Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκέψεις & Απόψεις

Published

on

Ο χρόνος μετράει αλλιώς. Σε μια νύχτα μπορείς να βρεθείς πρόσφυγας, εξού και είναι λάθος η στάση όσων βλέπουν τον πρόσφυγα ως πρόβλημα και όχι ως σύμπτωμα ενός προβλήματος.

Σε μια στιγμή μπορεί να βρεθείς ευάλωτος, εκτεθειμένος. Μια νύχτα που ο κόσμος προγραμμάτιζε το Πάσχα ή καλοκαίρι του, το πρωί βρέθηκε σε εικόνες πολέμου.

Τι ήταν αυτό όμως που διασφάλιζε μια γεωπολιτική σταθερότητα; Τι τη μετέβαλε;

Αυτό έγινε ακαριαία ή σταδιακά με λογής -λογής ανα-θεωρητισμούς;

Η σταθερότητα αυτή αφορούσε τους πάντες; Και ήταν μια ειρηνική σταθερότητα ή μια σταθερότητα που από κάτω έκρυβε λογής -λογής ανακωχές ή και κρυφούς πολέμους; Το βέβαιο είναι πως η νέα γεωπολιτική φάση έχει ένα ρευστό νέο σχήμα όπου οι παλιοί φίλοι και οι νέοι εχθροί αλλάζουν ραγδαία σε μια σκακιέρα που θα παραγάγει μπόλικη Ιστορία.

Και οι λαοί;

Εμείς για παράδειγμα με δεκαετές Μνημόνιο, με ανηφόρα σκληρά δημοσιονομική, με τρέχουσα και όχι σε ύφεση την υγειονομική κρίση, με ακρίβεια και αδυνατισμένο κοινωνικό ιστό; Πώς προσλαμβάνουμε τη νέα αναταραχή που επιβεβαιώνει μια αλληλουχία μεταβολών και σε επίπεδο συνόρων;

Από την άλλη, η Ευρώπη θα λάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες ειρήνευσης – ή έλαβε τις ώρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές – ως πρόπλασμα μιας δικής της αυτόνομης από τις ΗΠΑ στάσης ή θα συμπεριφερθεί ως οπισθοφυλακή της;

Το θέμα είναι πως στις οθόνες (αυτή τη φορά των smartphones) μας έχουμε πάλι εικόνα πολέμου.

Όπως στη Σερβία, το Ιράκ, τη Γεωργία, τη Συρία, τον Λίβανο, την Υεμένη, τη Λιβύη.

Και κάτι βαθύτερο: έχουμε το οριστικό τέλος της μεταψυχροπολεμικής περιόδου όπου οι τέως σοσιαλιστικές χώρες απλώς άλλαζαν μοντέλο και τέως γραφειοκράτες μεταμορφώνονταν σε ολιγάρχες πάνω από την κρατική λεία. Κανείς δεν είναι αυτό που ήταν εκεί στα μακρινά πια 90s. Και μια αργόσυρτη αλληλουχία γεγονότων, συμφωνιών, συμμαχιών έχουν διαμορφώσει ένα νέο πλανητικό τοπίο – τώρα και με αναθεώρηση εξ ανατολών.

Το έθνος – κράτος κατά των περιφερειακών ολοκληρώσεων. Οι δυνάμεις των ανοιχτών συνόρων κατά των κλειστών σχημάτων. Οι πολλοί καπιταλισμοί (πράσινος, ασιατικός κ.τ.λ.) και οι μεταξύ τους αντιθέσεις αλλά και αλληλοτροφοδοτήσεις.

Οι πόλεμοι στο εσωτερικό των κοινωνιών και η νέα πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της καθημερινότητας. Πάνω απ’ όλα το τέλος των σταθερών και ο χρόνος που – όπως αναφέραμε στην αρχή του σημειώματος – μετράει αλλιώς.

Το ερώτημα είναι αν το Ουκρανικό θα είναι ένας ακόμη βραχύβιος πόλεμος – προφανώς με τεράστιο κόστος δυστυχώς – ή αν, όπως είπε η Αναλένα Μπέρμποκ, «ξυπνήσαμε την Πέμπτη το πρωί σε έναν διαφορετικό κόσμο» με άνοιγμα του ασκού του Αιόλου.

Ποτέ μια σύρραξη δεν είναι προβλεπόμενη και ποτέ δεν είναι χειρουργική ή «έξυπνη» για να θυμηθούμε τις μαύρες μέρες των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία.

Το ερώτημα «Ειρήνη ή πόλεμος;» απαντιέται εύκολα και καθολικά.

Κανείς δεν χαίρεται με τους πολέμους, ακόμη και όσοι εύκολα σχολιάζουν από τα κοινωνικά τους δίκτυα.

Αυτό που μένει αναπάντητο είναι πώς εν μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης και αυτοματισμών οι κοινωνίες οδηγούνται ακόμη σε πολέμους και αναζωπυρώνουν τα πιο άγρια ένστικτά τους.

Το ερώτημα είναι επίσης ποιος νομιμοποίησε το καθεστώς πολλαπλών αναθεωρητισμών εδώ και είκοσι χρόνια. Γιατί οι λαοί ενώ έχουν εξελιχθεί σε δεξιότητες, τεχνολογία, παραγωγή, παραμένουν θεατές συρράξεων και θεατές της φτωχοποίησής τους.

Γιατί οι πόλεμοι δεν έχουν πάψει να είναι η επιθετική έκφραση αναδιανομής και επιρροής των μεγάλων ή  περιφερειακών δυνάμεων.

Θέλει κόπο η οριστική ειρήνη.

Του Δημήτρη Ν. Μανιάτη

 

 

 

 

 


 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαθήτρια από τη Ναύπακτο αρίστευσε με 19.000 μόρια στις Πανελλαδικές

Published

on

By

Η Ζωή Λυμπέρη  του Ανδρέα και της Όλγας, μαθήτρια του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη,  είναι βέβαιο πως μας έκανε όλους περήφανους αριστεύοντας στις Πανελλαδικές εξετάσεις στην Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, στο 4ο Πεδίο.

Το Nafsweek.gr  της εύχεται  καλή σταδιοδρομία και να υλοποιήσει όλα  τα όνειρά της.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή – ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για μετάθεση της συζήτησης για την Ανάπλαση

Published

on

By

Ομοσπονδία

Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου,  η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας και Δωρίδας ζητά την μετάθεση της ημερομηνίας συζήτησης και λήψης απόφασης από το Δημοτικό συμβούλιο, καθώς με την επιλογή της Πέμπτης 30ης Ιουνίου ως ημέρας συνεδρίασης του ΔΣ  και εργάσιμης,  αποκλείει την παρακολούθηση της συνεδρίασης από τους επαγγελματίες λόγω υποχρεώσεων.

Αναφέρεται στην επιστολή:

«κ Πρόεδρε,

Πήραμε σήμερα πρόσκληση για ΔΣ την Πέμπτη 30/6 με μοναδικό θέμα την εξέλιξη του έργου της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Όπως γνωρίζετε η σπουδαιότητα του έργου έχει απασχολήσει την ομοσπονδία μας, παρα πολλές φορές την τελευταία πενταετία . Όμως η απόφαση σας για συζήτηση του θέματος σε ημέρα και ώρα που δεν μπορούν  να παρευρεθούν και να ενημερωθούν οι επαγγελματίες της πόλης,

Ζητάμε την αλλαγή  της ημέρας  συνεδρίασης του ΔΣ και προτείνουμε την Τετάρτη 29/6 ή την Δευτέρα 4/7  ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την συνεδρίαση.

Για το ΔΣ της ομοσπονδίας ο πρόεδρος

ΔΑΒΑΝΕΛΛΟΣ ΘΕΜΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατατέθηκε νομοσχέδιο για ψήφο αποδήμων και έλεγχο προεκλογικών δαπανών

Published

on

By

Ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του φθινοπώρου, ήρθε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε σήμερα 29/6/22 στη Βουλή και περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν εκλογικά θέματα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι εγγραφές των Ελλήνων του εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μπορούν να γίνουν ένα μήνα πριν από την προκήρυξη των εκλογών και όχι τρεις ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δίνοντας τους μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εγγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ