευθυντής της AHEPA Hellas κ. Αδάμ Βλαχογιάννης.

Πλατανιώτη-ευαγγελία-βραβευση-ναυπακτια Πλατανιώτη-ευαγγελία-βραβευση-ναυπακτια

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για την επιδότηση στους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Published

on

By

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς θα «τρέξει» με το μοντέλο «Αλλάζω Συσκευή».

Πιθανότατα, οι επιδοτήσεις θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια – εισοδηματικά και κοινωνικά – αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.

Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Lepanto Formula Kite Europeans: Τελετή Λήξης και Απονομές Μεταλλίων την Κυριακή 2/10

Published

on

By

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022

Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού κ.Σοφίας Ζαχαράκη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 στις 18:30‘, η Τελετή Λήξης και οι Απονομές των Μεταλλίων στους αθλητές και τις αθλήτριες τη μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη Ναύπακτο,  του Lepanto Formula Kite Europeans.   Η βραδιά θα κλείσει με μία ανοικτή για όλους συναυλία από τους “Les SkartOi“!

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022

 

Το 2022 Lepanto Formula Kite Europeans που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση του Δήμου Ναυπακτίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλλάδας, της ΙΚΑ (International Kiteboarding Association) και του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ρίου ΙΑΣΩΝ, διεξάγεται σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Ναυπάκτου και με την υποστήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας.

Η Διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (World Sailing), της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Αετοσανίδας (ΗΚΑ).

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022 Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022 Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022 Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022 Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022 Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ