Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σπ. Τσέλιος: «Επιχείρηση καθαρισμοί παραλιών» -Ετοιμάζεται  η Ναυπακτία για το καλοκαίρι

Published

on

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες  καθαρισμού και συντήρησης στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ναυπακτίας από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπακτίας  – ΔΛΤΝ,  από το Κρυονέρι μέχρι και το αλσύλλιο στο Γρίμποβο και ενόψει καλοκαιρινής περιόδου.

Ο πρόεδρος του  ΔΛΤΝ  Σπύρος Τσέλιος  δήλωσε στο Nafsweek:

«Έχουν ξεκινήσει ήδη εργασίες στη ζώνη ευθύνης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας σε συνεργασία με την Διεύθυνση περιβάλλοντος, μια και τον Δήμο τον βλέπουμε σαν έναν ενιαίο φορέα, και υπάρχει αλληλοβοήθεια ώστε να  μπορέσουμε να κατεβάσουμε τα κοστολόγια στα διάφορα έργα.

Από την περασμένη εβδομάδα ξεκινήσαμε στην Κάτω Βασιλική,  μία και είχε γυρίσματα μία τηλεοπτική εκπομπή και έπρεπε να ξεκινήσουμε από κει τους καθαρισμούς. Στη συνέχεια ολοκληρώσαμε  τους καθαρισμούς και τη διευθέτηση της παραλίας στο Αντίρριο με τη συμβολή της τοπικής κοινότητας και του προέδρου της.

Βρισκόμαστε ήδη στην παραλία της Ψανής με τις εργασίες να προχωρούν και το επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσουμε και τον καθαρισμό στο Γρίμποβο, ώστε να είναι όλα έτοιμα.

Εκτός από τον καθαρισμό των παραλιών,  που θέλω να πω ότι ήταν σε εξαιρετική κατάσταση,  και κάναμε μόνο διαμόρφωση,  θα τοποθετηθούν στην συνέχεια οι  ντουζιέρες και οι  ομπρέλες ώστε να μπορεί ο κόσμος να απολαμβάνει τη θάλασσα.

Επίσης θα παρέμβουμε και στο χώρο της πλαζ  ώστε να μην παρουσιάζει αυτή την εικόνα που έχει σήμερα.

Ταυτόχρονα  προχωράμε και σε αποκατάσταση ζημιών στο φωτισμό στο παραλιακό μέτωπο.

Βάζουμε δηλαδή και τις τελευταίες πινελιές ώστε να μπορεί ο πολίτης, ο λουόμενος να απολαύσει τις παραλίες της Ναυπακτίας».

Σχετικά με την αποκατάσταση σε διάφορα  σημεία του ξύλινου πατώματος στο Γρίμποβο, σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;

«Είναι μία εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη δουλειά. Κάνουμε παρεμβάσεις στο ξύλινο πάτωμα του Γριμπόβου ώστε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε και τα επόμενα χρόνια. Είναι πραγματικά μία πολύ δύσκολη δουλειά που δεν την περιμέναμε.  Έχουμε καθυστερήσει, είμαστε έξω από τους χρόνους αλλά πιστεύω μέχρι να ανοίξουν τα μαγαζιά θα έχουμε ολοκληρώσει το έργο».

Όσον αφορά τον χώρο του Αλσυλίου, που ακούγονται διάφορα περί εγκατάλειψης κ.α,  προχωρούν οι εργασίες;

«Να διευκρινίσουμε το αλσύλλιο είναι ακόμα εργοταξιακός χώρος. Όντως ακούμε πράγματα πολλά και διάφορα,  ξαναλέω είναι εργοταξιακός  χώρος. Είναι μέσα στο Αλσύλιο συνεργεία και εργάζονται. Ξεκίνησαν  οι εργασίες  εκεί  με άτομα από την κοινωφελή εργασία επί θητείας  του κ. Λουκοπούλου.

Εμείς συνεχίσαμε το κομμάτι που έχει να κάνει με τις πλακοστρώσεις στους πεζοδιαδρόμους, όμως έχει πολύ δουλειά ακόμα. Πρέπει να τοποθετηθεί  ο φωτισμός, να γίνει η φύτευση, όπως ακριβώς έχει οριστεί, έχουμε ακόμα να ολοκληρώσουμε αρκετό κομμάτι.  Επαναλαμβάνω, είναι εργοταξιακός χώρος.  Όταν είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε το Αλσύλλιο θα ενημερώσουμε την κοινωνία της Ναυπάκτου να το επισκεφτεί καθώς θα είναι ένας πολύ όμορφος χώρος».

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κόβονται δυο πλατάνια στην Ψανή, άμεσα τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης της ασθένειας

Published

on

By

Από το πρωί, σήμερα Τετάρτη 3 Ιουνίου, ξεκίνησαν οι εργασίες για την ασφαλή κοπή των δύο πλατάνων που βρίσκονται δίπλα στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΝ στην Ψανή, με τον έναν εξ αυτών να έχει προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.

Παρουσία του  καθηγητή Παναγιώτη Τσόπελα, δασολόγου – φυτοπαθολόγου  του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, του αντιδημάρχου περιβάλλοντος Θωμά Κοτρωνιά, του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου Σπύρου Τσέλιου και του Δασάρχη Ναυπάκτου Γιώργου Ράπτη, συνεργεία από την Δ/νση περιβάλλοντος και της τεχνικής υπηρεσίας προχωρούν στις προβλεπόμενες και με ασφάλεια εργασίες.

Συγκεκριμένα, αφού έγινε κάθετη τομή- τάφρος για την αποκοπή των ριζών προς το τρίτο υγιές πλατάνι έγινε καυτηριασμός των ριζών και εν συνεχεία η τάφρος κλείστηκε. Ακολουθεί η κοπή του ενδιάμεσου πλατάνου και τέλος η κοπή του προσβεβλημένου όπου στην συνέχεια θα αποτεφρωθεί.

Σημαντικό είναι, και σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από το νόμο για τις εργασίες σε τέτοιες περιπτώσεις, η σχολαστική απολύμανση των εργαλείων κοπής, αλλά και η μη διασπορά των υπολειμμάτων της κοπής, κανόνες που τηρήθηκαν απαρέγκλιτα.

Ένα καλό νέο, μετά την χθεσινή αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στα πλατάνια της Ναυπάκτου, είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο κρούσμα, χωρίς αυτό βέβαια να αναιρεί την κρισιμότητα της κατάστασης.

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αυτοψία ειδικών για τα πλατάνια της Ναυπάκτου – Τα μέτρα που άμεσα θα ληφθούν

Published

on

By

Την Ναύπακτο επισκέφθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένο, σήμερα Τρίτη 2 Ιουνίου κλιμάκιο με επικεφαλής τον Δρ. Παναγιώτη Τσόπελα, δασολόγο – φυτοπαθολόγο  του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, όπου και  προχώρησε  σε αυτοψίες στα πλατάνια του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Στις αυτοψίες παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Β. Γκίζας, ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Θ. Κοτρωνιάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σπ. Τσέλιος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών Ζ. Χοχτούλας, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας  Τ. Λουκόπουλος, ο Δασάρχης Ναυπακτίας Γ. Ράπτης καθώς και  οι προϊστάμενοι των Δ/σεων τεχνικών υπηρεσιών και περιβάλλοντος.

 Τα μέτρα που θα ληφθούν

Το κλιμάκιο υπό τον κ. Τσόπελα προχώρησε σε αυτοψία στο προσβεβλημένο πλατάνι που βρίσκεται δίπλα στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΝ στον Φλοίσβο,  υποδεικνύοντας τα αναγκαία μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της διασποράς της ασθένειας.

Αφού τονίστηκε από τον καθηγητή ότι ,  σημαντική παράμετρος είναι απολύμανση των εργαλείων – μηχανημάτων που έρχονται σε επαφή μα τα πλατάνια καθώς και η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, κατέληξε  ότι τα μέτρα που πρέπει  να ληφθούν για την  διακοπή/παρεμπόδιση διάδοσης της ασθένειας στα γειτονικά υγιή δένδρα αφορούν την αποκοπή του ριζικού συστήματος του προσβληθέντος δέντρου, αλλά και του διπλανού του .

Πρότεινε και αποφασίστηκε η  μηχανική διακοπή των ριζών, με τη διάνοιξη τάφρου στο γειτονικό αμέσως δέντρο, εργασίες που θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί.

Θα ακολουθήσει η κοπή του υγιούς  δένδρου και τελευταία η κοπή του ασθενούς , λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και απολυμαίνοντας εν συνεχεία τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν καθώς και τον χώρο. Στη συνέχεια η ξυλεία από το άρρωστο πλατάνι θα πρέπει να αποτεφρωθεί.

Με βάθος δυο χρόνων το πρόβλημα

Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του κ. Τσόπελα πως το πρόβλημα δεν είναι σημερινό αλλά έχει βάθος δυο χρόνων και πλέον, θυμίζοντας την αντίστοιχη περίπτωση με άρρωστο πλατάνι δίπλα στο ΚΕΠ στην παραλία Γριμπόβου, όπως και με τα άρρωστα δέντρα που εμφανίστηκαν στην ορεινή Ναυπακτία

Υπάρχουν και τα καλά νέα

Ο Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας αφού κατέθεσε τους φόβους του για την διασπορά της ασθένειας  στα πλατάνια της Ναυπάκτου αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, ανέφερε πως η Ναύπακτος θα πρέπει να έχει κατά νου ένα εναλλακτικό σχέδιο ώστε κάθε πλατάνι που χάνεται να αντικαθίσταται με ένα καινούργιο δέντρο, ώστε το τοπίο να συνεχίσει να είναι το ίδιο αλλά και να μην επηρεαστεί το μικροκλίμα της περιοχής. Πρότεινε δε την επιλογή πολυετούς   δέντρου  που μοιάζει με πλατάνι και δεν προσβάλλεται από την ασθένεια.

Αύριο Τετάρτη  στις 13:00  θα γίνει από τον κ. Τσόπελα ενημέρωση για το θέμα της ασθένειας των πλατάνων στο Δημαρχείο της Ναυπάκτου.

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ