Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σημαντικές ρυθμίσεις για ΟΤΑ και 28 αλλαγές στο Ν/Σ του ΥΠΕΣ

Published

on

υπουργείο-εσωτερικών-ΚΑΠ-Δήμοι-ναυπακτος

Σημαντικές τροποποιήσεις στο Νομοσχέδιο-“σκούπα” του Υπουργείου Εσωτερικών επέφερε ο Υπουργός, με έγγραφο “νομοτεχνικών βελτιώσεων” που κατέθεσε στη Βουλή την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου. 

Συνολικά από τις 28 αλλαγές, οι 18 αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ πολλές αποτελούν μεταβολές ουσίας και δεν είναι απλά “νομοτεχνικές βελτιώσεις”.  Υπενθυμίζεται ότι το Ν/Σ ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής αυτή την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά λοιπόν ειδικά τους ΟΤΑ, τροποποιήσεις ουσίας είναι οι εξής:

– Χίλια (1.000) ευρώ το μήνα ως έξοδα παράστασης θα λαμβάνουν, όχι μόνο οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) που δεν είναι Δήμαρχοι, αλλά όλοι οι Πρόεδροι των ΠΕΔ.

– Οι Συνεργάτες/Σύμβουλοι Δημάρχων θα μπορούν να συντάσσουν μελέτες και τεύχη διαγωνισμών, όχι μόνο «για έργα και υπηρεσίες του Δήμου» (ως είχε κατατεθεί), αλλά και «για προμήθειες». Αυτό θα γίνεται, όχι μόνο για την υποβοήθηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά όλων των Υπηρεσιών του Δήμου.

– Επιτρέπεται η οδήγηση των υπηρεσιακών οχημάτων και στους «Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων» (κατά τη διαδικασία που θεσπίζεται για τους Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους και Γενικούς Γραμματείς των Δήμων, δηλαδή κατόπιν έγκρισης Δημάρχου)

Βοήθεια στο Σπίτι:

Η παράταση του ΒσΣ δεν δίδεται τελικά μόνο «μέχρι και την 31η.12.2020», αλλά «μέχρι τη δημοσίευση του διορισμού των επιτυχόντων των οριστικών πινάκων διοριστέων της Προκήρυξης 4Κ/2020 στις αντίστοιχες θέσεις». Επιπλέον, ορίζεται ότι «ειδικά για την Προκήρυξη αυτή, δεν έχουν εφαρμογή διατάξεις για την πρόσληψη επιτυχόντων με προσωρινούς πίνακες». Τέλος, προστίθεται ρητά αναδρομική ισχύ σε ολόκληρο το άρθρο «από την 01.10.2020».

– Όσον αφορά τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ), αν δεν πληρούται η ελάχιστη στελέχωση του Ν/Σ, με ευθύνη του οικείου Δημάρχου οι αρμοδιότητες της ΥΔΟΜ θα ασκούνται «με συμβάσεις διαδημοτικής και διαβαθμιδικής συνεργασίας με Δήμους και Περιφέρειες».

– Διόρθωσαν  την “γκάφα” του αρ.43, όπου αρχικά όριζαν την Οικονομική Επιτροπή αρμόδιο όργανο να αποφασίζει για τη νομική υποστήριξη και των Υπαλλήλων στα Υπουργεία, τις Ανεξάρτητες Αρχές, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΝΠΔΔ. (Διατηρούν την αποφασιστική αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής για τους Υπαλλήλους των ΟΤΑ).

– Διέγραψαν διάταξη του Ν/Σ με την οποία άλλαζαν αναδρομικά από το 2016 (!) το ν.4412/2016 περί Δημοσίων Συμβάσεων.

– Διέγραψαν ρύθμιση του Ν/Σ που καταργούσε την ισχύουσα διάταξη ότι οι Αναπτυξιακές Α.Ε. των ΟΤΑ δεν ανήκουν στο Δημόσιο Τομέα

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

– Αναφορικά με τις αποφασιστικές αρμοδιότητες της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των Δήμων: 1) Προβλεπόταν στο Ν/Σ ότι θα αποφασίζει για « τη χορήγηση, ύστερα από γνώμη του Προέδρου της οικείας Δημοτικής Κοινότητας, θέσεων στάθμευσης στους δικαιούχους κατοίκους, με βάση την κείμενη νομοθεσία και τις κανονιστικές αποφάσεις του Δήμου». Στο τέλος αυτής της αποφασιστικής αρμοδιότητας προστίθεται η φράση «ή με βάση ισχύον σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, καθώς και την ανάκληση ή την τροποποίηση της χορήγησης αυτών». 2) Στην κατά το Ν/Σ αποφασιστική αρμοδιότητα ως προς τους οικογενειακούς τάφους, η διατύπωση τροποποιείται σε «ή παράταση του δικαιώματος χρήσης οικογενειακών τάφων και την παράταση του δικαιώματος χρήσης τάφων 3ετούς ταφής».

– Στο αρ.32 1) διέγραψαν τη δυνατότητα που έδιναν σε συμβασιούχους (έργου και ιδοχ) των “Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης” και της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., να θεωρούν μελέτες έργων και υπηρεσιών και τεύχη δημόσιων διαγωνισμών. (Παραμένει η δυνατότητα να συντάσσουν), 2) θεσπίζουν για τους ανωτέρω ασυμβίβαστο, πως για όσους έχουν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία η άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματός τους είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση των εν λόγω καθηκόντων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνάντηση του ΕΚΝΔ& του  Σωματείου Εργαζομένων ΚΔΑΠ στον Δ. Ναυπακτίας με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας

Published

on

By

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 26/9/2023, συνάντηση μεταξύ του ΕΚΝΔ, του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΔΑΠ του Δ. Ναυπακτίας και του Δημάρχου Ναυπακτίας, με θέμα την καθυστέρηση των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας.

Τόσο ο πρόεδρος του ΕΚΝΔ,όσο και τα μέλη του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΔΑΠ, έκαναν σαφές στον κ. Δήμαρχο ότι η καθυστέρηση των δεδουλευμένων έχει ήδη δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις οικογένειες των εργαζομένων, αφού εργάζονται στο ΚΔΑΠ για καθαρά βιοποριστικούς λόγους.

Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση των δεδουλευμένων θα συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις οικογένειες των εργαζόμενων.

Ο κ. Δήμαρχος δήλωσε ότι ο Δήμος Ναυπακτίας έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να έρθουν τα χρήματα για τη μισθοδοσία από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Επίσης, δεσμεύτηκε ότι, αν παραστεί ανάγκη, η μισθοδοσία θα πληρωθεί με χρηματοδότηση από τον Δήμο.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΚΔΑΠ ανέφερε ότι θα αποφασίσουν εκ νέου τη στάση τους στη Γενική Συνέλευση Εργαζομένων που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 1/10/2023.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΝΔ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μπαράζ ανακοινώσεων – απαντήσεων Λουκόπουλου – Γκίζα για ΧΥΤΑ

Published

on

By

Σε ένα μπαράζ ανακοινώσεων και ανταπαντήσεων έχουν περάσει οι υποψήφιοι δήμαρχοι Tάκης Λουκόπουλος και Βασίλης Γκίζας.

Από την πλευρά του ο κ. Λουκόπουλος κατηγορεί τον κ. Γκίζα πως κρύβεται πίσω από το ψέμα και τα fake news, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Κύριε Γκίζα κρύβεστε πίσω από το ψέμα και τα fake news !

Η κατάσταση στο ΧΥΤΑ είναι εκτός ελέγχου!

Παρακαλώ να καλέσετε άμεσα τους επιθεωρητές περιβάλλοντος του Υπουργείου και τους υποψηφίους Δημάρχους να μεταβούμε στο χώρο του ΧΥΤΑ για να διαπιστωθεί η υφιστάμενη κατάσταση και να πάψετε να κρύβεστε πίσω από τις ανακοινώσεις !»

Με νέο κάλεσμα για δημόσιο διάλογο ανταπαντά ο κ. Γκίζας αναφέροντας:

«Αυτός που κρύβεται είστε εσείς και όχι εμείς- Μην παραμένετε άφαντος .  Καλέστε όποιον θέλετε και ενημερώστε μας πότε θα εμφανιστείτε ώστε να συζητήσουμε δημόσια και για το θέμα του ΧΥΤΑ, όπως και για τόσα άλλα.»

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διεθνές Συνέδριο «Ναύπακτος 2030» : Τιμητική βράβευση Τάκη Λουκόπουλου και την σύζυγό του Γεωργία Ντάναση-Λουκοπούλου

Published

on

By

Τιμητική διάκριση για την Κοινωνική Προσφορά για τον υπ. Δήμαρχο Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπουλο και την σύζυγό του Γεωργία Ντάναση-Λουκοπούλου, από τους διοργανωτές του Συνεδρίου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος:

« Παρευρέθηκα σήμερα μαζί με στελέχη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα : Ναύπακτος 2030,το μεγαλύτερο αναπτυξιακό συνέδριο που έγινε στην πόλη μας ! Μία σημαντική πρωτοβουλία για την προώθηση του τόπου μας, η οποία μας βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές της.

Εξαιρετικοί εισηγητές από πολλές χώρες και διακεκριμένοι επιστήμονες από Ελλάδα και εξωτερικό κατέθεσαν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους σε θεματικές που αφορούν την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας .

Η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Ναυπάκτου αποτελεί για εμάς προτεραιότητα.

Ιδιαίτερη τιμή ήταν για μένα η συμμετοχή μου σε αυτό το σπουδαίο γεγονός για την Ναυπακτία ,καθώς επίσης οφείλω να ομολογήσω ότι νιώθω πολύ συγκινημένος για την βράβευση της συζύγου μου Γεωργίας Ντάναση -Λουκοπούλου και την δική μου για την προσφορά μας στην κοινωνία .Στη ζωή το πιο σημαντικό για εμένα είναι είναι η προσφορά στο συνάνθρωπο σε όλα τα επίπεδα!

Σας ευχαριστώ!

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες!»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ