Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκληρά μηνύματα για τον Ελληνισμό από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Published

on

Η σύγκρουση στο Ναγκόρνο  Καραμπάχ αλλάζει τη μορφή του πολέμου – Σκληρά μηνύματα για τον Ελληνισμό.

Ισχύει διαχρονικά η απόφαση του Βιργιλίου: «Si vis pacem, para bellum – Αν θέλεις ειρήνη, να ετοιμάζεσαι για πόλεμο». Οι ηγέτες  μας  θέλουν ειρήνη, λένε, . επιζητούν την ειρήνη, αλλά την αποδέχονται με τουρκικούς όρους. Γι’ αυτό και ο πόλεμο ίσως μας επιβληθεί εξαιτίας της εγκληματικής ανεπάρκειας και αδιαφορίας τους.

Έστω και τώρα, ειδικά μετά το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ας ξυπνήσουν επιτέλους! Η οδυνηρή ήττα των Αρμενίων δεν ήταν αποτέλεσμα της πολεμικής ικανότητας των Αζέρων. Ήταν προϊόν θανατηφόρων πληγμάτων από τουρκικά drones, τα οποία, ουσιαστικά, διέλυσαν το αρματικό, πυροβολικό και αντιαεροπορικό δυναμικό των Αρμενίων. Η οδυνηρή για τους Αρμενίους έκβαση του πολέμου επιβεβαιώνει μερικά σκληρά δεδομένα, από τα οποία οι ηγεσίες της Ελλάδος και της Κύπρου καλούνται να αντλήσουν αμέσως μαθήματα και να ενεργήσουν ανάλογα:

Πρώτον
Όσοι αφελείς, ας ενταφιάσουν οριστικά τις αστείες προλήψεις τους για «το ξανθό γένος», το οποίο θα ηγηθεί, τάχα, των Ορθοδόξων χριστιανών για να συντρίψει το τέρας του τουρκισμού και του μουσουλμανισμού. Η Ρωσία ενεργεί με βάση τα εθνικά συμφέροντά της. Ρεαλιστικά. Ωμά. Κυνικά. Διατηρεί, μεν, μεγάλη στρατιωτική βάση στην Αρμενία, αλλά έχει και στενές ενεργειακές και αμυντικές σχέσεις με το τουρκογενής Αζερμπαϊτζάν. Εξάλλου, η Τουρκία μεθόδευσε και προκάλεσε την διένεξη, με την ανοχή της Μόσχας!
Δεύτερον
Διαχρονική διεκδίκηση σοβαρών κρατών, όπως πρώτος δίδαξε ο Θουκυδίδης, είναι το συμφέρον.Γι’ αυτό και το Ισραήλ είναι από τους κύριους τροφοδότες σε όπλα και κυρίως drones (Aerostar, Hermes,Heron, Harop), του τυραννικού καθεστώτος Αλίγιεφ. Για έναν πολύ σοβαρό λόγο: Το Αζερμπαϊτζάν είναι κατά πλειοψηφία σιιτικό και, συνεπώς, ο προσδιορισμός του ευνοεί το Ισραήλ στην αντιπαράθεσή του με το σιιτικό   Ιράν, το οποίο θεωρεί ως τον ορκισμένο εχθρό του.

Τρίτον

Η Τουρκία νίκησε τους Αρμενίους με τα drones (Bayraktar TV2), υπό το βλέμμα της Ρωσίας, η οποία της επέτρεψε να επανέλθει εν δυνάμει στην περιοχή του Καυκάσου ως ένας νέος ισχυρός δρων. Οι Αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας σχεδίασαν και κατασκευάζουν εξελιγμένα drones με ξένη, βεβαίως, τεχνογνωσία. Σήμερα συγκαταλέγονται μεταξύ των έξι καλύτερων του κόσμου!

 
Τέταρτον
Η Αρμενία υποτίμησε την τουρκική υποκίνηση και ανάμειξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Από καιρό,τα σύννεφα μιας νέας σύγκρουσης ήταν εμφανή. Προφανώς δεν έγινε έγκαιρα η κατάλληλη στρατιωτική προετοιμασία και εξοπλισμοί, με αποτέλεσμα τα τουρκικά drones να διαλύσουν την άμυνα των Αρμενίων, που αφελώς ανέμεναν ρωσική υποστήριξη.
Πέμπτον
Η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ φαίνεται να αλλάζει τη μορφή του πολέμου στο άμεσο και προσεχές μέλλον. Τα drones κυριάρχησαν στον ουρανό. Στο εξής, θεωρούνται ως σοβαρός παράγων στη  διεξαγωγή και κατάληξη συγκρούσεων.
Τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα: Τα άρματα είναι ανίσχυρα απέναντι στα drones; Ναι, αν δεν διαθέτουν τα  μέσα για να τα αντιμετωπίσουν . Μετά τη χρήση drones στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ  , η τεχνολογία εισβάλλει κυριολεκτικά και αλλάζει άρδην τη μορφή και τον τρόπο διεξαγωγής μελλοντικών  πολέμων. Τα drones είναι εφοδιασμένα με είδος τεχνητής νοημοσύνης.
Να αναμένεται ότι στο εγγύς μέλλον  οι πόλεμοι θα διεξάγονται κυρίως από drones, μη επανδρωμένα σκάφη και στρατιώτες-ρομπότ; Όλα αυτά δεν είναι πλέον στη σφαίρα της φαντασίας παραγωγών του Χόλιγουντ.

Είναι εμφανές ότι Ελλάδα και Κύπρος, οι οποίες αντιμετωπίζουν αδίστακτη τουρκική απειλή, οφείλουν να  πάρουν σκληρά μηνύματα από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Πρώτον, καλούνται να  προετοιμάζονται για ενδεχόμενο πόλεμο με την Τουρκία. Τάχιστα να αποκτήσουν και drones. Ήδη οι  Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναζητούν drones-killers τουρκικών και απέκτησαν τα πρώτα ισραηλινά Heron.
Δεύτερον, την κρίσιμη στιγμή κανείς δεν θα προστρέξει σε βοήθειά μας, αν υποστούμε  επίθεση από τον  Αττίλα, στο Αιγαίο ή στην Κύπρο.
Τρίτον, στις διακρατικές και διεθνείς σχέσεις ισχύει απαράβατα ο κυνικός κανόνας: Συμφέροντα!
Ούτε δίκαιο,  ούτε ψηφίσματα, ούτε δηλώσεις συμπαράστασης.
Έστω και τώρα, η Κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει  δραστικά την Εθνική  Άμυνα  με όπλα νέας τεχνολογίας., διότι  διαθέτει οπλικά συστήματα ηλικίας 20 και 30 χρόνων.

Καλλιγάς   Ανδρέας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα πρώτα “κανόνια” στις ΔΕΥΑ

Published

on

By

Σκάνε τα πρώτα κανόνια στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)! Παρότι είναι γνωστό στο κυβερνητικό επιτελείο  ότι οι ΔΕΥΑ πιέζονται οικονομικά ήδη από τον Αύγουστο του 2021 και πλέον καταρρέουν, ο μεν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημόσια ότι όντως υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας τους!

Έσπευσε, όμως, ο Στ. Πέτσας να υποσχεθεί στους 126 δημάρχους που διαχειρίζονται τις ΔΕΥΑ απόδοση μόλις 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους για το 2022, τη στιγμή που το πρόσθετο ενεργειακό κόστος, που καταγράφηκε από τον Αύγουστο το 2021 έως σήμερα στα 120 εκατ. ευρώ!

Ο δε υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης από το βήμα της Βουλής, χθες, επικαλέστηκε κώλυμα νομιμότητας λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την απόδοση της έκτακτης επιχορήγησης προς τις ΔΕΥΑ! «Είναι προς εξέταση η οικονομική υποστήριξη των ΔΕΥΑ», είπε χθες ο Μ. Βορίδης. «Οι ΔΕΥΑ είναι εκτός φορέων γενικής κυβέρνησης και υπάγονται στον έλεγχο για τις κρατικές ενισχύσεις», σημείωσε.

Το πρώτο κανόνι έσκασε στη ΔΕΥΑ της Σύρου καθώς τον τελευταίο χρόνο οι οφειλές προς τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας έχουν φτάσει στα 2 εκατ. ευρώ!  Να επισημάνουμε πως ανάλογο ποσό οφείλει προς την ΔΕΗ και η ΔΕΥΑ Ναυπακτίας.

Να σημειώσουμε επίσης οτι οι οι ΔΕΥΑ ως εγκαταστάσεις  (ύδρευση – αποχέτευση) είναι ενταγμένες στο οικιακό τιμολόγιο και όχι στο βιομηχανικό, με συνέπεια  οι συνολικές χρεώσεις ρεύματος για αντλιοστάσια κλπ,  λόγω της ενεργειακής κρίσης να έχουν εκτιναχτεί.

Ήδη από τις 24.09.2020, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ είχε αναφερθεί στην πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των σημερινών ΔΕΥΑ και να εφαρμόσει το μοντέλο ΣΔΙΤ για τα έργα των ΔΕΥΑ και άρα και στη διαχείριση πόσιμου νερού και λυμάτων, με το μοντέλο αυτό να οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση.

Αξίζει να αναφερθεί η τάση και η προσπάθεια των κυβερνήσεων σε ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία της επαναπόκτησης των εταιρειών ύδρευσης, μια και το μοντέλο της ιδιοτικοποίησής τους  στο παρελθόν δεν δούλεψε.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Ταφόπλακα” Βορίδη  για τα παρακρατηθέντα των Δήμων

Published

on

By

Σημαντική δυσάρεστη είδηση επεφύλαξε στην πολύπαθη Τοπική Αυτοδιοίκηση, η χθεσινή 1η συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. απορρίπτει, με τον πλέον επίσημο  θεσμικό τρόπο, ξεκάθαρα από το βήμα της Βουλής, το πρωταγωνιστικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να της αποδοθούν τα παρακρατηθέντα λεφτά της.
Ένα αίτημα που μόλις πριν λίγες μέρες,  συμπεριλήφθηκε ξανά, όπως και στα προηγούμενα Συνέδρια, στην Απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.
Τι είπε ο  Μάκης Βορίδης:
” (…) ακούμε για τα παρακρατηθέντα και τα παρακρατηθέντα. Να είναι σαφές ότι τα παρακρατηθέντα αυτά τα οποία είχαν νομοθετηθεί, εκεί και τότε, προφανώς, δεν πρόκειται να δοθούν. Δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση. Αυτή η συζήτηση είναι μία συζήτηση, η οποία πρέπει να κλείσει. Δεν πρόκειται να δοθούν.”
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσα δήλωσε ο Υπουργός γίνονται πράξη με το Άρθρο 93 του υπό ψήφιση Νομοσχεδίου, που εισάγεται στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, το Άρθρο 93 ορίζει:
Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι
Η προβλεπόμενη στην παρ.5 του άρθρου 259 και στην παρ. 7 του άρθρου 260 του ν.3852/2010 (Α’ 87) τελική εκκαθάριση της απόδοσης των εσόδων στους Ο.Τ.Α. από τον τακτικό προϋπολογισμό, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία εσόδων του αντίστοιχου έτους, δεν εφαρμόζεται για τα έτη 2016 και εφεξής και για όσο χρόνο ισχύει η παρ. 4 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 (Α΄152).
Ως τελικές αποδόσεις εσόδων από τον τακτικό προϋπολογισμό στους Ο.Τ.Α. στα αντίστοιχα οικονομικά έτη, λογίζονται τα ποσά που αποδόθηκαν με προκαταβολές βάσει των προεκτιμώμενων εσόδων ανά έτος.”
Υπενθυμίζουμε ότι στην Απόφαση του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ πριν λίγες ημέρες, διεκδικούσε τα εξής:
«Τη σταδιακή απόδοση στους Δήμους, την ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ, των παρακρατηθέντων πόρων από προηγούμενα έτη. Δεν θα σταματήσουμε να τα διεκδικούμε, είναι χρήματα των δήμων και δεν τα απεμπολούμε.»
πηγή:

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Είδος πολυτελείας το γάλα» – Ερώτηση προς τον υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης

Published

on

By

Κωνσταντοπουλος-ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-Αιτωλοακαρνανία-βουλή

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά, με θέμα: Είδος πολυτελείας το γάλα – Ρεκόρ εκτίναξης των τιμών γάλακτος στο ράφι» έκανε ο βουλευτής Αιτωλ/νιας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Αναφέρει σε αυτή:

«Κύριε Υπουργέ,

Οι συνεχείς κρίσεις και η ακρίβεια έχουν εξουθενώσει τους πολίτες, οι οποίοι δυσκολεύονται πλέον να προμηθευτούν ακόμη και βασικά είδη για τη διατροφή τους. Ένα από αυτά, το γάλα, που τους τελευταίους μήνες πωλείται ως είδος πολυτελείας.

Ειδικότερα, οι τιμές του γάλακτος, και ιδιαίτερα του αγελαδινού, σημειώνουν ρεκόρ εκτίναξης στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η ολοένα και αυξανόμενη πορεία της τιμής του γάλακτος μοιάζει μη αναστρέψιμη, δεδομένου ότι η παραγωγή μειώνεται, καθότι ο κτηνοτρόφος δεν έχει τα κεφάλαια να διαχειριστεί το αυξανόμενο κόστος. Χαρακτηριστικά, το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 100%, της ενέργειας κατά 250% και η τιμή στο πετρέλαιο αγγίζει τα 2 ευρώ. Η κατάσταση δε είναι δυσκολότερη για τους αγελαδοτρόφους, καθότι υπάρχουν παραδοσιακές μονάδες που δεν έχουν πάρει ούτε τη μισή ποσότητα από τα ενσιρώματα που χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών τους, καθώς πέρυσι ενδεικτικά το κόστος ήταν στα 4,80 ευρώ το κιλό και αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στα 7,40 ευρώ το κιλό.

Και ενώ οι κτηνοτρόφοι πωλούν σήμερα το αγελαδινό γάλα στις γαλακτοβιομηχανίες με μόλις 55 λεπτά/λίτρο – τιμή που δε τους επιτρέπει να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής – ο καταναλωτής τελικά πληρώνει για “επώνυμο” γάλα υψηλής παστερίωσης την εξωφρενική τιμή πάνω από 1,80 ευρώ το λίτρο.

Η κατάσταση είναι παντελώς ανεξέλεγκτη. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες έντονων παραπόνων των παραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι τονίζουν, ότι το υπερβολικό κόστος παραγωγής θέτει σε κίνδυνο την επαγγελματική τους επιβίωση. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι οι γαλακτοβιομηχανίες πληρώνουν τους παραγωγούς με μεταχρονολογημένες επιταγές 7 και 8 μηνών, την ίδια στιγμή όμως που οι καταναλωτές καταβάλλουν καθημερινά υψηλότατα ποσά, προκειμένου να εξασφαλίσουν γάλα για τις οικογενειακές τους ανάγκες.

Η εκτίναξη των τιμών, συνδυαστικά με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η αγορά, αλλά και τη μείωση που καταγράφεται στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας, οδηγούν σε ελλείψεις, και τελικά σε στέρηση του αγελαδινού γάλακτος από τη διατροφή των Ελλήνων, και ιδιαιτέρως των παιδιών, που τόσο το έχουν ανάγκη.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Γιατί ενώ οι γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν με μόλις 55 λεπτά/λίτρο το αγελαδινό γάλα από τους κτηνοτρόφους, αυτό φτάνει στα ράφια των καταναλωτών με τιμή σχεδόν 2 Ευρώ/λίτρο; Πώς γίνεται η τιμολόγηση;
  2. Ποιός ο σχεδιασμός και οι ενέργειες του Υπουργείου για την στήριξη των παραγωγών απέναντι στο δυσβάστακτο κόστος παραγωγής αλλά και για την προστασία των καταναλωτών απέναντι στη συνεχιζόμενη εκτόξευση των τιμών του αγελαδινού γάλακτος στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι οικογένειες θα μπορούν να καλύπτουν την ανάγκη τους σε ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής;»

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ