Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκληρά μηνύματα για τον Ελληνισμό από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Published

on

Η σύγκρουση στο Ναγκόρνο  Καραμπάχ αλλάζει τη μορφή του πολέμου – Σκληρά μηνύματα για τον Ελληνισμό.

Ισχύει διαχρονικά η απόφαση του Βιργιλίου: «Si vis pacem, para bellum – Αν θέλεις ειρήνη, να ετοιμάζεσαι για πόλεμο». Οι ηγέτες  μας  θέλουν ειρήνη, λένε, . επιζητούν την ειρήνη, αλλά την αποδέχονται με τουρκικούς όρους. Γι’ αυτό και ο πόλεμο ίσως μας επιβληθεί εξαιτίας της εγκληματικής ανεπάρκειας και αδιαφορίας τους.

Έστω και τώρα, ειδικά μετά το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ας ξυπνήσουν επιτέλους! Η οδυνηρή ήττα των Αρμενίων δεν ήταν αποτέλεσμα της πολεμικής ικανότητας των Αζέρων. Ήταν προϊόν θανατηφόρων πληγμάτων από τουρκικά drones, τα οποία, ουσιαστικά, διέλυσαν το αρματικό, πυροβολικό και αντιαεροπορικό δυναμικό των Αρμενίων. Η οδυνηρή για τους Αρμενίους έκβαση του πολέμου επιβεβαιώνει μερικά σκληρά δεδομένα, από τα οποία οι ηγεσίες της Ελλάδος και της Κύπρου καλούνται να αντλήσουν αμέσως μαθήματα και να ενεργήσουν ανάλογα:

Πρώτον
Όσοι αφελείς, ας ενταφιάσουν οριστικά τις αστείες προλήψεις τους για «το ξανθό γένος», το οποίο θα ηγηθεί, τάχα, των Ορθοδόξων χριστιανών για να συντρίψει το τέρας του τουρκισμού και του μουσουλμανισμού. Η Ρωσία ενεργεί με βάση τα εθνικά συμφέροντά της. Ρεαλιστικά. Ωμά. Κυνικά. Διατηρεί, μεν, μεγάλη στρατιωτική βάση στην Αρμενία, αλλά έχει και στενές ενεργειακές και αμυντικές σχέσεις με το τουρκογενής Αζερμπαϊτζάν. Εξάλλου, η Τουρκία μεθόδευσε και προκάλεσε την διένεξη, με την ανοχή της Μόσχας!
Δεύτερον
Διαχρονική διεκδίκηση σοβαρών κρατών, όπως πρώτος δίδαξε ο Θουκυδίδης, είναι το συμφέρον.Γι’ αυτό και το Ισραήλ είναι από τους κύριους τροφοδότες σε όπλα και κυρίως drones (Aerostar, Hermes,Heron, Harop), του τυραννικού καθεστώτος Αλίγιεφ. Για έναν πολύ σοβαρό λόγο: Το Αζερμπαϊτζάν είναι κατά πλειοψηφία σιιτικό και, συνεπώς, ο προσδιορισμός του ευνοεί το Ισραήλ στην αντιπαράθεσή του με το σιιτικό   Ιράν, το οποίο θεωρεί ως τον ορκισμένο εχθρό του.

Τρίτον

Η Τουρκία νίκησε τους Αρμενίους με τα drones (Bayraktar TV2), υπό το βλέμμα της Ρωσίας, η οποία της επέτρεψε να επανέλθει εν δυνάμει στην περιοχή του Καυκάσου ως ένας νέος ισχυρός δρων. Οι Αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας σχεδίασαν και κατασκευάζουν εξελιγμένα drones με ξένη, βεβαίως, τεχνογνωσία. Σήμερα συγκαταλέγονται μεταξύ των έξι καλύτερων του κόσμου!

 
Τέταρτον
Η Αρμενία υποτίμησε την τουρκική υποκίνηση και ανάμειξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Από καιρό,τα σύννεφα μιας νέας σύγκρουσης ήταν εμφανή. Προφανώς δεν έγινε έγκαιρα η κατάλληλη στρατιωτική προετοιμασία και εξοπλισμοί, με αποτέλεσμα τα τουρκικά drones να διαλύσουν την άμυνα των Αρμενίων, που αφελώς ανέμεναν ρωσική υποστήριξη.
Πέμπτον
Η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ φαίνεται να αλλάζει τη μορφή του πολέμου στο άμεσο και προσεχές μέλλον. Τα drones κυριάρχησαν στον ουρανό. Στο εξής, θεωρούνται ως σοβαρός παράγων στη  διεξαγωγή και κατάληξη συγκρούσεων.
Τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα: Τα άρματα είναι ανίσχυρα απέναντι στα drones; Ναι, αν δεν διαθέτουν τα  μέσα για να τα αντιμετωπίσουν . Μετά τη χρήση drones στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ  , η τεχνολογία εισβάλλει κυριολεκτικά και αλλάζει άρδην τη μορφή και τον τρόπο διεξαγωγής μελλοντικών  πολέμων. Τα drones είναι εφοδιασμένα με είδος τεχνητής νοημοσύνης.
Να αναμένεται ότι στο εγγύς μέλλον  οι πόλεμοι θα διεξάγονται κυρίως από drones, μη επανδρωμένα σκάφη και στρατιώτες-ρομπότ; Όλα αυτά δεν είναι πλέον στη σφαίρα της φαντασίας παραγωγών του Χόλιγουντ.

Είναι εμφανές ότι Ελλάδα και Κύπρος, οι οποίες αντιμετωπίζουν αδίστακτη τουρκική απειλή, οφείλουν να  πάρουν σκληρά μηνύματα από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Πρώτον, καλούνται να  προετοιμάζονται για ενδεχόμενο πόλεμο με την Τουρκία. Τάχιστα να αποκτήσουν και drones. Ήδη οι  Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναζητούν drones-killers τουρκικών και απέκτησαν τα πρώτα ισραηλινά Heron.
Δεύτερον, την κρίσιμη στιγμή κανείς δεν θα προστρέξει σε βοήθειά μας, αν υποστούμε  επίθεση από τον  Αττίλα, στο Αιγαίο ή στην Κύπρο.
Τρίτον, στις διακρατικές και διεθνείς σχέσεις ισχύει απαράβατα ο κυνικός κανόνας: Συμφέροντα!
Ούτε δίκαιο,  ούτε ψηφίσματα, ούτε δηλώσεις συμπαράστασης.
Έστω και τώρα, η Κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει  δραστικά την Εθνική  Άμυνα  με όπλα νέας τεχνολογίας., διότι  διαθέτει οπλικά συστήματα ηλικίας 20 και 30 χρόνων.

Καλλιγάς   Ανδρέας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΕΚΝΔ συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία της 17ης Απριλίου

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του για την 24ωρη Γενική Απεργία της  Τετάρτης 17ης Απριλίου,  το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας αναφέρει: 

“Την ώρα που η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, με τον πληθωρισμό να έχει εξαντλήσει τα εισοδήματά τους και την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στα τάρταρα, την ώρα που η ΓΣΕΕ έχει τεκμηριωμένα καταθέσει πρόταση για αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της φτώχειας συν την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκτιμώμενο πληθωρισμό, την ώρα που η Ελλάδα είναι πρώτη στη συμμετοχή των επιχειρηματικών κερδών στο εθνικό εισόδημα αλλά προτελευταία στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, η Κυβέρνηση ανακοινώνει κατώτατο μισθό αναντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.

Αυξήσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν συνθήκες στις οποίες ένας εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, δε θα βρίσκεται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας και θα έχει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Εμείς δε ζητάμε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε αυξήσεις από τους εργοδότες μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ζητάμε πίσω τα εργαλεία συλλογικής διαπραγμάτευσης μέσω της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Απαιτούμε μείωση των διοδίων της Γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου.

Το ΕΚΝΔ   έχει λάβει απόφαση και συμμετέχει στην  24ωρη Γενική Απεργία για τις 17 Απριλίου.

Οι εργαζόμενοι και αυτό το μήνυμα είναι σαφές, δε μπορούν να πορευθούν με μισθούς στα τάρταρα και με την ακρίβεια στα ύψη.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ   17   ΑΠΡΙΛΗ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΩΡΑ 9:30″

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Black Out» από την θεατρική ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου

Published

on

By

Η αστυνομική κωμωδία «Black Out» του Jack Sharkey, που παρουσιάζει η θεατρική ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου ξεκινά με την προετοιμασία ενός δείπνου στην έπαυλη των Γουίκενχαμ στις Βερμούδες. Ένας αστυνομικός επιθεωρητής και η βοηθός του φτάνουν στο αρχοντικό πριν από τους καλεσμένους καθώς έχουν λάβει ένα μυστηριώδες σημείωμα που ανακοινώνει έναν φόνο που πρόκειται να γίνει στην έπαυλη εκείνο το βράδυ. Κι εκεί που έχουν μαζευτεί όλοι οι καλεσμένοι, ξεσπά μια καταιγίδα. Ξαφνικά σβήνουν τα φώτα και τότε…

Ένας πυροβολισμός.
Ένα ματωμένο στιλέτο.
Ένα σημείωμα γραμμένο με αίμα.
Ένα δηλητηριασμένο ποτό.
Φόνος στις Βερμούδες.
Ποιός έγραψε το μυστηριώδες σημείωμα που έχει ο επιθεωρητής;
Τι γυρεύει μια άγνωστη στο σπίτι των Γουίκενχαμ;
Τι μυστικά κρύβουν οι οικοδεσπότες αλλά και οι καλεσμένοι τους;

Η αστυνομία προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι και να ανακαλύψει τον ή τους ένοχους. Μια κωμωδία με γρήγορο ρυθμό, ευτράπελες σκηνές, κωμικές ανατροπές,  που κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή από την αρχή μέχρι το τέλος. Ταυτόχρονα, προβάλλει ένα κοινωνικό μήνυμα κατά της ανθρώπινης απληστίας και της υποκρισίας που καταλύει τις ανθρώπινες σχέσεις στην εποχή μας …

Σάββατο 20 Απριλίου 2024 και ώρα 20:00 στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα Ναυπάκτου θα διαλευκανθεί η υπόθεση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράσεις για την Ανακύκλωση και το Νερό, στο ΔΣ Γαλατά Ναυπακτίας

Published

on

By

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα  των Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Γαλατά Ναυπακτίας και του Συλλόγου Γυναικών Γαλατά η «Αρμονία» και σε συνεργασία μαζί τους, η Μη Κερδοσκοπική Περιβαλλοντική Οργάνωση «Πράσινο+Μπλε»  πρόκειται να υλοποιήσει περιβαλλοντικές δράσεις ενημέρωσης για την Ανακύκλωση και το Νερό, για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Γαλατά και τους γονείς τους.

Η δράση θα υλοποιηθεί στον περίβολο χώρο του ΔΣ Γαλατά το Σάββατο 13 Απριλίου από τις 10.00 έως τις 13.00 και θα περιέχει δύο διαδραστικά παιχνίδια, υπενθυμίζοντας στους μικρούς μαθητές και γονείς τις αξίες της ανακύκλωσης καθώς και τη σημασία της εξοικονόμησης του νερού.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ