Έχουν συμπληρωθεί ήδη τρία χρόνια πού στο τιμόνι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας βρίσκεται ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Τσέλιος. Σε αυτά τα τρία χρόνια υπήρξαν και δύσκολες και εύκολες καταστάσεις και έχουν προχωρήσει σε διάφορα επίπεδα κάποια σημαντικά έργα.
Για τα πεπραγμένα μέχρι σήμερα, τις καθυστερήσεις και τα όσα έχουν δρομολογηθεί μιλά στο Nafsweek.gr, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας Σπύρος Τσέλιος.

«Να ξεκινήσουμε από τα πιο ευχάριστα, αναφέροντας το κομμάτι στις πρώην νεροτσουλήθρες και το κομμάτι του αλσυλλίου στο Γρίμποβο όπου δημοπρατήθηκαν τα έργα και εντός των ημερών περιμένουμε να υπογραφεί σύμβαση. Πρόκειται για δύο σημαντικά σημεία της πόλης που θα μπορεί να επισκέπτεται ο κόσμος όταν ολοκληρωθούν τα έργα, με πιθανότητα ολοκλήρωσης πριν το Πάσχα.
Πρόκειται για δύο μεγάλα πάρκα, που θα περιλαμβάνουν παιδικές χαρές, όργανα γυμναστικής και χώρο περιπάτου όσον αφορά το αλσύλλιο, ενώ αντίστοιχα στις νεροτσουλήθρες θα δημιουργήσουμε μία μεγάλη σύγχρονη παιδική χαρά 450 τετραγωνικών, τετραπλάσια από αυτή που υπάρχει στην Ψανη, γήπεδα Beach Volley για για την φιλοξενία και Πανελληνίου Πρωταθλήματος με κερκίδες και χώρο που θα μετατρέπεται σε συναυλιακό, τοποθέτηση φωτιστικών κλπ και γενικά θεωρούμε ότι θα είναι μία εξαιρετική ανάδειξη και των δύο αυτών σημείων στα άκρα της πόλης».
Δίπλα από το χώρο στις νεροτσουλήθρες προβλέπεται το αλιευτικό καταφύγιο. Έχει προχωρήσει το έργο αυτό;

«Έχουμε και εδώ μία καλή εξέλιξη, αργοπορημένη μεν καλή δε. Αφού έχουμε πάρει τις διάφορες αδειοδοτήσεις, μένει για να ολοκληρωθούν οι μελέτες η επίσκεψη ενός μεγάλου σκάφους για να κάνει κάποιες γεωτρήσεις, και να περάσουμε στο τελευταίο στάδιο της ολοκλήρωσης των μελετών.
Πραγματικά παίζουμε με το χρόνο και να σημειωθεί ότι μπαίνουμε σε μία προεκλογική περίοδο, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά πρόβλεψη για την πρόοδο και την επόμενη φάση του έργου, τη δημοπράτηση του έργου και την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο και με δεδομένο ότι υπάρχει η χρηματοδότηση.
Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Η Ναύπακτος δεν έχει λιμάνι και το λιμάνι που υπάρχει είναι αρχαιολογικός χώρος. Ανά πάσα στιγμή το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να αποφασίσει να κλείσει το λιμάνι όπως και θα το κλείσει λόγω των εργασιών αναστήλωσης που σε λίγο διάστημα θα ξεκινήσουν, θα πρέπει να εξασφαλιστούν κάποιες θέσεις αυτών οι οποίοι δένουν τα σκάφη τους.
Είναι παράδοξο μία παραλιακή πόλη να μην έχει ένα κομμάτι που να μπορούν να δέσουν τουλάχιστον οι επαγγελματίες τα σκάφη τους».
Αναφέρατε για εργασίες στο λιμάνι από το Υπουργείο Πολιτισμού, πότε θα ξεκινήσουν αυτές;
«Το έργο της αναστήλωσης του λιμανιού γίνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, έχουμε ανάδοχο και πλέον είμαστε στη φάση της υπογραφής σύμβασης. Είναι μία πάρα πολύ καλή εξέλιξη και περιμένουμε να ξεκινήσει το έργο για την αποκατάσταση του λιμανιού μία και γνωρίζουμε ότι οι σπηλαιώσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στο λιμάνι είναι επικίνδυνες για το μνημείο».
Ένα ακόμα σοβαρό θέμα αφορά τον προβλήτα του Αντιρρίου, ένα έργο το οποίο φαίνεται να είναι στάσιμο. Υπάρχουν κάποιες εξελίξεις;

«Όλη η προβλήτα του Αντιρρίου είναι προβληματική και όχι μόνο το κομμάτι το επιλέχθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Με μεγάλες δυσκολίες ξεκινήσαμε το έργο, δυστυχώς όμως το έργο αυτό προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα αποδώσει ευθύνες, αν ευθύνεται ο εργολάβος ή η δημόσια διοίκηση με τις παρατάσεις που δίνει.
Εκ του αποτελέσματος όμως βλέπουμε ότι αυτό το έργο είναι προβληματικό ως προς την υλοποίησή του, ένα έργο που κατ’ εμέ θα έπρεπε να είχε τελειώσει σε έξι μήνες έχει φτάσει στα 3 χρόνια, γιατί καταφέρνουν αυτοί οι οποίοι περνάνε νομοσχέδια να καλύπτουν τους εργολάβους ως προς τις παρατάσεις.
Όλες οι παρατάσεις που έχουν μέχρι τώρα δοθεί είτε από την τεχνική υπηρεσία είτε από το δημοτικό λιμενικό ταμείο είναι στα πλαίσια της Ελληνικής νομοθεσίας. Οποιοσδήποτε λοιπόν πιστεύει ότι σαν διοίκηση εμείς έχουμε δώσει παράνομες παρατάσεις μπορεί να προσφύγει στον εισαγγελέα και μόνο».
Πρόσφατα έφυγε από το χώρο του λιμανιού η πλωτή εξέδρα, ένα θέμα που έχει γίνει σίριαλ όλο το προηγούμενο διάστημα. Τι γίνεται με αυτό το θέμα;

«Όπως γνωρίζετε η πλωτή εξέδρα δεν είχε μόνιμο χαρακτήρα δεν είχε τις αδειοδότησεις για να μπορέσουμε να την κρατήσουμε για ένα μεγάλο διάστημα.
Το πρώτο πράγμα που κάναμε και ο δήμαρχος και εγώ σαν πρόεδρος του Δημοτικού λιμενικού ταμείου ήταν να πάμε υπουργείο – υπουργείο για να πάρουμε μία παράταση. Ήδη υπήρχε ένα πρόστιμο 8.500 ευρώ περίπου από την προηγούμενη διοίκηση.
Η άδεια της εξέδρας είχε λήξει, ενώ ταυτόχρονα καταπονήθηκε από τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Kitesurf γιατί έδεσαν αρκετά σκάφη επάνω και έπρεπε να βγει υποχρεωτικά για συντήρηση.
Πιστεύουμε ότι μετά τη συντήρηση και την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων θα επανατοποθετήσουμε καλώς εχόντων των πραγμάτων την πλωτή εξέδρα στο λιμάνι, περίπου τον Μάιο».
Υπάρχει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος ύψους 600 χιλ. ευρώ για τη συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ναυπακτίας. Πού βρισκόμαστε σε αυτό το κομμάτι;
«Τροποποιούμε την απόφαση που είχαμε πάρει το 2019 μία και το πρόγραμμα Φιλόδημος πήρε παράταση, με τα έργα να πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον τέλος του 2024.
Εκεί έχουμε μελέτες για έργα τόσο για τη Ναύπακτο όσο και για το Αντίρριο και το Κρυονέρι και την Κάτω Βασιλική.
Να σημειώσω ότι από αυτό το ποσό των 600 χιλιάδων έχει δεσμευθεί ποσό 100 χιλιάδων για τον επανασχεδιασμό του έργου της μαρίνας του Γριμπόβου.
Για την Κάτω Βασιλική προβλέπεται ένα λιμανάκι το οποίο έχει ζητήσει η τοπική κοινότητα και ομοίως και στο Κρυονέρι έχει προβλεφθεί ένας Μώλος».
Για το έργο που διαχρονικά συζητάει η Ναύπακτος, τη δημιουργία μαρίνας στο Γρίμποβο έχουμε κάποια εξέλιξη;

«Πέραν από τις 100.000 ευρώ που προαναφέραμε για την τροποποίηση των μελετών για τη μαρίνα, έχουμε πάρει απόφαση σαν δήμος από το Συμβούλιο του ΔΛΤ, με εγκεκριμένα χρήματα, για απαλλοτρίωση του οικοπέδου ανατολικά του χώρου της μαρίνας ώστε να υπάρξει ένας ενιαίος χώρος.
Με δεδομένο ότι ο πραγματικός κόμβος για το Ιόνιο είναι η Ναύπακτο αλλά και το ενδιαφέρον του αρμόδιου υπουργείου που θέλει να “τρέξει” το έργο, ταυτόχρονα με το ενδιαφέρον επενδυτών, αυτό μας κάνει αισιόδοξους».
Αν και υπάρχουν ακόμα δέκα μήνες μέχρι τη λήξη της θητείας της δημοτικής αρχής αυτά τα τρία χρόνια της θητείας σας στο δημοτικό λιμενικό ταμείο ποιό θεωρείται πως είναι το πρόσημο;
«Το πρόσημο που αναφέρετε θα το βάλει η κοινωνία, η πόλη της Ναυπάκτου και οι δημότες.
Εκτιμώ όμως ότι μία διοίκηση η οποία παρέλαβε στερημένα οικονομικά λόγω Covid, με ένα ενεργειακό κόστος το οποίο έχει εκτιναχθεί, με τις μειωμένες εισπράξεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, πάλι λόγω πανδημίας, θεωρώ άθλο όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει μέχρι τώρα».

